Ogrevanje Stanovanja - Nasvet

Začel/a hadei, Februar 14, 2007, 05:44:56 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Xandrej

Ja vem v mislih sem imel bol pe?i na drva ki pa se zaenkrat ne zlagajo sama v drvarnico niti, v pe? pa niti se sama ne pri?igajo...

sušo

Mi grejemo Naše 60m2 veliko stanovanje na mestni plin in vodo in kuhamo tudi na ta isti plin. Mese?ni stroški (povprečno čez celo leto) ne presegajo 40eur.
višina računa je ob?utno ničja ?e mese?no sporo?a? stanje sam. namreč na začetku so počiljali račune po prižakovani porabi, ki pa se je izkazala kot zelo slaba - za nas. Porabili smo reci in pi?i 10% tega kar so oni "pričakovali". Potrebno je samo sporočit na kakšen Našin o? sporočal stanje in pol vsak mesec do 6. pošlje? cifro ali prek obrazca na netu ali prek faxa ali po pošti na dopisnici ki ti jih redno počiljajo oni.
Plin greje zelo elegantno. Tudi po dalj?ih počitnicah je v stanovanju prijetno toplo po zelo kratkem času.
Lahko se tu?irač do onemoglosti brez bojazni da te bo žena grdo gledala zaradi mla?ne vode - pretočen bojler.
Slabost je da stoči? nekaj vode preden prite?e topla voda (odvisno od odaljenosti pipe od pe?i), kar pa nekako spodbija eko sceno glede na plin.
V glavnem ?e bi izbiral med štromom in plinom bi se sigurno ?e enkrat odločil za slednjega.

visar

Glede ogrevanja sem zelo veliko preštudiral in na koncu prišel do spoznanja da pe? niti ni tako pomembna... (ne me narobe razumeti, je pomembna iz energetskega nivoja in izkoristka, vendar za par sto evrov na leto, ki jih prihranič na energentu, se rez na spla?a investirati nekaj kilo evrov za pe?)
Bolj pomembne so izgube, ki jih je potrebno na vsak Našin omejiti.
Kar pomeni pomembni povdarek od ?e same zidave naprej (jaz sem vzel siporex),
potem so tukaj toplotni mostovi, ki jih je potrebno čim bolj presekati (jaz sem naredil slikanje celotnega objekta s termokamero),
potem izolacija sten objekta (pri katerem tudi ne smemo pretiravati saj 20cm izolacije ni vedno bolje kot 10cm)
izolacija podstre?ja ki mora biti najboljša (40 cm...)
nadalje prezračevanje, ki je bistveni dejavnik kjer se najve? prihrani. ?e je v objekt vgrajen prezračevalni sistem "rekomparator" skoraj ni izgub pri prezračevanju s vedno čistim zrakom.

In na koncu prava in predvsem dobro dimenzionirana pe? s elektroniko (naredil sam)
Pri opoštevanju vseh zgornjih dejstev jaz pri zelo predimezionirani pe?i(namesto 18kW imam 43kW) in zaenkrat ?e brez zunanje izolacije in rekumparatorja - pokurim 1500 l kurilnega olja na sezono. Velikost ogrevanega objekta 320m2, pri temperaturi prostorov  22 st C.

za manj?e površine kot so stanovanjske enote v blokih pa ne vidim drugega kot zelo dobro klimo (saj sedanje boljše klime ?e delujejo pri precej ekstremnih zunanjih pogojih ... Ta od -15 do 80 st C) V večjem mrau pa elektri?ni radiator.
Moja klima je v fazi zidanja zadostovala za segrevanje ?e bivalnega dela novega objekta cca 80 m2 deluje pa od -12 do 75 st C. Pri klimi pa je potrebno biti pozoren na podatek od Ta zunanjega dela saj le tega podatka za cenej?e klime proizvajalci sploh ne objavijo.
______/\\______
______/\\______

hadei

Tudi meni bi prišla klima prav, ker imam poleti zelo son?no lego in je stanovanje prava savna. Samo dolgoročno gledano, kako bom prodal stanovanje z ogrevanjem na klimoč! Koliko vem, vsi bežijo od nakupa takšnega stanovanja.
[SIGPIC][/SIGPIC]

visar

Ja to pa je res... nič novega noče folk sprejet pa dasiravno je veliko boljše.
______/\\______
______/\\______

Xandrej

Pri CTS-u imamo 13% popusta na klime in to ne neke ?ungalunga. Meni so jo glih včeraj montirali Panasonic 2.5Kw...

http://www.citroen-tuning-slo.eu/viewtopic.php?t=784

hadei

Ta oziroma naslednji teden pridejo montirat plinsko pe? na prisilni vlek. Cene do sedaj z pe?jo in monta?o so bile 2500? + ?e nekaj za obnovo dimnika. Ta mojster, ki bo prišel sedaj bi naj bil dosti ceneje. hudič je to, ko moraš nekaj na silo in neNašrtovano delat. Milo mat*r...
[SIGPIC][/SIGPIC]

Picdriver

?e bi dal notr elektri?ne radiatorje, ti ne bi bilo treba popravljati dimnikov! Za radiatorja bi dal 250 eur, ostalih 2250 eur pa bi imel za elektriko za naslednjih par let, potem pa boš itaq menjal stanovanje.

hadei

Vem, sem tudi o tem razmišljal. Samo vedno je ?e tisto...elektrika je dražja...stanovanje z elektri?nimi radijatorji je te?ko prodat. Tudi, ?e ga ceneje, je kasneje se nemogoče znova na dimnik priklopit itd...saj ve?, vedno je ?e nekaj opcij zakaj nekaj ne ali ja. Zdaj je kar je...odločitev je padla. mogoče mi bo tudi žal....bomo videli. ?e tako sem skeptičen, ?e bi spljoh blokovska elektri?na napeljava zdržala vse te napore.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Citroenovc

Mislim da je za stanovanje v bloku precej "pametna" odločitev za kombinacijo inverterske klime + elektri?ni radiatorji za res hude zime ...
Kar se podračitev EE tiče - v veliki meri dolo?ajo ceno elektriki cena naftnih derivatov in cena plina. Nekaj drugega je pa to sedaj, ko "lovimo" "evropsko ceno" ... Od tu te napovedi o divjih podračitvah ranga +25% in ve? ...
Je pa tako - si sam pravilno pomislil - vprašanje koliko je ?e in?talacija bloka dobra za take podvige ... Koliko pa je star objekt?
OK

LP
Primož

Jerry

Citat od: Citroenovc;16814Mislim da je za stanovanje v bloku precej "pametna" odločitev za kombinacijo inverterske klime + elektri?ni radiatorji za res hude zime ...
Kar se podračitev EE tiče - v veliki meri dolo?ajo ceno elektriki cena naftnih derivatov in cena plina. Nekaj drugega je pa to sedaj, ko "lovimo" "evropsko ceno" ... Od tu te napovedi o divjih podračitvah ranga +25% in ve? ...
Je pa tako - si sam pravilno pomislil - vprašanje koliko je ?e in?talacija bloka dobra za take podvige ... Koliko pa je star objekt?

Po svoje se čisto strinjam. Samo problem ogrevanja s klimo ne bi re?il problema tople vode. Tako da je verjetno odločitev kar pravilna....vsaj zame. Centralna na plin in topla voda obenem.
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

hadei

Blok je letnik 1987....in seveda odpade tudi bojler, da.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Citroenovc

No to je pa res - za neomejene koli?ine tople vode so elektri?ni bojlerji precej potratna zadeva ...

'87 - po moje bi  morala in?talacija nomralno delat ... sem mislim, da je govora o kakih gradnjah tam med '50-'60, ko se je to izpostavilo ...
OK

LP
Primož

hadei

Glede elektri?ne in?talacije sem tudi povprašal strokovnjake in so mi rekli, da se zna zgodit, da ne bo vzdržala. Sicer se jih je par odločilo za ogrevanje na elektriko tako, da bomo videli kaj bo. ?e pa se bo najdel kakšen zaradi katerega bomo morali zamenjat in?talacijo in pla?evat potem pa....ne bo lepo.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Jerry

Da le ne bo kje zgorelo. ?e bo treba samo plačat pol bo ?e ok.
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?