Ogrevanje Stanovanja - Nasvet

Začel/a hadei, Februar 14, 2007, 05:44:56 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

Hvala vsem za pomoč. Preveril bom vse svetovano.
GARA? mi je poslal tudi E-MAIL naslov od kolega kateri ve nekaj ve? o teh zadevah. Ko bo odgovor, bom sporočil.

Ne morem verjet, da mi je po dveh dneh uspelo poslat POST.  Ccccc
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Evo, kar sem obljubil.
GARA?-ev kolega mi je poslal izčrpen email z podrobnimi informacijami, nasveti in izračuni.
Dolgoročno gledano je bolje plin. Predvsem s stali??a, da se bo elektrika ?e podražila. Prav tako tudi plin vendar ne za toliko. Priprodaji stanovanja bom hitreje in celo malo dražje prodal, ?e bom imel ogrevanje na plin.
Zdaj sem to napisal res na kratko. drugače je razlaga in izračun na formatu A4. V glavnem posredoval mi je veliko koristnih informacij na podlagi katerih se bom odločil za vrsto ogravanja.

Hvala vsem za nasvete......
[SIGPIC][/SIGPIC]

Picdriver

Lepo, ampak vseeno dvomim v plin. Elektrika se bo res dražila, ampak zagotovo večkrat po malo. Plin se bo tudi zagotovo dračil in skoraj zagotovo bolj kot elektrika. Tudi dobava plina je dolgoročno bolj negotova, kot dobava elektrike. Ob odločitvni moraš upoštevati tudi vidik varnosti (plin je plin, kot je rekle Andrej). odločitev je seveda tvoja, vse pa je odvisno tudi od tega, kdaj misli? prodajati stanoavnje.

garac

kako si se odločil glede ogrevanja?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

hadei

Vse bolj se nagibama na plin. Plin-elektrika je sedaj nekje 70-30. Danes sem ?e prebral o podračitvi elektrike za cca. 25% tako, da ?e bolj prevladuje plin. Imam pa nekaj "re?pekta" pred njim. Plin je plin.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Damyan_vx

Off-topic

Mi mamo doma pe? na trda goriva, ve? k 10 let stara, pa mamo enmal zemlje, pa ?ago pato in mamo drvi toliko, da sploh ni treba kupovat nič. Edini stroček je bencin za motorko in pa neki časa, da spravi? vse skup pod streho in v klet in pa  nalagat drva v pe?, drugače pa .....zastonj!

Gox

Koliko kvadratov pa ogrevate?

In koliko metrov drv pokurite na eno povprečno zimo ? Pa kakšna drva? (suha, sve?a, hrast,bukev?) (izolacija hiše-slaba,srednja-dobrač)

Mi bomo za naslednjo zimo preuredili malo kurilnico, tako da bomo spet malo na drva kurili. (malo olje, malo drva) Ločene pe?i.

Pa me zanima malo kake so porabe drv. Smo pa ?e letos pripravili nekaj metrov hrasta, da bo za zimo suh.

LP
Goran

hadei

Ok, definitivno ne bomo imeli ogrevanje na elektriko, ker ?e pti?ki ?vi?gajo o podračitvi elektrike. Tako, da bo finan?na razlika ?e manjša.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Picdriver

Res ?e pti?ki ?ivkajo o podračitvi elektrike, ampak elektrika se bo podražila nekaj %, koliko pa se bo podračil plin? Koliko so se ta teden podračili naftni derivati? Koliko se je podražila elektrika v zadnjih letih in koliko naftni derivati?

hadei

No, no, no. Elektrika bi naj šla gor 25%. O tako visokem dvigu naftnih derivatov nobeden ne govori. Trenutno je pa? tako, da imajo vsi "re?pekt" pred elektriko. Z mano vred. Prav tako mi odpade tudi poraba elektike za bojler, kateri je pri?gan 24 ur.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Picdriver

Hadei, samo zate prilagam eno preglednico, v kateri bi naj bile dokaj realne cene ogrevanja v kurilni sezoni 2005/06. Res, da je ogrevanje na mestni (!) plin skoraj pol cenej?e kot ogrevanje z elektriko, vendar ne sme? pozabiti na vločeno investicijo! Potrebno je izračunati, koliko časa potrebuje?, da se investicija povrne!

michoBX

Pe? na trda goriva - Biomasa;
Pri nas lavfa pe? (Biomasa) na polena (0,5m) - na leto pokurimo pol manj kot prej s tastaro litošelezno.
Hi?o grejemo nadpovprečno - dobro se obnese "?parovec" kateri akumulira toploto, in greje vodo ?e potem, ko pe? ne obratuje...

Sistem je mikroprocesorsko krmiljen - pe? pa ima tudi lamda sondo. Do sedaj smo ve? kod zadovolnji -  vložek je bil  okoli 9k?. Je pa avstrijska firma Fršling....

[ATTACH]2413[/ATTACH]
Hja, dougcajt mi je ja...

hadei

Citat od: Picdriver;3106Hadei, samo zate prilagam eno preglednico, v kateri bi naj bile dokaj realne cene ogrevanja v kurilni sezoni 2005/06. Res, da je ogrevanje na mestni (!) plin skoraj pol cenej?e kot ogrevanje z elektriko, vendar ne sme? pozabiti na vločeno investicijo! Potrebno je izračunati, koliko časa potrebuje?, da se investicija povrne!

:emot58: , super hvala. Dobra primerjalna tabela. čeprav je iz sezone 2005/2006 mislim, da se ta trend razlike ne bo kaj bistveno spreminjal.
čeprav je pol ceneje, se bo zaradi razlike v za?etni investiciji vse skupaj povrnilo šele čez cca. 10 let.
Stanovanje lažje prodam z zemeljskim plinom kot z ogrevanjem na elektriko. ?e se bo slučajno to zgodilo, da ga bom prodal. ?e ga ne bom, pa se bom ceneje ogreval. Odpade ?e tudi ogrevanje z bojlerjem, ki je tudi kar precej?en porabnik elektrike.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

?e vedno sem za kvalitetno ?ivljenje, da pridem domu po celem dnevu, da je bajta topla, tak da mi trda goriva tudi kljub veliko ničji ceni se ne dopadejo...

Seveda po meri zmočnosti.

garac

@andrej pe?i na trda horiva so močno napredovale, ta varianta z biomaso, sekanci, pelti pa je super, saj ti trak dozira, sam veliko prostora je potrebno, pa precej velika investicija je
Fajn je centralni sistem, kot ga ima recimo Vransko
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/