XM elektrika

Začel/a Mike666, November 24, 2007, 07:06:13 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tct

Vsi avti z alternatorjem nadzirajo polnjenje s Zener diodo, torej napetostno. Ko v tokokrogu napetost naraste (na ene 13,7V), mehko prekine vzbujanje na statorju. ?e slabo polni, je lahko kriv modul v alternatorju, s krta?ami komplet. Na E-bayu so po 30?. močnost je tudi, da ena celica v akumulatorju dela slabo ali je v stiku. Ostale so ?e zdrave, avto v?ge, se pa akumualtor obNaša kot napetostna kontrola in ne dovoli porast nad 12,5V. V glavnem nastane zaprti krog zajebancije.

fizika

Zdravo: ne boste verjel, ampak sinoči sem si vzel čas, pripravil potrebno orodje in kontakt sprej in lepo pod volanom vse razstavil in našel rele za smernik ki škljoca, nahaja se tik za varovalkami na el. plošči, ga vzel dol ga odprl in malo posprejal, upal da šklocanja zdaj ne bo več, ampak je pa trajalo da sem vse odprl, pazil na žice itd. Mimogrede pa zrihtal še kontakt za el.dvig višine sedeža in tipko na voznikovi strani za šipo na sovoznikovi strani, vse posprejal in deluje kot urca. Res tale sprej dela čudeže, drugač pa zares hvala za vse, nenazadnje tudi spodbude, da človek ne obupa prehitro in  pelje k mehaniku, kjer te oberejo!
Lp

Mike666

ola ponovno težava! ampak ne z elektriko (nebi rad nove teme odpiral)tokrat iščem termostikalo.
Kje se nahaja termostikalo na XM-u ker mi je očitno crknilo ker se nevklaplaja ventilator čeprav em zamenjal tudi termostat!

Citroenovc

emm, na hladilinku ali pa na cevi ki pelje s hladilnika ... tak je vsaj običajno pri večini avtomobilov.
OK

LP
Primož

Mike666

heh to sem tudi jaz mislil ampak ga ni. Niti ni zaslediti kakih kablov. Zaj bom pobo hladalnik še odstranit in pogledat če bi še kje bil!

mirchi

Eni modeli ga majo na glavi motorja.Na komadu kjer je pritrjena cev za vodo na glavi.Zraven je še tipalo za temperaturo,v večini primerov so na kupu tri tipala.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Citroenovc

Ja tko sem mel jaz na Safrane - 3 tipala na kolenu, kjer se je cev vrnila v motor - samo se je potem izkazalo, da je bil en za cagr na armaturi, en za opozorilno lučko pregretja in en za ECU ... na sami povratni cevi je bil pa na sredi cevi skrit še 4. senzor - ki je bil pa za vklop ventilatorjev ....

Sicer pa - en klic k enemu od hvaljenih serviserjev bi razrešil vse ... bodo zagotovo povedali po telefonu ...
OK

LP
Primož

Mike666

ola mel tehnične težavea sva z Interceptorjem rešla!
Ja problem sem rešil ni bilo krivo termo stikalo ki se nahaja na glavi motorja zadaj ampak sta mi šla kar 2 releja ki sta totalno zarjavela tako da sta celo razpadla! Zamenjal sem z novima in stvar laufa dalje kot treba!

psihopat100posto

te ga zdaj neboš več teral v obrate da se ohladi mašina, al kak? heh

Mike666

hehe Saj pa sva se normalno vozila! Sem preštimal da te blo strah kak si se ročaja držal hehehe!

fizika

Lep pozdrav, da vas malo pozovem na forum, bom mal napisal o septembrskem dogodku.
Bil je lep dan zjutraj ko sem se odpravil v Šiško, tam pobral kolegico, nakar mi avto začne nekaj sukat, kot da bi mu zmanjkal bencina, zato le hitro zavijem na parkirišče, da ga ne bi še vleku oz. porival, saj vemo da XM-i niso lahki avti, nakar mi uspe in zadeva ugasne. Ko poskušam vžigat, ne premore te moči in začne trkat-trrrrrrrrrr...ko želim zaštartat mi je tako pač delal. Nič nisem vedel kaj naj, ampak sem klical g.Novaka, in po telefonu slišal kaj avto počne, je bilo več ali manj jasno-odpoved akumulatorja, oz. je prazen.
Klical prijatelja, šla kupit nov akumulator, se pripeljal do g.Novaka, tam pa smo ugotovili da tudi alternator ne opravlja svoje funkcije, in zamenjali še alternator. Tudi lep dan se lahko sprevrže v pravo moro, in sicer samo zato ker ne veš kaj je narobe...mene razjeda če sem v dvomih!

Pište kaj...lp vsem, TADEJ, XM turbo CT, L.93

Mike666

Ja jaz moram potegniti nad 4000 obrartov potem pa gre normalno!

gigo

Jaz pa moram nabavit akumulator za Beštjo. :))))
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

Lamy

Zdravo gigo!

Sem ugotovil, da maš našega XM, ko si ga kupil od mojga Ateja

Zanima me kak si zadovoljen z njim, če še vedno tak lep prede ko je nam in kolko že maš kilometrov
[SIGPIC][/SIGPIC]

gigo

Citat od: Lamy;41955Zdravo gigo!

Sem ugotovil, da maš našega XM, ko si ga kupil od mojga Ateja

Zanima me kak si zadovoljen z njim, če še vedno tak lep prede ko je nam in kolko že maš kilometrov

Jaz sem ga kupil od našega člana Lugra kateri ga je od vas takrat kupil.Težave? Huh! Boljše, da ne omenim ker bo zvenelo kot da ....  he he :)). Tisti, ki smo imeli xm-e vemo, da so zahtevni avtki. Ko mu nekaj ne odgovarja al pa ni v parametrih računalnik naredi kaput mašinen (zpj/szf). Več o njem lahko najdeš http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=9. Ker pa sem zelo navezan nanj oz. na mojo Beštjo sem se ga lotil obnavljanja in zapravil že mucho $$$$$. In kaj se zgodi na koncu....  crkne baterija. Ga ni denarja da dam za novo baterijo 110 Emrov si prej odsekam glavo. No to pa je na kratko vse.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens