V nesre?i umrla legenda relija - Colin McRae

Začel/a michoBX, September 16, 2007, 01:24:09 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

Citroen stavi na Loebove izkušnjePrvič po letu 2002 Sebastien Loeb na zadnji rally sezone ne prihaja kot vodilni dirkač. Pri Citroenu vseeno verjamejo v svojega šampiona.
Besedilo: Gregor Pavšič
Sebastien Loeb bo v Walesu lovil točko zaostanka za Mikkom Hirvonenom. Prvič po letu 2002 Loeb na zadnji rally sezone ni prišel kot vodilni dirkač.

"Po petih naslovih svetovnega prvaka in 53 posamičnih zmagah je Sebastien navajen tovrstnih situacij in pritiskov. Mikko je odličen, zelo miren in hladnokrven. Toda prvič se bo znašel v tem položaju," pred rallyjem v Walesu razmišlja vodja Citroen Racinga Olivier Quesnel, ki izpostavlja tudi rahlo Loebovo prednost pri štartnem razporedu.

vir:avtomanija
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

garac

Tri vprašanja za Olivierja QuesnelaV igri za zmago pet dirkačevOlivier Quesnel, vodja Citroen Racinga, pred odločilnim rallyjem letošnje sezone.
Besedilo: PR
Citroën je v Španiji osvojil peti naslov svetovnega prvaka v rallyu "konstruktorji". Kako ste se počutili v tistem trenutku?

"Ko osvojiš naslov svetovnega prvaka ob izteku čudovitega vikenda in poleg tega še dvojno zmago, je nedvomno izjemen trenutek. Vsak član ekipe je lahko čutil zadovoljstvo, da je dobro opravil svoje delo. Res je, da je naslov v kategoriji "vozniki" lahko veliko bolj medijski, vendar ima naslov "konstruktorji" zelo velik pomen. Za znamko Citroën je bistveno, da lahko reče, da je Citroën svetovni prvak v rallyu."

V Veliki Britaniji bomo priča, kako se bosta Sébastien Loeb in Mikko Hirvonen spopadla za zmago. Kako ocenjujete omenjena dva voznika?

"Že dve leti Mikko dokazuje, da dirkalnik zna držati v pravi smeri. Pritisk ga ne gane, to je pravi "ledeni mož"! Njegov handicap je, da še nikoli ni bil svetovni prvak. S petimi zaporednimi naslovi in 53 zmagami v svetovnem prvenstvu je Sébastien navajen na tovrstne situacije. Ne boji se ničesar in nikogar! Na tem rallyu bo imel Seb prednost, saj bo startal tik za njim. V takih pogojih se mi zdi, da je bolje biti lovec kot preganjanec. Mikko bo moral izbrati med napadanjem od prvega metra dalje in med obdobjem tipanja. Seb se bo tako lahko prilagodil ..."

Dani Sordo bo lahko izpeljal dirko po svoji presoji. Ali menite, da lahko osvoji svojo prvo zmago?

"Dani ne bo edini, ki se bo na tem rallyu popolnoma brez pritiskov boril za zmago. Sébastien Ogier, Petter Solberg ali Jari-Matti Latvala si prav tako močno želijo zmagati! Mislim celo, da ni nujno, da bo zmaga šla v roke Seba ali Mikka. Wales morda ni Danijeva najljubša podlaga, vendar je tudi tu sposoben narediti velike stvari. Spomnite se lanskega leta: 30 km od mesta Resolfen je imel 18''5 prednosti pred najbližjim zasledovalcem! Èe mu bo uspelo zmagati, bo to izjemen preskok in potem bi lahko ciljal na zmago prav na vseh vrstah podlage."
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

Solberg v BologniMotorshow v Bologni bosta letos obiskala Petter Solberg in Sebastien Ogier.
Tradicionalni dirkaški del prireditve v Bologni, ki poteka v spomin na leta 1985 preminulega voznika Lancie Attila Bettego, bo letos potekal 7. in 8. decembra. Med dirkači, ki jih organizatorji pričakujejo na atraktivnem poligonu, sta tudi Petter Solberg in Sebastien Ogier
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aygo

Raikkonen za WRC potrebuje jajca!
Kimi v WRC s Citroenom
Kimi Raikkonen se po neuradnih informacijah nahaja tik pred podpisom pogodbe za prestop v WRC in sicer s Citroenom.

30-letni Finec je na svoji spletni strani zapisal takole: »Seveda sem pripravljen podpisati s Citroenom,« kar pomeni, da bi z njimi nastopal na vseh trinajstih dirkah prvenstva rally. Neuradno se govori, da naj bi bila pogodba blizu konca, saj je potrebno doreči le še nekaj malenkosti.

Glavni sponzor Citroena je Red Bull in tako bi Finec moral svoje sponzorje prilagoditi njim. Petter Solberg meni, da Kimi ne bi imel večjih težav s prilagajanjem na avtomobil: »S pravimi treningom, testiranjem in vadbo, bi bil po moje zelo hitro pripravljen. Naučiti se mora osnov, saj je odličen dirkač in ve kako se stvarem streže.

Menim, da bi Kimi presenetil veliko ljudi, saj bi po moje na nekaterih rallyih prišel do zelo visokih uvrstitev. Vidim ga nekje med tretjim in petim mestom. Èe bo lahko dirkal, potem je na konju, potrebuje le še nekaj poguma.«
vir:rally-avtomanija
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Svetovni prvak formule 1 iz leta 2007 Kimi Räikkönen in Citroën sta uradno objavila sklenjeno pogodbo, po kateri bo Finec prihodnje leto nastopal s tovarniškim WRC dirkalnikom na relijih za svetovno prvenstvo.

Adijo, formula 1 ... (Foto: Reuters)
Da je objava dogovora le še vprašanje ur, je že včeraj poročal britanski Autosport, uradna potrditev pa je prišla v današnjih zgodnjih jutranjih urah: Räikkönen in njegova menedžerja Steve in David Robertson so pristali na kompromis, in sicer da bo imel Finec na voljo tovarniški dirkalnik citroën C4 WRC, a ne bo del uradne tovarniške ekipe s svetovnim prvakom Sébastienom Loebom na čelu, pač pa bo nastopal za Citroënovo mladinsko ekipo z Red Bullom kot glavnim pokroviteljem, skupaj z dosedanjim dirkačem Sebastienom Ogierjem: "Od nekdaj je bila moja velika želja, da bi se v dirkaški karieri lahko preizkusil tudi v reliju, še posebej tistem ki šteje za svetovno prvenstvo. Zahvaljujoč Red Bullu imam možnost, da bom nastopal tudi z najboljšim dirkalnikom, citroënom C4 WRC," je na svoji spletni strani novico svojim privržencem sporočil 30-letni Finec.

... odhajam na reli za svetovno prvenstvo! (Foto: Reuters)
Odpeljal bo vse relije, z izjemo novozelandskega, na katerem Citroën nikoli ne nastopa z omenjeno ekipo. Poleg tega naj bi se Ledeni mož pomeril tudi na arktičnem reliju. "To je zame nov, velik izziv in komaj čakam na prvo testiranje dirkalnika in prvo dirko za svetovno prvenstvo," je še zapisal Finec. Njegov sovoznik bo rojak Kaj Lindström, prekaljeni dirkač, ki je skupaj z reli legendo Tommijem Mäkinenom v 90. letih prejšnjega stoletja osvojil štiri naslove svetovnega prvaka.

Räikkönen bo dirkal z enakim dirkalnikom kot Sébastien Loeb, a ne za tovarniško ekipo. (Foto: Reuters)
Pogodba je podpisana za leto dni, saj je Räikkönen večkrat do zdaj povedal, da bi se rad v sezoni 2011 vrnil v formulo 1, če bo le dobil ponudbo najboljših ekip. Pojavljajo se že špekulacije, v povečini nemških medijih, da naj bi Red Bull stal za njim tudi pri njegovi vrnitvi, ko naj postal moštveni kolega Sebastiana Vettla, a vir blizu vodilnih mož Red Bulla, ki je Autosportu tudi razkril dogovor, tega ni želel potrditi: "Èe se bo Kimi odločil vrniti nazaj v formulo 1, to še nikakor ne pomeni, da bo avtomatično zamenjal katerega od naših dveh sedanjih dirkačev v tem tekmovanju."
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aygo

Zdaj pa k novim zmagam naproti:take_picture:
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Citroen na 3 mestu naj rally vozil vseh časov, glavna seveda rally kraljica Lancia pred Fordom, za našimi Peugeot in Subaru.
Naj rally citroen-xsara, naj pilot, kdo le?
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aygo

Petter Solberg ostaja pri Citroenu

Petter Solberg je danes potrdil, da še naprej ostaja zvest Citroenu C4 WRC, s katerim bo nastopal tudi v letošnjem svetovnem prvenstvu v rallyu.

Norvežan je s Citroenom začel sodelovati na začetku lanske sezone, ko je ostal brez sedeža pri Subaruju. Ustanovil je svoje lastno moštvo in večino sezone odpeljal s "staro" Citroen Xsaro WRC, katero je na zadnjih dveh rallyih sezone zamenjal za Citroena C4 WRC, s katerim se je še bolj približal vrhu.

Med zimskim premorom je imel Solberg številne pogovore, tako s Citroenom, kot tudi Fordom, a se je na koncu vendarle odločil za francoski dirkalnik. "Po nekaj, tudi težkih pogovorih s CItroen Racingom smo prišli do dogovora, ki mi omogoča naskok na vrh. Upam, da bomo do konca naslednjega tedna zbrali vsa potrebna sredstava, nakar bomo lahko javnosti in sponzorjem predstavili podobo ekipe za to leto," je povedal svetovni prvak iz leta 2003, katerega ekipa bo letos imela v lasti kar dva Citroena C4 WRC specifikacije 2009.
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Kimi RaikkonenPrvi test za KimijaKimi Raikkonen je s Citroenom C4 WRC naredil prve testne kilometre.
Kimi Raikkonen, ki bo letos iz formule ena prestopil v Citroenovo B-ekipo v reliju, je v bližini Citroen Sporta v francoskem Satoryju prvič vozil svoj novi dirkalnik. S Citroenom C4 WRC je naredil petdeset kilometrov. »S prvo vožnjo sem nadvse zadovoljen. Najbolj me je zanimalo, kako se bo dirkalnik odzval na spremembe pri nastavitvah podvozja,« je dejal Raikkonen, ki bo prvič nastopil na reliju Artic na Finskem, nato pa ga februarja na Švedskem čaka prvi reli za svetovno prvenstvo.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aygo

Hirvonenu reli Monte Carlo, Jereb v deseterici

Monte Carlo - Tradicionalni reli Monte Carlo, prva dirka sezone, se je danes ponoči končal z znamenitimi hitrostnimi preizkušnjami na prelazu Col de Turini.

Zmagal je svetovni podprvak Mikko Hirvonen (Ford), velik uspeh pa je z desetim mestom, najboljšo slovensko uvrstitvijo doslej, dosegel tudi Andrej Jereb (Peugeot).

Èeprav slavni "Monte" letos že drugič zapored ni štel za točke svetovnega prvenstva, je bil uvod v sezono vseeno nadvse mikaven. Prva postaja prvenstva IRC je privabila številna znana dirkaška imena, najuspešnejši pa je bil Hirvonen, ki je tako Fordu privozil tudi prvo zmago z novim dirkalnikom Fiesta S2000.

Zmagovalcu 11 dirk za SP je delo olajšal lanski najhitrejši, Francoz Sebastien Ogier (Peugeot). Pred zadnjima hitrostnima preizkušnjama je zaostanek zmanjšal le na 48 sekund, nato pa odstopil. Hirvonenu zato na težkih nočnih "brzincih" - zelo zahteven vzpon na prelaz Col de Turini ljubitelji tega športa v nočni izvedbi ljubkovalno imenujejo kar "noč dolgih nožev" - ni bilo treba tvegati na vso moč. Njegov rojak na drugem mestu Juho Hanninen (Škoda) je zaostal skoraj dve minuti, Francoz Nicolas Vouilloz (Škoda) pa več kot tri.

"Nisem bil prepričan v zmago, dokler nisem zvedel za Sebastienov odstop. To je Monte in konec relija je šele na cilju. Èeprav šteje za točke IRC, mi zmaga veliko pomeni, navsezadnje gre za reli Monte Carlo," je bil po prvem zmagoslavju v kneževini navdušen 29-letni Finec.

V slovenskem taboru pa so se veselili velikega uspeha Andreja Jereba in Mirana Kacina. Z dirkalnikom Peugeot 207 S2000 sta vse dni napredovala: začela sta na 22. mestu, bila po drugem dnevu 13., pred nočnima preizkušnjama v petek 11., nazadnje pa je nekdanji državni prvak skočil kar na rob deseterice. To je najboljši slovenski dosežek na dosedanjih 78 relijih Monte Carlo in največji mejnik v Jerebovi karieri.

"Občutki so nepopisni. Etapa po zadnji hitrostni preizkušnji je bila skoraj najtežja na celotnem reliju. Iz mene je reli potegnil vse atome moči, izredno sem utrujen. Toda veselje po takem dosežku je toliko večje in takoj po koncu je težko strniti vtise. To je bil najtežji reli v moji karieri, saj nas je psihično vse izčrpal. Na nočnih hitrostnih preizkušnjah je bilo sila težko ostati zbran, kar je bila tudi posledica utrujenosti," je po koncu uspešnega nastopa povedal Jereb.

Izidi:

1. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Fiesta) 4:32:58,5
2. Juho Hanninen/Mikko Markkula (Fin/Škoda Fabia) + 1:51,4
3. Nicolas Vouilloz/Benjamin Veillas (Fra/Škoda Fabia) 3:19,1
4. Stephane Sarrazin/Jacques-Julien Renucci (Fra/Peugeot 207) 7:25,5
5. Jan Kopecky/Petr Stary (Èeš/Škoda Fabia) 8:48,7
6. Guy Wilks/Phil Pugh (VBr/Škoda Fabia) 9:24,5
7. Bruno Magalhaes/Carlos Magalhaes (Por/Peugeot 207) 9:45,4
8. Jean-Sebastien Vigion/Stephane Prevot (Fra/Bel/Peugeot 207) 13:33,5...
10. Andrej Jereb/Miran Kacin (Slo/Peugeot 207 S2000) 25:26,1

vir:siol
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Kimi in C4WRC:
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Loeb: Raikkonenu bo uspelo
Šestkratni svetovni reli prvak Sebastien Loeb pričakuje, da bo Kimi Raikkonen letos konkurenčen.

Raikkonen se bo na Arktičnem reliju, ki se začenja danes, prvič pomeril s konkurenco iz serije WRC. Svetovnemu prvaku iz leta 2007 bo namreč na snegu in ledu okrog Rovaniemija družbo delal Loebov moštveni kolega Dani Sordo.
"Trenutno je težko reči kako mu bo šlo. Lahko pa pogledamo njegov dosežek na lanskem reliju po finski, kjer je bil blizu najboljših v skupini N, kar je zelo dobro," je o možnostih nekdanjega dirkača formule 1 povedal Sebastien Loeb. "Takoj se vidi, da zna voziti dirkalnik in nobenega dvoma ni, da je zelo dober voznik. Finec je. "Zrastel" je na spolzkih površinah in prepričan sem, da se je na njih dolgo časa igral, zato je povsem naravno, da bo tako dober kot drugi finski vozniki."

Arktični reli sestavlja 12 etap, ki bodo za Raikkonena nadaljevanje dvodnevnega testiranja, ki ga je Finec opravil konec prejšnjega tedna. "Na testiranjih sem se nekoliko bolje spoznal z dirkalnikom C4. Ta reli pa je odlična priložnost, da z ekipo sodelujem v tekmovalnem okolju in da se še naprej navajam na dirkalnik. Tega relija sem se s svojim sovoznikom Kajem Lindstromom udeležil že lani, kar bi nam lahko koristilo, saj tudi letos poteka večinoma po istih poteh."

Benoit Nogier, ki bo skrbel za Raikkonenov dirkalnik v letošnji sezoni pa dodaja:"Izkušnja bo koristila tako ekipi kot posameznim posadkam. Kimi bo tu nastopil s takšno specifikacijo dirkalnika, s kakršno bo nastopal v letošnji WRC sezoni. Tudi posadka v boksih Rovaniemija bo celo sezono delala z Raikkonenom."
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Arktični reli
Raikkonen nadaljuje kljub nesreči
Kimi Raikkonen je Arktični reli začel z nesrečo na drugi etapi, a so mu gledalci pomagali dirkalnik spraviti na stezo, tako da bo lahko nadaljeval

Svetovni prvak iz formule 1 je na svojem prvem reliju s Citroenom C4 WRC na drugi etapi zletel s ceste ter podrl drevo. S sovoznikom Kajem Lindstromom sta s pomočjo gledalcev dirkalnik vrnila na stezo, etapo pa končala z 31 minutami zaostanka za vodilnim Danijem Sordom v enakem dirkalniku. Raikkonen je s poškodovanim dirkalnikom odpeljal še tretjo etapo, preden je lahko zapeljal v servisno območje v Rovaniemiu, kjer so mu mehaniki v 20 minutah zamenjali hladilnik za vodo in olje, ter popravili poškodbe na karoseriji.  »Zletela sva s ceste in izgubila nekaj minut, potem pa sva dobila še kazni, ker sva v cilj prispela prepozno,« je povedal Lindstrom. Finca sta servisno območje zapustila 7 minut prepozno, zato bosta dobila še dodatno minuto in 10 sekund časovnega pribitka.
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

takole ruknjen C4 je pa xsari podoben hahaha
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aygo

WRC na Arktičnem reliju

Kimi Raikkonen je prvi reli s Citroenovim WRC dirkalnikom končal daleč od vrha, a je v primerjavi z Danijem Sordom pokazal vzpodbudno formo.

Finec je že na drugi etapi njegovega prvega relija v WRC dirkalniku izgubil pol ure časa, ko je zletel s ceste in obtičal v jarku. Reli je lahko nadaljeval, sam pa je bil zelo zadovoljen s tempom po nesreči, čeprav bi reli tudi brez nesreče končal z zaostankom okrog 6 minut. »Reli se ni začel ravno najbolje, saj sva doživela nesrečo v drugi etapi. K sreči dirkalnik ni bil poškodovan, tako da sem lahko nadaljeval. Po nesreči mi je šlo bolje in bil sem precej bolj konstanten. Odpeljal sem nekaj kilometrov, kar je zelo pomembno, da se navadim na C4 WRC. Poleg hitrosti na cesti, sem zadovoljen tudi s sodelovanjem z ekipo. Nastavitve smo hitro prilagodili v pravo smer, zdaj pa bomo z delom nadaljevali, da bomo na švedskem čim močnejši. To je zame šele peti reli in prepričan sem, da bom na švedskem bolj konkurenčen. Pomembno je, da sem nabral nekaj kilometrov, zato nisem razočaran nad nizko uvrstitvijo.«

Raikkonenov sovoznik Kaj Lindstrom je povedal, da bi bil zaostanek na kilometer manjši, a je Kimi vozil z rezervo, poleg tega pa še nastavljal dirkalnik. "Razlika je okrog 0.8 sekunde na kilometer. Vemo od kje izhaja tak zaostanek, zato nas ne skrbi. Drugače bi bilo, če bi se prepričeval, da si izjemno hiter, potem pa bi končal daleč zadaj. Dirkalnik smo prenastavljali do zadnje etape, saj Kimi ni bil povsem zadovoljen z obnašanjem. To ima velik vpliv na način vstopa v zavoje. Zaradi ledu sva zavirala zgodaj, saj nisva želela napraviti še kake neumnosti in od tu izhaja razlika v hitrosti."

Na reliju je nastopil tudi Dani Sordo, edini tekmovalec v WRC dirkalniku poleg Raikkonena. Španec je bil z lahkoto najhitrejši na vseh 12 etapah relija, ekipo pa je najbolj razveselila Raikkonenova hitrost. Finec je za Sordom v povprečju zaostajal za 0.8 sekunde na kilometer. »Nesrečo je hitro pustil za sabo in uspešno končal težko preizkušnjo, obenem pa se je izboljševal tako hitro kot Dani,« je bil zadovoljen šef Citroenove ekipe Benoit Nogier.

Sordo meni, da mu je nastop na Arktičnem reliju koristil, saj nima veliko izkušenj na snegu. »Tako sem užival, da bi z veseljem odpeljal še nekaj etap. Vikend je potekal brez težav, v popolnih pogojih, poleg tega pa smo zekipo opravili nekaj koristnega dela. Seveda ni bilo nikakršnega pritiska, kar je bil razlog, da sem cel reli odpeljal disciplinirano. Po pregledu podatkov je razvidno, da je sem veliko napredoval, napredek pa je bil konstanten. To mi daje veliko samozavesti pred začetkom sezone.«

Arctic Lapland Rally 2010

1. Dani Sordo/Marc Marti (E) Citroen C4 WRC 1:38.29,1 (1. A18)
2. Kosti Katajamäki/Lasse Hirvijärvi (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +6.07,7
3. Jarkko Miettinen/Mikko Lukka (FIN) Skoda Fabia S2000 +7.16,1
4. Juha Salo/Mika Stenberg (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +8.06,9
5. Kristian Sohlberg/Peter Flythström (FIN) Subaru Impreza WRX STI N15 +9.12,3
6. Ari Vihavainen/Antti Piira (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +9.40,6
7. Atte Alanen/Pasi Hedman (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +9.44,5
8. Tommi Luostarinen/Risto Pietiläinen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +9.48,9
9. Jukka Ketomäki/Kai Risberg (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +10.45,8
10. Marko Ipatti/Kari Kajula (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +10.46,9

[SIGPIC][/SIGPIC]