Pravica do plačevanja z gotovino v ustavo

Začel/a premza, November 12, 2023, 02:57:06 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

premza

EU sprejema digitalni ID z digitalno denarnico v kateri boste lahko hranili digitalni evro.
Digitalni evro vam bo ponudil možnost digitalnega plačevanje, oblastem pa omogočil popoln nadzor nad vašim trošenjem (spremljanje, omejevanje...).

Digitalni evro v prvi fazi sicer ne ukinja gotovine, daje pa možnost za to.

Kakšo je vaše mnenje? Je treba pravico do uporabe gotovine zapisati v ustavo?

tomaz555

Ja je. Pri naslednjem "kovidu", bodo bolj pripravljeni. Tudi med epidemijo, skoraj nisi smel plačevati z gotovino.

ZX16V

Nasa svoboda je v zadnjih izdihljajih, ker so ljudje prevec razvajeni
Vse kar se bo zgodilo, smo si sami zakuhali.

alesz

moje to sploh ne sme sprejemat europska komisija in to potem v svitku stotih zadev da v potrditev evropskem parlamentu,vse države EU bi se morale izjasnit na referendumu..............https://youtu.be/LVzme7ffSaQ

frediz

Kako definiraš gotovino?
Kaj je zate gotovina?
Kaj je uporaba gotovine?
Kako točno bi lahko omejil ali prepovedal ali zagotovil ali vzpodbujal uporabo gotovine?
Kaj so prednosti in slabosti gotovine? Katere prednosti (ali prednost) bi bile ključne pri potrebi borbe za obstanek gotovine?
Kako (če sploh) ustava vpliva na naše življenje? A so se ostale pravice zapisane v ustavi ohranile za državljane zato, ker so zapisane v ustavi?
Kaj je zate digitalna valuta? Ali ima kakšno prednost / slabost pred papirnato / kovano / dejansko pokrito / ... valuto?

... in še lahko naštevamo. Zbiralci podpisov mi do sedaj niso znali pojasniti praktično ničesar od naštetega, predvsem pa so izkazali veliko pomanjkanje razumevanja / znanja kaj gotovina sploh naj bi bila ...

Moje osebno mnenje je, da je gotovina za določeno skupino ljudi še vedno najpravičnejše plačilno sredstvo, in da bi ga bilo potrebno ohranjati in negovati v funkcionalnem in dostopnem stanju za vsakega državljana.
Hkrati pa se zavedam, da so drugačne oblike mnogo bolj priročne v nekaterih drugih okoliščinah, da pa prinašajo nove pasti, ki se jih še ne zavedamo v celoti.
Podobno kot razmerje banka z normalnim urnikom in prijaznimi in izobraženimi uslužbenci proti bankomatu in/ali bančni aplikaciji na telefonu.
Ali pa storitve nacionalne pošte, ki je v mnogočem postala socialni korektiv, ne pa dobičkonosno podjetje.

premza

Gotovina je plačilno sredstvo, s katerim lahko plačuješ anonimno, svobodno in brez dodatnih stroškov.

Gotovina je nek temelj, ki ga morajo danes drugi načini plačevanja preseči, da se sploh lahko uveljavijo.
Npr. so bolj praktični, varnejši, udobnejši, hitrejši...
Èe umakneš gotovino podreš ta temelj.

Danes nima smisla, da ti nekdo negotovinsko poslovanje drago zaračuna ali celo omejuje, ker imaš možnost da to zavrneš in izbereš gotovino.
Ko gotovine ne bo in torej ne bo alternative, boš paš prepuščen na milost in nemilost tistemu, ki bo določal pravila digitalnega poslovanja.

Gotovina je garancija, da lahko poceni in svobodno poslujemo negotovinsko.

Berliner

Bolj kot pluse za gotovino je treba izpostaviti minuse za brezgotovinsko poslovanje.

In največji minus je, da je 100% sledljivo, torej še eno orodje za Big brotherja.

Kot pravi moj prijatelj: Èe se oblasti zameriš, ti bo sledila transakcijam tvoje kartice in posledično tudi transakcijam drugih, ki bi ti utegnili pomagati. Na koncu niti štrika ne boš mogel kupiti da se obesiš, ker bodo tvojo kartico preklicali in te formalno (ne dejansko) ubili.

In potem pristanemo v Orwellovem 1984. Ste videli ta film iz osemdesetih?

Ne paničarim, ampak ugotavljam, da gre počasi vse v to smer.  

Glede gotovine pa me zanima, ali bo uspelo zadevo uveljaviti. Še za premik ure se ne znamo zediniti.

Xandrej

Jaz ne vidim razloga če si čist česa te je strah???? Sledljivost... Pol pa majo vsi telefone 24 ur prižgane pa drkajo po njih... Umiram od smeha... A ko boš šel avto kupit na keš, kaj je zdaj drugače? Èe daš keš ali nakazilo?

premza

Tole Xandrej je precej nevarno razmišljanje.
Ja, te sledijo in ti prisluškujejo, ampak če ti začnejo s tem greniti življenje, lahko telefon zamenjaš za staro nokio, ali pa uporabljaš govorilnice, anonimen predplačniški paket...
In to je edini razlog, da ti (vsaj ne očitno) s pridobljenimi informacijami ne začnejo greniti življenja.
...ko alternative ne bo več, bo pa drugače.

Pa sledljivost je še najmanjši problem.
Problem bo, da ne boš smel kupiti govedine, ker si na youtubu (ali pa tem forumu) napisal nekaj oblasti neprijetnega.

andraž

Gotovina je postala vedno bolj problematična, ker je poštenja vedno manj...
Na Norveškem je verjetno vseh negotovinskih transakcij okoli 90%. V trgovini se nekja malega plačuje z gotovino, vse ostalo so nakazila in kartice.
Zakaj? Ker kljub visokim moralno etičnim standardom želijo izkoreniniti "črni" denar.
Ko tujec pride k njim, lahko samo v eni banki v celi državi zamenja gotovino, pa še to se je treba v naprej najaviti in imeti potrdilo o izvoru denarja, zato vedno uporabljam nakazila in kartice. Na začetku je bilo malo nenavadno, ko se navadiš je čisto ok.
Ker vsi pridno plačujejo davke in nihče ne dela na črno ima državna blagajna "velik žakel", zato tudi veliko dobijo od države. V stilu Kennedyja, ki je Američanom rekel, da naj prvo pomislijo kaj lahko naredijo za državo, da bo potem lahko država kaj naredila za njih.
Dvomim, da pri nas država dobi več kot 70% ddv. Kaj bi bilo, če bi ga dobila? Mogoče sem naiven, ampak verjetno bi vsi imeli več od države. Razmišljamo pa še vedno skrajno balkansko, bom motovilil in delal brez računa, samo država je pa prasica in mi ne da nič.
Nekaj gotovine mora ostati za manjše nakupe po trgovinah in recimo na tržnici pri branjevkah. Ostalo pa sledljivo plačevanje.

Xandrej

Citat od: premza;285987Tole Xandrej je precej nevarno razmišljanje.
Ja, te sledijo in ti prisluškujejo, ampak če ti začnejo s tem greniti življenje, lahko telefon zamenjaš za staro nokio, ali pa uporabljaš govorilnice, anonimen predplačniški paket...
In to je edini razlog, da ti (vsaj ne očitno) s pridobljenimi informacijami ne začnejo greniti življenja.
...ko alternative ne bo več, bo pa drugače.

Pa sledljivost je še najmanjši problem.
Problem bo, da ne boš smel kupiti govedine, ker si na youtubu (ali pa tem forumu) napisal nekaj oblasti neprijetnega.

A plačo ti na roko dajo ali kako? Kot pravim če si čist e nimaš kaj bat... Bojijo se tisti ki šmuglajo skoz pa denar perejo pa švercajo pa davke tajijo... Simpl ko pasulj. Pa ja moramo, da plačamo vse te nedelneže kaj jih imamo v sloveniji pa vlečejo mastne socijalke pa zraven še malo šmugl bugl pa je... Saj se vsi isto znajdemo samo ta balkanski sistem ki ga imamo še nebomo izkoreninili 200 let... Ker balkanski smo znani da hvatamo krivine po levi in po desni...

visar

@Andraž Točno to kar si napisal tudi jaz mislim, se popolnoma strinjam s tabo.

vendar vemo da smo slovenci zelo iznajdljivi in bomo našli obhode... npr: blagovna menjava, ter zlato .... imaš tudi paket kjer trgaš ingot po rebrih (tako kot čokolado) tako da je tudi že za drobiž poskrbljeno :Hammer3:

Bojim se da črnega trga nikakor ne boš mogel preprečiti.
Èe pogledaš tipične predstavnike populacije:
- obrtniki ... nekaj na kartico nekaj v zlatu
- kriminal ... zlato, blagovna menjava
- branjevke ... kartice
- mi preprosti člani .... tako kot sedaj plačujemo davke jih bomo tudi naprej
- bogataši ... ti pa že sedaj nimajo gotovine

Èe zaključim, edino kar bo več denarja v proračunu bo od branjevk ter nekaj malega več od obrtnikov.

Škoda razprave za ali proti....
______/\\______
______/\\______

premza

Citat od: Xandrej;285989A plačo ti na roko dajo ali kako? Kot pravim če si čist e nimaš kaj bat... Bojijo se tisti ki šmuglajo skoz pa denar perejo pa švercajo pa davke tajijo... Simpl ko pasulj. Pa ja moramo, da plačamo vse te nedelneže kaj jih imamo v sloveniji pa vlečejo mastne socijalke pa zraven še malo šmugl bugl pa je... Saj se vsi isto znajdemo samo ta balkanski sistem ki ga imamo še nebomo izkoreninili 200 let... Ker balkanski smo znani da hvatamo krivine po levi in po desni...

Èe bi mi sistem lahko kadarkoli omejil elektronsko porabo denarja, bi seveda tudi plačo zahteval v gotovini.

Kdor misli, da je cilj ukinjanja gotovine omejevanje dela na črno, je zelo naiven.

Xandrej

Premza... Mislim, da malo poglej kako sistem deluje. Kako ti naj delodajalec v gotovini izplača plačo? On pa je dobil plačano kako? Da lahko tebi da? Začne se ne črno pa konča se na črno, drugače ne gre...

Berliner

V lažje razumevanje mojega mišljenja si poglejte razmere v Severni Koreji.
Se pravi, to ni samo teorija, celo izvedljivo je in - funkcionira!

In če dobiš v Sloveniji voditelje podobnega mišljenja, lahko delajo s tabo, kar želijo. Večja kriza, lažje bo uvesti.
Samo 90 let nazaj je to v Nemčiji že funkcioniralo, noben ne more garantirati, da se zadeva ne bo ponovila.

Združeni narodi se že okoli Gaze ne morejo zediniti (tudi Društvo narodov je po 1. svetovni vojni hitro izgubilo veljavo). Ni da ni, paralel je veliko.

Samo sedaj je tehnologija taka, da bo popolni nadzor nad ljudstvom dosti lažje vzpostaviti.