Pravica do plačevanja z gotovino v ustavo

Začel/a premza, November 12, 2023, 02:57:06 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Najbolj bedna mi je "Gospod a veste, da lahko pri plačilu s kartico nakažete posebej tudi napitnino. A boste kaj nakazali?" Ne, ne bom!

Za napitnino je keš, katero so pa bančne kartice praktično izničile. In marsikateri prijazen uslužbenec ob precej dohodka.
Recimo poletno študentsko delo mladih na bencinskih servisih, ko brišejo šipe, natočijo če je treba dela vse neobvezno in na napitnino.

Lovro

Napitnino, če jo dam, dam po navadi tudi v kešu.
V pralnicah študentje še vedno dobivajo napitnino v kešu, vsaj pri nas.

Pri nas je napitnin preko kartic zaenkrat manj, v tujini pa te za to pogosteje vprašajo. Do sedaj sem jo tako 2x plačal, vendar le v tujini.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

visar

ok če že rešujemo svet, kaj pa kralji ulice....
______/\\______
______/\\______

Lovro

Pa oni, ki mečejo kovance v vodnjak želja? :emot77:

Mal heca, sori. Jaz itak dvomim, da bodo gotovino kar tako ukinili. :BigThumbs:
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Čojko

Ker brezdomec s "Kralji ulice" ne žica, sem že pakrat dal nekaj drobiža in časopisa ne vzel.

Smo zašli,... jaz ne bi dajal nič v ustavo. Se bo že samo poglihalo.

hehehe, vodnjak želja. Vtipkaš v mobitel 2 EUR in ga vržeš not.

garac

@čojko točno tisto zgodbo sem imel v mislih
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

frediz

Berliner

Torej, mnenja so deljena.

Meni osebno te "napredne" rešitve niso tako življensko pomembne, kot jih reklamirajo. So bolj komoditeta, ki pa ima svoje negativne strani.

Pa ne mi sedaj o kočijah, govorim o velikem napredku zadnje čase, ki zraven uporabnih in dobrodošlih omogoča tudi uvedbo veliko nepotrebnih stvari, ki se jih naknadno osmisli, da se lahko prodajajo. Vse v imenu napredka, ker je napredek vedno dober. Kao.  

Se spomnite reklamiranja uvedbe bančnih avtomatov in kasneje spletnih bank, "da boste imeli več časa za prijatelje"?  
Vraga, vedno manj se vidimo! Prej si šel na banko, še koga ¨po sreči" srečal in si vzel čas za kavico.
Za tako srečo sedaj nimamo časa, ker ne hodimo več na banko, s prijatelji se moraš uskladiti..

Da ne boste narobe razumeli, uporabljam bančne avtomate in spletno banko.

Zeko124

Težka debata... Brez gotovine bi se trg dela na splošno hudo spremenil v Sloveniji. Opcija brez gotovine se nam zdi zelo oddaljena, tako kot se nam zdi oddaljeno leto 2035 ko se naj nebi več prodajali avtomobili z motorji na notranje izgorevanje.

Svet gre z vedno večjo hitrostjo naprej, na žalost ne v smer ki bi mi bila všeč. Andraž je dal za primer Norvežane in njihovo energetiko. Pač s polno blagajno denarja od prodaje nafte je lahko prodajati bučke o nekakšni ekološki in zeleni energetski prihodnosti.

Kapo dol vsem ki so oz. ste tako ali drugače dobro situirani vendar pa morate vedeti da je velika večina delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji na minimalcu. Osebno poznam kar nekaj primerov za katere sem prepričan da brez dela na črno sploh ne morejo preživeti kljub temu da pošteno oddelajo svoj 8 urni delovnik.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

premza

Citat od: Zeko124;286044Andraž je dal za primer Norvežane in njihovo energetiko.

Te fore z visokimi davki in potem visokimu subvencijami so zelo nevarne. Na pogled je zadeva do prebivalstva kot celote nevtralna, v praksi pa ni.
Pri subvencijah so namreč vedno neka pravila in zahteve, ki jih mora "upravičenec" izpolnjevati. Gre za prisilo v določeno ravnanje oz. obnašanje.
Na drugi strani pa pri plačevanju davkov ni nobenih kriterijev in zahtev za prejemnika. Zdravstveno zavarovanje plačamo tudi če so čakalne dobe 100 let.

Visoki davki in visoke državne subvencije so orodje prisile. Eno so socialni transferji (pomoč šibkejšim in depriviligiranim), drugo pa subvencije vsega podolgem in počez.

Nemčija bo ravnokar zagonila 12 milijard davkolpačevalskega denarja za pocenitev energije. Ljudem bo vzela, in jim pol nazaj dala. Bolj ali manj selektivno.

Spomnite se na to, ko bo politika začela ponujat UTD (univerzalni temeljni dohodek). Super, zastonj denar z lufta. No... ne bo ne zastonj, ne z lufta.

frediz

Citat od: premza;286045Spomnite se na to, ko bo politika začela ponujat UTD (univerzalni temeljni dohodek). Super, zastonj denar z lufta. No... ne bo ne zastonj, ne z lufta.

UTD je bistveno bolj zapleteno vprašanje - in nanj ni pametnega odgovora ...

... kot družba smo se po 2. vojni radikalno spremenili. Kapitalizem in demokracija kot dva sistema imata svoje limite in zadnje čase so spremembe naplavile precej slabosti obeh sistemov.
Dodaj temu še (pre)hitre industrijske spremembe in prideš do stiske za večino prebivalstva.
"UTD" je v nekem obsegu obstoječ že sedaj. (otr. dod., štipendije, soc. transferji, brezplačni vrtci za izbrane pijavke, dohodninske olajšave ...). Zaradi bolano zbirokratiziranega in zapletenega socialnega sistema (po principu flika na fliko, namesto popravit celoto) se nenormalno velika količina denarja porabi za samo funkcioniranje te zadeve - tako kot Rdeči križ, ki ogromno sredstev, ki jih nabere porabi zase, da sploh funkcionira.
Èe vse te reči sešteješ dobiš noro številko, ki jo lahko razdeliš med ljudi brez zapletenega sistema. Rečeš "osebe nad tem letom z veljavnimi pogoji (državljanstvo, nekaznovanje, karkoli pač že ...)" prejmejo X € na mesec in dobiš UTD.
Ta znesek ni nujno visok - videl sem kalkulacije na cca 300€. Je pa to znesek, ki marsikomu predstavlja zadnje padalo. Šef te izsiljuje in si ne upaš dat odpovedi, rad bi probal z nečim novim na njivi, odselil bi se od partnerja, ki te mlati ...

... in pa seveda kup slabosti in neznank, ki jih taka zadeva prinese s seboj. Omejeni poskusi so se na svetu izvajali, mislim, da tudi sedaj poteka nekaj takih zadev, ampak zaenkrat politika tega ne bo podprla, ker vsi ostali sistemi niso pripravljeni na to. (A si predstavljaš, da lahko odpustiš 40000 ljudi iz s socialo povezanih službic - kakšna nora masa plač gre za birokrate vsak mesec - z vsemi bonitetami, ki jim pritičejo in ki jih v malem gospodarstvu tudi sanjamo ne več ...)

Berliner

Še ena cvetka, ki me na splošno moti:
1. Najprej vso to poslovanje preko interneta reklamirajo ko (super) varno in zanesljivo
2. Potem pa pride do goljufij in zlorab
3. Pa spet reklama, da tokrat pa je res (super) varno
4. Pa spet goljufije
5. Potem začnejo cajtengi članke "Ste poskrbeli za svojo varnost?" - laične ljudi zgrabi panika
6. Potem je xy ponudb protivirusnih programov različnih učinkovitosti (in spet možnih zlorab) + updejti. Boljše seveda stanejo (pustimo cracke ob strani, govorim za običajne ljudi)
7. In tako naprej igra mačke z mišjo s skupnim imenovalcem, da se stroški (kao varne) uporabe množijo.

Èisti nateg. Ampak, je pa sodobno in komfortno - kot je bilo v reklami, da lahko nakupuješ/plačuješ preko interneta iz domačega kavča in v gatah.

Seveda, izpostavil sem "worst case". Naj da v roko ogenj tisti, ki 100% zagovarja svojo različico zaščite kot 100% varno. Ga ni junaka.

Res je, tudi gotovina ima slabe strani:
- lahko te oropajo (večje zneske lahko še vedno nakazuješ s fizičnim obiskom banke)
- obstajajo ponaredki (jih je vedno manj, ker je goljufom lažje ukrasti dosti višje zneske preko interneta)
- še kaj?

Pozitivne strani gotovine sem že izpostavil in ne bom ponavljal...je preveč pisanja.

visar

@Berliner ... točno tako straši.

Najbolje prodajana zadeva na svetu je strah spodaj so primeri:
 služijo pa: vojska (država), zdravstvo (farmacevti), zavarovalnica in cerkev, sedaj pa še energetika in IT
______/\\______
______/\\______

premza

Citat od: frediz;286047... in pa seveda kup slabosti in neznank, ki jih taka zadeva prinese s seboj.

Primer UTD-ja smo imeli pri nas med korono. In že kmalu po uvreljavitvi so bile v parlamentu debate, da naj se kršiteljem ukrepov ta UTD vzame (recimo da so te zunaj dobili brez maske, ali pa po 9 uri, ali pa v drugi občini, ali na protestu...) . Predlog je požel veliko odobravanja tudi med ljudmi.

To so zelo nevarni in zelo Orwelovski scenariji.

Delati ne smeš, v zameno ti damo UTD, ampak moraš biti poslušen in ubogljiv, drugače ti ga vzamemo.

premza

Citat od: andraž;285988Gotovina je postala vedno bolj problematična, ker je poštenja vedno manj...

Poštenja na keteri strani?
Pri tistih, ki uporabljamo gotovino, ali pri tistih, ki jo ukinjajo?