2cv nagaja

Začel/a andraž, Maj 22, 2023, 04:21:20 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

A se komu morda sanja, kar bi bilo tukaj narobe:

Charleston, letnik 1986, 130000 km, še nikoli odprt motor, vožen cca. 1500 km na leto zadnjih 24 let.

Hladen lepo vžge, po nekaj minutah teče mirno in lepo vleče. Ob ustavljanju na semaforju takoj ujame obrate prostega teka. Pospešuje hitro, kolikor seveda 2cv lahko. Skratka brezhibno.
Ko se segreje-ali bolj športna vožnja ali klanec, začne desni cilinder streljat, zgublja takte, ko ga nekako z dodajanjem plina spravim v višje obrate začne sodelovati, čeprav še vedno občasno malo strelja. Ob ponovnih nizkih obratih se to streljanje spet pojavlja praktično stalno. Vroč v prostem teku teče pogosto na en cilinder.
Ko stoji in se ohladi, se zgodba ponovi kot mehiška nadaljevanka... na začetku vse lepo in prav.

Pregledano ali menjano je bilo:

-očiščen tank
-prepihan dovod goriva
-nov plovec 1500 km nazaj
-nova bencinska pumpa
-pregledan uplinjač, za test zamenjava z drugim-isti simptomi
-nove svečke
-nova vžigalna tuljava
-novi kabli
-nove platine in 2 kondenzatorja-test
-nastavljeni ventili
-izmerjena kompresija-obe strani ok

Kakšne ideje?

bakar

Težko z gotovostjo rečem, kaj je narobe, ker nimam avta v roki. Bi pa vseeno še enkrat preveril kompleten sistem vžiga in predvžiga.

Ko začne trokirat pa, med samim delovanjem motorja snami en kabel iz svečke in daj nazaj , potem še drugi in daj nazaj. Tak boš videl ali svečke in kabli delujejo in na kateri strani dejansko trokira.

Rezervar si snel , ali si pogledal in menjal cevko odvoda goriva na plovcu ?

Novi deli niso garancija da bo delalo. Platine, kondenzatorji, kabli, svečke itd., v povprečju "trije od desetih" niso delujoči . Preveri še enkrat vse.

Mogoče pretesno nastavljeni ventili...

Mogoče  izgubljaš stik v ključavnici ali kje drugje na elektrini napeljavi, tudi kabel, ki gre na kondenzator spodaj pri platinah... vglavnem slabi stiki kabelskih priključkov.

andraž

Vse okoli goriva preverjeno. Hkrati verjetno nebi izpadal samo desni cilinder, če bi bil kriv uplinjač ali sam dovod goriva.
Ko je delal na en cikinder, se je iz nedelujočega snel kabel, ki je dajal konstantno iskro. Tudi pri starih svečkah je delaoval identično.
Je lahko kaj narobe z ventili ali odmično? Ali obročki?

Lovro

Citat od: bakar;284448Novi deli niso garancija da bo delalo. Platine, kondenzatorji, kabli, svečke itd., v povprečju "trije od desetih" niso delujoči

Citat od: andraž;284433-nove platine in 2 kondenzatorja-test

Tole lahko tudi jaz potrdim iz svojih izkušenj. Pri Žabi 2x zaporedoma zanič nov kondenzator.
Sem nato uporabil enega starega in je bil mir (kasneje pa sem itak nabavil 123 vžig).
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

bakar

Citat od: andraž;284450Vse okoli goriva preverjeno. Hkrati verjetno nebi izpadal samo desni cilinder, če bi bil kriv uplinjač ali sam dovod goriva.
...

Res. Ampak med vožnjo ne opaziš ali dela po enem valju ali samo zmanjkuje goriva. Èe si preveril, OK.

Citat od: andraž;284450...
Ko je delal na en cikinder, se je iz nedelujočega snel kabel, ki je dajal konstantno iskro. Tudi pri starih svečkah je delaoval identično.
...

Toel nisem najbolj razumel. Si snel kabel in dal gor drugo svečko in na maso, da si videl iskro ?

Citat od: andraž;284450...
Je lahko kaj narobe z ventili ali odmično? Ali obročki?

Lahko tudi ampak malo verjetno in to na koncu , ko obupaš greš preverit :)

...

Jaz bi šel lepo spet vse po vrsti kar se tiče vžiga, predvžiga, svečke, kabli, kontakti... tudi , če si vse dal novo, še enkrat preveri. Èe nimaš knjige si jo tule snami pa poglej https://drive.google.com/file/d/1vgq7uan9pTm0JRtjVmMo0nCANuqae1KI/view?usp=sharing

Ker Spaček ne laufa verjetno ne boš vozil do  mene. Èe pa, pa tudi lahko.

bakar

Citat od: andraž;284450...Hkrati verjetno nebi izpadal samo desni cilinder, ...

Hmmm.. Sicer čudno napisano ampak.. Èe samo desni cilinder izpada, potem je samo svečka ali samo kabel za svečko na desni strani

?

Daj drugo svečko not. Pa če ne, zamenjaj kable, levega na desno in obratno. Èe je kabl, potem levi ne bo delal... recimo

andraž

Ko je delal po enem cilindru, snet kabel, nataknjena druga svečka, ki je stalno dajala iskro. Ob menjavi kabla na aktivno svečko pa spet po enem.

Svečka na levem je konstantno svetlo siva, suha, na desnem črna in vlažna.

premza

Tole zadnje bi kazalo, da cilinder zaliva, ampak saj imata oba cilindra sesanje iz istega vplinjača?

andraž

Seveda. En uplinjač.

Čojko

Je svečka črna in vlažna od bencina, ali črna in mastna?

sušo

To men deluje kt da, ko se segreje, nekje luft vleče na desnem cilindru. Èrna je od napačnega izgorevanja. Ponavadi zarad preveč kisika.

Čojko

Ravno obratno. Èrna postane takrat ko je prebogata zmes. Zato vprašanje ali je mokra od bencina (to trokiranje) ali je mastna - prihaja olje v komoro.

sušo

Hm ja.
Èe bi vlekel olje bi tudi plavo pokadil. No, sicer boxerji radi plavo pokadijo čist bezveze...  
Andraž si opazil kaj dimne zavese zadaj ob teh trenutkih?

bakar

Citat od: andraž;284454Ko je delal po enem cilindru, snet kabel, nataknjena druga svečka, ki je stalno dajala iskro. Ob menjavi kabla na aktivno svečko pa spet po enem.

Svečka na levem je konstantno svetlo siva, suha, na desnem črna in vlažna.

" črna in vlažna - ne dela"

Pa si potem dal not tisto svečko, ki je dajala iskro ko je bila zunaj na probi ?

Jaz imam aparat za svečke probat. Včasih na kablu svečka dela (glih tolk da misliš da dela, iskro meče vsepovsod), v aparatu se pa pokaže , da je zanič

Ma, kolkr zastopim... kabel na svečki, ki je v cilindru - cilinder ne dela. Kabel na drugi svečki izven cilindra , svečka meče iskro. Èe daš to svečko not bi naj cilinder delal. A si to naredil ?

... mogoč je sam svečka fuč...

Kot sem napisal, težko je napamet svetovat, če nimaš avta v rokah.

Èe čez čas ne boš uredil me pokliči in se zmeniva da tiga zrihtam.

A.T.K

... mogoč je sam svečka fuč...      
 vord