Starejši gospod

Začel/a Lovro, Junij 02, 2021, 09:11:32 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

visar

A je poraba pomembna?
Glede na to da se letno naredi za dva rezervoarja kilometrov,
je vlaganje v nižjo porabo dražje kot je profit.
______/\\______
______/\\______

antasi

tukaj je veliko nelogičnih stvari.
Važno, da je veselje.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

visar

To pa je prava beseda :-)
______/\\______
______/\\______

Čojko

Sej ne gre za porabo, ker je nepomembna, pa ne zaradi dveh rezervoarjev na leto. Mene ne bi motila niti 30. Gre za optimalno nastavljen vplinjač in stanje motorja.
Moj GS tudi pije ene 3 litre manj kot je pil nov, pa pravi Miki, da bi se dalo še igrat. In kako lahko 45 let star avto s 140tkm pije toliko manj kot nov.��

antasi

Miki ima v malem prstu GSa, takih majstrov pa žal ni pri nas za TA.
Glede porabe 10l , je v to porabo všteta flaška svinca? ali ste pozabili na njega. Ker potem mašina ne bo imela več 8 ventilov, ampak samo še enga, dva..pa dobro bi bilo kompresijo zmerit..pa dobro bi bilo glavo pa ventile pogledat...pa, kaj čem naštevat, majstri vedo, kaj pomeni imet 70 let star avto, ki nikoli ni bil generalno obnovljen. Ni to spak, da gre z enim cilindrom, brez elektrike in brez benz pumpe še kar okoli sveta. Pri spaku pač daš kanto bencina na streho, ne vžigaš luči in gre z enim cilindrom in eno svečko preverjeno 70km na uro kamor hočeš.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

andraž

Mogoče pa ima že modernizirano glavo?

Čojko

Še ne namig. Nisem bil že dolgo tam, vendar je na CTS (Srbija) kar močna GS ekipa in nobenemu ne pije manj kot 12, tudi 14, 15 l/100km.

Zeko124

Morda svoje doda tudi drugačno gorivo kot je bilo pred 50 leti?
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

JureA

Citat od: Èojko;279509Še ne namig. Nisem bil že dolgo tam, vendar je na CTS (Srbija) kar močna GS ekipa in nobenemu ne pije manj kot 12, tudi 14, 15 l/100km.

Tudi mene včasih kdo prepričuje, da je imel GS-a in da dobro ve, da to porabi 10 - 15 l/100km.
In me gleda kot najhujšega lažnivca, ko mu rečem, da moji GS-i že skoraj 30 let porabijo 7 - 7,5 l/100km.

Ne vem, mogoče ljudje enostavno ne znajo izračunati porabe.
Npr.: prevoziš 400 km in za to porabiš 30 l bencina.
To je poraba 7,5 l/100km.
Ampak mogoče kdo, ki ne obvlada matematike, deli kilometre z litri (namesto obratno) in dobi:

400/30 = 13,33

In misli, da mu avto porabi 13,3 l/100km.

Ali pa se res vozi s čisto razštelanim avtom.

Čojko

Ja, goriva. Ocenjujem, da so se od sedemdesetih izboljšala za cca. 40%.
Takrat si bil srečen, če si dobil 90 oktanov, zdaj pa tankamo qmax 100

JureA

Petrol je 98-oktanski bencin začel prodajati leta 1965.
Takrat se mu je reklo Super bencin.
Poleg Super bencina so točili tudi "navadni" bencin, za katerega se ne spomnim oktanskega števila (mogoče 87 oktanov?).
Že v 70-ih letih je praktično vsaka Petrolova črpalka ponujala obe vrsti bencina: super in navadni bencin.
Takrat je že bilo tudi veliko avtov z motorji z visokim kompresijskim razmerjem, ki so zahtevali 98-oktanski bencin.

Lenko

Citat od: JureA;279520Petrol je 98-oktanski bencin začel prodajati leta 1965.
Takrat se mu je reklo Super bencin.
Poleg Super bencina so točili tudi "navadni" bencin, za katerega se ne spomnim oktanskega števila (mogoče 87 oktanov?).
Že v 70-ih letih je praktično vsaka Petrolova črpalka ponujala obe vrsti bencina: super in navadni bencin.
Takrat je že bilo tudi veliko avtov z motorji z visokim kompresijskim razmerjem, ki so zahtevali 98-oktanski bencin.

Normal 91

Čojko

Niso samo oktani, je še marsikaj, do tega da se je tudi kradlo in nato rdečilo z vodo,.... zato srbski GSi toliko pijejo. Dvomim, da nimajo vsaj enega, ki bi znal nastavit karburator.

sitar

Lovro

Citat od: Èojko;279524...je še marsikaj, do tega da se je tudi kradlo in nato rdečilo z vodo...

Ja, sem tudi jaz slišal nekaj zanimivih zgodb na to temo, možno, da kaj od tega še sedaj uporabljajo.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)