ZOBATI JERMEN KREPNIL

Začel/a xp-ray, Avgust 17, 2020, 09:18:23 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

xp-ray

Pri 188.000km mi je na C4 PIcasso 1,6 HDi l. 2012   pobralo nekaj zob na jermenu in je  preskočil, motor  je obstal. Strgan ni.  Kot  kaže  ventili niso fasali nič,  le  odmikači.
Žal sem verjel, da bo šlo do "uradnih" 240.000 , ali vsaj 200.000  pa ni šlo.... šola za vse tukaj  prisotne;  zame  mal dražja....
Je že kdo to rihtal in koliko je  bil strošek skupaj z novim kpl jermena?

zlomjo

xp-ray

Poštar

240.000 km v idealnih obratovalnih pogojih za sam material jermena, v težjih kamor večina primerov tudi spada pa verjetno prej na 180.000 km. Po nakupu je najboljša preventiva in menjati jermene, zaradi sebe vsaj sam tako delam, izjema je neinterferenčni motor pri katerem mi je vseeno, ker se bati in ventili ne srečajo.

Vojkec Grand

Ja meni pise v servisni imam gp2014 2.0 hdi 180000 ali 10 let. Letos sem jih naredil toliko in naredil glavni servis uradni predracun 800€ neuradno naredil za 600€. Imam pa tudi citroen xsaro picasso 1.6 16v 2010letnik in jih ima 90000 in sem preventivno letos naredu glavni servis zaradi let 400€... nvem od kje podatek 240000... jaz ne bi nikoli rezskiral...zdaj je kar je..skoda

Vlado333

Citat od: xp-ray;268423Pri 188.000km mi je na C4 PIcasso 1,6 HDi l. 2012   pobralo nekaj zob na jermenu in je  preskočil, motor  je obstal. Strgan ni.  Kot  kaže  ventili niso fasali nič,  le  odmikači.
Žal sem verjel, da bo šlo do "uradnih" 240.000 , ali vsaj 200.000  pa ni šlo.... šola za vse tukaj  prisotne;  zame  mal dražja....
Je že kdo to rihtal in koliko je  bil strošek skupaj z novim kpl jermena?

Žal so pri teh motorjih jermeni "pokali" tudi pri manj kilometrov. Jaz strankam vedno rečem, da je bolje 1 leto prej menjati jermen,kot pa pol menjati veliko več stvari zaradi strganega jermena.
Èe imaš srečo, bo potrebno menjati le klackalice, dročnike in odmično gred, v kolikor imaš pa smolo, so šli tudi ventili in bo potrebno demontirati glavo.

dvorjan

Doma jermene na avtih menjamo na 160.000 km ali 8 do 10 let. Kot je rekel Vlado - raje prej in ceneje, kot (pre)pozno in drazje.

Ce pa kupim avto iz uvoza, pa imam tako prakso, da se takoj naredi veliki servis z jermeni in vodno pumpo, da vsaj priblizno vem, pri cem sem.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

gero

...jermeni bojo še naprej pokali...ker jih ne menjavate pravočasno.....življenska doba zobatega jermena je cca 6 let..če zdrži več je pa to bolj sreča kot ne....ne glede na to kar piše v knjigici...material pač dotraja...glede na kilometre pa.v idealnih pogojih,kar pomeni konstantna vožnja na dolge relacije, veliko km v kratkem času...seveda pa obstajajo tudi ekstremni pogoji vožnje kjer se jermeni menjavajo veliko prej , ...večina naših avtov ima ekstremne oz. postrene pogoje vožnje..hladni vžig,kratke relacije , malo št. skupno prevoženih km. kakšni hribi......kar zopet pomeni da npr. če v šestih , pa naj bo tudi v osmih letih prevozite le 20 000km je jermen vseeno hin , za zamenjat.. pa veliki servis ne pomeni menjava zobatega jermena ampak menjava vseh jermenov, napenjalcev, ležajev oz. vodil , vodne črpalke , hladilne tekočine , pa še kaj zraven...to o desetih letih in 240 000 km pa so pravljice , le reskirajte če si upate..nekateri so to že drago plačali...

andraž

Ok. Jaz sem na 2,0 hdi RHR menjal točno na 240000. Toni Jerovšek mi je svetoval velik servis pri 220t ali 240t, ker ima avto vsaj 80% relacije. Ko mi je kazal ob prevzemu zamenjan jermen, je rekel, da je še v zelo dobrem stanju.
Je potem to sreča ali RHR motor ni problematičen glede jermena?

DejanO

službeni Berlingo 1.6 HDi 90, pri 8 letih oz. pri 240.000 km veliki servis, vse OK, zdaj jih ima 370.000 km. Brez ene težave pri motorju, pred kratkim na 360.000 km smo morali menjati prednji fedri, pa končnik, pred letom dni jermenico altenatorja, pred dvema pa kondenzator klime, pa sklopko pri 320.000 km. Tankaj pa vozi.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

visar

definitivno ni samo 188000,
če lahko dokažeš kilometre je kriv proizvajalec jermena.

Vsak proizvajalec MORA imeti rezervo in ta faktor je najmanj 30%
______/\\______
______/\\______

Poštar

Èetudi so kilometri realni je nekje drobni tisk, ki določa predčasno menjavo jermenov zaradi težjih pogojev vožnje in v takih primerih je  sigurno priporočeno narediti 20+% manj prevoženih kilometrov.

Napako na jermenu sem doživel enkrat, na srečo ga je utrgalo na torino fire motorju in ni bilo nobene škode. Šlo je za good year, ki se je odločil zaključiti cikel po dobrih 5.000 prevoženih.

xp-ray

Ja, res je. Dobro sem ga  pokronal,  da nisem  menjal takoj. Pri vsakem  sem to naredil,  pri tem pa ne.  Avto je  bil  kupljen marca, tik pred korono in ko sem se  pripeljal domov, so bili že vsi servisi zaprti, komaj sem  uspel pri kolegu menjat olje.  Ok, s  pepelom sem se že posul, šta je tu je,  ...glava je že tudi sneta, (mislim ona na mašini) , ventili OK, zobati jermen ni utrgan, le  zobje so posneti. Bom javil v kratkem, za kolko me bojo olajšali. Zanimalo me je,  če je še kak  naivnež tu gor,  ki je bil kaznovan z jermenom

Poštar

V kakšnem stanju je vodna črpalka?

garac

No ta z zaprtimi servisi je slab izgovor...povsod so bili dezurni
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/