Gule in Ante modrujeta

Začel/a gule, Julij 03, 2020, 08:21:27 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Tole je Citroen forum. Ste pozabili? Èe se imate toliko za pogovorit, se dajte v živo, ker tole je šlo prek vseh zdravih meja.

visar

Èe se take zadeve pišejo tukaj na forumu potem je res že marsikateremu počila zadnja varovalka in dejansko ne more biti vse OK. Jaz se distanciram od politike, napisal bom samo pogled na gospodarstvo.

Marsikaj je bilo v YU boljše, predvsem to da smo bili mlajši in lepši, živeti se je dalo, službe so tudi bile, res pa je da se določenih zadev ni dobilo in če si želel iti v korak s napredkom si bil skoraj kaznovan.

Sedaj so zadeve bistveno bolj zaostrene in se dejansko ne kaže nobene zaščite več, ampak so vedno nagrajeni najbolj agresivni. (ne pa boljši) imamo pa boljše avte in računalnike...

kar pa se podjetij tiče.... živim na Vrhniki, vsa podjetja so šla v tuje roke ali pa crknila od Iskre, Liko, IUV, kovinarska, Pekarna Vrhnika...
Nekaj jih več ni, določena pa so dobila TUJE lastnike.

Tovarn, ki so v lasti delavcev in v slovenski lasti skoraj več ni, ampak tiste ki so (delujejo po sistemu izpred 50 let ) pa delujejo zelo dobro, to mislim da skupno opravljanje podjetja, kolektivno vodenje....

Vse kakor pa morate vedeti da večina kapitala ostane lastniku, torej če le ta ni iz SLO, dobi država davek samo od plač in ne kapitala.

T
______/\\______
______/\\______

info@

Res je. Sam se trudim lepo, pravilno in umirjeno napisati besedo, dve, kaj si mislim ob teh prispevkih v temi.

Na nekakšen način pa poskušam napisati odgovor na Gašijevo "domačo nalogo" iz njegovega prispevka v tej temi   #28 ... "Za domačo nalogo napišite 3 pozitivne stavke o Sloveniji in jih 100 x preberite. Gule tebi ni treba, ti si busanc. Ti jej čevape, gutaj pivo in jamraj"

Dva "pozitivna" stavka sem že napisal z obrazložitvijo... moram še poštudirat tretjega...

Slovenija je lepa. Bi pa bila še lepša , če se ne bi ljudje toliko prepirali. #42
Slovenija je lepa... ampak, žre svoje otroke... #44

Sam nisem kaj prida šolan. Poklicna šola pa še to sem jo naredil z "risanjem za oceno" in priznam, edino kar od matematike znam je izračun 2PIr... Zato, kaj prida ne morem izračunavat razne statistike in devat primere, kolko lahko kdo  in kje privarčuje. Jure je dal lep primer ispiska uspešnih Konjiških podjetij. Lahko bi poiskal na Ajpesu in Fursu tudi podatke za moje podjetje pa bi  videl, da sem glede na količino zaposlenih in prihodek , eden večjih slovenskih izvoznikov... hehe... noro, toliko o statistiki. Ampak, zaposlitve v našem malem mestu niso samo v teh podjetjih. Su tudi manjša, uspešna al neuspešna podjetja, ki dajejo kruh večjemu odstotku zaposlenih v mestu in okolici. Tu je pa druga zgodba in ogromno "zaposlenih - revnih" občanov, ki pa jih te statistike ne omenjajo. Vedno me je motila in me še moti ta formulacija "povprečna slovenska plača". Po mojem, pa si neznam razložit, to povprečje kaj hitro dvignejo plače, ki so nad povprečjem. In potem vse skupaj izgleda kot "bogata država" ali "uspešna občina". V Sloveniji se je zadnja leta neverjetno popravil vozni park. Da o fasadah in oknih ne govorim. Pa vseeno, ko vidiš kako kredite ponujajo banke in ostali lahko ugotoviš, da je vse to samo iluzija. Èe hoče normalen Slovenec nekaj kupit si mora vzet kredit ali lizing. Ker pa bi danes vsi radi imeli vse kot vsi drugi, se ljudje zakreditirajo, da pokažejo kaj imajo. Samo tale dopoldan, ko sem mazal mojega kamperja , da grem na tehnični pregled, sem slišal 6 različnih reklam na radiu za potrošniške in ostale tipe kreditov...
Pred leti (1999) sem za podjetje Olenombi iz Danske , delal v Berlinu 6 mesecev, pogodbeno (slovensko, Konjiško podjetje mi je ostalo dolžno do dandanes za zadnje tri tedne dela). Mi Slovenci , delavci smo se pripeljali z Peugeotom 605 (bencinar) na delo. Direktor firme Olenombi za EU trg pa se je pripeljal z Golfom 2. Gledal nas je kot da smo padli z Marsa. On takrat kot Danec si ni mogel privoščiti to kar smo si lahko "mi". Zaradi njihovih davkov na luksuz. Sanjal je, da si bo enkrat lahko privoščil Mercedesa in plača tisti davek. Ja, da si ga bo lahko kupil s svojim denarjem, dočim 605ka je bila na lizing od enega od delavcev, ki je imel minimalno plačo v Konjiški firmi, na firmi je bil samo on zaposlen, vsi ostali pa smo bili na pogodbi. "To ti damo , delaj al pa pusti"... Hmmm...

V Sloveniji je na zunaj vse lepo in prav, uspešno, "bogato". Na znotraj pa zadolženo in revno.

Evo, še tretji stavek...

Slovenija je lepa... krediti pa ugodni.

info@

Heh... še eno sem se spomnil...

Slovenija je lepa... turisti so v tranzitu

Ali pa tale... za Štajerce, Korošce in Prekmurce...

Slovenija je lepa... delam v Avstriji

Za primorce

Slovenija je lepa ... turisti benvenuti

Za Gorenjce

Slovenija je lepa... slovenski turisti naj v jeseni pridejo, čakamo tujce ejga

Za Dolenjce in ostale "tam dol"

Slovenija je lepa, Varda nas čuva, rezilna žica se skoraj ne vidi, jo je prerastu plevel

Brez zamere, mogoče malo prehudo ?

antasi

Sem vesel, da se tema lepo pelje.
Izgleda, da je aktualna.
Še celo Janez se trudi lepo in umirjeno pisat, upam, da tudi na daljši rok.
Gremo spet k grobim dejstvom:

Dejstvo1 Slovenija ti omogoča normalen zaslužek in preživetje v povprečju EU

Dejstvo2 Slovenija ti nudi ugodne kredite, ki to seveda nikoli niso, da si popraviš trenutni standard ali da živis preko svojih zmoznosti. Saj če bi bile vse bakle v slo lasti bi bilo idealno ker bi na račun teh pufov služila samo slovenska drzava.

Dejstvo3 Hrvaška je država, ki jo vodijo in usmerjajo politiki HDZ, da so ljudje obupali nad njo, kaže tudi minimalna udeležba na včerajsnjih volitvah in ponovna izvolitev teh ki jih vsi šinfajo. Korupcija, klientelizem in nazadovnje države lahko hitro pričakujemo, mogoče celo bankrot države, ki živi od turizma, katerega ne bo še najmanj 1 leto.

Dejstvo4 Srbija glede na svoj položaj uspešno krmari na balkanu in bo še naprej kljub nizkemu standardu in plačam ki pa omogočajo poceni delovno silo. Že veliko slo podjetij se je zato selilo v Srbijo, zanimivo pa da nobeno na hrvaško.

Dejstvo5 Bih oz. Bosna oz. Federacija je najbolj zakomplicirana in problematična država na balkanu, mogoče
celo na svetu... zunanji ne vemo niti kdo vlada in kje je meja med kantoni in kateri narod je kje? Dobro, pretiravam, mi slovenski starci dobro poznamo razmere ampak ni za pričakovati da bi kakšna industrija razen trgovine zaživela s tujim kapitalom, domačega pa itak ni. Laufa tisto kar je ostalo od rajnke države, turizem ki je zdaj problemin pa nelegalni posli, kar je v tej situaciji normalno. Ljudje morajo preživeti.
Realno država vsako leto zaostane za par let za EU in je se kaže razlika tako kot po 2.svet.vojni med hudobnimi poraženci Nemci in Avstrijci in zmagovalci Jugoslovani.
Plače so trenutno x3 ali celo x4 v prid  Eu in se strmo vzigujejo. Ampak važno je, da se v bosni bolje živi. Spomnite se, tako so nas prepričevali včasih v Yu da smo bili prepričani da bolje živimo kot zahod in tako so danes tudi prepričani severnokorejci.
Zato pa politika ostane na oblasti. V bosni je pa še večji problem sod smodnika. Raje ne bom o tem, ampak na zunaj izgleda država, kot ladja z luknjo, ki se počasi potaplja. Lahko, da se bo potopila čez 30 let, lahko pa jutri in zato pametni odidejo iz te ladje. Ni pa zato kriv niti gule niti mujo, ampak spet oni politiki pred l.90 do danes, tudi eu politiki, ampak rešitve za to ladjo ni na vidiku.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Gox

A tu noben ne dela? Da imate čas cele spise pisat? :)

Slovenija je lepa in jaz imam nove Michelinke na spačku...

Zdaj pa grem v popoldansko izmeno.

antasi

Jest pišem med vožnjo..
Pa halo moderatorji- nisem dobil za ta mesec še nič plačila čeprav sem toliko napisal..

info@

Hvala Antasi, za lepo mnenje o mojem napisanem. Vendar si zgrešil poanto. In to sem neštetokrat doživel na družbenih omrežjih, ker ljudje dandanes niso sposobni ali nimajo časa prebrati več kot en stavek.

Lahko si si ustvaril mnenje o svoji deželi, ne moreš pa pisat o drugih deželah. Mislim  lahko, noben ti ne brani... ampak pišeš več ali manj "floskule", ker pač ne živiš tam. Prav tako tvoje (ali drugih posameznikov) pisanje mnenj o ljudeh, ki jih ne poznaš je napačno in vodi v nepremišljene odzive osebno prizadetih in prerekanja. Zaradi takšnih osebnih napadov, ki se že leta dogajajo (verjetno pisci mislijo da so humorni, v bistvu pa ne zastopijo svojo žaljivost) je nastalo nešteto prerekanj na forumu in upad kvalitetnih člankov, razmišljan o naših vozilih.

Lahko bi se tudi v tem primeru, Žarku opravičil za tiste tvoje težke besede.  In naslednjič bolj premislil . Sej vem, verjetno imaš tudi ti svoje težave, forum pa ni ravno za sproščanje takšnih "ventilov".

Èe se ti ne moreš opravičiti, se pa jaz opravičujem Žarku v imenu Citroenar Foruma , za žalitve njegove osebe, družine in njegove domovine - domovin.

Še nekaj stavkov o sloveniji... medtem...

Slovenija je lepa... polna virtualnih osebnih poznanstvev

Slovenija je lepa... slovenci so strokovnjaki za ostale balkanske dežele

Vsak forum kot takšen ima že od negdaj, neglede na privrženost znamki vozila recimo, tudi oddelek v katerega " ne paše nič, ali vse kar ni vezano na Citroen (ali določeno znamko vozil okoli katerega se forum gradi)" . Tu se potem najde od Mercedesov, Pežojev, Oplov, domačih pridelkov, sira, klobas, medu in čevapov, piva, vina in Unionovega UNI-a, itd. Iskušnje iz drugih forumov mi dajo vedeti, da so ljudje sprejemajo drugačnost. Ker vsak je drugačen. In redkokdo je res fanatik samo na eno znamko, en izdelek. Ljudje imajo vseeno svoje življenje in tole vse skupaj je samo hobi. Èe je za nekoga, kot recimo zame to tudi služba je to moj "problem". In Služba ni hobi, zato imam jaz drugačne hobije, ki se ne tičejo moje službe. Predvsem zato, da odmislim vsakodnevni službeni pristisk in se ob mojem hobiju lahko sprostim in naslednji dan opravljam svoje delo kot se zagre.
Res hude kršitve načel in pravil foruma pa se prestavijo v čisto poseben del foruma. Tako, da se loči osnovno poslanstvo foruma, vse kar forumaši delajo in počnejo mimo svojih Citroenov (recimo) in tisto, kar res ni primerno in ne spada na forum - kreganja, žaljitve, mogoče celo grožnje, itd. Kar se tudi kasneje briše.

Kot bi napisal Antasi v skoraj vsakem svojem prispevku (brez zamere) ... "dobronamerno" pišem tole. Moje iskušnje po vseh teh letih ( in neštetokrat sem reagiral prehitro in na "prvo žogo" za kar bi mi lahko na nek način bilo žal) me navedejo na takšne zaključke in tudi sam nimam več namena izgubljati časa, za "virtualno" razburjanje, ki ga lahko "strokovnjaki" prenesejo za svoje namene v javno življenje določene skupine ljudi z istimi interesi.

Zato pišem lepo počasi, premišljeno in brez "divjih reakcij" . Ker to kar se piše/te/jo o meni na družabnih omrežjih, to nisem jaz. Kakor Gule ni to kar drugi pišejo o njem in ga zmerjajo. Iz tega pride to, da se Antasi čudiš na moje pisanje in me "hvališ". To samo pomeni, da me dejansko ne poznaš osebno in o osebah pišeš tja v en dan. Kdor nas osebno in ne zgolj virtualno pozna, ve kdo smo in kakšni smo. Gule ni tisti kos čevapa in pivo in prav tako jaz nisem tisti kos pleha in avto. Kakor tudi Gaši verjetno ni to kakšen se kaže na družabnih omrežjih in tudi ti nisi takšen, kakršnega bi si lahko uporabniki foruma predstavljali iz tvojega pisanja.

Življenje kot je večina verjetno že ugotovila, ni enostavno. Ob vsakodnevnih težavah, takšnih in drugačnih so lahko prepiranja in žaljitve, ki so nepremišljeno napisane na forumu, veliko breme nekomu, ki ga to zadeva v njegovem življenju. Zakaj smo tukaj ? Ker vsak od nas potrebuje v tem živčnem svetu kakšno minutko skupaj z istomislečimi. Ko pride do takšnih eskalacij "humorja", žaljivk in slično, so ljudje prizadeti in jih pobije. Predvsem, ker ne pričakujejo , da bodo dobili takšen odziv od "istomislečih". Ob vsem svojem trudu in težavah dobijo še tukaj "kol v hrbet".

To ni prav.

Antasi ali pa kdorkoli drug... Lahko bi jaz napisal takole "pišem počasi, da boš lahko prebral". Kar je en takšen splošno znan  stavek, ki se lahko sliši humorno. Vendar, ker sem postavil namen, kot zate ali kdor koli drug s tvojim forumskim imenom in ostali nasplošno,  bi lahko razumel ali pa celo tako tudi razumeš , kot žaljitev za tvoje (in ostalih) sposobnosti branja in razumevanja prebranega. Seveda to ni moj namen. Namen je samo predstaviti kako se lahko kaj hitro nekoga nepremišljeno užali. Se razumemo ? Tudi to ni prav.

info@

Citat od: Gox;267382A tu noben ne dela? Da imate čas cele spise pisat? :)

Slovenija je lepa in jaz imam nove Michelinke na spačku...

Zdaj pa grem v popoldansko izmeno.

Verjetno delajo, bodo kasneje odzivi (ali pa ne). Jaz imam opravičilo. Imam dopust. S kamperjem sem opravil danes tehnični pregled, jutri grem pa na pot za par dni ...

Èez vikend sem bral memoare Svetozara Vukmanoviæa Tempa... skozi prvi del sem se prebil, čaka me drugi del na dopustu. Kdor je navajen brat knjige so tile "spisi" mačji kašelj. Tale z Mišelinkami je tud dobra :BigThumbs:

antasi

Spet si začel Janez. Ni dolgo trajalo-1 dan.
Kaj se maš ti opravičevat bosancu. Bosanc je napisal, da smo država propadlih firm, jaz pa sem mu napisal kot je naš največji pesnik napisal-le čevlje sodi naj kopitar. Ker tega ni razumel in kar nadaljeval z žaljenjem, sem moral povedat, kako povprecen zahodnjak vidi njegovo bosno in če hoce dobro svoji druzini naj gre na zahod. Zraven sem dobil še en kup kletvic in to je to. Kaj naj zdaj se mu opravičim?
Mogoče preveč čustveno odreagiram, ko vidim tiste njegove otroke, ampak tudi naš največji pisatelj nebi bil največji, če mu nebi starši dovolili in PLAÈALI študij na Dunaju.Že v slo so družine ki težko izpolnijo želj otrok, v Bosni pa raje ne razmišljam koliko stane tak otrok, ki študira v tujini.

info@

Nisem začel in tudi končal še nisem ... Andrej, kot sem dejal, ne bom se prepiral. Preberi še enkrat vse kar si napisal in kar pišejo drugi. Saj ni potrebno sedaj , ko si v službi. Lahko popoldan ali zvečer, ob kavici in se zamisli.

Moram se opravičit, čutim to dolžnost, ker je moj dober prijatelj. Lahko tudi spremenim. Jaz osebno se Žarku opravičujem v mojem imenu, ker smo takšni do njega in njegove domovine.

Èlovek ali lastna in tuja država je preveč kopleksna zadeva , da bi jo lahko električarji, kovinarji, računalničarji in trgovci razumeli in o njej ad hok razglabljali v enovrstičnih prispevkih družabnih omrežij.

antasi

Ok bom pol na sekretu prebral kjer se odlicno bere tako čtivo edino še vedno ne tazumem zakaj lahko tvoj žarko šinfa mene in mojo domovino? In se mu moram za to opravičit. Al je tud to preveč kompleksna zadeva

antasi

To se je Janeza ne tiče, ker me tukaj ne razume glede otrok, da to niso samo stroški, ampak tudi čustva.

info@

Andrej no, ne se tak blamirat "na prvo žogo". Ravno o tem sem pisal. No, no... Sej to nisi ti. Verjamem ,da znaš tudi bolj razmišljat in ne samo "enovrstično", humorno in žaljivo. Res no...

antasi

Ironija je da je andrej butelj ker napiše tak ko je in ne politizira. Včasih smo temu rekli resnica.