Gule in Ante modrujeta

Začel/a gule, Julij 03, 2020, 08:21:27 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zlikovski

@Jure! ti javno objavleni prihodki in dobički so totalno nerealni. Ogromno denarja še steče v druge kanale.

Poštar

Citat od: mirchi;267336Korona...tisti,ki ma vsaj malo samostojnega razmislanja,al pa uporablja logiko,al pa zdavo kmecko pamet,bo vedel,kaj mislim povedat...
Ne nimam teorij zarote v mislih...

Logike in kmečke pameti mi je zmanjkalo že v času korona buma, ko sem bil v rokah kirurginje  z onkološkega, ki je med operacijo razglabljala z ekipo v operacijski in kasneje, ko mi je v sobi delal družbo nekdanji sekretar za energetiko s poznanstvi in čigar žena je zdravnica.

gigo

@Antasi
Ma sploh ni res, da je lahko privarčevati 5-10k na leto. 1. je preveč nepredvidljivih dejavnikov, da bi to sploh lahko zatrjeval , 2. Nismo vsi v tem poprečju normalne družine ki zajema starše kateri so pripravljeni finančno suportirati. Prosim ne posplošuj in raje začepi prej kot moreš, ker kvasiš vezane stavke, da opravičuješ tvoj prav.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

JureA

Citat od: zlikovski;267351@Jure! ti javno objavleni prihodki in dobički so totalno nerealni. Ogromno denarja še steče v druge kanale.

Nisem računovodja, ampak podatki o prihodkih so po mojem realni.
Podjetja so pod nadzorom AJPES in FURS in dvomim, da se da na strani prihodkov kaj goljufati.
Podjetja morajo za svoje poslovanje izdajati račune in seštevek vseh računov je skupen prihodek.

Na strani odhodkov je pa seveda prostor za mahinacije in kreativno računovodstvo.
Marsikaj se lahko vtakne med stroške in fiktivni stroški pomenijo neobdavčen denar v žepu lastnikov.

V moji prvi resni službi (pred več kot 25 leti) je vodstvo od zaposlenih zahtevalo, da smo vsak mesec izpolnjevali fiktivne potne naloge.
Recimo, da je vsak napisal za 500 EUR (sicer smo takrat imeli še tolarje) fiktivnih potnih nalogov na mesec.
Lastnik firme je od 10 zaposlenih vsak mesec lahko vtaknil v žep neobdavčenih 5000 EUR.

Ko se je ponudila priložnost, sem zamenjal službo in sam sebi prisegel, da v takih firmah ne bom več delal.

JureA

Citat od: gigo;267356@Antasi
Ma sploh ni res, da je lahko privarčevati 5-10k na leto. 1. je preveč nepredvidljivih dejavnikov, da bi to sploh lahko zatrjeval , 2. Nismo vsi v tem poprečju normalne družine ki zajema starše kateri so pripravljeni finančno suportirati. Prosim ne posplošuj in raje začepi prej kot moreš, ker kvasiš vezane stavke, da opravičuješ tvoj prav.

@gigo @antasi

Težko je soditi, koliko bi naj povprečna družina privarčevala, ker ima vsak svojo specifično situacijo.

Stroški moje družine (imamo dva najstnika) so cca 1500 EUR na mesec.
Od tega so položnice okoli 300 EUR.
Nimamo kreditov, živimo v lastni hiši.
Èe bi imeli kredit za hišo ali stanovanje ali če bi bili podnajemniki, bi imeli ustrezno višje stroške.
Nekateri plačujejo kredit za nepremičnino in še za avto.
Taki težko karkoli privarčujejo, razen če imajo dovolj visoke dohodke.
Tudi taki z nizkimi dohodki težko kaj privarčujejo.

Rekel bi, da imajo pri nas družine lahko čisto OK standard, če sta zaposlena oba starša.
Povprečna mesečna neto plača v letu 2019 je bila 1.133,50 EUR:

https://www.stat.si/statweb/Field/Index/15/74

Z dvema povprečnima plačama ima družina na mesec dobrih 2200 EUR in s tem se da čisto lepo živeti in tudi kaj privarčevati.

Mi je pa jasno, da imata okoli dve tretjini zaposlenih nižje plače od povprečne.

Ampak tudi če imata oba starša vsak okoli 1000 EUR, je to 2000 EUR na mesec, kar je še vedno dovolj za solidno življenje.

Težko je pri tistih blizu minimalca in pa seveda v družinah, kjer je le ena plača (če seveda ta ni nadpovprečna).
Tudi upokojencem z nizkimi pokojninami ni lahko.

antasi

Jure se je spet potrudil in nam dodal številke in statistike, ki pa so v Sloveniji vcasih zavajujoče. Bom spodaj razložil, kaj mislim.
Gigo ne boj se, nimam problema s tem, da priznam napake. Tema je itak debata med menoj in guletom in tukaj je skrajno ponižujoče za mene kot slovenca, da mi bosanec razlaga, kako slabo je pri nas in kako so vse firme propadle. Veliko je seveda narobe, ampak še več pa je pozitivnih stvari pri nas in kot jaz nisem dovolj pameten, da bi švicarjem solil pamet okoli ekonomije, tako tudi bosanc nikakor nima verodostojnosti, da bi mu verjeli, če mu doma umira ekonomija.
Seveda ni res, da je lahko pri nas povsod povprečna plača 1133.00 eur, ker  to povprečje ne upošteva regij, v naši regiji npr.malokdo zasluži jurja, medtem, ko je to na Primorskem in sploh v osrednji Sloveniji že malo. V Celju je npr.par podjetij kjer je taka delavska plača:Cinkarna, Vivapen, Etol in še par, vsi ostali pa žal plačujejo okoli 700eur in še malo.
Kako potem prišparati 5 do 10 jurjev na leto.
Enostavno, prvih 10-15 let si urediš življenje, stanovanje, družino in ostale nujne stvari za zivljenje.
Ko imaš to urejeno, ti lahko ostane cca 30% od plače, kar znaša pri povprečno plači 600x12je 7200eur na leto, če imata pa z ženo večje dohodke od jurja, potem prihraniš seveda več, kot 7200eur na leto.
Bedarija pomisliš. Pa ni.
Treba je delat in to ne samo v službi. Vi primorci npr.imate služb poleti kolikor hočete in če delate popoldne samo 150ur na mesec dobite več kot 1000eur na mesec poleg plače.
Ne recite, da se ne da. Seveda pa moraš delat in ne po šihtu na pir v snack bar.
Mi štajerci pač nimamo toliko možnosti zaslužka v turizmu, pa se drugače znajdemo. Jaz sem prej pač delal dopoldne v službi, popoldne pa v popoldanskem s.p. Sedaj pač delam od 6h do 20h in se de zaslužit plačo ali dve. Èe bi delal od 7h do 15h bi pač zaslužil eno plačo. Vse se da, če se hoče.
Samo s plačo nebi toliko slovencev bilo lastnikov toliko stanovanj, oziroma nepremičnin v Sloveniji, da ne govorimo o neuradno več kot 100.000 vikendov na hrvaškem jadranu, pa npr.skoraj polovica teh velikih plovil v hrvaških marinah je slovenskih. Ampak to dvoje je sicer nezakonito, ker v sloveniji ni nikjer zavedeno in se ne plačuje davkov.

Hočem povedat, da je premoženje ljudi bistveno večje od samo rednih plač. In večina teh ljudi si je premoženje ustvarila s trdim delom, čeprav so v očeh revnih ljudi tajkuni in lopovi. Ampak naši resnični lopovi, kot so npr. Zidar, Šrot, Janša, itd so bili ali so še v zaporih. In z nakradenim denarjem nikoli ne bodo mogli uživati v Sloveniji. Od tega bodo imeli nekaj samo njihovi dediči. Kako pa mislite da izgleda, ko naš Šrot pride v trgovino. Ziher ima že korono, ker ga vsi pošpukamo.. Realno je teh bogatih barab manj kot 0.1%, ostali bogataši pa verjemite, so morali na začetku trdo delat za svoj denar in si nek delavec z 700 euri niti ne more zamišljat koliko truda in sposobnosti in delavnosti mora bit zbrano v enem človeku, da ustvari tako podjetje, ki potem daje kruh več 100 ljudem.

Realno vsak državljan Slovenije ob povprečni plači in 40letni delovni dobi zasluži 543.840,00 eur, kar po domače pomeni več kot pol milijona eur in ni hudič da nebi mogel od tega nekaj prišparat, pa če si še tak nesposoben ekonomist.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

gule

To si ti zamislil Anto, da je debata med tabo in menoj. Jaz nimam nič z tabo. Tudi naslov nisem jaz omislil. Dalje, bi prosil, da nehaš žaliti in napišeš nekaj konstruktivnega. Npr. koliko mladih Slo zakoncev ima svojo streho nad glavo? Svojo hišo? Ki so jo sami kupili? E moj Ante? Koliko ih je res poročenih? A? In, da ne pozabimo družina je temelj družbe.

antasi

Sem se potrudil in napisal argumente za slovenijo in proti bosni-samo ekonomske, druge bom raje zanemaril, čeprav so verjetno ravno tako pomembni. In kje si ti videl da žalim. Povem samo, kako vidim situacijo za tebe in tvojo prihodnost. Èe ti lahko pišeš čez slovenijo, lahko jaz tudi napišem dobronamerni nasvet, da uporabi slo državljanstvo in najdi službo zase in za ženo v slo za 700 eur. Ker ko vidim tiste tvoje zarjavele ponve na ciglih, zraven pa pir, mi je žal človeka. In niti nimam pravice tebi sodit pamet, dokler ne začneš udrihat čez mojo in tvojo bivšo državo. Potem pa lahko povem,da živiš po Slovenskih standardih kot klošar in bodoči alkoholik.
In ne pozabi-večina bosancev gasterbajterjev je ostala tudi po penziji pri nas, pravijo da zato, ker nimajo dol urejenega zdravstvenega sistema, kar je pa starejšim najpomembnejše, pa čeprav je večina celo življenje gradila dole kuču za penziju.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

gule

Bedak en Celjski zarukani. Jaz sem Slovenec, ki živi v BiH, slovenske matere otrok. In jaz imam pravico pisati o ekonomskem stanju svoje domovine, ker poznam njeno stanje in sem osebno bil v večini Slo podjetij, celo delal sem z njimi. Moj Antiæ. Tebe so res posiljevali kot otroka, ali si videl kaj podobnega, da si takšen izpadel? Sicer glede na stanje mnogih družin v Sloveniji, je ogromna statistika, da imaš kakšen kiks iz otroštva. Ja in Bosna...pa moj Anto, a si mogoče, kje prebral, da je v BiH bolje kot v deželi? Ali ti se mede, da imaš takšne izjave? Pa tudi Gaši me lepo časti. Bravo Aleš, pravi olikani Europejec. Pa še tole...ker sem malo v æeifu, da napišem. Edini Slovenec, ki je prejel medaljo Henrija Dunanta, je moj star oče. Zdaj, pa imaš materijala, da iščeš po netu in raziskuješ. Pa, da vidimo.

Zdaj, pa grem, moram mešati med ciglami kotliæ, da se ne zažge. Pa pivo mi se greje, pravijo prijatelji. Eni pač razen foruma imamo tudi življenje:BigThumbs:

Čojko

Važno je da sta oba srečna tam kjer sta. Jaz sem tudi.

garac

Gule, s svojo nesramnostjo si zrel za unovčit bon
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

info@

Gaši, pomojem je Gule samo malo bolj čustveno reagiral. Vajina , Antasijeva in tvoja razdrabljanja o njegovem načinu življenja sta ga do tega pripeljala. Mislim, da se vsi tukaj strinjamo, da lahko malo ustavita konje. V bistvu vidva živita in delata v Sloveniji in ne vesta kako je v BiH. Kar pa Gule dobro ve, za obe svoji domovini, ki jih ima rad in jih spoštuje.

Gule je hotel odmaknit tista - ta razglabljanja iz Juretove teme in ustvaril to, s svojim naslovom. Kar pa tudi ni prav, da ste menjali naslov, ki ji ga je on dal. S sedanjim naslovom teme ste samo podžgali ta prepir.

Slovenija je lepa. Bi pa bila še lepša , če se ne bi ljudje toliko prepirali.

lp Janez

garac

To ni tema ki jo je ustvaril gule, le premaknjeni posti, ki so smetili temo o Cx.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

info@

Bom napisal en majhen primer, kot odgovor ali v razmislek tistim prejšnjim izračunom o "letnih prihrankih". Za sebe sem že opisal, kako mi je "uspelo" zgubiti kakšnih deset let delovne dobe. Ampak, jaz sem tisti, "dinozaver" in malo Jugonostalgik. Nepomemben...

Torej, mladca rojena po osamosvojitvi. Fant in punca. Oba došolana in doštudirana. Osebno ju poznam, enega od rojstva in vem, da sta pridna in sta kadarkoli je bilo možno imela zaposlitev in sta se trudila za svoj osebni prihodek. Prvo , kar jim je država Slovenija omogočila je bila zaposlitev preko študentskega servisa... in žal vsi ti našteti uspešni menedžerji uspešnih slovenskih podjetij, v katerih sta delala niso omogočili drugačne zaposlitve kot samo preko študentskega servisa. No, priden kot je je potem fant dobil službo kot voznik VIP, tudi vladnike je vozil. Pa spet pogoj uspešnega podjetja , da te zaposli... "moraš imeti s.p. da lahko delaš pri nas". Ja seveda, delat je treba... po kakšnih 3 letih preživetih na cesti, spanju po par uric na zadnjem sedežu limuzine, dnevnih obrokih ki se sestojijo večinoma iz sendvičev... Zdravje šlo k vragu. Končno dobil službo v uspešnem podjetju za prodajo avtomobilov. Visokocenovne znamke... pride Irski lastnik nekoč slovenskega podjetja in pol ljudi odpusti. Tudi fant ostane na cesti, ne glede na uspešnost, ker je pač zadnji prišel . Istočasno tudi punca na drugi "firmi" ...

In sedaj po letih "študentskih zaposlitev" in "s.p. pogojev " oba brezposelna.

... pri svojih 28 in 30 letih... praktično brez prihodka in brez delovne dobe. Seveda nista obupala. Vozita 28 let star avto za 200 € in iščeta zaposlitev... On živi pri starši, ona pri svojih. Obeta se jima "svetla bodočnost" ... ,če sem malo sarkastičen.

Zdaj pa naredimo spet izračun, koliko sta privarčevala in ali sta imela možnost ustvarit si družino... 0

Slovenija je lepa... ampak, žre svoje otroke...

Ne vem sicer, kakšna je situacija v Bosni. Lahko pa rečem, da je Gule tam, v svojem načinu življenja več kot uspešen. S svojim denarjem je zgradil tam hišo, si ustvaril družino s svojo ljubečo ženo, ima zdravega in pridnega sina, imeti službo in delati mu ni bil nikoli problem. In vse to je ustvaril, ko smo mi mislili "da živimo v Švici" on pa se je odločil oditi iz rodne Slovenije v porušeno deželo njegovega očeta.

Antasi je Guleta označil za "klošarja in alkoholika" po slovenskih standardih, tudi označevanja zaničevalno za "busanca".. je po vseh normah , žaljitev.  

Mislim, da lahko Žarkotu damo samo "kapo dol". Po slovenskih standardih bi za nas on lahko bil "car" . Nič dolžen, nič zakreditiran, ljubi Citroene in uživa na svojem prigaranem.

Še en primer... Moji sosedi, pristni slovenci (bogaboječi) so prodali hišo. Mamo so "strpali" v dom, 100 let staro hišo prodali, denar pokasirali pa adijo. Prišla je družina. Kot bi rekel Gaši "busanci"  v bistvu pa naši Slovenci . Ata mojih let in hčerin mož. Ata je tu iz mojega kraja, ona dva pa živita in delata v Avstriji. V dveh nedeljah zjutraj od sedme zjutraj, do zvečer do devete ure, sta tast in zet rasturila bajto, napeljala novo elektriko, menjala okna, napeljala nov vodovod, izvrgla tlake, podbetonirala klet in prvo ploščo. Jaz sem jima dal elektriko da sta lahko "štemala" in ... ej, vsaka čast "busancem".

žabec

Uf, tale polna luna je pa zelo močna, mislim, da je potrebno dati nogo dol z gasa.
Samo ena boginja je prava !