Montaža 12V vtičnce v prtljažniku

Začel/a premza, April 02, 2020, 08:21:40 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

premza

Citat od: alesz;266496Lahko živim v zmoti ampak to je po MOJE znanstvena fantastika.......
30 litrski hladilnik porabi cca 50W......50/12=?? pa si na mojih cifrah.V bistvu pa to sploh ni pomembno,zato da nek volumen ohladiš za določene stopinje rabiš energijo in kakršen koli sistem uporabiš,količina energije ki jo rabiš je vedno enaka......................

Gre za tale hladilnik.Dometic CDF11
Za vzdrževanje temperature 5'C pri zunanji tempetaturi 30'C porabi nekje 10W. Seveda to ne velja, če tople stvari not namečeš.

Itak, da ga ne moreš imeti 3 dni priklopljenega na baterijo, zdrži pa dnevni izlet, če pa hladiš na 10 ali 15'C in se vmes še kak km zapelješ pa tudi več dni. Kar je še vedno OK za kak pir in jogurt.

Ni pa to namenjeno urejenim obmorskim kampom, tam je 220 povsod, ampak tam ne rabiš hladilnika, ker je itak na vsakih 5m gostilna.

premza

Citat od: gule;266498Kočnica, še Anto nima tolerance do tebe, si pretiral z to parado električarsko.

Antova opozorila so pa čisto na mestu. :BigThumbs:
Zaradi njegovega nasveta bo sedaj porabnik priklopljen preko zaščite. Èe ne bi omenil, sploh ne bi šel iskat. In gotovo je avtomstika bolš kot kontrola na oko. Nisem vedel, da se to dobi že za 5€. Èeprav tudi hladilnik to zaščito ima (ni pa tako natančno nastavljiva).
Res nočem zaradi hladnega pira ostati v kaki vukojebini s praznim akumulatorjem. Èeprav...

premza

Projekt končan.

Nisem vlekel kablov v prtljažnik. Za vtičnico sem porabil tisti majhni predal levo pod volanom. Napajanje sem potegnil iz enega praznega ležišča za varovako (preko dodatne 10A varovalke). Tiste zgoraj so pod stalno napetostjo. Dodal sem še stikalo in prikazovalnik napetosti.
Trenutno služi kot napajalnik za polnjenje telefonov in hladilnika (35W max) za dnevne izlete. Hladilnik ima nastavljivo varovalo proti izpraznitvi akumulatorja.

V bližnji prihodnosti bo vtičnica služila tudi za priklop 60W zložljivega solarnega panela (preko regulatorja), ki je dovolj majhen, da ga bo moč postaviti tudi pod steklo.

premza

Včeraj je tole doživelo resno preizkušnjo. Cel dan avto na soncu pri 30'C+ not pa hladilnik nastavljen na 2'C (dejansko je not temperatura od 2-5'C). Nisem bil prepričan, če bo akumulator zdržal, pa sem občasno za vsak slučaj prekontroliral. Napetost baterije je iz 12.55V do večera padla na 12.34V, tako da nekaj amperur je kar šlo za hlajenje.
Je pa avto zvečer normalno vžgal. :BigThumbs:

antasi

saj je čisto enostavno-formula je i je p z u
to pomeni da imaš porabo 2.9A kar ni glih neka poraba in bi ti moral normalni aku z npr 90 A zdržat to porabo več kot 30 ur ampak seveda moraš računat obrabljenost aku pa če dela ta izklop porabnika ko pade napetost-kar itak ne veš, pa seveda je odvisno od preseka kabla ker ob takem toku mora že bit vsaj 2.5 seveda pa raste z  oddaljenostjo od porabnika-če boš imel npr. deset metrov pol boš že rabil vsaj 6 kvadrat če ne bo avto gorel kot ti tanovi bmwji kljub varovalki ki jo imaš.
Jaz bi vsekakor priporočil dodatni aku v prtljažniku za take posege kot jih imaš namero delat. Ni to spaček-dyana ko dela avto skoraj brez elektrike in še če se začne kadit ali goret, pač poliješ z vodo. tukaj te bo vsaka napaka koštala vsaj kakega jurja pri avtoelektričarju ali pa je opcija da pustiš priklopljeno kar imaš zdaj-kak hladilnik in polnilec in to je to.
Itak je pa najceneje, kar sem že verjetno napisal, da plačaš tist štrom v kampu in imaš vse na 220 V..
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

premza

Sedaj lahko stanje akumulatorja in delovanje alternatorja kadarkoli preverim.

Poln akumulator, ko je avto ugasnjen kaže nekje 12.55V. Ko avto dela je napetost točno 14.4V. Ko zaganjam pa pade na 10V, kar najbrž ni najbolje (akumulator je še original letnik 2013).

premza

Citat od: antasi;268353saj je čisto enostavno-formula je i je p z u
to pomeni da imaš porabo 2.9A kar ni glih neka poraba in bi ti moral normalni aku z npr 90 A zdržat to porabo več kot 30 ur ampak seveda moraš računat obrabljenost aku pa če dela ta izklop porabnika ko pade napetost-kar itak ne veš, pa seveda je odvisno od preseka kabla ker ob takem toku mora že bit vsaj 2.5 seveda pa raste z  oddaljenostjo od porabnika-če boš imel npr. deset metrov pol boš že rabil vsaj 6 kvadrat če ne bo avto gorel kot ti tanovi bmwji kljub varovalki ki jo imaš.
Jaz bi vsekakor priporočil dodatni aku v prtljažniku za take posege kot jih imaš namero delat. Ni to spaček-dyana ko dela avto skoraj brez elektrike in še če se začne kadit ali goret, pač poliješ z vodo. tukaj te bo vsaka napaka koštala vsaj kakega jurja pri avtoelektričarju ali pa je opcija da pustiš priklopljeno kar imaš zdaj-kak hladilnik in polnilec in to je to.
Itak je pa najceneje, kar sem že verjetno napisal, da plačaš tist štrom v kampu in imaš vse na 220 V..
Hladilnik je kupljen za namen kampiranja, kjer je ves čas priklopljen na 220V (ima 12/24V in 220V priklop). Ko se selimo (peljemo) je pa tudi fajn, da je vsebina hlajena. Tudi ko se ustavimo za kako kosilo.
Uporaba na izletih v zakotne vukojebine, kjer elektrike ni, je pa bolj izjema. Je pa zakon spiti ledeno pivo nekje bogu za hrbtom. Tudi ohlajeno sadje mnogo bolj prija kot sparjeno.
Pa super likacijo ima za sedežem. Paše kot ulito. Kabel je pa original kakih 1.5m dolg. Kar sem pa sam vlekel do vtičnice je pa 2.5mm2, in vsega skupaj kake pol metra.

Hvala za vsa opozorila. Ko pridem domov bom natančno naredil še test porabe pri različnih zunanjih temperaturah. Hladim vedno na 2'C, čeprav gre hladilnik do -18'C.

zlikovski

Dobro si to zrihto!
Za ta solarni panel, pa je odlična zamisel, ti lepo fila aku, zraven pa še imaš hladno pivo.

antasi

Citat od: zlikovski;268356Dobro si to zrihto!
Za ta solarni panel, pa je odlična zamisel, ti lepo fila aku, zraven pa še imaš hladno pivo.

Teoretično.
V praksi je ceneje in bolj varno dat tist denar namesto solarne za hladno pivo v bližnji gostilni. Saj vem da sem starokopiten, ampak če delaš iz avta- avtodom, delaj ornk al pa nič. To pa pomeni presek zic, kabeljčevlji, lotani spoji z varovanjem predvsem pa elektroniko proti previsoki in prenizki napetosti. Ne zaradi starega aku.ki ga itak ni škoda, ampak zaradi druge elektronike v avtu.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

zlikovski

ja to pa je spet druga zgodba :)

Saj imaš med solarnim in akujem vmes stabilizator in pretvornik napetosti. (kot praviš teorija) :)

premza

Zadeva je pred kratkim dobila še regulator polnjenja in zložljiv 60W solarni panel.
Zdaj avto zaradi COVIDa že nekaj časa stoji na parkirišču in zadeva super prav pride.  Dobro dela tudi s panelom na armaturki (pod vetrobranskim stekolom).

Regulator polni do max. 14V. S sončnim panelom pod steklom in nizkim jesenskim soncem pa je bila napetost polnjenja 13.5V (baterija je imela pred polnjenjem napetost 12.4V)

premza

zlikovski

MSrougeZX

C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

premza

Vse skupaj 100€.
- prikazovalnik napetosti 2€,
- vtičnica 7€ (najboljše kar sem našel),
- stikalo z indikatorjem 1€,
- regulator polnjenja 18€,
- solarni panel 75€,
- kabli, varovalka...nabral po predalih.

Regulator ni najcenejši. Stalno prikazuje tok polnjenja, tok praznjenja, napetost baterije in temperaturo. Seveda ima vse možne kontrole.

Konektorje sem načrtoval tako, da lahko za silo polnim tudi brez regulatorja, samo potem je treba pazit da napetost ne gre čez 14.4V. Pri tako majhnem panelu ni neke resne nevarnosti, da bi se to zgodilo (razen če bi več dni pustil priklopljeno). Sploh pozimi, pod steklom, ko da od sebe največ 10-20W.

Panel sem izbral zložljiv, da je lahko vedno v avtu, pa dovolj majhen, da gre pod steklo. Pred blokom bi drugače namreč hitro "shodil".

Možni načini uporabe:
- pogon hladilnika in polnjenje telefonov, ko avto stoji,
- polnjenje akumulatorja, če avta dlje časa ne vozimo,
- hkratno polnjenje akumulatorja in pogon hladilnika.
Vse z ali brez vmesnega regulatorja (polnjenja in praznjenja).