Montaža 12V vtičnce v prtljažniku

Začel/a premza, April 02, 2020, 08:21:40 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

premza

Citat od: antasi;264976Pri nabavljenem materijalu ti manjka bistvo, kontroler, to je elektronika, ki ti bo izklopila napajanje ko bo padla nap.pod 11.8V

To ima že hladilnik, ki bo praktično edini resni porabnik.

premza

Tole je edini prost konektor zadaj.
6-pinski, ženski. Privezan na en mali BOSCH ECU.

Bi znalo biti to to?

premza

Projekt bo dobil razširitev. Vgradil bom še en solarni krmilnik (solar controler) s kontrolo polnjenja baterije in nastavljivimi nivoji vklopa/izklopa porabnikov (stane kakih 5-10€). Predvsem zaradi slednjega. Kontroler ima tudi 2xUSB za polnjenje malih naprav.
Ob priliki bom dodal pa še majhen solarni panel (cca 20W) za polnjenje baterije, ko avto dlje časa stoji.

Stalno napetost v prtljažniku še vedno iščem. Zgleda bo treba vleč kabel. Konektorja za prikolico nisem našel, pa še v shemi piše, da je samo 3A, kar je premalo.
Vsaka ideja dobrodošla.

gule

Ja tako je tudi tisti v Opla vse vgradil...potem, pa. :emot112:

Priče iz radionice...

https://youtu.be/gZE-LtJUbto

Malo heca...

premza

To serijo sem pa gledal. Prvi jugoslovanski avtodom :)
A so mu copati tudi zgoreli?

Jaz bi samo rad polnil telefon, ko avto stoji, pa polnil akumulator, ko sem v kampu in hkrati gnal majhen 11l varčen hladilnik (ki ima itak varnostni izklop). Koji jim je kurac težko dat v avto eno vtičnico s stalno povazavo na baterijo, pa zraven en regulator, ki bi preprečil preveliko izpraznjenje baterije. Vse skupaj je 5€.

V času korone mi je pa avto tedne stal in ker ne morem kabla do njega potegnit (blok pač), bi bilo fino imet nek neodvisen polnilec. Zdaj sem se vsake 14 dni z njim peljal v službo, pa ga tam priklopil na polnilec, da ne bo kakih presenečenj. Zato sedaj ideja za ta solarni dodatek (s kontroliranim polnjenjem in praznjenjem).

gule

Kaj hočem povedati. Èe, že vtičnice ni, obstajajo zelo fini podaljški z vtičnicami. Imam sam takšno zadevo, ima tudi indikator napolnjenosti akumulatorja. Mogoče je to boljša rešitev.

premza

Ampak za to je treba pokrov motorja odpret, plastični pokrov akumulatorja snet, priklopit krokodilčke...

To je edin način, da je v tičnici napetost tudi ko motor ne teče in je avto zaklenjen.

gule

Kar ni zdravo. Namreč hladilnik lahko kar hitro pobere akumulator, ali celo naredi požar. Jaz bi dal en majhen aku.v prtljažnik in na njemu naredil vtičnico. Tako bi zadeva delovala ni pa nevarnosti, da avto ne more štartati. Aku občasno napoolniš in rešeno.

alesz

Ta prenosen hladilnik ima ponavadi en hladilni element,ta "hajca" 5A ............v eni uri je to 5Ah.........v10 urah je to 50Ah..............akumulator imaš pa 70Ah...........če računaš da hladilnik ne bo deloval cel čas,ampak recimo 50%..........pa to ni en dan,pa avto tudi ne vžge več. Pa glede na to tudi montaža malega akuja odpade sploh pa z občasnim polnjenjem ne rešiš nič........Sploh če računaš da akumulator koristiš v okviru varnega praznenja

gule

Pa tisti prenosni hladilnik je itak brez veze. Raje zmrzneš plastenko vode, pa je cel dan mrzlo, brez porabe elektrike.

premza

Moja v kampu itak vedno sprazni akumulator. Skoz odklepa, daje kontakt, da telefon polni. Èe bi imel te vtičnice bi priklopila polnilec ali pa sončen panel, kadar ni omrežja. Da bo lezla pod havbo, tega pa od svoje drage res ne morem zahtevat.
Hladilnik je pa samo 12V pa rabiš še velik usmernik, pa kable za priklopit, tako pa prikopiš v avto hladilnik in polnilec in ubiješ dve muhi na en mah.  Pa še vse je lepo pod ključem.
Zmrznit pa nimaš kje ničesar, če si v kampu. Hladilnik je pa kompresorski in vleče v povprečju mogoče 10W, kar ni nek stres za baterijo, tudi če cel dan ni omrežja.

antasi

Citat od: antasi;264976Pri nabavljenem materijalu ti manjka bistvo,  kontroler, to je elektronika, ki ti bo izklopila napajanje ko bo padla nap.pod 11.8V. Itak je pa ideja že v osnovi zgrešena in ne vem, kakšne nasvete to dajate? Ste pozabili, da imajo novejši avti en kup občutljive elektronike, ko še vžigat ne smeš več po kablih.. ravno zaradi takih, ki bi preko faracajka v avtu poganjali pol štroma v kampu je pa edino pametno economy mode..
To bi šlo teoretično, če bi imel en star kombi brez elektronike z vsaj 150Ah aku, kateremu bi dodal še enega takega zraven in zvezal npr.tako kot je na linku.
https://www.google.com/search?q=vezava+dodatnega+akumulatorja.avtodom&client=ms-android-samsung-ga-rev1&source=android-browser&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjwvaOK6MzoAhWixIsKHa2YDBcQ_AUoAXoECAsQAQ&biw=360&bih=572&dpr=3#imgrc=9GeLSYSOECnqiM

Pri tvojem primeru pa ti enostaven izračun pove: I=p/u, kar pomeni, da boš imel pri naštetih porabnikih tok cca 10A, že presek kabla bi moral bit posledično ogromen, da ne govorim, da bo Aku izpraznilo v 20 minutah, žal..

Pohiti. S tem tempom bo prej zima, preden bo montirana vtičnica, potem boš pa spraševal kako naj grelec v avtu priklopiš preko vtičnice, ki bi jo pa itak filal preko solarnih panelov.
Najceneje bo iti po strokovno mnenje, zdaj ko so spet meje odprli, če nam ne verjameš. Pa ne pozabi na potrdilo čez mejo napisat da greš strokovnjaka v Zagreb vprašat kako zvezat vtičnico v avtu, da boš lahko uporabljal štrom za kamp opremo. Zna bit, da ti bo že hrvaški policaj na meji rekel, da to ne gre in ti bo povedal, da imajo skoraj vsi kampi 220 štrom, ampak mi to itak ne vemo.

https://www.rimac-automobili.com/en/
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

alesz

CitatHladilnik je pa kompresorski in vleče v povprečju mogoče 10W,
Lahko živim v zmoti ampak to je po MOJE znanstvena fantastika.......
30 litrski hladilnik porabi cca 50W......50/12=?? pa si na mojih cifrah.V bistvu pa to sploh ni pomembno,zato da nek volumen ohladiš za določene stopinje rabiš energijo in kakršen koli sistem uporabiš,količina energije ki jo rabiš je vedno enaka......................

antasi

Seveda imaš prav Alèš oz. Àleš, čeprav ti zavora ne verjame.
Mogoče bo pa verjel temu, ki je kompliciral s par 1000 eur vredno opremo na Citroenu namesto, da bi naredil premza style.
https://m.youtube.com/watch?v=EoS6R8qYRsY
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

gule

Kočnica, še Anto nima tolerance do tebe, si pretiral z to parado električarsko.