Montaža 12V vtičnce v prtljažniku

Začel/a premza, April 02, 2020, 08:21:40 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

premza

Zanima me, od kje naj potegnem elektriko v prtljažnik. Pogoj je, da je v stalni povezavi z akumulatorjem, ker mora biti stalno pod napetostjo, preko nje pa bom tudi polnil akumulator.
Naj bo čim bližje prtljažniku, da ne vlečem kabla po celem avtu. V skrajnem primeru bom pač vlekel iz akumulatorja.

Gre za limuzino, ki v prtljažniku nima vtičnice.

Material sem že nabral:
- 12V vtičnica
- Merilec toka in napetosti z displejem
- Stikalo z lučko
- 2 x ležišče varovalke (ena 20A gre k akumulatorju druga 10A k vtičnici)

Vse (razen velike varovalke) bom zmontiral na eno ploščo in jo pritrdil v kak odmaknjen kot v prtljažniku (zgoraj ali na stran). Med polnjenjem telefonov, hladilne torbe, polnjenjem akumulatorja bo prikazovala napetost in tok, lahko pa se bo vse skupaj izključilo s stikalom, kdar ne bo v uporabi.

Sebek

Glede na to da boš imel 10A varovalko, vleči kabel od akumulatorja. Dovolj debel kabel pod stalno napetostjo bo kar umetnost najti. Jaz bi kabel vlekel  pod avtom, zraven zavornih cevi. Najlažje dostopno brez razdiranja avta.

gule

Nisi napisal za kateri avto gre. Èe je novejši Psa model, se ti bi aktivirali economy mode, razen če ne potegneš direktno napetost. Vse odvisno, kaj želiš in kateri je model.

GSclub

gule

No potem sem odgovoril. Samo direkt z akum. ali panel plošče.

premza

Namen:
- polnjenje mobitelov, ko ni druge možnosti
- polnjenje akumulatorja v kampu
- napajanje 12V 20W hladilnika v prtljažniku (začasno ali ob hkratnem polnjenju na isti vtičnici)
- polnjenje s prenosnim mini solarnim panelom

10A ker hladilnik ob zagonu kar dobro cukne.

Ena ideja mi je bila vleči pod stransko bočno plastiko,  znotraj, pri vratih. Ne vem pa kje sploh priti od alumulatorja v kabino.

...

antasi

Upam, da se šališ:Hammer3:
Da ne bo še ena tema goreči C5..
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

antasi

Pri nabavljenem materijalu ti manjka bistvo,  kontroler, to je elektronika, ki ti bo izklopila napajanje ko bo padla nap.pod 11.8V. Itak je pa ideja že v osnovi zgrešena in ne vem, kakšne nasvete to dajate? Ste pozabili, da imajo novejši avti en kup občutljive elektronike, ko še vžigat ne smeš več po kablih.. ravno zaradi takih, ki bi preko faracajka v avtu poganjali pol štroma v kampu je pa edino pametno economy mode..
To bi šlo teoretično, če bi imel en star kombi brez elektronike z vsaj 150Ah aku, kateremu bi dodal še enega takega zraven in zvezal npr.tako kot je na linku.
https://www.google.com/search?q=vezava+dodatnega+akumulatorja.avtodom&client=ms-android-samsung-ga-rev1&source=android-browser&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjwvaOK6MzoAhWixIsKHa2YDBcQ_AUoAXoECAsQAQ&biw=360&bih=572&dpr=3#imgrc=9GeLSYSOECnqiM

Pri tvojem primeru pa ti enostaven izračun pove: I=p/u, kar pomeni, da boš imel pri naštetih porabnikih tok cca 10A, že presek kabla bi moral bit posledično ogromen, da ne govorim, da bo Aku izpraznilo v 20 minutah, žal..
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

zlomjo

Jaz bi tudi šel ob pragih in nikakor ne zunaj, za luknjo moraš pregledati požarno steno. Res pazi, da ne narediš kje stika na maso in kaj zakuriš avta. Mislim pa da bi lahko med vožnjo filal hladilnik v prtljažniku ali pa baterijo prenosnika, brez motorja pa bi prehitro spraznil akumulator.

premza

Ne pretiravaj. :)
Hladilnik v povprečju porabi manj ko 1A, konstantni tok ko kompresor dela je 2.2A, zagonski pa je nekaj višji. Telefona sta dva skupaj 0.5A. Komot je to en dan priključeno. Preizkušeno.
Je pa fajn imet vtičnico, da lahko žena napajalnik preklopi (5A), ker se je že zgodilo, da je v parih dneh samo z odklepanjem/zaklepanjem izpraznila akumulator.
Seveda pa zadeva ni idiot proof.

zlomjo

No, ti pazi da ne narediš stika, pa filaj kar ti paše. Mej pa kable s seboj.

alesz

V kabini ,zraven BSI-ja imaš dva dodatna ohišja varovalk,5 in 12 varovalk.Na tem ohišju z 12timi varovalkami,imaš na strani kjer je direktno napajanje iz akumulatorja prvo mesto prazno.Èe ima žice priključene potem vstaviš (mesto G40)varovalko in dobiš napajanje za modul vlečne kljuke.Konektor mora biti nekje na levem zadnjem boku...prazem konektor privezan za instalacijo.Ne vem točno ker limuzine nisem delal.pri karavanu pa je siv konektor.................

premza

Tole je pa super informacija. :BigThumbs:
Èo bo tole šlo, bo to zelo poenostavilo vso zadevo.

Hvala.

P.S.  Imaš mogoče pinout tega konektorja?

alesz

Mislim......10polni črn konektor Can in ostalo.........
                 2polni črn stalno napajanje............

gule

Sam pa da niso dali vtičnico v prtljažnik, je pa tudi Citroen cirkus.