Dviganje in spuščanje sprednjega dela c5 mk3

Začel/a Alpo94, Avgust 09, 2019, 08:54:38 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Alpo94

Zanima me kaj bi lahko povzročalo to, da se avto (hidropnevmatsko podvozje) ob vsakem odvzetju kontakta spredaj za 3 - 4 cm spusti, potem pa se ob ponovnem kontaktu dvigne nazaj? Avto je c5 tourer 2011 2.0 hdi 140. Zanima me še na kakšni višini bi moral avto stat in kako se to meri, da ugotovim, če je sploh pravilno nastavljen (imam nekaj izkušenj z xantio in c5 mk1, pa sem sam višino nastavljal, za c5 mk3 pa ne najdem koliko bi morala bit). Hvala za odgovore

Xandrej

To je normalno...

Avto se spusti ko odpreš vrata oz. ko ugasneš motor... Pravilna tovarniška nastavitev je opisana na forumu je pa hec ker nihče v sloveniji nima specijalnega orodja za nastavitev tovarniške nastavitve višine avtomobila.

Tukaj je opis kako bi se to moralo naredit:

https://frenchcarforum.co.uk/forum/viewtopic.php?f=3&t=54260&start=30

andraž

Pa skoraj vsakič je v malce drugačni višini spredaj, ko počiva. Na to vpliva teren, na katerem stoji in zunanja temperatura. Ko ga odkleneš in odpreš vrata, se postavi v vozno višino in to je bistvo.

Alpo94

Hvala za odgovora. @Xandrej, vidim da je to kar zakomplicirano. Kam pa avto peljat, če je na napačni višini? Al pač ročno potem nastavijo?

Xandrej

Ročno pač nastavijo ni pa to po reglcih... Ker se nobenemu ni zdelo fino, da bi imel to specijalno orodje... Èe so že uradni prodajalci in serviserji... No ne vem če kdo ima ampak vse kaj sem jaz spraševal tega nimajo. Potem pa še rabiš mojstra da to zna naredit.

andraž

Xandrej

andraž

Grem v sredo do Jerovška, da sčisti FAP, in ga vprašam kaj naredijo v tem primeru.

andraž

Vprašal Jerovška. Pravi, da nastavljajo višino mehansko, po tovarniških parametrih. Naprave, oz.orodja za nastavitev nimajo. Se pravi z dovolj izkušnjami "na oko".

Alpo94

Hvala, se bom verjetno oglasil kaj tam proti koncu meseca, ker namreč nisem z tistega konca, pa da porihtajo, sem primerjal avto z nekaj hidravlični mi c5kami pa so vse zadaj nižje od moje (ko sta oba avta prižgana in ugasnejna). Je pa prejšnji lastnik menjeval zadaj nekaj (mislim da je rekel da stabilizator in korektor) , pa mogoče niso v redu nastavili nazaj

premza

Danes sem hidravličarja parkiral in potem odpeljal z enega hudega bregu (navzdol). Ko sem ga čez par km na ravnem ugasnil in potem ponovno dal kontakt, se je spredaj spustil, ne dvignil.

A je možno, da če avto zaženeš na zelo neravnem terenu se avto "neoptimalno" nastavi, pa je potem dobro kje na ravnem ustavit in proceduro ponovit.

Razmišljam tako...
Navzdol postavljen je bila masa spredaj, pa se je poravnal (na bregu). Na ravnem, ko ni bilo več toliko mase spredaj, pa je bil spredaj previsoko in se je spustil.
Vem da lahko avto s težnostnega pospeška (dokler se ne premika) precej natančno izračuna kako nagnjen je teren in ustrezno popravil višino... ampak a dela to popolno tudi v "ekstremnih" pogojih?

premza

Skrivnost rešena.
Tisto moje ustavljanje je bilo tankanje. To pa je 60kg dodatne teže zadaj, zato se je avto, ko sem dal spet kontakt zadaj dvignil, kar pa iz voznikovega sedeža zgleda popolnoma enako, kot ko se spredaj spusti.

Ne bom se več ukvarjal s tem spuščanjem in dvigovanjem, ker avto očitno dobro ve kaj dela.

Samo še eno vprašanje.
Večkrat avto parkiram s kolesi do robnika (s previsom spredaj/zadaj čez robnik). Lufta je npr. še par centimetrov, ampak me je vsakič malo strah, da se bo avto potem še spustil. Ne bi rad, da se mi kdaj "usede" na robnik. Ima kako senzoriko, ki to prepreči?

andraž

gramikom

Pozdravljeni

Mi lahko kdo poda mere koliko ima od tal dvignjenega c5 z hidravliko na ravni asfaltirani podlagi z prižganim motorjem v normalni višini brez potnikov v avtu. Zanima me višina dvignjenega spredaj in zadaj v cm od asfalta do spodnjega roba blatnika. So mi roke in kugle menjavali pa nekaj spreminjali regulatorje tako da je sedaj previsok.

Xandrej

Ja inaudaj lahko greš v Pariz na citroen da ti ga nastavijo na tovarniško višino... ker žal nohče v sloveniji nima specijalnega orodja za nastavitev višine...