EAT6 in vzdrževanje

Začel/a dvorjan, Januar 06, 2019, 10:57:30 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

alesz

Od liqui-moly-ja olje moraš pri naših trgovcih dobit za cca 17€/l in ni potrebno iskat nekega berlinskega turka,pa še ddv ostane naši državi ne Nemcem..... https://www.euroton.si/avtodeli/liqui-moly-top-tec-atf-1800-1l-olje-menjalnika-p-251968.aspx

dvorjan

@alesz:
Ti imaš verjetno še največ prakse z EAT6. Si že kakemu menjal olje? Bi nalil ta LiquoMoly vanj? Ozr. kako bi se ti lotil menjave?
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

alesz

Prakse ravno nimam,ker celo življenje delam na elektriki,včasih pa tudi kaj od tega za kako rentno hišo ali preprodajalca,s katerimi že leta poslujem,naredim...Moj dohtar mi natolče generik,če smatra da bo dobil tri dni safarija....tako ,da če je olje narejeno po tovarniški specifikaciji,je to to.....

zlikovski

Na youtube imaš kar nekaj primerov kako se to dela, ni glih citroen not je pa aisinov menjalnik in tudi lepo razloženo in zdemonstrirano.

sl1

Ja samo ni vse tako lepo crno-belo, da ce pise gor JWS3324, da
je to to. To je samo oznaka, da je olje nizkoviskozno torej za novejše menjalnike.
To oznako imajo popolnoma sintetična in navadna olja, pa verjetno ni vseeno kaj zmešaš noter, kjer ti ostane pol starega olja. Zato sem jaz dal kar original da je ziher.
Èe je napačno olje pa lahko traja tudi 30.000 km, da začne menjalnik zafrkavati.
Vsekakor me zanima če bo kdo pogruntal kaj pametnega, samo moj nasvet je: original je ziher, ostalo je loto.

dvorjan

No, sicer pa sem sam mnenja, da olj za avtomatske menjalnike ne dela vsaka firma zase, temveč so tudi v Citroen embalaži (in še kakšni drugi) olja nekega drugega proizvajalca, vprašanje je samo koga. Verjetno bom nabavil ta Liqui Moly, 9 litrov, 3x spral zadevo, pa kar bo, bo. Èe ob izpustu prvega vijaka priteče ven vsaj malo rdečkasta tekočina, mi bo zelo odleglo. =)

Čojko

Kaj pa naj jaz pri P807 delam? Ima 222tkm in olje še ni bilo menjano. Ko je mrzel mi po rahlem klancu navzdol pri 60-70 km/h brez gasa meče v ler. No, dvakrat se mi je to zgodilo.

dvorjan

@Cojko:
Pa jaz bi na tvojem mestu zamenjal najprej 3 litre, vozil 1.000-2.000 km, pa naslednje tri in potem še enkrat tako ... Pol pa na vsakih 20.000 km.

Še en zanimiv pristop menjave olja - brez odpiranja zgornjega čepa - hitreje in bolj čisto:
https://www.youtube.com/watch?v=afWUVwxwwaM

RobertM

@dvorjan: Tudi tebi hvala za video - si mi privarčeval nekaj dela z podiranjem "zgornje ropotije"
Namesto tistega vijačnega nastavka bom vzel kar cevko za pnevmatiko.
Mislim, da je vijak M6 in bo cevka 4/2 ravno prava :emot112:

dvorjan

@RobertM: Kdaj boš pa to delal, pridem pogledat, če bom v bližini. Nisva prav daleč stran doma. =)

alesz

Vremenske razmere trenutno ne omogočajo takih posegov.Rabiš zunanje temperature tam okoli 20-25°C da ti uspe zadevo v realnem času nekajkrat  segret na primerno temperaturo.......

RobertM

No pa je opravljena prva menjava pri 202.000 km - razlika pa prvi krajši vožnji zelo velika :)
Kot sem že v enemu od prejšnjih postov napisal sen olje naročil iz Nemčije za cca. 44€ za 5L.
Menjavo sem napravil po ginekološko samo iz spodnje strani po youtube linku, ki ga je prilepil @dvorjan, le da nisem uporabil klasične "seringe" temveč "A-je-to" pnevmatski sistem.

[ATTACH]94235[/ATTACH]

Skozi pokrovček plastenke sem napeljal dve cevki, ki morata biti močno zatesnjeni - sam sem uprabljal pnevmatske fitinge !
Prva je speljana iz dna plastenke in v menjalnik. Sam sem uporabil cevko 4/2mm vendar se lahko uporabi 6/4mm, ker je luknja v menjalnik cca. 7mm (8mm navoj)
Druga se konča takoj za pokrovčkom in v plastenko dovajamo komprimiran zrak - priporočam 2 bara čeprav plastenka zdrži več. Na strani, ki pride na kompresor sem uporabil reducirko na 8mm cevi ,ki je enaka dimenzija kot ventilček na gumi ;)
Ker sem imel pretanko cev je bilo črpanje dokaj počasno zato sem pred polnjenjem druge plastenke olje segrel na cca. 45*C. Celo kanto sem dal v toplo vodo :)  Bonus tega je tudi, da je temperatura za kontrolo nivoja takoj prava in ni potreba ogrevati menjalnika.
Plastenka naj bo 1,5L ker potem rabimo točno dve polni.
Ni potrebe, da je ravno okus maline, kot je moja - se pa sklada z barvo ATF olja :)

@dvorjan: Danes sem se za menjavo odločil na "flash", ker je bila zunanja temperatura zaradi odjuge kar primerna za delo v odprti garaži. Naslednjič bom predvidoma menjal sredi februarja pa čez vikend po možnosti ;)

dvorjan

@RobertM:
Odlično. Naš C4 je pa v petek prispel iz Francije, tako da še čaka papirje in homologacijo. Verjetno bo v roku ene 14 dni imel GO tablice in se veselo vozil naokrog. Tudi v Tolmin. =)

sl1

Wikipedia pravi, da gre pri C4 Picasso 1.6 bluehdi za ta menjalnik:
TF80-Series Aisin AWF6F45 (450Nm) - 6-speed transverse Groupe PSA transmission code AM6-III (EAT6)
Torej TF80SC 3. generacije. Že nekje na pol 2. generacije so prešaltali iz starega "gostejšega" JS3309 olja na novejšega "bolj redkega" JS3324 (AW-1) - predvsem zaradi manjšega trenja in posledično boljše ekonomičnosti pri porabi goriva.

Obe vrsti olja se baje ne sme mešati skupaj.
Èe lahko mešaš isto specifikacijo pa točno katere znamke (sem naletel na olje ki je imelo na škatli obe specifikaciji - torej je bilo hkrati visokoviskozno in nizkovizkozno :Hammer3:) pa ne vem.

Je pa neumestno, da je original liter 40-50€, ista spec dobre znamke je pa 15€.

sl1

Robert M, bravo za pogum in upam, da bo delalo. :)
A ni tako da bi moral avto biti v waser-vagi da se nivo pravilno odteče?
Javi potem kako bo.
Mene tudi ima, da bi ta AISIN cviček noter nalil namesto originala...