EAT6 in vzdrževanje

Začel/a dvorjan, Januar 06, 2019, 10:57:30 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dvorjan

K hiši bo iz njegove rodne Francije (enkrat do konca meseca) prišel C4 1.6 BlueHDI 120 EAT6, letnik 1/2016.

Je že marsikaj prevozil, saj ima 160.000 km, imel je redne servisne intervale na 25.000 km. Ti so obsegali v glavnem menjavo olja in filtrov, no, pa zamenjavo prednjih diskov in zavorne tekočine. Letos so opravili tudi zamenjavo jermena alternatorja. Redno se je dolivala tekočina AdBlue.

Iz načrta vzdrževanja sodeč je naslednjič predviden veliki servis na 175.000 km (ali pa 160.000 km v težjih pogojih) z menjavo jermenov, napenjalcev in vodne črpalke - poleg olja in vseh filtrov. Do tu mi je vse jasno, vse se bo tudi zamenjalo, čim pride avto v Slovenijo in bo registriran.

Precej večja uganka - z vidika vzdrževanja - pa je avtomatski menjalnik EAT6 (PSA oznaka AM6-III). Citroen in Peugeot sicer pišeta, da je olje v njem "lifetime", a vemo, kako je s tekočinami - nobena ni večna. Ker bi rad, da ta Aisinov avtomatski menjalnik še vrsto let zvesto služi, bi mu vsekakor zamenjal olje (to naj bi bilo AW-1).

Kaj priporočate forumski strokovnjaki?
Sam se sicer po skopih informacijah, ki sem jih našel na internetu (pa še to ne prav za EAT6 menjalnik), bi veljalo opraviti 3-kratno izpiranje po 3 litre, pri čemer bi se v menjalniku zamenjalo cca. 70 % olja. Potem pa bi delal enkratno izpiranje vsakih 40.000 km (enkratno izpiranje zamenja cca. 43 % olja - 3 litre od 7-ih), saj bom tudi servisni interval skrajšal na 20.000 km.

Kakšni argumenti za/proti? Ali pa kakšno drugo metodo? Priporočate tudi kakšnega izvajalca?

Glede olja se nagibam k Motul Multi ATF, ki ima "vse kljukice":
http://www.motornaolja.com/produkt/motul-multi-atf/
Priporočate morebiti kaj drugega?

PS: To bo šele drugi avtomatik pri hiši, prvega so ukradli preden je vzdrževanje menjalnika prišlo na vrsto ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Čojko

CEPETKO

Èe do sedaj ni bilo nič menjano ko bi lahko bilo že trikrat menjano nič ne menjuj vozi pa adijo. Pol bodo pa težave ja sedaj mi pa gladko ne menjuje cuka in podobno. Pusti in vozi.
Citroen - kreative tehnoloži.

dvorjan

Citat od: Èojko;250706Kaj pa TIM Eckart metoda?

Ta mi ni všeč, saj lahko s pritiskom dvigne tudi kake usedline in kaj zamaši. Potem pa bo štala ...

dvorjan

@Èojko: tole piše na BMW forumu:

Na kratko:
če je bilo olje v menjalniku redno menjano, je Tim Eckart priporočljiv
če olje ni bilo menjano zelo dolgo, je bolje samo zamenjati olje in ne izpirati menjalnika

dvorjan

Tole sem še našel napisano ...

Doživljenjsko olje v menjalniku=ni potrebna menjava?

Doživljensko je mišljeno od 180 do 200 tisoč km in nato menjava menjalnika!!
Doživljensko ne pomeni, kompletno življensko dobo avtomobila.

Za te menjalnike priporočamo menjavo na 150.000km.

dvorjan

Citat od: CEPETKO;250707Èe do sedaj ni bilo nič menjano ko bi lahko bilo že trikrat menjano nič ne menjuj vozi pa adijo. Pol bodo pa težave ja sedaj mi pa gladko ne menjuje cuka in podobno. Pusti in vozi.

Ja, tudi o tem sem nekaj bral. Ampak zato pa se avtu z uradnim testerjem pove, da ima v menjalniku novo olje, sicer delovanje prilagaja staranju olja ...

zlikovski

Priporočljivo je menjavat na 60K najkasneje 80 ne na 150, to je bolo na forumu omenjeno ohohokrat.

sl1

Na 80 se menja ce nimas sinteticnega olja. Takega nalivajo tim eckart fantje v Lescah.
Sintetiko lahko menjas na vec in original je sintetika.

Naceloma je tako da ce imas 200.000+ km s prvim oljem, je bolje voziti dokler gre.
Ce imas okoli 100.000 potem lahko zamenjas. Bolje je da zamenjas samo 3l ki stecejo ven cez cep kot tim eckart. 3l ti ostane notri. Potem vozis da se dobro premesa in zopet zamenjas - ene 3x zamenjas pa je ze ok. Pri tem je pomembno da je novo olje isto kot je ze notri.
Problem je da je original olje 80-100€ za 2l kantico. Specifikacije so zelo ohlapne in ni vse za verjeti kar pise na kantah raznih proizvajalcev tako da najbolje je dati noter original.
Pa ti imas 160.000 tako da ne vem kaj bi bilo bolje ali menjati ali ne. Najbrz se splaca se vedno zamenjati...
Odvisno je tudi koliko km mislis se narediti - brez menjave jih bos naredil se kakih 100.000.
Jaz sem tudi doktoriral iz tega - pri 115k sem naredil prvo menjavo, sedaj pri 130k bom naredil drugo. Enak menjalnik.

dvorjan

Koliko si pa menjal? 3 litre?

Lahko poizvem, če se da original olje (Aisin ali Citroen) dobiti kaj ceneje, sicer pa raje 5 ali celo 6 izpiranj z Motulom (to je skrajno resen proizvajalec olj in maziv) - da se skoraj vse zamenja.

Hja, avto načeloma ne bo delal tako grozne kilometrine kot na začetku, samo čakati, da ga začne avtomatik sračkati, mi pa tudi ni blizu ... Sploh če se to da preprečiti.

RobertM

Xandrej

Na mojem avtomatiku na c5 letnik 2011 lahko menjaš olje po tim ekartovi metodi samo izpust pa nalit nazaj na tem menjalniku ne gre ker ima se neko hidravlično bunko gor kar pa je rec. insignia z istim menjalnikom ki pa te bunke nima in lahko menjaš pač kolko ven steče naliješ pa adijo... sem mislil po tej metodi zamenjat pa bom raje na tim ekartovo šel pri 80 k kilometrih ko bo potrebno... sedaj joh ima 66k

Glede motula je bilo meni odsvetovan in mi je bil bolj priporočljiv ravenoil... jaz vrjamem majstrom ki se ukvarjajo z olji in tega prodajo hektolitre...

sl1

Original je 9734.R7 specifikacija JWS 3324.
2l kantica je 68€ + 19€ ptt na e-Bayu. Èe kje dobiš ceneje, prosim javi.
Ja 3l sem zamenjal.

dvorjan

dvorjan

@RobertM: Hvala za lep in zgovoren video.

@sl1: Meyle ATF je pa še najcenejši glede na tvojo specifikacijo (okoli 11€/liter v akciji):
https://www.rezervniavtodeli24.si/8049557-meyle