Regulator hitrosti kabinskega ventilatorja

Začel/a jerige, Avgust 31, 2007, 12:00:50 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

jerige

Na Xsari 2.0 HDI se mi je pokvaril (?e drugi?) regulator hitrosti za kabinski ventilator.

Ali pozna kdo koga, ki zna to popravit. Na forumu sem zasledil, da to določeni fantje znajo popravit za nekaj ?.

Hvala za pomoč
lp,
Jernej

Prilagam slike !

dobek

pocakaj, da se oglasi Citrox...se mi zdi, da je on to popravljal
:burn:

gigo

In ?ene vprašaj Torota ?e ma kako gor pri njemu.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

CitroX

Ja, sem se igral s temi zadevami.
Ventilator ti je verjetno na ful pihal..
Tole sem na enem drugem forumu napisal:

...Zadeva kon?no deluje.
En tranzistor je bil v kratkem stiku (odprt) pa je zato ventilator delal na polno.
Zamenjal sem (pravzaprav je kolega) oba tranzistorja in sedaj namestil
MJ11015
mexico
BM0450
Cena enega tranzistorja je bila 750 sit, menjal sem pa oba, za 1.500 sit kar so bili tudi celotni materialni stroški posega. Malo sem se moral potruditi le, da sem ventilator iz armaturke dobil, ker je zelo malo prostora. Nazaj sem ga namontiral veliko hitreje (vse kar na parkingu pri dvorani Tabor)...
Za to popravilo na citroenu zamenajo cel aluminjasti hladilnik z vsemi elementi in ploščico ter zaračunajo 37 tiso? sit + delo (1 ura je 6.500). Katastrofa. ?e da? vse to po naročilu delat te ?e skoraj ceneje pride.
?e v bodoče komu ventilaror zataji tako, da ga ne more izklopiti, naj ne hodi na servis, ?e mu pa ni samemu za rihtat zadevo vem za koga, ki bo za 10 jur?kov na brzino zadevo zrihtal...
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

jerige

Res je ventilator na ful pihal. CitroX a si ti iz MB ? Jaz imam ta regulator ?e demontiran, ker je bil avto na servisu za neko drugo zadevo in so mi ga demontirali "gratis". A misli?, da bi znali to v ?IP-u popravit ? Kako pa potem te zakovice nazaj narediš, ki držijo tranzistor na hladilnik, ?e se spravi? to sam popravljat... A bi tvoj kolega to meni popravil npr. za 20 ? ?
lp,
Jerige

CitroX

Tranzistorje kupiš v MB v Chipu, kovice odvrta? (tukaj je malo problema, da kaj ne po?koduje?), tranzistorja odlota?, nova vstavi?, ju z vijaki privije?, polota? nazaj in to je to. Se mi zdi, da sta tranzistorja prilepljena ?e z neko pasto za boljše odvajanje toplote in da sva tudi nove namazala s pasto, na vijake pa malo silikonskega kita, da se nebi odvili.
Ja iz MB, lahko kolega povprašam, jaz nimam ve? niti spajkalnika.
Skoraj sigurno sta kriva ta dva tranzistorja, ni pa garancije, da ni ?e kaj drugega. Meni sedaj zadeva deluje kot je treba.

boklavdi

živijo,
?e sreža, da sem našel tole zadevo,..saj me je skoraj na rit vrglo, ko so mi na servisu omenili ceno prek o100? za zamenjavo modula.
Ker sem štromar, ne vidim problema glede menjave dveh tranzistorjev (imam namreč enak problem, da mi ventilator divja in ga ne morem kontrolirati) modula,...le nekaj me zanima.
kje se da priti do zadeve, oz. kje naj se lotim odpiranja armaturke? Spodaj desno pri nogah?
Hvala za odgovor.

Lp Boris.

CitroX

Spodaj desno pri nogah. Je pa malo te?no za demontirat. Odvije?spodnjo plastiko in na desni strani vijak za ramaturko, ?e se ne motim.

boklavdi

ja hvala,...sva z očetom Našla....(mi na kraj pameti ne pade, da bi za to plačal debelih 100+ evrov :)).

Sicer pa sva tudi pomerila in ugotovila, da je en tranzistor fu?. Sedaj le ?e upam, da bo tranzistor MJ11015 MEXICO BM0450 zadovoljivo nadomestil zadevo. Bojda naj bi bil ok tudi 2N6287.
hvala za pomoč.

lpB

deyo

?e sta oba enake polaritete (NPN ali PNP) potem nebi smelo bit problema. ?e tokovno ?e nadomestek ustreza potem je zadeva ok.

CitroX

Nekako tako v prvem pribli?ku.
Pri nadomestkih je treba zmeraj gledati ?e celotno karakteristiko, ki se menda pri različnih modelih kar malo spreminja.
Tisti Mexico pri meni deluje.

boklavdi

Jep,...
Mexico oz. MJ11015 delujeta.
Kon?no.
sem vozil dva dni brez ventilatorja in povem, da je za umret.

lpB

Ps.: Hvala za tole temo, ki mi je prihranila 100?+.

bom

Jaz sem imel pozimi isti problem, ventilator je pihal s polno močjo. Na servisu sem naročil  novi regulator, ker ga niso imeli na zalogi. Med tem ko sem že kak teden čakal, je ventilator naenkat nehal na ful pihat in ga potem sploh nisem dal zamenjat. Od takrat je že nekaj mesecev in vse dela kot je treba. Ne vem v čem je štos. Ali je šlo za slab kontakt, vlago  ... ali kaj.

marcel

Jaz ima pa problem pri Evasionu HDI da sem imel pokvarjeno eno stopnjo ventilatorja na ventilatorju ki se nahaja pri motoru (voda). Sedaj je ta ventilator zamenjan in mi rdeča lučka pri kazalcu temperature vode ne sveti več kot je prej, še vedno pa mi spušča čudne zvoke regulator ventilacije, ki se nahaja v kabini pri šoferski levi nogi. Baje se je regulator pokvaril takrat ko ni vedel kako naj regulira ventilacijo zaradi pokvarjenega ventilatorja pri motorju. Ali mi lahko kdo kaj svetuje kaj naj storim? Saj ne bi rad šel kar na servis in kupil nov modul oziroma regulator. So pa zvoki ki jih spušča res zelo nadležni.

tct

Ta dva sklopa nimata nobene povezave. Èe prav razumem ti je odpovedal motor ki premika loputo hladno mrzlo, povezan je z krmilno enoto in s senzorjem v kabini. Mogoče je pretok senzorja ali krmilje pokvarjeno in ne ustavlja motorja lopute.