Ceste in njihovo vzdrževanje

Začel/a hadei, Maj 03, 2007, 02:48:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Kdor ne pozna delovanja podjetji, zakonodaje, prilivov sredstev in ?e ?esa, te?ko razume stanje kakršno je danes in kako se dela. ?e zdale? ni tako enostavno kot morda zgleda na prvi pogled. Po drugi strani pa kljub vsemu živimo v zelo lepi in dokaj urejeni dešeli, kjer ga lahko seremo z dokaj polnimi riti. Tisti, ki ne misli tako pa se je najbrž ?e ali pa se ?e bo odselil v lep?o dešelo.

Sicer pa za zgledit odnose predlagam, da se dobite na kakšnem plesi??u in zaple?ete v ritmih salse ali merenge.

Xandrej

?e so sredstva za popravila naj se odpravijo strokovno ne na tak Našin. Pridejo vr?ejo v lukno mdve ?aufli asfalta malo pohodijo in komb oz. poltovornjak se odpelje dalje... Kdo je tukaj nor sedaj to so dejstva ki pe?ajo, računajo pa itak da te gla boli ?e 14 dni pol...

Saj pravim ?e ni konkurence je to to...  Kakorkoli obrne? ni vredu kako bi moralo bit. Slovenija itak iz ene skrajnosti v drugo...Dosti dosti se mora naredit da bo kot mora bit... Slovenija je res lepa tukaj nimam kaj za re?t apak odprla se je tema o cestah, v kakšnem stanju so in to je to...Ugotovili smo, da v slabem kaj ?e?. Stanje kakšno pa je v podjetjih pa tudi raje nebi.Sploh ?e je govora o kakem nigradu, in vseh podobnih ustanov...

CitroX

Sredstva gor ali dol, dejstvo je, da so ceste labe, tam kjer pase dela, se pa ne dela dovolj natan?no, ceste so neravne in vrti?kaste - dela oz popravlja se malo tu malo tam, ni važno ?e je pol metra naprej ?e eno mesto, kjer bo v enem mesecu spet luknja... ni denarja da bi ?e to zakrpali??? koliko pa stane, ko je treba pridobiti dovoljenja az tisto luknjo in pripreljati delavce tja? ?e popravljajo ja?ek, je obvezno okrog njega luknja, asfalt sledi šele čez kak teden, ko si ljudje veselo gume brusijo... eh...
Zeleni val v MB je prilagojen samo v času sezone an enem delu. Na enem delu ceste je bil nekaj časa zeleni val prilagojen na 120 km/h (potrdila ženska, ki se je redno tam v službo vozila)...

Janez, pridi malo v MB, pa se bomo peljali naokrog...

No, bom skopiral ?e moje mnenje iz ene druge teme:
glede lukenj - v MB tega ne znamo tr?iti - ?e imajo tam doli Postojnsko jamo in ?kocjanske jame in kaj te vem kakšne vse, bi lahko imeli mi "Mariborske jame" in slogan: "...pridite in u?ivajte v ?udovitem razgledu na mogo?ne jame in u?ivajte ob kavi, med tem ko vulkanizer in mehanik popravljata vaše podvozje."
?e bi se zNašli, bi pozimi lahko v teh luknjah tudi smužali - saj niso globoke, samo na število se pa kar vi?incev nabere.
Ob vstopu v Slovenijo, bi morali zraven tistih tabel za obve??anje o omejitvah hitrosti in pri?ganih lučeh nujno namestiti ?e tisto "pozor luknje na cesti" oz. "poškodovano cestišče" pa ?e spisek servisov, ki to popravljajo...

Pa saj ni samo v MB tako. Pelji se iz Slovenske Bistrice proti Roga?ki Slatini in Rogatcu. Joj, joj, joj?
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

CitroX

Tisti 120 km/h zeleni je bil na Proleterskih brigadah...
Se mi je ?e zgodilo, da sem gledal, ?e je kaj z avtom narobe, o sem se vozil po kaki novi cesti in je zelo zelo treslo - tako se pri nas ceste delajo, ja. žal.
Ne hodit v Gardaland, po Slovenijji se vozite.

CitroX

Citat od: ?ojko;17273Kdor ne pozna delovanja podjetji, zakonodaje, prilivov sredstev in ?e ?esa, te?ko razume stanje kakršno je danes in kako se dela. ?e zdale? ni tako enostavno kot morda zgleda na prvi pogled. Po drugi strani pa kljub vsemu živimo v zelo lepi in dokaj urejeni dešeli, kjer ga lahko seremo z dokaj polnimi riti. Tisti, ki ne misli tako pa se je najbrž ?e ali pa se ?e bo odselil v lep?o dešelo.

Sicer pa za zgledit odnose predlagam, da se dobite na kakšnem plesi??u in zaple?ete v ritmih salse ali merenge.

Se strinjam.
Saj se samo o cestah pogovarjamo. Res ni vse tako enostavno. Enostavno je samo to, da so ceste pri nas slabe.
Pridi na pir in ?ips s salso, pa bicikl zraven pripelji, da en Kordek ftrgamo...

hadei

V strokovnost in tehnične detajle izgradnje ceste in bli?nje infrastrukrure se ne bom spušča, ker se na to ne spoznam dobesedno nič. Vem samo povedat katere stvari me pri izgradnji ceste motijo. Ampak, ?e drugače ne gre, potem ne gre.
Kar pa se zelenega vala tiče, pa je ponekod problem, saj je namenoma narejeno tako, da iz semaforja v semafor prihaja? ko je rdeča luč, ne glede, da voziš po omejitvah. namreč narejeno je tako, da s tem omejijo hitrost. Po drugi strani pa bi šeleli nekaj ukrenit glede EKOLOGIJE v mestih, potem pa stoji nekaj deset avtov na enem mestu. V ?em je potem poanta....ekologija, heh.
[SIGPIC][/SIGPIC]

bramar

Ja, res živimo v lepi dešelici, bojda bo tudi svetilnik. Kako bi bila ?e lepa, ?e bi imela tudi medkrajevne in lokalne ceste lepše. Denarje je pa vedno premalo, zato ga je pa umetnost razporediti, kamor je bolj potrebno. Ampak, dokler se gremo moderno vojsko, itd, ga je celo preveč. Da se vozim po takih cestah, pa je dejstvo. Marsikdaj sem zaradi umikanja zavozil na bankino, se peljal čez grbine, čez ovinke, čeprav bi lahko bila ravna cesta. Menda so nekoč imeli cestarji pla?ano po dolžini asfalta. Potem so pa? dali tanj?o plast in seveda je bila dolžina večja, nato so popravljali vsako pomlad. nekoč smo se primerjali z "yugo" in smo bili res najboljši, zdaj se primerjamo s sosedi v EU in lovimo rep. Nisem strokovnjak, ampak rad bi se le peljal po lepših in varnej?ih cestah. Sicer pa, kot je nekdo rekel:

"Nisem elektrižar pa vem, da mi ?arnica ne sveti!"

_janez_

Xandrej me veseli, ?e si naredil ?olo tehnične stroke, torej potem ve? kako se obte?be prenašajo in ?e zelo dobro poznaš asfalte ve? njegove prednosti in slabosti, v primerjavi z betonom. Pa tudi bi ekonomsko bi moral znat zadevo pretehtati. Me pa ?udi da si naredil nizke gradnje in lahko klamfa? take neumnosti.

V dr?avni firmi ne delam, pa tudi izvajalec nisem, je pa res da se ukvarjam  s projektiranjem cest in mi je to podro?je dovolj jasno. V Mariboru imate precej starih cest in takrat se je res dogajalo vse, ampak danes se pred Tehničnim prevzemom stvari pregledajo. ?e ima cesta uporabno dovoljenje je potem vprašanje, ampak ?e zmeraj se po njej lahko voziš.

Pa me zanima tudi kaj misli? pod asfaltiranjem ceste. Krpanje udarnih jam ali prevleka dalj?ega odseka. Rekel sem ti da je asfaltiranje močno tudi pri ničjih temperaturah z določenimi postopki in aditivi.

hadei

Nekaj bi ?e dodal glede popravljanja cest. namreč na določenem mestu kjer je moja stalna pot v službo vsako leto popravljajo cesto in to tako, da jo prevlečejo z novim asfaltom. Ampak kako se tako hitro uniči nisem bil nikdar pozoren, dokler nisem videl, da "umetniki" dajo cca. 2cm nanosa asfalta. S tem, da ga prej niti ne obdelajo kot bi ga naj. Predvsem mislim na tisto izpodrezavanje oz. tan?anje kot vidim ponekod. šele nato poločijo novega. Mislim, da gre tako ve? denarja kot, da bi samo enkrat konkretno popravli.
[SIGPIC][/SIGPIC]

_janez_

Te?ko na pamet re?em zakaj se to dogaja na tem odseku, bi mogel zadevo videt, da bi lahko govoril, namreč preveč je dejavnikov ki vplivajo na stanje cestnega telesa. Dejstvo je, da je sigurno ve? kot 2 cm prevleke. Ponavadi je tako da vzameš v zakup kasnej?a popravila, ?e se ti v danem trenutku izplača.

Jerry

Kako to misli? da se ti v danem trenutku izplača. Da zraven ceste ?e eno dvorišče zrihta? pa denar v ?ep pospravi?. čez nekaj časa pa prideš ?e drugemu sosedu dvorišče zrihtat.

Janez?
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

hadei

Naslednji teden grem spet v službo in bom fotografiral tisti odsek in debelino asfalta. ?e mi bo le uspelo, ker je cesta skoraj brez bankine in zelo prometna.
E, točno. Sedaj sem se spomnil, da je tudi to problem pri nekaterih cestah, tako kot na tej. namreč ob cesti sta "bankini" cca. 0.5 metra ?iroki, ob bankini pa sta nato jarka. Dostikrat se je ?e zgodilo, da je najmanjši avto naredil velik zastoj. A nima se kam postavit, da ne bi oviral prometa.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Jerry

ej hadei pa sej za tam dol pri vas je to kar imate čist OK.

(se samo malo hecam nič osebnega, da si ne boš narobe tolma?il)
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

_janez_

Citat od: Jerry;17347Kako to misli? da se ti v danem trenutku izplača. Da zraven ceste ?e eno dvorišče zrihta? pa denar v ?ep pospravi?. čez nekaj časa pa prideš ?e drugemu sosedu dvorišče zrihtat.

Janez?

Ma kaj sem kje pisal o kakih dvori??ih? Npr. ?e dela? na nekih nenosilnih tleh, ki se posedajo določeno število let, gradi? pa cesto čez to območje in ga ne moreš  obkročit, izvedež določene ukrepe za posedanje temeljnih tal (predobremenilne nasipe oz gru??nate kole oz razne dreNaše) ostanek kar se bo posedlo pa? ve? da boš mogel kasneje dodat ?e sloj asfalta da se vrne? na idelano vi?ino.

To je en primer ko ve? da boš zadevo popravljal in lajku ni jasno kaj dela?. tudi kako dvorišče se sigurno zrihta ampak to je pa res mimo teme.

hadei

Auf, JERRY, se ne sekiram, ker ni to pri "nas tam doli". Je dale? od mene. ?e večja žalost je, da je to glavna cesta G9, ki povezuje pot od ?entilja do Zagreba. To je ta del, kjer so sedaj začeli delat AC. namreč "vsa" Evropa se pelje po takšni "slovenski sramoti". Na drugi strani pa je takoj nova hrva?ka avtocesta. žalostno ampak tudi na tak Našin se dr?ava promovira....oz. v tem primeru depromovira.
[SIGPIC][/SIGPIC]