Težave pri zagonu motorja C5 III 2.0 HDi 160 avt.

Začel/a Prosurfer, Avgust 07, 2017, 09:14:35 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prosurfer

Do zdaj je bil zagon hladnega motorja vedno brez težav in v trenutku, zadnja 2 dni pa je potrebno zjutraj pri hladnem motorju (kolikor je pač hladen pri teh poletnih temp., zjutraj 20-25 C) večkraten in daljši zagon motorja. Na koncu sicer vžge, ampak je do takrat slišati le "verglanje" zaganjalnika brez kakšnega poskusa delovanja motorja oz. kašljanja.
Akumulator je OK in zaganja brez težav, avto je star 4 leta, prevoženih je cca. 70.000 km.
Ko je motor segret, ponovni zagon steče brezhibno in v trenutku.

Je imel kdo morda podobne težave?
Kaj bi lahko bil vzrok? Morda grelne svečke? Ali kaj drugega?

DejanO

Naša C5 je hecala pri vžigu, ker je imelo ohišje naftnega filtra eno mikro luknjico, (tam je izgubljal pritisk) po zamenjavi ohišja in filtra zdaj vse ok.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

Prosurfer

Neverjetno. Najbrž bi prej pomislil na vse kaj drugega...pa tudi neko mini luknjico najbrž težko opaziš kar tako.
Èudno, da se je to pričelo pojavljati praktično čez noč oz. naenkrat. In zaenkrat je videti, da le ob hladnem motorju.

DejanO

Kako sem ugotovil?
Pumpico ki je pred naftnim filtrom sem stiskal in nato zagledal peno na pokrovu ohišja naftnega filtra, nekje pri konektorju je spuščal. Komplet ohišje sem dobil na odpadu za 30 eur, zamenjal samo pokrov - novo ohišje stane 115 eur.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

Prosurfer

Dobra ideja za test!
Bom poskusil najprej napumpati, preden iščem vzrok kje drugje.

Prosurfer

Poskusil sem pumpati, pa ni nikjer nič puščalo oz. teklo. Res pa pumpica pri stiskanju ni otrdela, kot je bilo to na prejšnjih dizlih.
Bomo videli, kaj bo ju3 zjutraj... :)

Prosurfer

Danes zjutraj spet isto (ni kresnil iz prve). Ko sem malo napumpal gorivo, je vžgal skoraj takoj.
Zanimiva tehnika vžiga avta...pri Jugecu si s mahnil kladivom po štarterju, tu pač malo napumpaš... ;)

andraž

Prosurfer

Ja, res. Zdaj ne rabiš več specialnega orodja (kladiva), ampak že kar vgradijo pumpico... ;)

Prosurfer

No, zdaj to ni več šala. Očitno res pade pritisk v dovodu goriva, ker po neuspešnem zaganjanju pomaga pumpanje. To opazim večinoma zjutraj ob prvem zagonu (pa ne vedno), čez dan (po več zagonih) pa ne (najbrž spušča zelo počasi).
Spomnim pa se, da je bil konec 2015 vpoklic C5 III zaradi kontrole pokrova filtra dieselskega goriva, ko naj bi zamenjali pokrov filtra (vsaj tako so mi zatrdili na servisu, kamor sem ga peljal na kontrolo). Morda gre za kakšno povezavo. Zanimivo pa je, da sem te težave opazil šele pred nekaj dnevi.

Prosurfer

Kako ugotoviti, kje pušča (pri ročnem pumpanju se nič ne vidi oz. ne sliši)?

dobek

podobno se mi je zgodilo na Laguni, samo, da tam ni slo postopoma, ampak je avto naenkrat ugasnil in ni vec vzigal, ce ga nisi rocno napumpal
se dobro, da imam mehanika ulico vstran, so ga na hitro tja spravili, pa se pol dneva zajebavali, da so nasli, kje zgublja vakuum - na eni od cevk je bil prezrt O-ring (dihtunga navadna), ampak, da so nasli vzrok, so prakticno cel vod narazen jemat morali
:burn:

zupi13

Prosurfer

Zanimivo, še vedno opažam čudne simptome glede te težave.
Ob večji spremembi višinske razlike pri vožnji (vožnja na 1500 m višine in nato spust v dolino) in ob skoraj praznem rezervoarju goriva so opisane težave še vedno prisotne. Ob polnem rezervoarju teh težav ni, prav tako ob vožnji na konstantni nižini (ob morju). Kot da bi vplivala sprememba zunanjega tlaka. Je to mogoče?

DejanO

Tonija Jerovška pokliči, ali pa zamenjaj samo vložek naftnega filtra, mogoče je tu kaj s pretokom narobe.