Moji prvi vtisi o Grand Picassoju

Začel/a bramar, Avgust 06, 2007, 10:14:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

bramar

Prvi vtisi ? uvod in prevzem

No, sedaj, ko imam Grand Picassoja predelanega na ročno upravljanje in sem z njim opravil ?e nekaj kilometrov, je prav da napišem tudi nekaj vtisov o njem. Seveda so to moje osebno vgledanje, ker sem naveli?an strokovnih testov, ki govorijo tudi o stvareh, ki so zame nepomembne. Zgodi se celo, da profesionalci marsikdaj enako zadevo pri enem avtu hvalijo, pri drugem pa grajajo, pa? odvisno od znamke vozila, dr?ave, tovarne ali celo od sponzoriranja publikacije. Vtise bom objavil v nadaljevanjih, ?e mi bodo administratorji to dovolili, ker bodo sestavki morda predolgi. Upam, da bo za citroenarje zanimivo. čeprav je na forumu ?e sorodna tema, sem se za novo odločil zaradi specifi?nosti.
Prevzeli smo ga točno na petek 13. julija. Ni kaj, zabaven datum! Prodajalka nas je vprašala, ali ga bomo vzeli danes? Smo čakali skoraj štiri mesece in zdaj naj bi ga ?e pustili? Ne, sin je sicer predlagal, da naj bi šli najprej na poligon, ker se avto drugače obNaša, toda dejal sem mu, da bo na avtocesti ?e dobil občutek, In res je bilo tako.

Bom nadaljeval ?

Gox

Ti kar nadaljuj, dolžina postov ni omejena. Bomo z veseljem prebrali kaj ve? o novem avtu.

Kaj torej je sin vozil Picassoja brez vozničke domov? Koliko km?

A se niste bali policije?

LP
Goran

bramar

Ne, saj ima sin mladoletnički izpit in lahko vozi samo v spremstvu staršev. :emot36:

bramar

Avto je lep, ni kaj!  :emot145: Tudi izdelava je mnogo boljša, kot v testnem vozilu. ?e bi bil cenejši, bi prav gotovo morali narediti ?e eno tovarno. Moram priznati, da se tudi sam nisem ?e peljal tako udobno kot z Grandijem. Ob pogledu na armaturo, pa človek dobi najprej vtis nepreglednosti zaradi mnočice tipk. Verjetno se je snovalcem zaradi ?udovite zunanjosti, zelo mudilo dati vozilo na trg in so ob tem malce zanemarili ob volanski del. ?Ampak, saj je to kakor v izlo?bi!? Je navduženo vzkliknil sin. In res je ?udovit občutek vožnje. Ugotovil sem, da je avto namenjen zlasti, mirnim dru?inam, modernim mlaj?i upokojencem, podkovanim z računalniškim znanjem in turisti?nimi ambicijami. športnik to ni. Ampak, to so ugotovili tudi drugi.

Bom nadaljeval ? :emot113:

bramar

Ja, verjamem, da so mladoletni vozniki ?e prava redkost. Tu v Celju sta bila samo dva. Eden je bil Naš sin. Kandidat mora imeti enake pogoje za vpis v avto ?olo. Ko je sin opravil določeno število ur je sledil predizpit pred komisijo. Nato smo morali opraviti 2 uri skupne vožnje z in?truktorjem, kjer je le ta dajal navodila tudi staršem. Po opravljenem predizpitu je dobil knji?ico, kjer so vpisani spremljevalci (star?a ali kdo drugi) z vozničkim izpitom. Seveda smo morali pridobiti od ministrstva potrdilo o nekaznovanju ali najve? do 5 kazenskih točk. Morali smo ?e dodatno zavarovati zaradi mladoletnosti voznika. Po treh mesecih smo ponovno opravili 2 uri skupne vožnje z in?truktorjem. Dobro je vse vožnje zabeležiti, ki jih mladoletnik opravi in predločiti na testu in?truktorju. To se bo ponovilo ?e enkrat pred pravim izpitom, ko bo dopolnil osemnajst let. Od opravljenega izpita naprej pa je pa enako kot ostali.

Sicer izgleda nekoliko komplicirano in dražje, a ?e imamo v vidu varnost, lahko vendarle star?i vsaj nekaj časa krotijo razgrete glave. Kazni za mladoletnika ob prekrških so lahko hujše in tega se vsaj Naš sin zaveda, čeprav ga srbijo podplati. Kar se tiče stro?kov  pa so večji, ?e samo enkrat pogrne? na izpitu po osemnajstem letu. Zadeva sploh ni slaba, le da bi jo morali ?e bolj poenostaviti in malce poceniti, saj nas prehudo stanejo nevarni vozniki na cestah. :funny34d:

lp

bramar

?e naslednji dan smo ga peljali (na veselje sina) na predelavo. Gospod mi je izdelal napravo(slika) nad katero nisem bil posebno navdu?en zaradi glomaznosti, ki je notranjost kar pokvarila. Sicer je delovala odlično, ko ročico potisnem naprej zaviram, plin pa dodajam s pomikom ročice nazaj, zelo enostavno ali ne?. Posebno nisem bil navdu?en nad dodatno mehansko zavoro. Ko sem to omenil izdelovalcu, mi je dejal, da to zahtevajo SLO-predpisi in da sicer avto brez tega ne bi dobil ponovne homologacije. Da mora imeti izdelovalec licenco in atest, razumem, da pa moram ponovno na homologacijo, pa je velik nesmisel, saj vozilo s kov?kom na strehi bolj spremeni vozne lastnosti in izgled, kot ta naprava. ročne komande so zgolj samo podalj?ek pedalov, da se vozilo lahko upravlja z rokami namesto z nogami. Ko vozilo prodajam, ga moram ponovno homologirat, čeprav se povrne v prvotno stanje z odvitjem nekaj vijakov in pri tem ni vozilo v ničemer spremenjeno, saj je naprava pritrjena na podnožje sedeža. To je zgolj nabiranje denarja za proračun in kazalo nesposobnih uradnikov, ki pišejo pravila morda brez tehničnega znanja in brez stika z realnostjo.

Bom nadaljeval ?

bramar

Ko je izdelovalec videl, da nisem pretirano navdu?en, je predlagal, da mi naredi nove komande, ?e se pogovorim z človekom v Ljubljani, ki daje potrditev o ustreznosti komand. Tako sem storil in ko sem gospopdu v Ljubljani obrazložil, da ima Picasso ročno zavoro na armaturi in opisal njeno delovanje, se je strinjal, da dodatna zavora ni potrebna. očitno je bil z zadevo ?e seznanjen. No, vsaj tehnologija dela tudi v prid invalidov. V vozilu imam tako mnogo boljše in primernej?e ročne komande. Ko dobijo ?e ustrezno usnjeno preobleko, bo izgled kot, da bi jih naredili v tovarni(slika).

Bom nadaljeval ? :emot133:

bramar

Za konec tega razglabljanja moram priznati, da je bila prej?nja dr?ava do nas mnogo bolj prijazna, saj nam je dovolila nakup avtomobila brez davka in carine. Ta dr?ava  nam zadeve prej ote?uje kot olaj?a! Pa bi ?e razumel, da moram plačati dajatve kot vsi drugi, toda ničesar ne stori, da nam bi bila javna prevozna sredstva bolj dostopna, enako kot drugim dr?avljanom. Za nas človekove pravice v tem primeru ne veljajo. Tako nam ostane le taksi ali dobri znanec. Trenutno smo sicer opro?ženi le dodatnega davka, ki ga povrnejo, a omejuje prodajo vozila na pet let!? Ja, tudi prispevka za uporabo cest smo opro?ženi,  tu je pa pogoj moč motorja bencinarja do 2000 ccm, diesla pa do 2200 ccm. Tega seveda ne znajo utemeljiti, odpravijo te z odgovorom, da je zakon tak in pika. Obenem pa imamo v zvezi s predelovanjem, kontrolami, najemanjem voznika, itd dodatne stro?ke, kjer se tudi pla?uje davek in torej vse oprostitve izničijo. Sama predelava namreč stane od 400? pa do 1500? ali celo ve?, odvisno od vozila in invalidnosti.

:Red-Irate:

Ta sestavek je morebiti predolg za forum, a se mi zdi pomembno, da so tudi citroenarji seznanjeni z Našimi zadregami.

Bom nadaljeval ?

bramar

Zdaj pa k bistvu, k Picassoju. Na začetku sem predvsem hvalil, saj si avto to tudi zasluči. :emot112: Tudi mnočico gumbov se da hitro obvladati. Ima pa nekaj drobnih pomanjkljivosti, ki pa me osebno motijo, vsaj dokler se ne navadim. Prva stvar, ki sem jo opazil je ?trlenje matic pri spodnjem delu armaturne plošče(slika). Zdi se mi, da bi morali biti posebno v kabini spredaj brez ?trležih vijakov ali matic, saj to lahko povzroči morebitne po?kodbe. Drugo pripombo imam na obvolanske ročice, ki so odlo?no preveč skupaj, ali pa so prehitro - nesmiselno razporejene. nič kolikokrat sem ob premiku roke na ročico za izbiro načina vožnje(slika), zadel ob brisalce, ki so mi potem nepotrebno veselo mahali, na veselje in smeh mojega sina. Prav tako se je zgodilo, da sem ob prestavljanju z levo roko zadel ob ročico smerokazalcev in nakazoval napa?no smer. Zavihki na prestavnih ročicah bi bili lahko obrnjeni navzdol namesto navzgor(slika). Tako pa prekrivajo spodnje ročice.

Bom nadaljeval ?

Gox

Kako pa sin vozi avto? A lahko on vozi tako predelan avto z povsem ročnim upravljanjem?

Torej s takim Našinom upravljanja, moreš v bistvu voziti samo z eno roko, z desno pa upravlja? gas in zavore?

LP
Goran

bramar

Ni problema, saj morajo biti vodila pritrjena nad pedali, tako da se lahko vozi tudi z nogo. To je celo v predpisih. Volan pa upravljam predvsem z eno (levo) roko. Pomagam si kdaj tudi z desno, posebno pri n.pr. hitrem obračanju vozila, ali pri zelo ostrih ovinkih.

lp

bramar

Tudi namestitev hupe me osebno malo moti. Ker sem navajen naslanjati na volan z rokami, ko kje čakam, je ta navada povzročila nezavedno hupanje in mimoidoči so se verjetno muzali, da hočem zbuditi pozornost z tako lepim avtom. Tudi kontrolne lučke za luči in smerokazalce so na neprimernem mestu(slika). Moral sem močno spustiti pogled s cesti??a, ko sem jih med vožnjo hotel kontrolirati. Le zakaj jih niso dali na osrednjo konzolo, kamor se pogled usmerja pogosteje, pa ?e nič težavnega ne bi bilo pri tem. Obvolanski del bi bil s tem morda celo lepši!? Tudi tračnice za srednje sedeže so slabo zavarovane. S premikom sedeža nazaj, spodnji rob tračnic(slika), ki je kovinski in je zelo oster. Enako velja za tračnice prednjih sedežev. Najmanj kar se ti lahko zgodi, da po?koduje? hla?e.

Tako, to je nekaj za?etnih pomanjkljivost, ki bodo verjetno s časoma zbledele. čas pa bo morebiti pokazal dodatno nove. Moj namen pa ni kritika, temve? bolj moj pogled, da bi bilo to lepo vozilo ?e popolnej?e. Navsezadnje je Naše ?ivljenje sestavljeno predvsem iz malenkosti. ?e so te prijetne, je tak?no tudi Naše ?ivljenje.

Upam v nadaljevanje ? :emot96:

deyo

@ Bramar

Tile tvoji prispevki so res :BigThumbs:.

Totalen realen pogled na avtomobil.

Pa prijetno za branje.

Kar tako naprej

bramar

O voznih lastnostih pa ne morem kaj posebnega povedati, saj imam ?e premalo kilometrov. Seveda sem imel na začetku nekoliko majhnih težavic, ker sem vajen voziti bencinarja in sem motor silil v vi?je obrate, je namreč HDI. Pri tem pa je bilo, na testih tolikokrat omenjeno ?cukanje?, bolj izrazito in opazno. Kljub malo kilometrov pa lahko zatrdim, da robotiziran menjalnik nič ne cuka, ?e izbere? predvsem pravi - miren Našin vožnje, ne pri avtomatskem in ne ročnem prestavljanju, seveda pri pravih obratih motorja. Primerjava robotiziranega menjalnika ali popolne avtomatike pa je malce nesmiselna, saj bi morali ta menjalnik primerjati prej z obi?ajnim, ročnim, kjer je cukanje vozila predvsem odvisno od voznika in ?e bolj izrazito. Osebno sem se malo ?e navadil, da robotizirani menjalnik uporabljam kot pomoč v mestni vožnji, kjer je prestavljanje prepogosto. Na odprti cesti pa ponavadi prestavljam ročno.

Za tako malo koli?ino kilometrov bi bilo dovolj, a upam v nadaljevanje ?

Lp vsem  :emot26:

bramar

vožnja ? tudi ponoči ?

Smo se odločil, da gremo na dalj?o vožnjo. Ob slovenskem morju se bomo kopali, pojedli sladoled, opazovali sončni zahod in se ponoči vrnili domov. Celi dan smo u?ivali, vključno z vožnjo s Grand Picasso-jem. Vse je bilo ?udovito. Pablo nas je tako prijetno vozil, da smo se vrnili bolj spočiti, kot zjutraj ob odhodu. :emot66:

Pri no?ni vožnji pa me je nekoliko motil odsev na steklu vrat voznika. namreč odsev prikazovalnika klime je prekrival del vzvratnega ogledala in to je bilo rahlo mote?e(slika), posebno, ker pri no?ni vožnji ne vidiš drugega kot luči prehitevajočih vozil. Lahko sicer prikazovalnik ugasne?, a to ni to. Tudi svetlobo lahko zmanjša?, toda zmanjša se na vseh prikazovalnikih in to spet ni to.

Ko smo pakirali sem imel tudi majhne probleme z prtlja?nimi vrati. Seveda pa le ti izvirajo predvsem zaradi mojega sedežega polo?aja na stolu, ki ima kolesa. Prtlja?na vrata imajo samo gumb za odpiranje. Ta je sicer velik, a samo s prsti je odpiranje in dvigovanje vrat kar težavno. Ko pa jih odprem, jih seveda ne dose?em ve?. Ni nobenega dosegljivega držala-ročaja, ki bi ga lahko dobro oprijel. Stari avto ga je imel in vedno sem imel pri roki ?marelo? s katero sem si lahko pomagal. Ro?aj dežnika bi lažje zataknil za pravega Pablo-ta, kot za vrata Grand Picasoja. No, to je seveda moj problem, pokončni ljudje teh težav verjetno nimate. Pa bom ?e, si bom ?e kaj izmislil. Ne vem zakaj, ni opcija tudi avtomatskega odpiranja prtlja?nih vrat, saj so prili?no te?ka?

Upam v nadaljevanje ?