C4 1.6 BlueHDi 120

Začel/a rsm23, Januar 26, 2016, 09:00:26 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

rsm23

Eto, toliko da bo malo za referenco en tema o teh BlueHDi motorjih.

Danes pri nekaj čez 20tkm prevoženih se je prižgala lučka UREA. To pomeni, da je v rezervoarju ostalo še za 2400 km AdBlue tekočine.

Torej so v fabriki, kar točno specificirali, da je potrebno na 20tkm napolnit tank ;)

Še nekaj besed o tem kako se vozilo obnaša potem ko se prižge lučka UREA:
- Ko je preostanek AdBlue-a še za 2400-1500 km, sveti lučka UREA in vsakih 300 km se izpiše opozorilo "No start in xyz km".

- Ko je preostanek med 600 in 0 km, pa poleg lučke UREA sveti še SERVICE in vsakih 30 sekund se izpiše opozorilo "No start in xyz km".

- Ko tekočine zmanjka oz. se preostanek kilometrov izteče, se vozila (skladno s pravili in predpisi) ne da več zagnati, dokler v AdBlue rezervoar ne natočiš vsaj 3.8 litra.

tomaz555

Točiš Citroenovo ali na črpalki?

rsm23

Glede na to, da je prvič, bo tokrat Citroenova - sploh, ker dobiš zraven primeren lij, ki ga potem lahko uporabiš pri nadaljnjih polnjenjih.

Lahko pa seveda polniš tudi na bencinskih. Ne vem pa se ravno splača. Kolikor sem do sedaj izvedel pride 10 litrska kantica na servisu okoli 14€ s polnjenjem vred. V prosti prodaji ni dosti ceneje, tako da vprašanje če se splača "palamudit".
Bom pa poročal v kratkem kakšne bodo dejanske izkušnje...

dvorjan

Kul. Vsekakor posrecen sistem, ce se primerja s starim FAP ... Tako pac redno skrbis za to pa ni nek bav-bav strosek ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

garac

ja dvorjan menda tudi eloyse ostane, imaš dve tekočini namesto ene, namesto, da bi zgoljufali elektroniko francozi butasti, pa je niso sposobni. nemc je pa še vedno nemc!
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

hahehihoh

A to je nadomestek FAP aditivu? Mogoče neumno vprašanje ampak nimam pojma o tej novi generacji HDI-jev ...

Mislil sem, da je AdBlue tekočina samo še nek (okoljevarstveni) dodatek ...
Če je to nadomestek FAP sistemu je to super. :-)

ModelJT

Citat od: rsm23;214387Glede na to, da je prvič, bo tokrat Citroenova - sploh, ker dobiš zraven primeren lij, ki ga potem lahko uporabiš pri nadaljnjih polnjenjih.

Lahko pa seveda polniš tudi na bencinskih. Ne vem pa se ravno splača. Kolikor sem do sedaj izvedel pride 10 litrska kantica na servisu okoli 14€ s polnjenjem vred. V prosti prodaji ni dosti ceneje, tako da vprašanje če se splača "palamudit".
Bom pa poročal v kratkem kakšne bodo dejanske izkušnje...

AdBlue je na Petrolu med 60 in 70 centov na liter. Èe se pa splača ali pa ne je pa od lastnika odvisno.
[SIGPIC][/SIGPIC]

rsm23

@hahehihoh: Ni ravno nadomestek. Je dodatna zadeva.

BlueHDi motorji imajo še vedno poleg AdBlue tudi Eolys tekočino, le da je te sedaj precej manj, "zgolj" 1.26 litra. Nazadnje, ko sem pri okoli 17tk pogledal s testerjem jo je bilo porabljene 100 ml. Torej bi tako na uč rečeno moralo biti dovolj za ca. 200tkm.
Aja, zgoraj sem pozabil napisat...kapaciteta AdBlue tanka je 17 litrov. Torej poraba ca. 0.075 l / 100 km

@ModelJT: Načeloma v navodilih piše, da naj nebi prav tistega iz pumpe tankal, ampak iz kantic. Mislim...saj je recimo pol ceneje kot praviš. Ni pa nekaj da bi dol padel - mislim, avto je do junija 2020 v garanciji...naj se s tem zaenkrat ubada servis. Èe je izredna situacija se pa če dotoči.

ModelJT

Citat od: rsm23;214393@ModelJT: Načeloma v navodilih piše, da naj nebi prav tistega iz pumpe tankal, ampak iz kantic. Mislim...saj je recimo pol ceneje kot praviš. Ni pa nekaj da bi dol padel - mislim, avto je do junija 2020 v garanciji...naj se s tem zaenkrat ubada servis. Èe je izredna situacija se pa če dotoči.

A naj bi bili tisti na pumpi kaj drugačni kot tisti v kanticah?
[SIGPIC][/SIGPIC]

rsm23

Ne vem. V navodilih piše:
"Nikoli ne dolivajte aditiva pri distributerju AdBlue®, ki prodaja aditiv za težka tovorna vozila."

piše tudi:
"Vedno uporabljajte samo aditiv AdBlue®, ki ustreza zahtevam normativa ISO 22241."

Zaključke potegnite sami... Zna biti da je tudi kakšna fora kot pri diesel črpalkah, kjer imajo pač ročke za tovorna vozila večji fi...

altair123

AdBlue je za zmanjševanje NOx, fap filter pa za PM
Zadnjič sem gledal po tv eno oddajo, ko se proizvajalci avtomobilov hvalijo da so vložili nevem koliko miljonov (valuta nima niti veze) v tehnologijo, ki ima praktično nične NOx in PM10. Seveda nihče niti z besedo ni omenil, da so stroške te ekologije prevalili na kupce/voznike teh avtomobilov.

Me pa zanima, a BlueHDI manj smrdi v primerjavi z navadnim HDI?

rsm23

Sem malo pozabil poročat kako in kaj je potem bilo s polnenjem AdBlue rezervoarja.

Kratka verzija (tl;dr): AdBlue tankaj na črpalki, ker je isti...cena (0.675€/liter) pa polovico nižja kot pri točenju iz kantice.

-------------------
Dolga verzija:

No skratka, prejšnji teden sem povprašal pri dveh pooblaščencih glede tega. Ne eden ne drug nista imela Citroen AdBlueja na zalogi. Tako, da sta oba svetovala nakup kantice v trgovinah z avtodeli oz. na Petrolu.

V trgovinah z avtodeli se cena za 10 litrsko kantico (večinoma od firme Adblue4You) giblje okoli 13€.
Na Petrolu prodajajo 10 litrske kantice za 19.90€. Za Petrol AdBlue polni in dobavlja ljubljanska Olma.

Ker me je zanimalo, če je kaj na tem kar pravijo v navodilih, da naj nebi točil AdBlueja "pri distributerju AdBlue®, ki prodaja aditiv za težka tovorna vozila", sem poklical na Olmo in povprašal kako je s tem oz. v čem (če sploh) se razlikuje AdBlue v kanticah od tistega, ki ga lahko natočiš na črpalki direktno v rezervoar. No odgovor niti ni bil nekaj presenetljiv. Razlike namreč ni nobene - proizvajajo samo en AdBlue, torej tistega, ki ustreza ISO 22241.

Kaj je bilo torej za naredit? Jah nič.. usesti se v avto in na barjanski Petrol, kjer imajo AdBlue točilno mesto (črpalko). Tudi tam so potrdili, da gre za enak AdBlue. No...točino mesto ti mora prodajalec odklenit, prinese ti tudi poseben nastavek za ročko, namenjen prav za avtomobilske AdBlue rezervoarje (z ožjim grlom in odzračevalno luknjico).

V rezervoar je šlo 14.5 litra. Cena za liter je (bila) 0.675€, torej manj kot 10€ za poln rezervoar.

Glede na to, da je kapaciteta rezervoarja 17 litrov in da sta posledično bila še 2.5 litra notri...je zanimivo to, da avto dokaj hitro (prezgodaj) pojambra, da je nivo nizek. Èe namreč na roke preračunam porabo, je poraba 0.7 litra/1000 km. Torej bi preostala dva litra in pol, morala zadostovati za ca. 3500km (tj. skoraj cel servisni interval... in ne za 1500km kot je kazal govoril avto tik pred polnitvijo) - Creative Technologie pač :D

ModelJT

Na Letališki na 5rolu je tudi Adblue. Pa Petrol na Kajuhovi ga ima tudi se mi zdi. Samo da bi pa kaj spraševal da ti odklene to pa nisem še videl. Mogoče je na Barju tako, ker so kakšni taki, ki natankajo pa odpelejo, na Letališki samo odpreš pokrov pa natočiš.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Gox

Pri nas na OMW, ti še ročko za kurilno olje morejo odklenit :)

Zeko124

Citat od: Gox;215363Pri nas na OMW, ti še ročko za kurilno olje morejo odklenit :)

To so pr nas zaklenil po vseh servisih pomoje še preden je AdBlue sploh obstajal. Pa še vedno vidiš sm pa tja kakega Golfa SDI pa s kanticami, mau u centralni zmankal doma :Hammer3:.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si