EAT6 ali ročni

Začel/a airpir, December 23, 2015, 08:47:05 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

airpir

pozdrav vsem, namen imam kupiti novega Gp 2.0 hdi,
kateri menjalnik priporočate, sedaj imam zafiro tourer 165 km z avtomatikom in jo ravno zaradi tega prodajam ker sem po 100.000 km še vedno na vi z menjalnikom ( enostavno ni ok, sem se pa na kratko peljal v picasoju z EAt6 in je precej boljši...)
ima kdo konkretnejše izkušnje s picassojem,
testiral sem 1.6 ročnega in sem bil zadovoljen-presenečen, predvsem z zmogljivostjo, 2.0 ročnega nisem sploh še vozil, bi pa moral biti ok
hvala lp

ppeterlin

Zdravo,

jaz imam 2.0 HDi GP z robotskim menjalnikom in sem zaenkrat zelo zadovoljen, res da menja počasneje kot pravi avtomatik ampak glede na to da je to družinski enoprostorec itak ni narejen za norenje... 100kW je pa tudi glede na težo avta po mojem ravno prav močna mašina da se vozi odlično pa tudi žre mi poleti okoli 6-6,5l/100km sedaj pozimi pa od 6,5-7,3l/100km kar je po mojem podobna poraba kot pri ročnem menjalniku... pri klasičnem avtomatiku je pa poraba kakor sem bral za kak liter ali dva večja. Je pa res da sem že veliko bral da so ti robotski menjalniki zelo nezanesljivi in da se radi kvarijo... kot sem rekel sem zaenkrat zelo zadovoljen. od aprila ko sem ga nabavil sem naredil z njim 25k km in razen zapacanega FAP filtra katerega sem sam očistil in 2 errorja na računalniku zaradi zračnega vzmetenja (za katerega je najbrž kriv slab akumulator) nekih problemov nisem imel... za 1.6 mašine pa pravijo da imajo kar nekaj problemov z njimi in da so prešvoh za tak avto...

Aja vidim da ti kupuješ novega GP... jaz imam letnik 2008 tako da ti moje mnenje ne bo kaj prav prišlo :D

airpir

hvala za mnenje, sam s takim menjalnikom nebi mogel..., sem preveč negativnih testov prebral..., za mojega trenutnega je bil v testu ocenjen kot ok pa sam nisem zadovoljen. sem precej zahteven glede tega. dsg, bmw 8st ter mercedesov 9 stop. so pa res zakon.
lepo da si zadovoljen in ti dobro služi. ja 1.6 ob praznem avtu še nekako ob naloženem pa...
res pa je, da po občutku(čeprav so uradni podatki lahko kao enaki) v vožnji atuomatik pobere cca 20% moči- navora.bi si upal trditi da je ta novi gp z ročnim 1.6 (in 100 kg lažji avto) bolj zmogljiv od tvojega.
zafira je v prvih 4 brzinah letela napram automatiku, pri večjih hitrostih nisem opazil velike razlike.
če seštejem + in - pri obeh menjalnikih sem prišel do zaključka da ima at samo en o prednost- to je udobje ( pa še to samo v mestu) preostalo je vse na strani ročnega- zmogljiv., poraba, stroški nabave, možnosti okvar....

Odisej

Treba je vedet, da je robotek v starem modelu slabši kot pa robotek v novem modelu picassa. V novem je boljši. V obeh primerih pa sem vozil 1.6 motor, in tudi 1.6 v novem je malček močnejši.

Jaz imam 2.0HDi 110kW (L.2010) ročnega in sem zadovoljen. Kolega ima 1.6 robotka in je zadovolje....v vseh primerih pa to ni dirkalnik. Je pa res da se 110kW zelo zelo lepo pelje in je malo dela z manjalnikom, ker je dovolj navora.

Bom pa moral dat čistit FAP filter, kaže 96% zasičenost...imate kakšne izkušnje s tem, kje? Ker nov pride 800EUR, obnoveljen pa 400EUR (to je cena servisa).

ppeterlin

Preberi moj DIY post, kjer sem opisal čiščenje... pol ure do 1 uro posla pa imaš mir za nekaj časa... strošek pa okoli 25€ za nove vijake in objemko...

Lp,
Peter

dvorjan

A ni EAT6 cistokrvni avtomatik (torej ni robot)? Moj znanec ga ima v P508SW dizlu in prestavlja prav lepo. Jaz bi vzel avtomatika ... Tisto menjavo olja po 150.000 km bos ze prezivel (300€ vs 100€ pri rocnem), ce bos sploh imel avto tako dolgo.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

dvorjan

Evo, ravno gledam. EAT6 je klasicni avtomatik s pretvornikom navora, razvit pri Aisin Warner. Kar to vzemi, pa 2.0 BlueHDI. Boljse kombinacije ni.

xpuser

Ti kar vzami ročnega 2.0hdi in 6 stopenjski ročni.

sl1

Vsak ima svoj stil in glede na to, da ti je dsg ok, oplov easytronic pa ne, potem pac morda neki robotizirani rocni z enojno sklopko niso zate - tudi citroenovi ne.
In jaz se strinjam - dsg je tako dober, da ne pogresas rocnega ko bi rad orng potegnil v kaki situaciji, ker se odzove v trenutku sploh v sport nacinu. Edino po klancu dol je fajn dati v rocni nacin, da lahko zaviras z motorjem. Skratka kljub temu, da je avtomatik, je motor vedno odziven in imas "nadzor" nad njim.
Oplov easytronic in drugi robotki je pa kot bi vozil moped avtomatik - das gas in dela ennnnnnnnnnNNNNNNN, pol pa spustis gas in presalta unnnnnnnnnnnnNNNNNNN. Tako lahko reguliras kdaj naj šalta. Odzivnost pa pozabi - če daš naenkrat fajn gas, vrze dol za 1 prestavo, pa potem ugotovi da bi bilo bolje za 2, pa da se za eno dol in proba itd... vmes pa grejo cele sekunde, pa se cuka mal.
Zato so vcasih rekli da rabis orng masino za avtomatika. zato da ko je menjalnik zmeden in ne ve s katero prestavo bi probal, da je vseeno. Da masina potegne v vsaki prestavi. Potem pa dajo easytronic na 1.2 motor...
Jaz bi vzel rocnega, razen ce ima avto minimum 150 turbodizelskih konjev, potem je lahko tudi robot ali klasicni avtomatik, ker bo vseeno slo - po 1s ko bo dol presaltal, bo potegnil kot je treba.

airpir

Sedaj imam v zafiri klasičen automatik in EAT 6  je tudi klasičen ( v PSA ju bo nadomestil vse preostale robotizirane menjalnike - z vsemi motorji, robotiziranih pri novih avtih ni več). Pri mojem me moti to, da že ob malo odločnejšem gasu ( ne za prehitevanje ampak samo za boljši pospešek) takoj šalta 1 dol ( tudi če v četrti voziš s 1800 obratov), avto ima 380 navora in 165 KM, menjalnik pa se obnaša kot da ima avto 120km in 150nm.  V glavnem ne izkorišča navora me 1500in 2500 obratov ampak šalta na 2500+ obratov za malo odločnejše pospeševanje. to me ful moti. Pri res ležerni vožnji pa se avto vozi v zaželjenih obratih ( to je okrog 1500). Pa včasih po istem klancu navzdol ob enakih pogoji gre enkrat v leru drugič  v 2. brzini spet z 2500+ obrati... Èe bi se precej vozil po večjem mestu(lj, mb...) kjer je nonstop vožnja od 1 do 4 prestave bi obvezno vzel AT, tako pa sem res v dilemi...

airpir

Kaj pa glede porabe, na testnem krogu cca 30 km z 1,6 ročnim sem imel 5,6, prodajalec mi je dejal do bo 2.0 na AC pil nekaj manj, v mestu nekaj več. Ta poraba mi je super, sploh ker nisem vozil počasi ampak kar živahno ( po AC 150, po regionalni tudi kakšno prehitevanje (skozi vasi pa po omejitvah) in po mestu tako kot večina ostalih). Sedaj mi zafira pije po BC 7 realno 7,3.
Znancu 2.0 EAT6 ob lepi vožnji pije 7,3 kar se mi zdi za vsaj 1l previsoka poraba....

dvorjan

Jah, ze razlika v prostornini motorja ti da nekaj vedeti ... +25%
Se pa tudi toliko bolj suvereno peljes ...

airpir

ma se nebi cisto strinjal, za nek način vožnje lahko npr. en (močnejši) motor voziš z 50% obremenitvijo, enega pa z 70 %. Pri res najbolj možni varčni vožnji zna 1.6 manj piti, pri bolj živahni pa naj bi se poraba nekje izenačila ker pač moraš šohnejšega bolj terat za isti efekt....

Odisej

BC ne kaže vedno ok...tako da si zračunajte dejansko porabo
Moj 2.0 (150) pije 7,5 (ga ne šparam)

gepl83

Pa men tud žre čez sedem. Al to so kible. Èe si toliko navdušen nad dsgji in nad bmw avtomatiki, si pa kupi turana al pa 2ko active turerja. Drugače če te pa zanima, kako se da vozit z robotom hdi 150 pa k meni pridi. V f1 načinu je čist fajn. Sam vedet moraš kaj delaš. Jaz sem se ga navadil in se super razumeva. Ti pa itak kupuješ pravega avtomatika. Tega pa žal nisem vozil.