C5 III - test, članki, zapisi

Začel/a garac, Februar 06, 2007, 03:29:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

aygo

Zapis na Obala.net:

Novi Citroen C5 je prišel tudi k nam. Nekateri ste ga morda že videli tudi na cesti. Prišel je v mnogih preoblekah in povsem neobičajno za Citroën tudi brez hidropneumatskega vzmetenja. Natančneje: novi C5 ponuja dve možnosti, običajno oziroma klasično vzmetenje ali hidropneumatsko vzmetenje tretje-plus generacije, ki je na voljo za dražje različice. Tudi pri različicah je izbira kar pestra, saj sta na voljo tako karavan, kot limuzina, oba s štirimi paketi opreme, kjer najcenejši pomeni klasično vzmetenje, dva srednja med seboj različna paketa ponujata klasično oziroma hidropneumatsko, najdražji pa kot se za Citroën spodobi hidropneumatsko s popolnim seznamom serijske opreme.
Skladnost linij novega C5, ki se zaključujejo v dinamičnem in elegantnem zadku nad kratkim previsom, je še  izrazitejša. Citroenovi snovalci so poskušali odgovoriti zahtevam poslovnih uporabnikov, ki od limuzine srednjega razreda pričakujejo dinamiko, eleganco, visoko udobje in statusni poudarek. Torej, pri Citroenu računajo tudi na poslovneže, na tiste, ki vozijo in manj na tiste, ki jih vozijo. Novi C5, naj bi v tem primeru kot klasična, estetsko dovršena in udobna limuzina, osvojil zlasti poslovne flote oziroma velike kupce. V elegantni karavanski izvedbi Tourer z velikim prtljažnim prostorom (čeprav manjšim od predhodnika), pa tudi razvajene družinske potrebe.

V središču pozornosti Citroenovih snovalcev je bil voznik, čeprav se tudi ostali potniki ne čutijo zapostavljene, vendar je voznik neposredno najbolj soudeležen, tako glede udobja, varnosti in nenazadnje pri vodljivosti vozila. Zato se mora počutiti najbolje. Že ob pogledu na novo, okusno oblikovano armaturno ploščo, primerljivo z večjim C6;  na večfunkcijski volanski sistem z obilico gumbov v osrednjem fiksnem delu, kjer se v slogu C4 vrti samo obroč in pri izdatno nastavljivih kakovostnih sedežih, ki so pri nekaterih različicah električno vodljivi, za doplačilo pa ponujajo tudi masažno funkcijo. Udobje na ravni »business class«, kot pravijo pri Citroenu, se ne začne pri številnih znanih dodatkih paketov opreme, temveč pri zvočni izolaciji, ki je bila pri zmanjševanju zunanjih aerodinamičnih hrupov, cestišča in koles  deležna posebne pozornosti. Prav tako varnost, ki poleg že obveznih serijskih dodatkov kot: ESP, ABS, ASR...ponuja tudi inovativen elektronski dodatek za klic v sili.

K udobju in varnosti v veliki meri prispeva tudi ojačana struktura karoserije na novem podvozju največje citroenove limuzine C6. Voznik lahko izbira med sedmimi motorji - tremi bencinskimi - 1,8 in 2.0 16V 127 in 143 KM ter 3-litrskim V6 215 KM (ta zaenkrat pri nas ni na vojo). Dizelski HDI so štirje: HDI 110, 138, 173 in V6 HDI 208 KM.
Cena novega C5 je zanimiva, saj osnovna bencinska limuzina stane 21.700€, diesel pa 22.800€, pri čemer je Tourer (karavan) ob enakem motorju in opremi praviloma dražji za 1.000€. Letos naj bi jih k nam zapeljalo približno 300.
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Kaj pa pravijo na :avtomobilizem.com

Podjetje Citroën Slovenija je predstavilo novo generacijo modela C5 v limuzinski in karavanski različici.

Že na prvi pogled je jasno, da novi C5 nima veliko skupnega s svojim predhodnikom. O tem pričajo zunanje mere, ki povedo, da je nova limuzina srednjega višjega razreda 34 milimetrov daljša, kar 80 milimetrov širša ter 17 milimetrov nižja od modela, ki ga zamenjuje. Z dolgim sprednjim in kratkim zadnjim previsom ter z vbočenim zadnjim steklom kaže glavne oblikovne značilnosti velikih citroënov.  Za dinamičen in obenem eleganten izgled pa so inženirji žrtvovali 14 milimetrov prostora med komolci potnikov spredaj in 25 milimetrov zadaj, v primerjavi s predhodnikom pa je pri limuzini malce manjši tudi prtljažni prostor (- 58 litrov). Pri različici Tourer se dinamičnost in eleganca limuzine združujeta s praktičnostjo in uporabnostjo karavanskega zadka, ki se lahko pohvali tudi z električnim odpiranjem vrat prtljažnika.

V notranjosti sta v ospredje postavljena udobje in kakovost materialov. Citroënovsko nekonvencionalno oblikovana armaturna plošča postavlja voznika v središče dogajanja. Vsa glavna stikala so nameščena na volanskem obroču s fiksnim osrednjim delom druge generacije. Vse prej kot klasični so tudi trije merilniki z velikimi, digitalnimi prikazovalniki. Odvisno od izbora nivoja opreme so sedeži v C5 lahko športno oblikovani in dinamični ali pa bolj udobni, pri katerih je poudarjeno zlasti dobro počutje. Pri najbolje opremljenih različicah le-ti ponujajo tudi električno nastavitev zgornjega hrbtnega naslona ter masažo telesa. K udobni vožnji prispeva tudi karoserija z gladkimi linijami brez štrlečih delov ter seveda kakovostna izolacija potniškega prostora.

Prvič v tem razredu lahko kupci izbirajo med klasičnim vzmetenjem ter hidravličnim vzmetenjem Hydractive III plus. Slednje vsebuje dve stopnji togosti in blaženja, ki omogočata sprotno upravljanje sil vzmetenja za optimalno prilagajanje razmeram na cesti in voznikovemu načinu vožnje. Preko stikala na sredinski konzoli lahko voznik izbere tudi športni način "Sport", ki omogoča bolj dinamično vožnjo in daje legi na cesti prednost pred udobjem.

Novi C5 je na voljo z dvema bencinskima in s štirimi dizelskimi motorji. Vstopni 1,8-litrski, 16-ventilski bencinar razvije 92 kilovatov (125 KM) in je na voljo s petstopenjskim ročnim menjalnikom, dvolitrski  šestnajstventilec zmore 103 kilovate (140 KM), moč pa si ga je omisliti tudi s štiristopenjsko avtomatiko. Dizelsko paleto zastopajo 1,6-litrski HDi z 80 kilovati (109 KM) s petstopenjskim ročnim menjalnikom, dvolitrski HDi, ki razvije okroglih 100 kilovatov (136 KM) je dobavljiv tako z ročnim kot s samodejnim šestopenjskim menjalnikom, 2,2-litrski HDi s 125 kilovati (170 KM) je na voljo le z ročnim, najmočnejši, 2,7-litrski HDi V6 z največjo močjo 150 kilovatov (204 KM) pa le s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom. Vsi dizelski motorji so serijsko opremljeni tudi s filtrom trdnih delcev.

Za varnost, poleg ojačane karoserije, skrbijo serijsko vgrajeni zavorni sistem ABS, sistem za elektronski nadzor stabilnosti vozila ESP, pet varnostnih blazin in dve varnostni zavesi, pri nekaterih različicah pa sta proti doplačilu na voljo še dodatni bočni varnostni blazini za potnike na zadnjih sedežih.

Slovenski kupci bodo lahko svojega C5 izbrali z osnovnim paketom opreme Attraction, ki poleg naštete varnostne opreme, vključuje samodejno klimatsko napravo, avtoradio ter usnjen volanski obroč s fiksnim sredinskim delom, ali z bolj športnim Dynamique s športnimi sedeži, dvopodročno samodejno klimatsko napravo ter 17-palčnimi platišči iz lahke litine. Tisti, ki si želijo še več udobja se lahko odločijo za paket Confort s hidravličnim vzmetenjem Hydracitve III plus, električno parkirno zavoro in žametnim oblazinjenjem. Vrh ponudbe pa predstavlja paket Exclusive, pri katerem velja poleg hidravličnega vzmetenja omeniti še oblazinjenje v kombinaciji usnja in blaga, električno nastavljiva in ogrevana sprednja sedeža s funkcijo masaže, biksenonska žarometa ter 18-palčna platišča iz lahke litine. Cene za limuzinskega C5 se gibljejo od 21.700 evrov do 37.800 evrov, za tourerja pa je treba odšteti od 22.700 do 38.800 evrov.

Pri podjetju Citroën Slovenija v letošnjem letu načrtujejo prodajo 300 vozil, od katerih bo 60 odstotkov limuzin in 40 odstotkov tourerjev, v letu 2009 pa si obetajo prodajo 500 primerkov. Novega C5 si bo moč v naslednjih dneh ogledati v Citroënovih salonih, kjer med 13. in 15. julijem pripravljajo tudi dneve odprtih vrat.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Samo to bi še dodal... Moja C5-ka je dnevna soba proti te tanovi... Danes sem sedel noter... Katastrofa. :Hammer3:

Citroenovc

Si naredil kako fotko?

V kateri verziji si pa sedel?

No itak, da je bolj utesnjena - saj je "german" - švabi so pa v tem razredu jako utesnjeni ;-)
OK

LP
Primož

Xandrej

nisem naredil bila pa je 2.0 HDi avtomatik exusive, usnje itd itd... Srebrna (bljak).... Pol pa nisem več mel cajta, da jo pelem...

aygo

Res so v današnjih časih novi modeli na zunaj veliki,znotraj pa utesnjeni,tako da tudi nekateri Citroeni niso izjema.
[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

Kako bi se šele tole počutilo utesnjeno:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Citroenovc

Danes sem ga vozil :-) In to kar en lep krog (cca 40km) - za prvi vtis dovolj merodajno.

2.0 HDi FAP Exclusive

Novi C5 je NOR avto! Ja, OK, je bolj utesnjen občutek (predvsem na račun sredinske konzole) kot v dosedanjem, ampak:
- sedeži so perfektni in izdatno nastavljivi - sploh zadnji so za sedenje takoj opazno boljši od mojih - tudi za glavo je več prostora. Spredaj pa si moraš vzet čas in probat kombinacije nastavitev - ampak prej ko slej se sedi perfektno
- avto je občutno tišji v vožnji (nobenega od onih prizvokov, ki mene zaenkrat še vedno (z)motijo pri mojem)
- udobje je 1A
- glavni info center je k sreči na sredini glavnega merilnika (in odpade pogledovanje na sredo armature) ...
- a sem že rekel, da je avto zelo tih (sklepam, da je pri Exclusive dvojna izolacija stekel, ipd (?) )
- volanski obroč je zakon
- prestavljanje (enak 6 st menjalnik in prestavna ročica identične oblike) se mi je zdelo malo "lepše"
- samodejna ročna je po prvi minuti navajanja ZAKON
- klima zaradi dodatnih zračnikov na sredini stekla hladi za telo manj "utrujajoče" (z manj "prepiha") - ravno ta(k) sredinski zračnik jaz pogrešam pri svojem

OK, je pa manj poskočen pri enakem načinu vožnje, kot ga jaz zganjam s svojim v času utekavanja - za tale C5 bo idealni motor po moje 2.2 Biturbo HDi. Je pa verjetno malo drugače preračunan diferencial - ker doseže 130km/h pri cca 200-250 manj vrtljajih kot moj. Ali pa je toliko boljša aerodinamika (?)
Na jetra mi gre "šklocanje" žmigavcev - nek zoprn zvok.
Armatura deluje jako plastična (je pa zelo mehka) - ampak dejstvo je, da je točno takega videza v Audijih in ostali švabski premijski konkurenci ... To očitno kupci hočejo.
Prtljažnik je opazno manjši od mojega.

Skratka - avto je v večini relevantnih kategorij korak naprej od dosedanjega modela. (seveda pa je zaenkrat tudi izrazito dražji).

Ko sem se presedel nazaj v svojega - je bil prvi vtis - mehkeje se sedi v mojem. Oz ker sedeži niso školjkasti - malo lažje se zavali noter moj široka rit ...
Pri mojem je sedež bolj foteljast.
No, ampak ne bi imel pa nič proti vsaj polovici možnih nastavitev iz novega ... Ker so res perfektno nastavljivi!
OK

LP
Primož

Citroenovc

Aja, še par opažanj in opazk:

- hvala bogu, da so se končno našli oblikovalci, ki so na limuzino uspeli brez večje škode (prej obratno - men so enkratno lepi) namestit ogledala, ki bi po površini komot zadostovale za kak kombi ... preglednost v ogledalih je izjemna!

- kam so izginili teleskopi za dvig pokrova motorja? Spet je treba dvignit ročno in zahaklat na roke (??) HALO?

- Valarji 225/55/17 mu kar lepo pašejo :-) Udobje na račun nizkopresečnih gum NE trpi

- na trenutke (samo to bom pa izposodil si ga za daljši test) se mi je celo zdelo, da v sport načinu lepše (manj pokimavanja) blaži zaporedne neravnine - tudi drugače mi je sport mode prav lepo pasal (še vedno zelo udobno, a z večjim občutkom "stabilnosti")
OK

LP
Primož

Citroenovc

Noče naložit v galerijo tega portala ...

OK, tak da so fotke tu:
http://designer.moj-album.com/album/12393431/
OK

LP
Primož

garac

saj lahko naložiš tudi v temo ni treba v galerijo
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

Mah bom nekaj scumpral

//bbbb, očitno "klasika" za forume, ko naložiš url do slike - tu ne prime :(
Èe hočem dat kot priponko in vnesem noter tele linke - mi jih zavrne kot invalid URLs (??) ...
no, danes nimam več časa urejat tega ... bom ob priliki še kaj probal ...

Polna resolucija in še kaka fotka več pa na že omenjenem linku:
http://designer.moj-album.com/album/12393431/
OK

LP
Primož

Gox

Kaj pa poraba?
Si mogoče pogledal kaj po potovalnem računalniku kaj kaže v teh verjetno prvih testnih kilometrih avta?

Koliko km je imel testni avto?

Lp
Goran

Citroenovc

Nisem gledal porabe. Verjetno pa ne bo dosti višja kot pri mojem - se pravi na oko 6,5-7l - bom pa ob naslednjem testu še to malo pogledal ...

Avti je imel pa slabih 300km ob prevzemu.
OK

LP
Primož