Avtomatski menjalnik menjava olja

Začel/a BATKO, November 26, 2015, 05:42:37 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zlikovski

Olje se v avtomatiku manja na 80.000 priporočljivo. Pa je lahko nevenkakšen tip menjalnika.
Drugače pa naj dela vsak kot mu paše.
Potem motorga olja tudi ne menjavajte, pač dolijete kolko treba in gas naprej.

xpuser

Prosurfer

Da zardi morebitne potrebne menjave olja v menjalniku človek ne bi kupil avtomatika, je po mojem mnenju čisto mimo (to lahko reče le nekdo, ki še ni vozil avtomatika, pa ne le par km, ampak nekaj let).
Èetudi bi bilo to potrebno narediti vsako leto, jaz najbrž ne bi šel več nazaj na ročno heblanje.
Sicer pa - ko sem vprašal na 3 top servise za Citroene, 3 različni odgovori glede potrebe po menjavi olja pri C5:
- ni treba (skladno s proizvajalčevimi navodili),
- se priporoča na 100 kkm
- je treba na 100 kkm

Potem pa bodi pameten...

zlikovski

Nerečem, da nebi imel avtomatika, ampak vedno ko prebiram te poste da narod nased z temi lifetime olji v menjalnikih in podobne cvetke in nemenjuje olja ''po večini'', me vse mine.
Zakaj pa potem menjavate zavorno olje!? Èe menjalnik rikne pa ni problem.
Vsa olja imajo življensko dobo in tu se vse začne in konča.

Normalno da bojo mehaniki rekli ah kje pa kdo menajva olje v menjalniku. Pri sebi si pa misli tu vsaj dobro zaslužimo, narod pa potem pol leta dela in švica za ta servis.

HidroThorax

Citat od: Prosurfer;241505Da zardi morebitne potrebne menjave olja v menjalniku človek ne bi kupil avtomatika, je po mojem mnenju čisto mimo (to lahko reče le nekdo, ki še ni vozil avtomatika, pa ne le par km, ampak nekaj let).
Èetudi bi bilo to potrebno narediti vsako leto, jaz najbrž ne bi šel več nazaj na ročno heblanje.
Sicer pa - ko sem vprašal na 3 top servise za Citroene, 3 različni odgovori glede potrebe po menjavi olja pri C5:
- ni treba (skladno s proizvajalčevimi navodili),
- se priporoča na 100 kkm
- je treba na 100 kkm

Potem pa bodi pameten...

Zato pa js vedno menjam olje pri strokovnjakih za avtomatike in ne na uradnem servisu. Kolikor vem je pri menjalniku Aisen TF-80 SC priporočljivo menjati olje na 60 000 km.

Citat od: zlikovski;241513Nerečem, da nebi imel avtomatika, ampak vedno ko prebiram te poste da narod nased z temi lifetime olji v menjalnikih in podobne cvetke in nemenjuje olja ''po večini'', me vse mine.
Zakaj pa potem menjavate zavorno olje!? Èe menjalnik rikne pa ni problem.
Vsa olja imajo življensko dobo in tu se vse začne in konča.

Normalno da bojo mehaniki rekli ah kje pa kdo menajva olje v menjalniku. Pri sebi si pa misli tu vsaj dobro zaslužimo, narod pa potem pol leta dela in švica za ta servis.

Ja sej vsako olje je treba menjati...zanimivo samo za avtomatike pa ni treba. So hecni ljudje. Očitno pa na servisih rajši menjavajo sklope menjalnika kot pa olje...
Imel: C5 II 1.6 HDi, C6 2.7 HDi V6, Activa 2.0 TCT, C4 1.6i 16v VTR By Loeb, C5 I 3.0 V6 Break, C5 II 3.0 V6, H XG30 3.0 V6, C6 2.7 HDi V6, Kia XCeed 1.4 T-GDI '20, Escalade 6.2 V8 '07, Linc. Town Car 5.0 V8 '84, Chrysler 300M 3.5 V6 '99, MB S500 L 4Matic '05
Imam: Lincoln Town Car 4.6 V8 '98, C5 X

Vlado333

Nekje sem že pisal na to temo, a bom vseeno še tukaj.
Olje definitivno ni LIFETIME, oziroma vse odvisno od razlage besede lifetime. Èe menjalnik crkne pri 200.000km in olje še ni bilo menjano, potem bi lahko rekli, da je olje bilo lifetime, enako dolgo je živelo kot je živel tudi menjalnik.
Jaz vsaki stranki menjavo olja predlagam pri 80.000km, (vsakih 80,000km), problem je, ko pride avto na novo k nam in vprašam lastnika kdaj je menjal olje v menjalniku, nakar me začudeno pogleda in reče "še nikoli". Potem smo pa tam.
Jaz olje menjavam, po principu delne menjave oz. "obnove", nimamo naprave za menjavo po Tim eckart metodi, pa tudi prebral sem že nekaj mnenj proti tovrstni metodi.
Zamenjam olje (cca 3,5-4 litre) stranka naredi cca 2-3000km in potem postopek ponovim.
Do sedaj so bili vsi zadovoljni, nihče ni rekel, da bi menjalnik slabše delal, par jih je reklo, da imajo občutek, da lepše prestavlja.
Sem pa pri petih C6 menjal blok ventilov, vsi so imeli zelo očitne znake okvare.
Moj naslednji avto bo verjetno avtomatik, ampak izključno avto, ki bo ob nakupu imel zelo malo kilometrov.

dobek

eno vprasanje cisto tako mimo glavne teme....ko vidim, da se kar nekaj hidroblokov menja...kaj pa ponavadi sploh crkne na njih? a se zabasejo, ali zacnejo solenoidi zajebavat?
:burn:

pubi2cv

dobek

:burn:

gule

Pa menjava zobatega jermena, črpalke, mikro jermena in zatezovalcev in rolerjev, na 160.000 do 180.000 km tudi naj bi bila v redu?

zlikovski

Te ševeviljke so tudi pretirane, bolj realno je če to deliš z dva.
To so vse samo marketinški nategi, da misliš vah kak stroj, sploh ni treba menjavat olja, jermenov,...

gule

Seveda je marketing...a to zadevo prodaja. V BiH recimo Renault še zmeraj vztraja na rednih servisih vsakih 10.000 km/leto...

Citroen 15.000 km/leto...

zlikovski

In v čem so vaši motorji drugačni napram našim!? :)

gule

Gre za iste avtomobile, tu ni dileme saj prihajajo iz istega lagerja za BH in Slo trg...razlika je v tem, da naj bi povprečen voznik v vzhodni Evropi(npr. BiH,Srbija,Makedonija...) naredil manj km na leto,kot recimo voznik iz Avstrije, ali Slovenije, ker so ceste slabše in je povprečna hitrost gibanja nižja. Torej motorne ure naj bi bile iste, samo prevožena razdalja manjša...
Omenja se seveda tudi nižja kakovost goriva...

Tiki

@Gule: Za Clio IV 1.2 16v je tudi na 10k servis? Pri nas je namreč na 30k...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005