Avtomatski menjalnik menjava olja

Začel/a BATKO, November 26, 2015, 05:42:37 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

BATKO

zdravo, zanima me na avtomatskem menjalniku "citroen c5 2.0hdi 136hp" kje se meri level olja?

Vlado333

Na spodnjem delu menjalnika imaš čep v čepu, torej mali čep je torx 40, večji čep je imbus 17 (mogoče sem se zmotil v velikosti). Olje v menjalniku mora biti segreto na 60° (kontrola na testerju), menjalnik je v P, motor mora delovati, nakar odviješ mali čep in mora olje priteči v curku in nato kapljati (kapljica za kapljico) takrat je nivo pravilen, v primeru, da na začetku ni curka, je potrebno doliti olje in postopek ponoviti.

BATKO

Citat od: Vlado333;211415Na spodnjem delu menjalnika imaš čep v čepu, torej mali čep je torx 40, večji čep je imbus 17 (mogoče sem se zmotil v velikosti). Olje v menjalniku mora biti segreto na 60° (kontrola na testerju), menjalnik je v P, motor mora delovati, nakar odviješ mali čep in mora olje priteči v curku in nato kapljati (kapljica za kapljico) takrat je nivo pravilen, v primeru, da na začetku ni curka, je potrebno doliti olje in postopek ponoviti.
hvala za informacijo

Prosurfer

Davor90

Pozdravljen. Imam osebno citroen c5 2.0hdi 136hp tiptronic. Osebno nevem kje se doliva ali pregleduje nivo olja.
Hotel sem ti samo sporočiti,ko sem jaz kupil avtomobil je imel prevoženih 105.000km naslednji dan sem ga takoj odpelav v Lesce da mi zamenja olje ter filter v menjalniku.
Ko ga je zamenjal je rekel da je že bilo črno olje ter skoraj zažgano.
Marsi gdo mi je rekel ahhh sej nerabis pri 100k menjati olja.
ampak sem se sam odločil ker prvič imam avtomatski menjalnik in vem da z rednim menjavi olja tako podaljšam življensko dobo menjalnika.
Kasneje mi je tudi predlagal na ta tip avtomatskega menjalnika katerega ima citroen c5 da se opravlja servis vsakih 60.000 do 80.000 km.
jaz rajše opravljam servis olja v menjalniku in zaradi tega lažje in lepše spim :D
Vsi vemo kakšni so pol problemi ko enkrat gre..
Seveda mislim finančno stališče.
servis me je pa prišel okroglih 300e
Osebna iskušnja.
Lep pozdrav Davor

Vlado333

@ Prosurfer   olje se nalije skozi čep ki se nahaja na zgornji strani menjalnika, torx55.

BATKO

moj c5 ima 200.000 kilometrov, olje ki sem ga izpustil je bilo cisto skurjeno...po moje ni bilo menjano nikoli...ju3 bom nalil novo olje in upam da se bo poznala razlika. Zadnje case se mi je pojavljalo predvsem v drugi in tretji prestavi, da je avto okrog 2000 obratov , pri povspesevnju dvigal obrate, kot da bi drsela sklopka, ce si pa g peljal v rocnem nacinu je pa delal normalno. sem pa avto cipal in je mozno da je to zaradi prevelikega navora....ce ne bo druge bom v mapi malo spustil navor pod 2.000 obrati...

TiTaN

Moj 3.0 HDI pri realnih 140k km je imel olje še povsem lepo...

BATKO

Olje zamenjani, zdaj dela menjalnik spet kot nov...

Davor90

Bravo :) upam da te sluzi se naslednjih 200k in vec :) lp

Prosurfer

Olje si zgolj izpustil iz menjalnika in zgoraj nalil novega?
Enako količino kot si izpustil ali kako drugače določil ustrezno količino?

BATKO

Fajdooo

Zdravo. Meni so na srrvisu rekli da ni predvidenega intervala za menjavo olja v menjalniku. Ocitno bo treba to narediti. Kolk L pa katero olje si dal not? hvala za odgovor.

goldi

jaz sem ga po priporocilu mehanika tudi menjal pri 150.000, ceprav pise, da ga ni potrebno. Po vonju starega olja sem videl, da sem se vredu odlocil.

zlikovski

Pametna odločite!
Jaz osebno bi menjaval bolj pogosto, kot pa je tam navedeno.
Itak kdo se kaj malo spozna na to, pa vidi kaj ven priteče, ti je potem vse jasno.