Zimske pnevmatike

Začel/a mir4ko, Oktober 14, 2015, 09:26:34 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

GSclub

Tu pa zmaga Michelin, vsaj po mojih izkušnjah.

Lovro

Jaz sem imel na mojem bivšem C5 michelinke Alpin 4 in bil izredno zadovoljen.
Lega na cesti je bila odlična, tudi v sneg je kar dobro grizel.

Serviser mi je takrat za C5 III priporočal tudi Kleber, ki je v bistvu kopija Michelink in še ene druge, katerih ime firme sem pozabil.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

andraž

Meni alpin 4 delujejo že 3 zimo. Zelo zadovoljen, čeprav na mokrem ne držijo tako dobro kot primacy.

Xandrej

Saj je dobro znano da zimska guma zmaga na pram letni samo v snegu pa nikjer drugje! Še Èojko je enkrat teste delal!

gregor

Kako zdaj, če pa amzsjevi strokovnjaki na poligonu varne vožnje demonstrirajo, da je na spolzki mokri cesti že pri par stopinjah plusa zimska guma opazno boljša?
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

pubi2cv

Moja opažanja so v skladu z AMZS.....

solmanxx

Imam nexsen nove, sem jih mel tudi na prejsnjem avtu ( škoda octavia ) pa nimam pripomb... držijo ko pes ježa:)

Čojko

Ja, mislim, da je bilo pred 13 leti, ko sem testiral zaviranja z Xsaro od 100 na 0 na istem odseku ceste pri različni temperaturi, suhi, mokri in z letnimi Michelinkami, ter zimskimi Kleber. Letne so bile v vseh pogledih boljše.
Pa tudi takrat je bil en kratek članek v Motoreviji, kjer so iste teste delali z Modusom in celo pri -10 je bila letna boljša.
Kako je danes ne vem, tudi ne spremljam več toliko avtomobilske scene, razni AMZSji pa ne objavljajo teh podatkov. Lahko bi pri testih gum objavili izmerjene rezultate. Da jih ne očitno obstaja razlog.

žabec

Včeraj popoldne in danes zjutraj sem preveril še na snegu. Kot noč in dan napram Barum gumam. Èe bo tako naprej bom zelo zadovoljen.
Samo ena boginja je prava !

Lovro

Na mojem in ženinem avtu, imava Continental gume. Oba sva izredno zadovoljna. S prejšnjimi gumami moji ženi ni uspelo speljati našega klanca, s temi že drugo leto spelje brez težav.
Tudi moj Mercedes je, kljub zadnjemu pogonu, včeraj normalno speljal vse klance.

Je pa res, da nekateri serviserji pravijo, da ni vsaka guma primerna za C5 III (vsaj za hidravličarje) zaradi določenih lastnosti podvozja (verjetno nagib kolesa ob zavijanju in posledično nepravilna obraba gume - ne spomnim se več).
Continentalke niso omenjali kot priporočeno.

Koliko je na tem, ne vem, je pač za preveriti, če koga zanima.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Milan48

Z ženo sva pred kratkim bila na poligonu na Vranskem. Med drugim smo pri +6°C testirali zimske in letne gume istega proizvajalca na enakem avtomobilu na mokrem in gladkem cestišču. Glede na moje znanje me je najbolj presenetilo to, da so letne gume imele najmanj 50% daljšo zavorno pot. Razlagam si, da je to vpliv lamel in silike.

Vedno sem zaupal tistim testom, ki jih je opravila AMZS in Èojko, ki jih tudi navaja, pa je to testiranje pred mojimi očmi podrlo te navedbe.

Na davnem C4 Picasso sem imel Kleber Krisalp in ko sem gledal teste, se je ta guma uvrščala na konce seznama zadovoljivih gum, takoj pred no name gumami. S tem sem se strinjal in temu prilagodil vožnjo. Zdajšnje HP3 pravijo, da so nekaj boljše in nekateri pravijo, da so precej visoko v oceni cena/kvaliteta.
[SIGPIC][/SIGPIC]
Nulla tenaci invia est via!

Čojko

Tista mokra umetna masa na Vranskem je simulacija za skoraj poledenelo podlago. Tudi če bi z zimskimi vozil pri +25 stopinjah bi bile še vedno boljše od letnih. Ko sem bil jaz tam s sodelavci in smo vadili so imeli vsi avti cca. 0,5 do 1 leto stare gume različnih proizvajalcev in bili vsi približno tam tam razen BMW 2, ki je imel za cca. 30% slabše rezultate.

Kaj hočem povedat? Za na led je definitivno zimska boljša. Že med letnimi so velike razlike na "poledeneli" podlagi. Èe hočeš nekaj pokazat/dokazat si lahko izbereš najslabšo letno gumo na ledu in k njej dodaš zimsko istega proizvajalca, ter testiraš na poligonu.

Za temi gumami je ogromno denarja, za "varnostjo" tudi, potrošniška družba mora funkcionirat,.. zato bi rad enkrat videl rezultate v izmerjenih vrednostih med zimskimi in letnimi gumami na različnih podlagah in šele takrat bom komu verjel. Drug veredostojen podatek pa je Test novih avtomobilov, kjer se pogleda zavorna pot od 100-0 in med njimi je nekaj testov tudi pozimi z zimskimi gumami.

https://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/citroen-c3-bluehdi-100-shine-pozor-snemamo/podatki/  
https://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/peugeot-16-bluehdi-120-samps-eat6-skok-naprej/podatki/
https://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/citroen-c4-cactus-12-puretech-82-bvm-gospodicna/podatki/
https://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/test-citroen-c4-cactus-e-hdi-92-shine/podatki/

sl1

Pa tu je še nekaj - vedno testirajo nove gume, mi pa jih vozimo po 4-6 let povprečno - razen tisti, ki delajo res veliko km.
Èe kupiš Savo in Continental, bosta novi obe dobro držali. Sava bo pa 30% cenejša.
Potem pa bi bilo zanimivo voziti obe gumi 4 leta in potem zopet stestirati.
Po mojih izkušnjah 4 leta stara Continentalka ni bistveno slabša kot nova - tudi če jo z nohtom pritisneš je sicer trša kot nova, samo je še vedno relativno mehka.
Sava bi bila pa verjetno že trda kot kamen in bi tudi prijela bistveno slabše po mokri in ledeni cesti - za po snegu je vseeno samo da je krampasta.

xpuser

Jaz imam prav z continental slabe izkušnje,
1. leto glasna v ovinkih, na mokrem držu super
2. leto glasna v ovinkih, na mokrem 50+ % slabše, obraba na robovih
3. leto šla v reciklažo

sl1

Imaš pa veliko ovinkov. :) Jaz se vozim večinoma avtocesta in obvoznica, pa kakih 20% po mestu in moram reči da se super držijo.
Morda rabiš za po ovinkih višji hitrostni razred, da je bočno bolj trdna in se ne poda toliko in potem robove manj pobere?