Tiso-tova Žabica

Začel/a TISO, Avgust 16, 2015, 06:47:15 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Da še malo pametujem; zadaj je prenizka, to nastaviš na "štangici", ki je na zadnjem mostu-dosegljivo iz prtljažnika pod pločevino, oz. pri hrbtišču zadnjega sedeža. Sicer je potem malce trši avto, samo stoji tako kot mora. Vsekakor pa, če boš zamenjal ali obnovil višinska regulatorja, boš moral na novo nastavljati spredaj in zadaj.
Da še dodatno pametujem, spredaj na obesah so na zglobih nipli za mazanje, lahko kar 2x v sezoni stisneš noter nekaj masti pa bo stalno brez klopotanja in pokanja. (sem nekje na forumu že pisal na to temo)
Menjalniki so zelo občutljiva zadeva, predvsem v 4. prestavi jih velika večina začne prepevati... Olje v menjalniku je treba kar pogosto menjati, tovarna je priporočala menjavo na 20000 km (olje v motorju pa na 5000 km...), jaz sem po menjavi menjalnika (star mi pel ampak tulil...) 3x menjal olje v cca. 1000 km, tako da je ob zanji menjavi priteklo ven čisto. Ko sem prvič odlil olje je bila to redka črna brozga, ki sigurno ne vpliva pozitivno na vse kar se vrti tam noter. Obnova je draga, vsaj 2500, obnovljen še več 3500, dober rabljen cca. 1000...

TISO

Katero olje (proizvajalec) pa uporabljaš za motor in getribe?

TISO

Mimogrede če je kdo gledal film "Postali bomo svetovni prvaki" (o košarkaših) je tista, ki tam nastopa moja :emot77:

sušo

cikocx

Citat od: TISO;208560Mimogrede če je kdo gledal film "Postali bomo svetovni prvaki" (o košarkaših) je tista, ki tam nastopa moja :emot77:

Gledal in lepa žabica je
Cx za zmeraj:BigThumbs:

andraž

Motor Total activa 3000 20W-50, menjalnik Castrol Manual EP80W

TISO

Zamenjal olje v getribih in motorju.
Menjalnik sedaj teče bolj mirno oz, četrta se ne dere več tako kot se je. Magnetni čep je zgledal kot jež olje pa precej črno. Bom naredil par sto km pa spet zamenjal. Notri sem dal olje Nisotec Hipo EP (GL-5) SAE 90. Manj ali več edino mineralno olje, ki sem ga našel v trgovini pri lokalnem mehaniku na katerem piše, da je za hipoidne zobnike (as per plan mazanja)

Zamenjal sem tudi olje in filter v mopedu. Tukaj pa sem naletel na manjši problem. Pokrov filtra ni imel obroča za enakomerno pritiskanje in tesnila ampak je bil prišraufan direkt in namesto tesnila je bil zalepljen z dvokomponentno gumo podobno PRC masi (sem se malo namatral, da sem očistil to svinjarijo dol). Šele ko sem zadevo montiral nazaj mi je postalo jasno zakaj je bilo vse zaprcano. Nekdo je nekoč malo pretegnil navoje, ko je dajal zadevo gor. Zašraufal sem koliko je šlo pa da nisem do konca potrgal navojev (nekje malo pod predpisanim spodnjim momentom) in zaenkrat ne pušča, bom moral pa enkrat še ta problem reševat. Notri sem nalil olje ELF Sporti TXI SAE 10-40

andraž

Menjalniško olje je predpisano SAE 80, GL4 in seveda mineralno. Verjetno to, da si dal noter gostejše ni nek problem.
Obroč lahko kupiš ali pa daš komu narediti. Je preprost. Obstajajo dve vrsti tesnil za pokrov oljnega filtra. Tanka in debelejša. Debelejša so boljša, ker so vsi pokrovi od miljon zategovanj in pritegovanj malo zviti, debelejše tesnilo pa vse to skompenzira...
Olje je verjetno malo preredko, ti zna čez nekja časa začeti kapljati na vseh znanih mestih...

zlikovski

Èe je gostejše, bolj trpijo sinhroni.

Citroenovc

Upam, da bi DSki ni kaka podobna fora, kot je npr pri Patrolu - ko ima v menjalniku tudi medenino in je uporaba GL-4 nujna. No, GL-4+ tudi še gre skozi. GL-5 pa požre medeninaste dele in začne menjalnik ružit.
OK

LP
Primož

TISO

Hvala za nasvete glede olj.

Eno par vprašanj glede osvetlitve instrumentov:
A imajo vse tako slabo osvetlitev brzinomera in obratomera? Tisti dve žarnici sta bolj brlijvki kot lučki.

Kje bi dobil modro stekelce za dolge luči?
Malo pogledal in pogruntal, da sta obe stekelci za luči skurjeni (črni). Sem razkopal eno polomljeno in zrustano instrument ploščo za rezervne dele (nabavljeno za drobiž na avtoodpadu) ampak sta tudi tam bili skurjeni. Tako, da sem iz polomljene plošče pobral stekelci za žmigavce in ju začasno montiral na obe mesti za luči (zdaj vsaj vidim, kdaj imam prižgane luči čeprav sta obe sedaj zeleni).

andraž

Je več žarnic, ne samo dve. Pod armaturo (tam kjer so stikala za luči) je vrtljivi potenciometer, kjer nastavljaš koliko ti sveti armatura. Praktično vsa stekelca od luči so skurjena. Sem že videl, da so naredili iz prosojne plastike podobne barve blendo, ki so jo nalepili gor. Bolj zasilna rešitev...

TISO

Citat od: andraž;209151Je več žarnic, ne samo dve.
A nista samo dve na spodnji strani instrumentov? Iste bajonet žarnice kot za opozorilne lučke. Èe bi vzel dol tudi tiskano vezje sta v zeleno modrih prozornih plastičnih "šalčkah".

Citat od: andraž;209151Pod armaturo (tam kjer so stikala za luči) je vrtljivi potenciometer, kjer nastavljaš koliko ti sveti armatura.
:Hammer3: HUH, kako, da tegale nisem sam pogruntal. Hvala.

Citat od: andraž;209151Praktično vsa stekelca od luči so skurjena. Sem že videl, da so naredili iz prosojne plastike podobne barve blendo, ki so jo nalepili gor. Bolj zasilna rešitev...
Moram do lokalnega steklarja, če se da dobit primerno debelo obarvano steklo potem pa Dreml z diamantnimi bruseki in dosti živcev.

andraž

Ja, možno da sta samo dve. Je že nekaj časa kar sem to razstavil in sčistil števce.

TISO

Včeraj malo probaval, če daš notri standardno 2W žarnico (za opozorilne lučke) je še zmeraj brljivka (vidim samo odsev na samem kazalcu) če daš pa 5W se pa celo števec vidi :{)

Usput če rabi kdo kakšno dodatno dozo za žarnico od armature se lahko zmenimo (ene 3-4 lahko dam naprej). Ostalo od tiste razbite armaturke z avtotoodpada.