Tiso-tova Žabica

Začel/a TISO, Avgust 16, 2015, 06:47:15 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

TISO

Malo predstavitve mene in moje Boginje
Jaz:
Tiso: Marko Tisovic
iz: Slovenskih Konjic
kaj dela: aviomehanik pr ta plavih
leto izdelave: 1973
razlog nabave: kriza srednjih let - itak

Boginja:
avto: DSuper (DS serie FD)
motor: DY3 1985ccm
gorivo: bencin in plin
menjalnik: 4 stopenjski ročni (BVM)
leto izdelave: 1973
barva: AC640 Delta Bleu oz. metalik modra (prebarvana - prej je bila bela)

Kot rečeno sem lani od Èetkota kupil njegovo žabo. Avto je relativno dober. Malo rje na podnu (enkrat smo jo imeli dvignjeno - ko sem dal menjat bremzakumulator) ni videt velika kriza, sam si pa res nisem upal še s šraufencigrom pikat po njej.

Do sedaj sem delal v glavnem na šminki in malenkostih:
- na voznikovih vratih zamenjal zunanjo dihtugo šajbe ker je bila stara precej scufana in pomenjal vse okrogle in ovalne gumi štople po vratih (večina je itak manjkala ostali so bili pa od starosti že čisto spokani).
- zamenjal sem cev vstopnika zraka, ki gre po desnem sprednjem blatniku (od usisnika do kabine), ker je bila stara aluminijasta fuč (čisto zmečkana in zluknjana). Nova ima na notranji strani penečo gumo in je iz dveh kosov (na drugi strani pride na vrsto kdaj drugič).
- renoviral sem amortizer luči (nove membrane in šelne), ker so se stare membrane razpadle (to imam celo pofotkano). Èe ima kdo viška fiksirno vzmet za palico amortizerja se priporočam.
- poštimal sem sistem za špricanje vode na vetrobran oz. zaflikal rezervoar (mislim, da ni čisto original, ker je večji), ki je bil počen (araldit dela čuda), zamenjal spodnje navadne dele diz z nepovratnimi in zamenjal dihtuge pod zgornjimi dizami, zamenjal cevko med dizama in dal nove dihtunge kjer ta pride v in iz haube, spucal original pumpico (tista, ki pride v sam rezervoarček) in odstranil rotacijsko (ki je bila pritrjena z drot vezico na nosilec amortizerja luči),  sedaj dela kot mora
- dal v avtonovi zamenjat bremzakumulator (pod regulatorjem tlaka) z novim (pumpa se je vkljapljala na 5 sekund)
- zamenjal trake za fiksiranje rezervne gume z novimi ker se je ta stari držal samo še na parih nitkah
- zamenjal sprednje žmigavce z novimi, ki imajo inox oblogo (stari so imeli precej zlajhano plastično oblogo)
- zamenjal fertajler z novim elektronskim (kabli, svečke, podaljški in izolatorske cevke so še dobre)

V planu kratkoročno:
- porihtat hidro pumpo, ki malo toči pri ležaju (ni krize sam je tečno ker puščam fleke če avto malo dlje stoji)
- porihtat korektorja višine (malo prehitro se zadaj spusti ko ugasnem pa grem po vrsti- če ni to bom predihtal amortizerje)
- zamenjat manšeto na bremz ventilu (predvčerajšnjim odkril kaplico hidro olja na bremz pedalu)
- porihtat bencin tank ker motorju zmanjka bencina, ko nivo pade malo pod polovico

Dolgoročno:
1. porihtat podn in kletko (borba proti rji)
2. porihtat mašino (predihtat) in malo nastavit
3. pobarvat na novo (ker so jo v franciji na modro precej na hitro pobarvali in je polno felerjev)
4. še malo šminke oz. počistit in obnovit krom na delih kjer je pikast.

Mimogrede če kdo rabi podaljške za svečke in izolatorske cevke zanje imam po 3 komplete viška - nemščina mi nekak ne gre pa sem jih naročil preveč. Pa še par delov sem v avto-moto verziji dumpsterdivinga (šnjofanje po avtoodpadih) našel pa se lahko zmenimo.

antasi

Vidim, da ima žaba skrbnega lastnika
in bo še dolgo plavala po naših cestah.
Èestitam za nakup
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

garac

odlično, srečno vožnjo, si zasluži boljšega vzdrževanja, samo tako naprej
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

moki

Zdravo čestitam za nakup sem matjaž iz stranic vozim pa zeleno žabo ds 23 ie pallas automatic let 1973 lahko se kdaj dobimo in naredimo skupaj kakšno vožnjo oziroma če bos rabil kakšne dele oz nasvet imam jaz tudi nekaj na zalogi drugače pa imam v ce delavnico v celju za popravilo vozil tako da če boš rabil kakšne storitve se lahko obrneš name lp

Čojko

Same žabe pravega letnika. čestitke!:BigThumbs:
Lahko enkrat v prihodnosti žabji rajd letnika 73 organiziramo:Hammer3:

Lovro

Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

TISO

Evo fertajler lahko črtam s spiska. Sva ga s kolegom danes zamenjala pa še mal štandgas naštelala Svečke, podaljški, izolatorčki in kabli so še vredu pa bomo naslednjič, ko se bomo lotli motorja skupaj z "grabljicami za kable", ki so poškodovane. Gor sem dal elektronskega od 123.nl. Mal lepše prede.

Pa rezervno hidropumpo in dele za revizijo (dihtunge, lager in ploščo za cilindrčke) sem mu pustil in je rekel, da ko bo imel malo časa bo razmetal in pomenjal.

TISO

gule

Odlično sedi pet!

Vse najboljše ob pridobitvi...upam, da zadržiš vnemo po šraufanju...

Lovro

Èuj, kaki je to grdi avto :emot77:
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

TISO

Citat od: Lovro;207275Èuj, kaki je to grdi avto :emot77:
Kaj ji te fali?

Mimogrede mi je ratalo na avtoodpadu najt en hladilnik (pa desni komplet sprednjih luči - brez sprednjega stekla, sprednje steklo za leve luči pa ena dva hidroreglerja). A ima kdo kakšen nasvet kako hladilnik očistit notri?

Lovro

Citat od: TISO;207291Kaj ji te fali?

Fse ;)

Malo heca - lepo Žabo imaš.

Hladilnik sem jaz (preventivno) očistil tako, da sem, po nasvetu prijatelja, ki je prešraufal ogromno citroenov, točil vodo skozi njega, dokler ni skozi začela pritekati bistra voda.
Res pa je, da je bil v solidnem stanju brez neke hude umazanije.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

andraž

Imaš hladilnik mojstre, ki to naredijo. Eden je nekje okoli Trbovelj, drugi V Lj., pa še kje je sigurno še kakšen.

amipick

Lovro,slaba stran točenja vode,dokler ne priteče čista je lahko tudi,da ti spere vse kar je hladilnik tesnilo in ni puščal...po "čiščenju" pa,curi voda vsepovsod!
Najboljše da neseš komu ki se s tem ukvarja-obnova,tudi v biljah je eden.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

gule

Tiso kako gre zadeva na plin? Si zadovoljen...poraba?
Lp