Xsara - leglo težav :)

Začel/a Raèka, Februar 16, 2015, 01:07:10 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Raèka

Lep pozdrav.
Sem lastnica Xsare 1.6 Break od julija 2014 in od takrat sva na bojni nogi. :)
Že ob začetku je bilo par manjših zadevic, naprimer, ko dam ključ v 2. pozicijo, mi kazalci začnejo za približno 3 sekunde vibrirati, spuščajo glasen zvok in utihnejo. Na to smo se navadili. :) Potem je bil servis, kjer somenjali nalomljeno axo, olja, filtre, zajlo za ročno...
Potem pa je vedno nekaj narobe. Težave so bile tudi pri ventilatorjih a kiler, v senzorjih za temperaturo.
Včeraj pa je bila pika na i, da se je na AC temperatura vode dvignila na 110 in nikakor ni hotela pasti, tudi če je bilo gretje na max (pihal je mrzel zrak). Takoj dol iz AC, na prvem avtobusnem počivališču je avto stal približno 10 min, prižgan in z gretjem na max. Ker temperatura ni padala sem odprla havbo, izpod katere se je začel valiti bel dim na desni strani hladilnika. Na srečo gasilnega aparata nismo potrebovali. :) Seveda je bilo potrebno klicati asistenco, da so avtoodpeljali. :(
Kupljen je bil z 211k, deja jih ima 226k.
Katere težave lahko sedaj še pričakujem?
Katere so še pogoste težave?
Avto redno vzdržujem, vendar na kaj takega nismo bili pripravljeni. :)

garac

a pa se ventilatorji vrtijo normalno ob povišani temperaturi? A imaš klimo?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

Za tistole skakanje kazalcev - a ni nekaj takega simptom slabega akumulatorja ...

Glede na nakup rabljenega avta s prek 200k km - a ni fajn recimo zamenjat ob prvi priliki jermene - ko pa se že to dela pa še vodno pumpo in pa termostat. Ker gleden a kuhanje motorja in ne delovanje gretja - bi rekel, da je ali termostat se odločil, da ne spusti vode v krogotok hlajenja ali pa je enostavno škripnila pumpa in ni bilo več prisilne cirkulacije ...
OK

LP
Primož

Raèka

garac: Ventilatorji se vklopijo ob povišani temperaturi. Ko mi je zakuhal sta oba vrtelakot zmešana. :)
Klimo ima. :)
Nekaj je bilo pri prodaji avta govora, da če klima ni vklopljena, se ventilator ne vrti (?), ampak ker je klima SPET spustila, sem jo ugasnila in oba ventilatorja normalno vrti že dober mesec ali več.

Citroenovec: Za akumolator dvomim da je slab, saj sem pustila po pomoti prižgane luči v kabini in nad zadnjimi sedeži čez noč, zjutraj mi je delalo vse brez problema. Akku je bil menjan leta 2013. Kazalci malo nihajo tudi med vožnjo, vendar mi je prodajalec povedal, da so slabi magneti(?)... Hitrost sicer kaže normalno, le počasi poskakuje pa 2, 3 milimetre gor in dol. :) Kazalce zatrese pa samo, ko ključ obrnem, potem pa utihnejo. Tudi zvok ob tem proizvedejo. Šment, ko se to težko opiše... Najolje bo video posnetek. :)
Vlastnikovi knjižici so menjane stvari takole vpisane:
80.000 km (2004) - olje, filtri
100.000 km (2006)- jermeni, filtri, vodne črpalke, napenjalci
120.000 km (2008) - stabilizatorji, zavore, olje, filtri
140.000 km (2009) - olje, filtri
180.000 km (2012) - sklopka, jermeni
200.000 km (2013) - stabilizatorji, izpušni sistem
Potem pa zmanjka servisne knjižice. :D
Sem jo peljala na servis, zapisano imam vse, kar je menjal, vendar je ta knjižica ostala v avtu, Xsara je pa ševedno na servisu...
Je pa do tega nesrečnega dogodka vedno delalo vse normalno, z gretjem vred.
Prilagam slike, ko je zakuhala. Upam, da se vidi, iz kje prihaja dim. V času slikanja ga je bio že manj, saj je bilo tudi tekočine zelo malo (izparela).
Sedaj pa čakam klic mehanika, ker za avto so možni 3 različni kilerji, in sicer 2 sta po ceni 60€ + ddv, eden pa 100€+ ddv...

Romzi

Okoli kilerja je očitno že nekdo nekaj šaril, tista vezica čez štoflc je malo čudna oz. nima tam kaj dosti iskat...
Po opisu in sliki sodeč pa bi rekel da ti je spustil kiler, zato ti je temperatura motorja tudi narasla, pa grelo ni več. Èe je šla temperatura "samo" do prikazanega na sliki še ni panike.
Zamenja se kiler pa mirna bosna.

Trzanje kazalcev je pa malo bolj smotana, najverjetneje je nekaj v števcu delno crknjeno in dela kakor pač dela. Èe ni pretirano moteče se pusti tako kot je, sicer pa je treba poiskat donatorsko vozilo z enakim števcem in se zamenja. Èe prav vidim gre za Xsaro MK1, tako da ne bi smelo biti pretežko in predrago.

alesz

CitatOkoli kilerja je očitno že nekdo nekaj šaril, tista vezica čez štoflc je malo čudna oz. nima tam kaj dosti iskat...
...tam se vedno da vezico in služi zato, da tišči vzmet ki drži hladilnik na mestu,lahko je malo zlezla z predvidenega mesta.

Raèka

Naj tudi čez nov kiler dam vezico ali ni potrebno?
Trzanje ni toliko moteče, saj se zgodi samo ob kontaktu.

zlikovski

Meni trzajo kazalci, ko odprem vrata že od samega začetka, kaj bi naj to pomenilo se nikoli nisem spuščal, ker dela vse normalno in sem se že navadil.
Hja tak je, ko kupiš rabljeni avto, lahko našajbaš po celi črti, to je pač loterija.
Do zdaj, menjal grelec kabine avto pa imam malo več kot dve leti in prevoženih 311.000KM in dela trenutno brez problema.

gepl83

Po opisu sodeč, je bilo vode v sistemu premalo, zato je tudi hladno pihalo. Èe bi je bilo dovolj, bi temperatura skoraj sigurno padla, poleg tega pi pihal vroč zrak.

Raèka

Pravkar prišle iz servisa. :)
Nov kiler me je prišel 80€, antifriz 5€ (sem imela še svojega v prtljažniku) in popravilo 30€.
Je pa odkril tudi čudne zvoke pri motorju, kot da bi se nekaj kolontalo pri vrtečih se predelih. :( En dan jo peljem nazaj, naj odkrije kaj je narobe, potem se bomo pa odločalo naprej. Zvoka pa nisem opazila, saj je bil očitno prisoten od začetka in sem ga vzelaza samoumevno.
Na starem kilerju je pa bilo videti, da je nekdo nekaj spajkal (boh si ga vedi kaj), lepil s silikonom in zakril s trakom. Material je seveda popustil, tekočina je izparela in avto je posledično zakuhal.
Misija opravljena. :)

Raèka

Ko že misliš, da je vse rešeno... Pa se pojavijo novi problemi... :Hammer3:
Včeraj sva prevozili cca 250 kilometrov in sicer relacija Portorož - Kranj - Gozd Martuljek. Malo pred koncu poti (pri Mojstrani) se spet oglasi alarm in lučka STOP. Poleg pa seveda rdeča lučka za hladilno tekočino. Potem sem malo upočansila, je ugasnilo, čez par sekund pa se je ponovila situacija. Temperaturo je kazalo na 90°C, ventilatorja je lepo vklapljal in izklapljal (kot pri normalni temperaturi). Ko se je motor in vse skupaj dovolj ohladilo sem odprla ekspanzijsko posodo in glej ga zlomka... tekočine dovolj. Potem sem pogledala, če je slučajno kaj pri olju v motorju. Malo vonja po zažganem, ampak sklepam da to ni tako bistveno. Danes sem jo peljala na servis in vse je delalo brez napake. :emot156:
Mogoče ve, kaj bi lahko sedaj bilo spet narobe? Kakšen senzor malo zatajil?

north

Ali je termostat originalen ali ponaredek ? Kaj pravi tester ?
Citroën - Creative Technology

alesz

Tester pri xsari I ,ve bolj malo povedati,sploh ker se ponavadi izkaže,da gre za zgodnejše letnike,ki imajo krmiljenje motoventilatorjev izvedeno preko "bitron ohišja za nadzor temperature" in je pod levim blatnikom oksidiran konektor na tem ohišju.........

http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=9712

Raèka

Za termostat nič ne vem, da bi bil menjan, tako da je verjetno še original.
Danes smo se spet mogli prisilno ustavit. :) In sicer odstavni pas AC. V roku 24ur sva naredile približno 400+ km in brez ene napake. :) Potem pa spet zvočni alarm, znak STOP in rdeča lučka nad kazalcem za vodo. Piskalo je približno 15 sekund, medtem sem že ustavila, ko je nehalo vse skupaj piskat in svetit... Ven iz avta in hitri pregled: Ventilatorji OK, temperatura OK, pritiska v ceveh ni bilo OK... Je sedaj res napaka na tistem modulu pri/pod kolotekom? Mehanik želi ta avto videt še tekom tega tedna. :funny34d:

Raèka

Včeraj smo razstavioi kolotek, ter prišli do kontrolerja. Ni bil tako oksidiran, kot sem upala (tako bi lahko predvidevali, da je le to težava). Našpricano je, sedaj pa bomo videli ali je to to, ali se težava skriva v kakšen pregiženem kablu.
Pri motorju smo diagnosticirali zvok, ki ni prisoten ob navadnem delovanju. Tažava je v mikro šponerju za servo volan. Pogledali smo tudi zvoke pri desnem kolenu. In sicer ima roka nekaj zraka. OK, vsaj vemo kje tiči zajec. :)
Sedaj sledi veliki servis, saj po podrobnem pregledu ni bil opravljen že dlje časa.
Mogoče kdo ve približne stroške velikega servisa, menjave šponerja, roke in malenkosti? :)