Sfriziran spak 1.3l

Začel/a garac, Junij 09, 2007, 12:53:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

Ve?ino 2cv predelav naredijo po podobnem principu, kot je tale prispevek iz revije yougtimer. Podvozje daruje AMI super, motor GS, tudi 5 stopenjski menjalnik, nekoilko podalj?an sprednji del... V temle je nekaj kosov prispevala tudi visa. Rezultai znani, kon?na hitrost preko 170 km/h, poraba preko 7l
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

deyo

170km/h z tako ma?ino je skoraj kot bi delal samomor

michoBX

Koliko je imel pa kon?no AmiSuper? Glede na to da ma podvozje od njega, nebi smelo biti tak slabo ali kaj?
Hja, dougcajt mi je ja...

deyo

nisem imel v mislih samo podvozje ampak celotno pločevino in pa brez Tehničnih pomagal.
Me razume? zdej.

michoBX

Citat od: deyo;10657nisem imel v mislih samo podvozje ampak celotno pločevino in pa brez Tehničnih pomagal.
Me razume? zdej.

Ja, dobr, vem kaj misli?  - Garač, a si vse objavil, ker manjka ?e nekaj besedila?

garac

manjka ?e 2 strani. Nekaj takih spakov je bilo tudi pri nas. Celo en furgon. šasija ami super oz ami je ?e tako nekolko bolj toga, kot spačkova. Debelej?e so vzmeti, močnej?i amontizerji, spredaj je nameščen pre?ni stabilizator...
[SIGPIC][/SIGPIC]  

CitroDS

Isto ima dak ojačano šasijo pa močnej?a fedra.
Samo kako menjalnik spelejo? A re?ejo šasijo pa jo oja?ajo potem tam?

lp
:Red-Wink://WWW.CITROENAR.EU :Red-Wink:

garac

micho se drugi del. Edini ki je ugotovil, da manjka del zapisa si bil ti
[SIGPIC][/SIGPIC]  

michoBX

Sem se lotil brati, pol je pa kr zmanjkalo, kaj naj drugega - "Danke sch?n"

garac

@micho ?e se ti da napiši približno o ?em je govora, oziroma, ?e se ti kaka stvar zdi posebej zanimiva

tnx
[SIGPIC][/SIGPIC]  

deyo

ja to bi blo pa dobro za nas nenem?ko govore?e :)

michoBX

Citat od: garac;10927@micho ?e se ti da napiši približno o ?em je govora, oziroma, ?e se ti kaka stvar zdi posebej zanimiva
tnx
Citat od: deyo;10927ja to bi blo pa dobro za nas nenem?ko govore?e :)

Ni problema - bom povzel bistvo -  pa v Slovenščini napisal ;)

michoBX

Evo vam prvi del(prve 3 strani);

Za 2CVja bi ?e dandanes vedel marsikateri otrok povedati, da je to minimalističen avto. Samo z zaletom in priganjanjem ga spravimo nekaj čez 100 km/h, pri taki hitrosti pa dvocelinderski bokser motor zganja kar precej?en hrup. Kljub temu bre?ine za spačka niso problem ? počasi padajoči obrati se slišijo ?e predenj oko zazna neukrotljivo spako.
  Nekaj ve? kot je omejitev izven naselja, je tudi za belo spako J?rga Sieckerja ? Tries magi?na meja. Vendar le ko za sabo vleče počitničko prikolico. ?V tujini lahko Pelješ malo ve?? kot pravi lastnik, ?se mi je ?e zgodilo, da sem pri pre?kanju prelaza navzgor s 110km/h prehitel tudi kakšnega daimlerja ali volvota, kateri so s svojimi prikolicami sopihali v klanec.?
  Kot pri 2CV je ??koljka? s podvozjem Amija privijažena. Mere so identi?ne, tako da ni potrebe po velikih modifikacijah na 2CV ?koljki.
  Ami Super je gnan s 1000 kubičnim 4 cilindri?nim zračno hlajenim bokser motorjem, kar je v primerjavi s hro??em(ja, VW), precej moderen motor z zgoraj le?e?o odmi?no gredjo, tiho gnano preko zobatega jermena. Ampak J?rg je šel ?e dlje ? Amijev motor je zamenjal z 1300 kubičnim agregatom Citroenovega GSA. Le-ta pri 5500 obr/min zmore posko?nih 65 konjev. Predvsem je posebnost GSA menjalnik, z 5 prestavami. Sklepamo lahko, da na svetu te?ko najdemo ?e kakšno spako s 5 prestavami...
  V4 spaček od bratcev ne iztopa veliko ? mogoče nalukjane feltne od amija Super. Tudi sprednji del ni ostal ravno isti ? havba in blatniki so raz?irjeni za cca 200mm. Havba je iz steklenih vlaken (in epoxy smole). Slednja predelava je nujna, saj zračno hlajeni 4 cilinder malo večji. Nasljednji namig, da spaka ni ravno čisto navadna, so v armaturo vgrajeni ?tevci od Vise Chrono.

....Se nadaljuje!

michoBX

Z obratom ključa vas preseneti globok glas motorja, ki zvezno reagira na gas. Z malo fantazije nas brnenje spominja na porcheja. Motor je do 3000 obratov bolj krotek, svoje zobe pokaže šele proti 6000 obrati. Kljub temu je območje optimalnih obratov prcej ?ir?e, kot pri motorju iz amija. V manj kot 10 sekundah GSA spaček potegne na 100km/h. Za približno 650kg te?e je 65 konjev ?e kar veliko. šele pri 140 se žalta iz 4te v 5 brzino. Da je na Visinem ?tecu maximalno 200 km/h ni nič odve?, saj spe?ek brez problema dose?e hitrost 170, v kolikor nam je v prid ?e malo klanca, pa se?e celo do 180. Edini problem se pri tej hitrosti pojavi je platnena streha, ki prehitro odpoje svojo pesem.

Serijske 135 gume so zamenjane z 145. Avto je v primerjavi z originalom stabilnej?i - amijevo podvozje in ?ir?e gume. Kljub trčim podvozjem je Spaka ?e vedno udobna, velika nagibanja pa so preteklost.
  Kljub temu pa tak avto ni ravno primeren za vsakega. Volan nima servo pomoči, prav tako je treba na zavore kar krepko pritisnit. Menjalnik je prirejen, tako da imamo prvo nazaj in drugo naprej. Hod prestavne ročice je dolg in gladko prestavljanje ni lahko.

Vsekakor tak spaček pusti vsakemu dober vtis in se je z njim zabavno vozit, z zaprto ali odprto streho. Zakaj se citroen ne loti kakšne podobne serijske izdelave, prav gotovo vemo. Varnost je v današnjih dneh prepomembna in avti brez ESPja in 10 zračnih vre?, se ne prodajajo ? oz. so s strani medijev potlaženi v kategorijo slabih avtomobilov.
  Tako da bodite previdni ? kadar se vam na avtocesti na zadek nalima bela spaka ? iz preventive naredite prostor!

andraž

Verjetno ni problem samo streha, pri 170 km/h verjetno pojejo tudi vrata in sprednji blatniki, razen, ?e ni vse ojačano. Bi bilo pa ve? kot zanimivo testirat...