Xm vs Xsara

Začel/a gule, Oktober 30, 2014, 01:58:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gule

Sem v nekih pregovorih menjave svoje Xsare(letnik 2001, 1.6 16v LPG)za XM-a break letnik 1999, 2.1 td...

Drugače meni ta break grd, avto, ampak me Xm privlači kot model...

Zanima me mnenje, še posebej tistih, ki so imeli-imajo takšen avto...

pubi2cv

Xsara vs XM = lojtrski voz vs leteča preproga :Hammer3:

rsm23

Iz prve roke, ker se z obema vozim. Enostavno ne moreš primerjat oz. je tako kot pravi pubi.
Prav 2.1TD XMa sicer nisem vozil, ampak je v osnovi XM precej tišji v vožnji - manj se sliši hrup cestišča pa tudi pri vožnji po avtocesti je manj trušča. V Xsari se na AC precej težje pogovarjaš s potniki na zadnji klopi. Skartka, XM je precej bolje zvočno izoliran, nekaj pa verjetno pripomore tudi bolj aerodinamična oblika (manjši koeficient zračnega upora).

Pri Xsari so stalno prisotni neki črički, pokanje, resonance ter takšni in drugačni zvoki iz armature. Pri XMu tega ni.

V XMu je položaj sedenja nekoliko bolj gosposki. Zici so kot fotelji, nasloni levo in desno. Sedi se tudi malo višje oz. bolj pokonci - ko se iz XM presedem v Xsaro se mi zdi kot, da bi se pol metra nižje usedel in da pol manj vidim čez sprednjo šipo.
Podobno je tudi glede nog. Precej več prostora, pedala niso tako skupaj. Skratka...enostavno se da najti položaj nog, ki ti odgovarja...in te po parih urah vožnje nič ne tišči.
Tudi za potnike na zadnji klopi je precej več ubodobja. Več prostora za noge, udobnejši sedeži, naslon itd.

Preglednost je na račun 13ih (no Break jih ima manj) velikih stekel precej boljša. V seriji 1 je problem edino z desnim stranskim ogledalom, ki ga stebriček šipe malo zakriva. V seriji 2 so desno ogledalo prestavili malo nazaj in spremenili obliko tako, da te težave ni več.

Je pa XM Break skoraj 80 cm daljši in ca 10 širši, tako da se je treba navadit na to. Plus je pri Breaku velik prtljažnik, kamor lahko potem pospraviš notri vse tvoje žare in obvezno opremo (dovolj piva in hrane). :Hammer3:
Šalo na stran, vseeno pa mora bit pa precej fajn za potovanja (se da spati). Kaj več lahko pomojem tu GSClub pove.

No, da ne bodo samo plusi na račun XMa. Xsara je malo bolj živahna za čez ovinke, ampak to mislim da nima veze pri tebi.
Pa tudi Xsara je vsekakor cenejša za vzdrževanje. Èeprav tudi XM s tem motorjem ni nek bav-bav. Motor je neproblematičen. Vse možne opreme pa ponavadi s tem motorjem tudi niso imeli.

Tiki

XM pa Xsara sploh nista primerljiva če se mene vpraša... In 2.1TD motor je super zadeva! :BigThumbs:
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

Romzi

Haha, Gule (zato si tolk popularen tle gor):

"Auto ima nešto preko 200.000 km i iznutra je kao novo, stvarno je zanimljivo pogledati neka vozila koja su tek stigla iz uvoza...svi imaju cca. 140.000 km i volani, te ostala unutarnjost izgledaju kao da imaju pola milijuna..."

tomaz555

Čojko

Gule, zdaj ko ti je žena zaplenila Cx-a je to prava rešitev zate.
Zgleda ful očuvan, ljubiteljski, prostora ni da ni, lahko ga imaš namesto kamperja, zadnji letniki, oprema nujna, neproblematična, motor neproblenmatičen dolgoprogaž, ki ne gre nikamor, vzdrževanje na rangu CX-a,...

Zate bi bil V6 Exclusive predelan na plin,...

rsm23

Citat od: Èojko;192558motor neproblenmatičen dolgoprogaž, ki ne gre nikamor

Pretiravat pa ni treba. Saj ni to atmosferc - tisti res ni šel nikamor (60kW, max hitrost okoli 170). Ta 2.1TD je pa čisto spodoben in nekje izenačen s CXom - malo slabši pospeški (je pač avtomatik), več navora... Fin potovalnik ;)

Čojko

Jah, no. 110 KM za tako ladjo je zelo malo, pa še avtomatik. Meni je še v xsari v obliki HDI bilo premalo,...
Za kruzat na easy bo.

rsm23

No, meni 110 HDi v Xsari zadostuje je pa res da nimam težke noge. Imaš pa prav da je XM ca. 300kg težji. Guletu, navajenemu A-serije bi pomoje vseeno čisto ustrezal. V priponki še ena primerjava avtov.

Tiki

Sigurno je 2.1td XM dirkalnik proti 90Km Xsari hdi... 2.1 je cisto OK motor za XMa. Naj Mirchi pove kaj vec...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

gule

Xsara ni 90, ampak 110 KM...zmore tudi 190 km/h po gps-u...in to na plin. Pa ne gre za hitrost...gre za porabo in logistiko. Namreč za Xsaro se še dobi 99 % novih Citroen delov, za Xm-a pa 25%-30%...

dvorjan

Citat od: gule;192584Xsara ni 90, ampak 110 KM...zmore tudi 190 km/h po gps-u...in to na plin. Pa ne gre za hitrost...gre za porabo in logistiko. Namreč za Xsaro se še dobi 99 % novih Citroen delov, za Xm-a pa 25%-30%...

No, ti si seveda v prednosti, kar se tice vzdrzevanja, saj si vsak dan v delavnici pa mozakarje, ki znajo z XMi delati, poznas.

Ce ti je ta XM tako vsec, ga kupi (ozr. zamenjaj za Xsaro), pa je. Itak bosta potem in CX in XM s tabo se kako desetletje. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Xandrej

CX pa XM bota že malo bolj pasala skup pod nadstrekom...