FAP filter-risck of filter blocking

Začel/a rokijez, Oktober 07, 2014, 05:52:42 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

ppeterlin

Probal že parkrat na avtocesti okoli pol ure na 3500-4000 obrati furat pa je bilo bolje le kak teden potem pa spet... avto je le 2008 letnik in tudi prejšnji lastnik je imel bolj kot ne sam kratke relacije, zato sem tudi hotel narediti "spomladansko" čiščenje filtra :D da ga malo "pomladim"

Citroenovc

@ppeterelin - Ja seveda je bolje le kak teden - avto se mora konstantno vozit dinamično. Zgoraj opisan režim je, da se FAP ornk prepuca; običajna vožnja pa naj tudi vključuje redno pospreševanje ogretega motorja do 4k rpm pa bo.

@touster - sklepam, da sicer res AC, ampak da voziš "previdno" - se pravi raje v (resnici pre)nizkih obratih kot  malo bolj dinamično? Se motim? Pod "previdno" mislim prezgodnje prestavljanje, vožnja s cca 2k rpm, ipd.

Meni ne javlja (več) teh problemov, ker je avto že vrsto let dnevno v pogonu na polno. Mrzel do 3k rpm, topel do 4k5 oz blokade. Èe bi se pa en tank peljal "penzionistično" (oz da bo bolj v duhu tega foruma - rekordersko loveč porabo pod in okrog 6l, kar je bulšit prve klase), bo pa pri prvem resnem pospeševanju najprej opozoril, da je "Risk" - takrat malo spustiš gas, spet odločno pospešiš, se spet prižge opozorilo - vse skupaj se ponovi ene 4x in ko ga malo zluftaš je mir.
Aja, v bistvu ga, razen ene kratke izjeme 2 meseca nazaj, že nekaj let nisem peljal "na izy". In se zato tudi že dalj časa ni prižgalo opozorilo ...
OK

LP
Primož

Kavka

Podpis pod tale zadnji post. Tele mlinčke je treba vozit bolj po bencinsko pa se nima kaj zabasat. Mašina mora dihat:BigThumbs:

mirchi

Citroenovc,mzel do tri?. Pa ti ni skoda avta? Topel do stiri ja,daj privosci olju da se zagreje,da je mazanje turbine in ostalega sklopa ustrezno. Ze ko berem se mi motor smili.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Citroenovc

Ne Mirchi, ne smili se mi. Avto ma da dela in mi služi. Ne bom jaz sluga njemu. In zjutraj se pač vedno mudi.
Jaz sem bil tudi skeptik, ampak tak nasvet sem dobil postrežen ob nakupu novega, da ko oddelam dobo ulaufavanja motorja, mu s srednjim pospeševanjem pri še ne polno ogretem ne bo do 3k rpm nobene panike in tako je že 150k km in 7 let. Vsekakor pa takrat cager za olje še ni na sredi. Èe bi bil, bi šel prek 4k+.
No, seveda, da se zarumeva - govorim o tem, kako pospešujem po prihodu na AC, kar je par min po zagonu motorja. Speljujem s parkinga pa res ne ravno do 3k rpm ... Itak. jasno.
Mimogrede - pod tem režimom 5ica naredi "moj test" VG klanca in 150km/h pri določeni tabli.
OK

LP
Primož

touster

Citat od: Citroenovc;203474@touster - sklepam, da sicer res AC, ampak da voziš "previdno" - se pravi raje v (resnici pre)nizkih obratih kot  malo bolj dinamično? Se motim? Pod "previdno" mislim prezgodnje prestavljanje, vožnja s cca 2k rpm, ipd.

130-140 km/h povprečno na tempomatu - Dolenjka je na srečo dost prazna. Do Ivančne  na ročni gas, dalje do KK na tempomat.  Avto imam 4 leta pa mi prej ni nikoli to javil (pa sem imel krajše vožnje). Pomoje je še kakšen vzrok, ne pa moja vožnja. Pomoje avto ve, da razmišljam o menjavi :)

Zdaj bo kmalu servis pa bojo videl. Sej pravim, drugače ni razlik v vožnji.

Citroenovc

hmm, mogoče ti pa v resnici zmanjkuje tekočine za FAP? Oz opcija je pa tudi, da je enostavno senzor zaštekal.

ker relacijo imaš se pravi primerno, hitrosti tudi niso švoh. ne bi smel javljat. pri taki vožnji meni ne javlja. javljat  pa začne, če bi se jajcal 90-110.
OK

LP
Primož

zlikovski

Hladnemu motorju tja do 3K obratov ni nič.
tudi jaz tak vozim kot citroenovc pa ima mašina čez 300.00Km pa super diha, ni pa dizel.
Edino pozimi malo bolj pazim ko hladnega zalaufam, da ga par minut glih nenategujem.

mirchi

Bencin je eno,dizel drugo. Jaz ne sparam. Pazim pa da se olje ogreje.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

touster

Citat od: Citroenovc;203505hmm, mogoče ti pa v resnici zmanjkuje tekočine za FAP? Oz opcija je pa tudi, da je enostavno senzor zaštekal.

Tekocine je baje dovolj.Mozno,da je kak senzor.Ali pa kar je vlado napisal,da je programsko cas za menjavo - imam glih ca 180k.

altair123

Sam večinoma vozim v režimu 90-110, kot ga je omenil citroenovc kot najbolj strupenega za fap. Pa tudi že sem presegel 180tisoč in nobene omembe fap filtra s strani avta.
Rekel bi da ni nič sistemskega ampak povsem individualna zadeva.

Pa še glede fap filtra in (malo provokacije) robotiziranega menjalnika. Ob nakupu avta je bilo meni postreženo: "Ker imaš fap filter raje vozi.... ah ne, sej ti maš robota, pri tebi to ne bo problem."
Seveda sem vprašal kaj ne bo problem. Ampak sej vsi vemo.

Citroenovc

Aja seveda - moji pogledi in izkušnje se nanašajo na stari 100kW 16V 2.0 HDi FAP. In po možnosti v C5/P407. Za 4 Pic že nisem več prepričan, če je še tako občutljiv (ker ne vem, kam so fizično stlačili FAP).

Recimo 1.6. 16V 110KM moraš vozit že res ubijalsko penzinoistično (prestavljat pri 1200-1300, matrat motor za vsako silo v prenizkih obratih), da pride do problemov z "mašenjem".
Tam so bojda FAP prestavili fizično bližje izpušnemu kolektorju in s tem dosegli že v ptartu višjo temperaturo plinov, ki potujejo prek njega.
OK

LP
Primož

altair123

Ja pri 100kw 2.0 je pod avtom, takoj za kolenom kolektorja.

Citroenovc

Ja pod trebuhom je že in to prinaša ene par zoprnosti. Od kondenza na zgornji strani med FAP in karoserijo pa do prenizke temperature za normalno delovanje (od tu pogoj po "sotrem režimu vsaj 6min).
OK

LP
Primož

touster

Na zadnjem servisu spucal FAP in zaenkrat knok-knok ne javlja več napake.

Obnovljen FAP je baje 400€ * citroen popust.