C4 2.0Hdi 100kW l.2005 RHR

Začel/a Mr.tin, Julij 03, 2014, 04:19:17 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Mr.tin

Pozdravljeni,

Ker imam že dlje časa  težave z mojim vozilom in sicer C4 l.2005 2.0 16V Hdi  oznaka motorja RHR. sem se odločil da pač povprašam še tle na forumu , če je gdo imel ail pa pozna nekoga ki je takšno težavo rešil.

Težava je takšna, začelo se je tako da je med (regenaracijo FAP filtra, bilo vozilo skoraj ne vozno , razno cukanje itd...)   to se je po regenaraciji normalno pomirilo  in avto je bil ok ...nakar pač ni več prenehalo to cukanje, avto je pokazal napako i Depolution system fault ...

Avto sem takoj peljal na uradni servis, menjali so turbino ( elektro ventil ki kontrolira tlak turbine je dal svoj konec )

Kak dan je bilo ok oz. ni sem bil pozoren vendar je bilo z vsako vožnjo slabše cukanje prisotno okrog 1500rpm  in pri cca 1800rpm  ....nakar spet ista napaka kot prvič in so spet menjali turbino ( v garanciji )

in na žalost se je to spet zgodilo spet , vsakič približno 1 teden po menjavi , avto deluje samo še na "safe mode" brez turbine .... (ko zaženem motor deluje turbina cca 1min in še to kot da bi "stopničasto" pospeševal.

Morem še povedat da je vedno prisotno rahlo potresavanje v prostem teku (kar sem že prebral pri nekaterih uporabnikih, vendar ni sm zasledil nikjer , odgovora, to in to je ..menjaj in bo ok) ERG ventil je bil menjan. Tako mi je potrdil moj serviser , menjan je bil še pri 1. lastniku kateri mi je ob prodaji vozila to povedal in mislim da imam še nekje račune.

Avto gre spet na servis , vendar če je gdo imel enak ali skoraj enak problem,
me zanima kako se je rešilo?

V naprej se vam zahvaljujem za vaše odgovore.

Lp Mr.tin

ModelJT

Kaj pa če ima kaj veze tukaj FAP filter? Mogoče je že čisto zabasan? Glede na to da je med regenracijo najprej cukal? Tester je pokazal kaj?
[SIGPIC][/SIGPIC]

jumper1

Èisto možno je da je kriv EGR in sicer ostaja odprt ampak tester tega ne zazna,na mojem c5 z istim motorjem se je tudi čutilo rahlo cukanje pod takimi obrati,sedaj ko pa sem ga zablendiral EGR ventil in odstranil fap pa dela avto kot mora!!

Mr.tin

Pozdravljeni,
Najlepša hvala za prve odgovore,

Taster pokaže napako na el. ventilu turbine. Pač sej avtomobil je na uradnem servisu.
sej to sem že vprašal če je možna napaka na ERG-ker vem da so imeli težave in so mi pač povedli da je tam vse ok. Bom malo podrezal ...če lahko pogledajo tudi ta del.

Glede odstranitve obojega sem malo skeptičen , veliko mnenj je tako za in proti odstranitvi oz. blindiranju  ventila.
Malo sem tudi v dilemi , ker ne vem točno kakšna je funkcija samega ERG ventila.
Za filter trdih delcev mi je jasno.

Kaj pa preobremenitev turbine brez fap filtra ( FAP filter je neke vrste "dušilka" pretoka izpušnih plinov) to se reši z reprogramiranjem motornega računalnika ?

Lp Martin

dvorjan

Citat od: Mr.tin;186312Kaj pa preobremenitev turbine brez fap filtra ( FAP filter je neke vrste "dušilka" pretoka izpušnih plinov) to se reši z reprogramiranjem motornega računalnika ?

Lp Martin

To se resi z drugo cevjo, ki ima noter upognjen del, da ob vecjem pretoku deluje kot "masilo". Motorni racunalnik ozr. elektroniko se popravi le do te mere, da se ji pobrise ven informacijo o filtru, da te ne nadleguje vec.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Jogador

Citat od: Mr.tin;186312Pozdravljeni,

Glede odstranitve obojega sem malo skeptičen , veliko mnenj je tako za in proti odstranitvi oz. blindiranju  ventila.
Malo sem tudi v dilemi , ker ne vem točno kakšna je funkcija samega ERG ventila.
Za filter trdih delcev mi je jasno.

Lp Martin

Lahko, da za hdi to ni potrebno, vem pa, da je za jtd (fiat/alfa) motorje ob blindiranju egr ventila potrebna prenastavitev računalnika, da turbina ne trpi, ker deluje pod nastavitvami, kjer je egr še del sistema.

Za dpf je pa že dvorjan napisal kako in kaj.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

Mr.tin

Težava je v tem ker sem prebrav kar nekaj tem o problemih z samim ERG ventilom vendar nihče se ne pritožuje od prikazu napake na ventilu ki regulira tlak turbine.

Je morda še kaka ideja? Kaj bi lahko bilo? Sem že vprašal serviserja če je lahko ta ERG ventil in pravi da te napake ne kaže na testerju.

ModelJT

Naloga EGR ventila je, da del izpusnih plinov poslje se enkrat okrog nazaj v cilinder, da se ohrani pracilna temperatura in zmanjsa onesnazevanje.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Mr.tin

Ok razumem nalogo ventila, ni napačna =)  
zdaj me zanima še kako deluje oz. predvidevam da ima zvezni način delovanja, višji obrati  bol je odprt in v prostem teku zaprt? ali se motim ?

Oziroma bi moral biti zaprt in če se ventil ne pravilno zapre , je motor v prostem teku nemiren ?  

IN je lahko posledica tega nepravilnega delovanja ERG ventila odpoved  ventila turbine ? ( stalno reguliranje rečmo 2x več kot normalno regulacija tlaka na tlačnem vodu turbine ? )

Samo razmišljam,da vidimo če ima moja logike kej resnice pišem pa sem na forum.

Vlado333

Težko je takole preko foruma napisati "TO JE", če skozi javlja napako na ventilu uravnavanja tlaka turbine oziroma položaja turbine, je potrebno opraviti testno vožnjo s priklopljenim testerjem in vsekozi spremljati parameter položaja turbine.
So premerili vakume, to je nekaj kar VEÈINA serviserjev sploh ne zna, ker preprosto ne vejo kje in koliko vakuuma sploh mora biti.
Še to, ventil se dobi kot samostojen del in ni potrebno menjati celotne turbine. Turbino so dali NOVO ali rabljeno, obnovljeno ali kaj podobnega.

Napiši mi koliko prevoženih kilometrov ima avto, kaj so do sedaj menjali in iz katerega konca slovenije si. Moja ponudba je, da mi pripelješ avto, ga pustiš na servisu, jaz ga pogledam, v primeru da ga popravim, plačaš popravilo (ob predhodnem posvetovanju s teboj glede višine stroškov), v primeru, da napake ne najdem, ne plačaš popolnoma nič in ti JAZ OSEBNO povrnem stroške poti.

Mr.tin

Razum da je težko takole napisat "to je " ... kolikor mi je meni znano in bilo povedano takšna testna vožnja je bila opravljena, z samim vakumom sem že imel težave, en ventil je bil zamenjan, pa vse cevke so pozimi pregledali.
Aha zdaj na uradnem servisu so mi dali ponudbo samo kot komplet obnovljena turbino ali novo turbino.Menjal sem z obnovljeno turbino, svojo original še imam doma.

Avto ima 126k km (na uradnem servisu niso našli da bi bili kaj zbiti kilometri )  ...menjano kaj je bilo, okrog pogonskega agregata , kot že povedano 2x turbina , erg ventil je menjal še prejšni lastnik, ne vem točno pri katerih kilometrih , jaz sem avtomobil kupil z 92k km ...ventil vakuma (ne vem kateri-takrat je odpovedal tudi servo ojačevalnik bremz)   ostalo so redni servisi vem da je bil na zadnjem servisu menjan tudi filter nafte...

Sedaj je avtomobil na servisu. Upam da bodo našli napako. Bom vas še naprej obveščal in v kolikor se rešitev ne bo našla, vas bom kontaktiral.

Sem iz okolice Nove Gorice.

dvorjan

To pa je nenormalno veliko tezav za ta motor in omenjene kilometre. Prav mogoce ze prvic niso odpravili razloga, ki je privedel do odpovedi turbine (oljni kanali), saj 2x menjati turbino pri teh kilometrih je res neverjetno, ce se z avtom ne dela "po mesarsko".
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Mr.tin

Ok ne vem nism expert -avto zgleda ohranjen -ima nekaj bušk notranjost ni (zguljena) preveč( pač po moji slabi presoji je avto realnih kilometru) nebom dajal roke v ogenj serviser je reku edino kar mu je mal sumljivo je da ima precej priklopov na tester ...ostalo da  naj bi bilo dokaj realno. ( po računih ki sem jih ob nakupu pregledal se datumi in menjave
( gume,servisi,vzdrževanje pač-  se je datumsko ujemalo z kilometri)

Turbina ni odpovedala -odpoved je dal regulacijski ventil na turbini katerega ne dobiš posebej  na uradnem servisu , (sam turbo naj bi bil v odličnem stanju tko na roko se lepo vrti in nekih luftov nima, ocenil je serviser in še en znanec)

alesz

A to rabiš potem to ali kaj.............?

Mr.tin

Ja nekaj takšnega je šlo v franže , mam 2x že novo ...danes je avto na testih-spet in bom videl kaj koga in zakaj ....srčno upam da odkrijejo vzrok ..ker da bi montiral dve turbini z okvarjenim tem aktuatorjem  je malo verjetno. Mislim da je okvara tega samo posledica nečesa drugega.

Ni pa točno tak....je elektro vakumski - ima še en el. konektor
tile kot jih gledam na linku  imajo priključek samo za vakum.
če dodam še oznako motorja v ebay iskalnik ne dobiš samo aktuatorja posebej.