Prodam: XM turboCT exclusive

Začel/a GSclub, Maj 20, 2014, 01:01:06 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

antasi

Edino kar smo vsi skupaj pozabili je to,
da nas ima večina res star avto ki malo ali nic ne izgubi na vredno
sti, ampak problem je ker imamo po več starodobnikov skupaj. Rabimo samo enega vzdrzujemo pa vse. Eni imajo celo enake citroene..
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Lovro

Èe nas admini že nimajo poln penis, bi bilo najboljše malo prečistiti to temo - tu ostane XM, ostale debate pa v drugo temo...

@Antasi - starodobniki so tudi hobi... Lahko pa bi bil tvoj hobi nekaj drugega, ki je ravno tako povezano s stroški.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

antasi

Imaš prav.
Zdaj si me pa potolažil, zakaj imam dve Visi:Hammer3:

tomaz555

Zanimiva debata. Ne upam komentirati, sem le fizični delavec in marsikaj ne razumem.

antasi

Ja, pa da ne pozabim.
Zanimiv XM turbo se prodaja, sem zasledil na forumu..

Citroenovc

Citat od: GSclub;195923Na tem XM je bilo relativno veliko zamenjanega, kljub temu pa je bilo stroškov (večinoma novih) delov in popravil v šestih letih recimo približno toliko, kot izguba vrednosti novega C5 v enem letu lastništva ... s tega vidika je XM stroškovno zelo ugoden luksuz...

Zadnjič sem na hitro zmetal primerjavo za letos - koliko me je koštalo redno vzdrževanje C5 in koliko počasno gušt rihtanje Patrola. Dodal sem še stroške gum, (pri Patrolu vse 4 nove, pri C5 en par), registracije, ipd ... Nisem pa upošteval nafte. Ta pač je potrebna, da se motor vrti.
Malo sem že pozabil, ampak ugotovitev je bila preseneteljiva - C5, ki je rabil samo en redni servis (je pa res da je bilo treba na njem porihtat prednje zavore in vodila ročne), ipd gor dol sem pa ke - je na mesec strošek brez nafte popolnoma primerljiv s Patrolčkom, kjer sem zamenjal vsa olja v vseh prenosih (kar košta načeloma ravno za en normalen običajen redni servis osebnega avta), 4x že menjal olje v motorju, obnovil komplet vse 4 zavorne čeljusti, novi diski, ploščice, ipd .... Pa še kar nekaj drugih drobnarij.

S tem, da me C5 zdaj v mrzlih jutrih pridno razveseljuje s cinglanjem ene ketne - zdaj iz izkušenj pri fotru in sodelavcu že vem, da je to ketna za pogon odmičnih in da me očitno čaka predčasno odpiranje motorja, vsekakor pa ni šans, da bom prilezel vsaj do 160k km preden bo treba menjavat jermenje ... :S Potem bo pa treba na Patrolu narest kar eno generalno, da se bosta stroškovno ujela ...

Kaj hočem povedat - tole razmišljanje, kako nov avto ne potrebuje stroškov vzdrževanja, saj "je nov" - ja zame mimo. Potrošni material gre v vsakem avtu, to ne paše pod garancijo in proti starim krntijam ni poceni.
OK

LP
Primož

zlikovski

Moje ugotovitve so iste nov ali staro avto isti šmarn.
S tem da me star avto stane doti ceneje, ker si šraufam sam in preostanek ne odnese servis, kasko,.....

MSrougeZX

Citat od: Citroenovc;195958Zadnjič sem na hitro zmetal primerjavo za letos - koliko me je koštalo redno vzdrževanje C5 in koliko počasno gušt rihtanje Patrola. Dodal sem še stroške gum, (pri Patrolu vse 4 nove, pri C5 en par), registracije, ipd ... Nisem pa upošteval nafte. Ta pač je potrebna, da se motor vrti.
Malo sem že pozabil, ampak ugotovitev je bila preseneteljiva - C5, ki je rabil samo en redni servis (je pa res da je bilo treba na njem porihtat prednje zavore in vodila ročne), ipd gor dol sem pa ke - je na mesec strošek brez nafte popolnoma primerljiv s Patrolčkom, kjer sem zamenjal vsa olja v vseh prenosih (kar košta načeloma ravno za en normalen običajen redni servis osebnega avta), 4x že menjal olje v motorju, obnovil komplet vse 4 zavorne čeljusti, novi diski, ploščice, ipd .... Pa še kar nekaj drugih drobnarij.

S tem, da me C5 zdaj v mrzlih jutrih pridno razveseljuje s cinglanjem ene ketne - zdaj iz izkušenj pri fotru in sodelavcu že vem, da je to ketna za pogon odmičnih in da me očitno čaka predčasno odpiranje motorja, vsekakor pa ni šans, da bom prilezel vsaj do 160k km preden bo treba menjavat jermenje ... :S Potem bo pa treba na Patrolu narest kar eno generalno, da se bosta stroškovno ujela ...

Kaj hočem povedat - tole razmišljanje, kako nov avto ne potrebuje stroškov vzdrževanja, saj "je nov" - ja zame mimo. Potrošni material gre v vsakem avtu, to ne paše pod garancijo in proti starim krntijam ni poceni.

Oprosti ampak "nov avto" si vsak po svoje razlaga. Kateri letnik je že tvoj avto? Jaz kao "novemu" pravim recimo max. 3 leta star, in pa da ima normalno številko prevoženih km. Tvoj C5 je verjetno star več kot 6 let... in to je zame star avto, ravno tako kot če bi imel 12. In valda ko avto dopolni 4 ali 5 let se začnejo menjave določenih delov...lonci, akumulatorji, gume,...
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Zeko124

Saj ravno o tem govori Citroenovc - da se mu ne izplača popušit toliko na izgubi vrednosti avtomobila, zato da bo imel (morda) 2 ali 3 leta mir. :BigThumbs:
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

JureA

Citat od: GSclub;195908ej, dokler je debata vsaj približno na nivoju, ni panike. ... bi bilo pa kul, da se počasi naredi prostor za XM V6. 3 GS/A je hkrati mi je še OK imet, treh XM pa vseeno ne bi.
Itak pa ugotavljam, da najbolj uživam, ko avte rihtam ali vozim. To pa s pri 6 avtih ni mogoče pri vseh hkrati. Verjetno bo zato še kak GS naprodaj...

Tomaž, a že imaš kakšnega XM V6 nagledanega?

Šest avtov je res že nekoliko pretirano.
Sam imam enak problem - z nekaterimi se zelo malo vozim.

JureA

Citat od: hladilnik;195894Lejga junaka, glih zato pisem, ker nisem tak kot povprecen slovenc. Imam pac dovolj financ, da si privoscim nov avto in ne visim na servsih vsak mesec. A je s tem kaj narobe te vprasam?! In ja, jaz ne morem imeti 30 let starega vozila, ker me pride vzdrzevanje drazje kot novo vozilo na leasing. Zal ne znam sraufati, ker si sluzim na drug nacin. Oba z zeno imava odlicno izobrazbo, dobre sluzbe in nama nekaj 150eur mesecno za leasing ali kredit ne predstavlja vecjega stroska. Stanovanje imava svoje pa bi lahko imela bajto. Vozila bi lahko bmwja ali mercedeza ampak cemu? Ce gremo lahko dvakrat na leto na vecji dopust, brez odrekanj pri hrani in obleki. Ce kljub temu prisparava povprecno za dve slovenski placi na mesec... Verjemi, da ne gre vse za pleh, dalec od tega in od tega kar bi si lahko privoscil.

Ja bos rekel, cemu potem ne kupis tega XMa? Zato, ker je avto drag hobi in nocem biti suznej temu. Imam svoje hobije in avto mi je vsec, samo po tehtnem premisleku bi slo prevec SKUPNEGA denarja v pleh. Ki ga lahko zapraviva drugace.

Ja, danes so avtomobili delani za obdobje cca. 5 let. Potrosnisko blago. Ti tega ne vidis, ker vozis stare avtomobile, ki jih lahko vsak s triletno strojno solo vzdrzuje sam doma. Tako so narejeni, za razliko od novejsih kjer nimas kaj dosti praskat zraven. Ce nisi ravno pri koritu.

Veseli me zate, ampak še vedno se ne strinjam, da so novi avti delani za pet let.
Sicer veliko ljudi tako misli, ampak OK.
Včasih je pa veliko ljudi mislilo, da je zemlja ploščata.
Leta 2003 sem kupil novega Picassa in po enajstih letih mu nič ne manjka.
Tu in tam je že kaka malenkost za zrihtat, ampak nič groznega.
Leta 2009 sem kupil novega C-Crosserja in po dobrih petih letih mu tudi nič ne manjka.
Nič ne kaže, da bi bil narejen za pet let - pravzaprav še vedno vse deluje kot prvi dan.

Citroenovc

Citat od: MSrougeZX;195980Oprosti ampak "nov avto" si vsak po svoje razlaga. Kateri letnik je že tvoj avto? Jaz kao "novemu" pravim recimo max. 3 leta star, in pa da ima normalno številko prevoženih km. Tvoj C5 je verjetno star več kot 6 let... in to je zame star avto, ravno tako kot če bi imel 12. In valda ko avto dopolni 4 ali 5 let se začnejo menjave določenih delov...lonci, akumulatorji, gume,...

Viš ga viš, a ima normalno število prevoženih km, sem prvi lastnik in zame je 6 let praktično ko nov napram 22 let staremu Patrolu. Strošek je pa že od leta 1 praktično isti na leto ... Saj se ni letos kaj bistveno pojačal. Èe sploh. Kar sem dal več za servis, sem pa skompenziral na dodatnih popustih pri registraciji in pa ker je bilo treba kupit samo 1 nov par letnih namesto vseh 4 (ja, prednje grejo profil do meje, ko niso več OK za dež v max 2 sezonah, pač sem hiter voznik).
Svaka ti čast, da si prvič menjal gume šele po 4-5 letih - jaz sem spomladi v igri za 4. (pol)set pri 7 letih.

Zaenkrat ni razen razpadlega kondenzatorja klime šlo še nič drugega od v bistvu potrošnega materiala. Ker zavore ipd so potrošni material.

No, da podkrepim konkretno - 2008-2014 - stroški, razen nafte, nabavne cene in brez upoštevanja izgube vrednosti vozila. Torej, čE upoštevam servise, registracijo, tehnične, vinjeto, čiščenje, kako dodatno opremo, nove gume ipd, so letni stroški za C5 od 2008 do 2014 (recimo da je konec 2014 tako blizu, da ne pričakujem, kakih drastičnih dodatkov) bili:
2008: 1800 Eur
2009: 1496 Eur
2010: 1522 Eur
2011: 2100 Eur
2012: 1740 Eur
2013: 1980 Eur
2014: 1795 Eur
Letno povprečje se pravi 1776 Eur.

OK, delno imaš prav - 2. in 3. leto so bili najnižji. Ampak ni ravno drastične razlike glede na povprečje.

Se pa po sluhu sodeč obeta ta verigica. Ki je spet eden od debilnih izumov inženirjev. Da bi pa kdaj to priznali kot kulanco - to pa po moje ne bomo doživeli ... Aja, sodelavcu so jo morali menjati pri še ne 2 letih starem. In to s cca 35k km. Tako da tvoja teza o "nov avto do 3 leta" tone ko ... Žal je vse bolj odvisno od "Hamid je mel/ni mel dober dan, ko je skup metal naš PSA izdelek".

In pa mimogrede - nisem imel vtisa, da sem kje deklariral, da imam novega C5. Naredil sem samo primerjavo med novodobnim avtom, kjer ti (karikirano) "dober dan, bomo pogledali na diagnostiki" lahko vzame 100Eur iz žepa v primerjavi s staro grdosijo, kjer imam za 100Eur z materialom in delom mehanika zamenjanje vse jermene, napenjalce ipd ....
OK

LP
Primož

MSrougeZX

Podal sem samo primer za gume...jaz menjujem na 2leti gume, 4zimske in 4letne...ti pa predlagam da to jajco od avta prodas in vzameš kaj starejšega in bolj trpežnega ter cenejšega za vzdrževanje. Meni ni žal da sem prodal c5, sem z laguno dosti bolj zadovoljen,manj obcutljiv volan,sedezi,kljuke na vratih.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Čojko

Ste zabluzili in nasmetili,...

Kar se vzdrževanja XMa tiče pa bi napisal takole. Ko je bil avto še v proizvodnji in pogost na cesti, so tudi uradni servisi znali servisirati, imeli vse kose, redne urne postavke za bolj zahtevna dela, ipd. Pač vzdrževanje višjemu srednjemu razredu primerno.
Sedaj, ko je avto že skoraj youngtimer, zmanjkuje delov, nekateri so postali dragi, pa se zgodba vzdrževanja lahko tudi precej spremeni. Je kar nekaj darovalcev na razpolago, obstajajo ljubitelji mehaniki, ki ti za zelo ugoden denar servisirajo ali celo avto zrihtajo v nulo,... in če ga imaš bolj za lepše vožnje ga lahko enega z dobro osnovo ugodno porihtaš v nulo in zelo dolgo uživaš za zelo ugoden denar.

Ta od GSCluba mi že deluje en takih.