c5 je cudna

Začel/a hladilnik, Maj 12, 2014, 09:21:13 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hladilnik

Danes sem sel na testno voznjo zadnje C5 in me ni prepricala. Hidravlika sploh ni vec to kar je bila. Zena je samo potarnala nad glisiranjem po avtocesti, ces, da plava kot malce vecji coln, lukenj pa ne blazi nic bolje kot bmw trojka. In to 10 let stara. Platisca so bila 17 col. Morda to kaj vpliva? Pricakoval sem lebdenje po vzoru xantije ampak le-ta je bila bolj udobna. Kar se magistralk tice, avtocesta je seveda druga pesem.

In se nekaj a je mozno, da ta zadnja hidravlika spremlja cesto nekako in prilagaja vzmetenje? Ker proti brniku imas pet ali sest lezecih policajev neposredno pred letaliscem proti kranju in prvega me je zrukalo kot pri norcih, zadnja dva pa nisem cutil, ceprav so vsi enako visoki?!?! Se peljem tam vsak dan tako, da vem o cem govorim.

Elektronike pa toliko, da kot IT strokovnjak nisem znal nastimati potovalnega racunalnika, dobro res sem veliko casa namenil podvozju.

xpuser

Da nisi fural navadne na amortizerjih in vzmeteh?

rsm23

Hydractive 3+ pri C5 najbrž tako kot pri C6 spremlja cesto - tule je to prikazano: http://youtu.be/L2q03XZugwg?t=3m45s

Mi je pa malce manj verjetno da bi že v naprej (še preden prvo kolo zazna) predvidevala naslednje ležeče policaje.

alesz

Prvo kolo zazna in elektronika poskuša rešit, kar se pač da v tistih milisekundah,hkrati pa je že pripravljena strategija za zadnje kolo,ki pa "ve"kaj ga čaka......enkrat ko bo čas,bom nekam naložil razlago....

CEPETKO

Mogoče imaš v načinu šport vklopljeno.
Tedaj je avto dosti trši se manj nagiba v ovinek.
MK2 ima 4 azotne krogle MK3 ima 5 azotnih krogel. Lahko je razlika v hidro valjih je pa razlika definitivno večja če imaš bolj napumpane gume ali so le te zelo nizko presečne pod 55 mm. Ni hidropnevmatika vsemogočna. Ko pripelješ z kolesom v luknjo lahko le ta omili udarec da se čim manj prenese na šasijo in ga zaduši. Tudi sliši se manj zvoka. Ne more pa biti tako da ne bi ničesar čutili.
Je pa tako da pri 180tkm blaženje ni več takšno kot če bi bil avto nov. Sploh pa pri 10 let starem avtu. Moj je star 9 let in sem že menjal krogle in tekočino.
Ne vem če sem že povedal da se po menjavi krogel in tekočine meni avto zadaj dosti bolj spusti po recimo 6-8 urah ko stoji pri miru, in se potem tudi dalj časa dviguje zadaj ko odprem vrata. Ko se pa usedem se pa še malo spredaj dvigne. Ko pa ugasnem, in se skobacam ven ter zaprem vrata pa kar slišim ko naredi puf  se zadaj v trenutku spusti.
Pred menjavo se je pa manj spuščal, in posledično dosti manj porabil časa za dvig še posebej zadaj.
Citroen - kreative tehnoloži.

gule

Citat od: CEPETKO;183597Mogoče imaš v načinu šport vklopljeno.
Tedaj je avto dosti trši se manj nagiba v ovinek.
MK2 ima 4 azotne krogle MK3 ima 5 azotnih krogel. Lahko je razlika v hidro valjih je pa razlika definitivno večja če imaš bolj napumpane gume ali so le te zelo nizko presečne pod 55 mm. Ni hidropnevmatika vsemogočna. Ko pripelješ z kolesom v luknjo lahko le ta omili udarec da se čim manj prenese na šasijo in ga zaduši. Tudi sliši se manj zvoka. Ne more pa biti tako da ne bi ničesar čutili.
Je pa tako da pri 180tkm blaženje ni več takšno kot če bi bil avto nov. Sploh pa pri 10 let starem avtu. Moj je star 9 let in sem že menjal krogle in tekočino.
Ne vem če sem že povedal da se po menjavi krogel in tekočine meni avto zadaj dosti bolj spusti po recimo 6-8 urah ko stoji pri miru, in se potem tudi dalj časa dviguje zadaj ko odprem vrata. Ko se pa usedem se pa še malo spredaj dvigne. Ko pa ugasnem, in se skobacam ven ter zaprem vrata pa kar slišim ko naredi puf  se zadaj v trenutku spusti.
Pred menjavo se je pa manj spuščal, in posledično dosti manj porabil časa za dvig še posebej zadaj.

Mogoče, bi pa še regulator višine zamenjal, pa se to ne bi dogajalo?

hladilnik

Ni bil na fedrih, toliko pa ze poznam razliko, ze v notranjosti ima tri gumbe (gor, dol in sport), pa tudi ugasnjen je hidravlicar spredaj malenkost visji kot navaden na fedrih, da kugel ne omenjam. Ne nisem imel na sport poziciji.

Zanimiv avto tale C5, po eni strani toliko elektronike in knofov, da sem imel obcutek, da sedim v airbusu. Resno nisem imel med voznjo casa najti potovalni racunalnik. Po drugi strani pa kaksne slamparije, ampak sem preprican, da za te ni kriv Citroen. Pac avto je pozicioniran 20.000eur nizje kot recimo bmw 3 ali mb serija C, ker sicer ne bi nobenega prodali in morajo temu primerno iskati resitve in posledicno trpi kakovost. C5 za denar novega bmw 3 bi bil avion. Skoda no.

Se mi je 10min po testu prizgala lucka naj obiscem servis. Ampak je bil problem samo v pritisku v pnevmatikah (kul gumb tale CHECK, ceprav povzet po starih bmwjih).

CEPETKO

Mogoče, bi pa še regulator višine zamenjal, pa se to ne bi dogajalo?  

Gule kje pa je ta regulator višine pri mk2 ?
Citroen - kreative tehnoloži.

franci

Malo preskakujem, samo primerjati C5 pa BMW3 je malce čuden, nemara nenavaden fenomen...
Tu ne gre za sorodni stvari, niti za sorodna avtomobila... Tu ne gre niti za isti svet!
Edina sorodnost so štiri kolesa, morda pet (z rezervo vred...), to pa je to...

hladilnik

V isti razred spadata.

Lovro

Novejši avti s hidropnevmatskim vzmetenjem ne plavajo več tako, kot so starejši modeli.
Baje zaradi sledenja željam kupcev, ki naj bi imeli raje malce manj plavajoče vzmetenje.
Mogoče pa tudi zaradi šparalizacije, saj se mi zdi kvaliteta izdelave C5 III nekoliko slabša od Xantie.
Jaz sem sicer z mojim kar zadovoljen, čeprav je že imel nekaj manših težavic, med tem, ko mi je Xantia 5 let delovala praktično brez napake.

Moj sicer ležeče policaje lepo požira, brez tresljajev, zatresejo pa udarne jame in to bolj, kot pri npr. Xantii.
Je pa moj confort varianta, ki ima, se mi zdi, hidropnevmatsko vzmetenje predzadnje generacije in ne zadnje, kot ecslusive oprema.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Čojko

Citat od: hladilnik;183584In se nekaj a je mozno, da ta zadnja hidravlika spremlja cesto nekako in prilagaja vzmetenje? Ker proti brniku imas pet ali sest lezecih policajev neposredno pred letaliscem proti kranju in prvega me je zrukalo kot pri norcih, zadnja dva pa nisem cutil, ceprav so vsi enako visoki?!?!

Verjetno si peljal zadnja dva nekoliko počasneje oz. si preko ležečih policajev nižal hitrost. Namreč do neke hitrosti je hidravlika balzam proti fedrom, ko pa greš preko tega pa ravno tako skače ali pa še celo bolj,...

Se spomnim ene 10 let nazaj ko je na onem drugem Citroen forumu alex opravljal teste z znanstevnimi meritvami in grafi krivilj vožnje preko neke grbine z različnimi hitrostmi in tremi avtomobili - BX, Xantia in nekaj na fedre. Do neke nizke hitrosti je bil BX najboljši, kaseneje Xantia in pri najvišji hitrosti je bilo to na fedre najbolje oz. so se avti nekako izenačili. Vsaj tako nekako po spominu,...

StefZ

Citat od: Èojko;183779.. Namreč do neke hitrosti je hidravlika balzam proti fedrom, ko pa greš preko tega pa ravno tako skače ali pa še celo bolj,...
CitatSe čisto strinjam.

Jaz sem verjetno preveč pričakoval od hidravlike (od vsega prebranega in oh in sploh plavanja in blaženja) in sem po pravici malce razočaran.

saj ne rečem - plavanje po avtocesti in relacije po (urejenih !!!) regionalkah so zakon. Resnično lepo blaži in plava.
Kar pa se tiče "jajcanja" po mestu, udarnih jam, vožnje po slabi cesti razriti od snežnih plugov.... je pa druga pesem. Isto ali pa še bolj ruka in skače kot bi bil na fedrih.
Mogoče je v kakšni kombinaciji celo še slabše. Enostavno ne zmore/ne zna hidravlika sprocesirat....

Čojko

Ja, to je idealen avto za EU ceste (z izjemo Slovenije). In najbrž mu ravno vsa ta sofisticirana elektronika na koncu na takih razritih cestah še bolj zjebe udobje kot čisto navadni fedri ali navadna stara hidravlika brez elektronike.
V C5 za Slovenski trg bi morali vgrajevat senzorje, ki bi gledali ene 20 metrov pred avto pa bi bilo potem najbrž ok.

Romzi

Dejstvo je da imajo "hidravlični" avti ohoho hoda pri vzmetenju, tako spredaj kot zadaj. Prevedeno v fedre - zelo mehko vzmetenje, že malenkostna sila povzroči konkreten odmik iz nulte pozicije (recimo, ko se voznik/potnik vsedev avto).
Èe nočeš da avto pretirano "plava" (se gunca, niha, kakor čte) je treba močno dušiti vzmetenje. Posledica je, da na daljših neravninah zadeva blaži perfektno (primer so recimo ležeči policaji v Podutiku), enako na solidnih cestah in AC. Na luknjah in flikah (kar te navsezanje tudi najbolj preruka) pa zadeva kar malo razočara. En Passat prejšnje generacije (za ta nove ne vem) se odreže bolje kot recimo Xantia. Žal. Zadnji res u nulo udoben hidravličar s katerim sem se kdajkoli peljal je bil en star zjahan CX, ki ga je mel en znanec že leta nazaj...