Spustil amortizer, servisi in razno

Začel/a smetilka, Maj 06, 2014, 07:46:27 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

smetilka

Zdravo,

veliko je že bilo napisano na to temo ampak ne najdem niti pravih vprašanj kaj šele odgovore.
Vsi vedno menjate na rednih servisih, meni se pa to predrago zdi poleg tega imam svojega serviserja.
Spušča mi prednji desni amortizer. Boben je pomoje ok. Sicer grem na servis še preverit.

Ima že kdo izkušnje z menjavo oz. vsaj nakupom amortizerja? Se mogoče da stvar obnoviti ?

Po dosedanjih izkušnjah se da vsaj pol ceneje skozi priti, če imaš enega fuš serviserja in internet. Ne morem razumeti kako lahko prostodušno daš 400 EUR in ne pogledaš malo okoli, če bi se dalo stvar ceneje narediti.

Avto imam eno leto, naredil sem 30k km. Ker so dimenzije vsaj zračnega filtra drugačne kot na 140 KM, še podatki avta: 2.0 HDi 165   od 04.2009   120 kw, 4 RHH (DW10CTED4).

Èe komu prav pride moje izkušnje - to pogrešam na forumu, nasvete, izkušnje, rešitve, ne pa samo nerešena in neodgovorjena vprašanja ter brezplodne filozofske debate:

- brisalci Aerotwin Bosch A256 S in  A256 H (sprednji, zadnji). Autoteilman.de 24EUR A256S in 4,5 EUR A256H. Poština 17 EUR (dobro deliti še s kom). Pri nas samo A256S 65 EUR! Do the math.

- Redni servis:
  olje TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30, avtocona.si 34 EUR / 5l
  filter zraka Bosch, 15 EUR adel avtodeli. 322x152x58,5 (mere ker eden ni pasal pa so rekli, da je za C5 - očitno so malenkostne razlike)
  filter olja Champion xe530 69x65, 10 EUR
  filter kabine comfortline ekf276a, 13 EUR, ekvivalent cuk2741, lak437,cfa10529, 260x296x32

Filtre se dobi po vseh spletnih trgovinah, rabiš samo dimenzije prave. Samo olja in filtra olja ne menjam sam, ker nimam kanala. Filer zraka in filter kabine vsak z lahkoto. Zrak je zelo enostaven iz mašine, rabiš samo torx, kabina je pa malo bolj komplikovano je pa nad pedali, prvič težje drugič že gre.

Delo olje in filter pride pa tam urca, še to je veliko, če je drag serviser 30 eur pa je okroglo 100 eur za redni servis. Me prav zanima kolk je na rednem servisu strošek.

- parking senzor (http://goo.gl/F3hEfQ) neoriginal part no 9462563446, desni stranski spredaj, 18 EUR (14 GBP), menjava vsaj za tega (sprednji stranski) iz koloteka, 20 minut, 20 EUR. Skupaj max 40. Na rednem servisu hočejo za senzor 90 EUR + barvanje + delo, skupaj najbrž okoli 200 EUR, ker sem prepričan, da bi dol jemali sprednji odbijač, da je več dela.

Seveda sporočim tudi kaj bo z amortizerjem in upam na kakšen pameten komentar.
Predlagam sticky thread za izkušnje, nasvete in rešitve določenih tem kamor bi takšne stvari pisali in mogoče komu prihranili kakšen EUR, čas in živce.

lp,g :emot68:.

CEPETKO

Za menjavo olja ne rabiš kanala.:Hammer3:
Rabiš samo 2x4 m dolgi deski debeline 6 cm pa dva betonska zidaka za zidanje temeljev. To je prenosni kanal po uporabi pa ga lahko pospraviš.
Odgovore ter rešitve in predloge je pa težko dobiti na forumu ker se nikomur nič ne da. Vprašaš eno drugo tretjo nihče nič ne ve. Èe pa ve pa si misli k.... vas gleda zakaj bi dajal nekomu brezplačne nasvete.
Citroen - kreative tehnoloži.

smetilka

Ja najbrž res, pa še dvignit se ga da kar konkretno, če mi vse olje ne steče prej ven.
Mja, nekaj pa mora imeti tudi serviser dela :) zih pa nimam pravega šraufcigra, da bi odvil tam spodaj kaj :)

Zelo veliko se pa da doma naredit.

CEPETKO

Tam je torx št. 50 v kompletu jih dobiš tako kot imbuse navadne. Za citroenarje obvezen pripomoček. Èe pa ni torx je pa kvadrat ključ kot pri čepu menjalnika.
Citroen - kreative tehnoloži.

Gox

Odgovorov je na forumu ogromno ... eni podkrepljeni s slikami in podrobnimi opisi popravil ... najde se tudi veliko "knjig" in priročnikov ... ogromno svojega znanja je prispeval "alesz", ki če se le da pomaga s slikovnim gradivom in podrobnim opisom ... poleg njega je še vlado mehanik, grega na področju xantij .. pa še  in še .... tako da ne govorit da ni.

Se pa teme podvajajo, ene celo večkrat, ker je na forumu gumb "iskanje" desno zgoraj neviden.

Gox

Citat od: smetilka;183117Ima že kdo izkušnje z menjavo oz. vsaj nakupom amortizerja? Se mogoče da stvar obnoviti ?
.

http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=5040&highlight=spustil+amortizer

Spustil amortizer ...

smetilka

Vse kar se tiče vzmetenja sem prebral. Nič uporabnega.
Dotična tema, samo kolikokrat kaj crkne, kje vse garancija velja, potem en kup off topic sranja, na koncu nekaj pogojno uporabnih podatkov, koliko stane na rednem servisu, kar lahko vsakdo seveda izve s klicem ali obiskom servisa.
Nobenih nasvetov kje mogoče kupiti rabljen del, neoriginalen del, številka dela, ko ga iščeš, dimenzije, na kaj biti pozoren, se sploh splača doma (fuš serviser) menjati, koliko stanejo deli ne na uradnem servisu ipd..
Na servis lahko vsak gre, temu najbrž forum ni namenjen.

xpuser

Ja ker kateri je kupil takrat novega c5 je bil v garanciji in če je imel denar zanjga ga je verjtno servisiral tam kjer ga je kupil. Èe boš dal obnavljat amortizerje je pri nas bolj boga izbira. Kupi nov par pa je. In kakšen imaš načrt z zamenjavo vstrajnika in sklopke?
Glej razumem tist ki imajo 10+ let star avto in hočejo max prišprarat samo če se kaj zalomi ogrožajo na cesti druge in sebe.
Jaz vem da me dober pooblaščenec dolgoročno pride manj kot pa če doma sam fušam.Je bil šolan za tvoj model, ve kaj so neke standardne okvare, kje še dodatno podmazat in kater šrauf še pritegnit, recimo na tvojem dizlčku pogleda še stanje okoli dizl komponent in je.
Mislim da imajo tudi za taškrte možnost da s sabo vlačijo dele samo nevem kako je potem z garancijo.

Je pa tukaj še slovenska miselnost, ni težko dati fušarju 20€ na uro na roko na pooblaščencu je pa 30€h tuuuuumač, potem pa ne jamrat zakaj je vrtec za ene drag in takšne.

Romzi

Kar se mene tiče povsem brezpredmetna tema. Tisti ki hoče kaj prihranit, se pač malo potrudi, nabavi in naredi kaj sam, tisti ki ne pa pač plača. Pri vseh stvareh je tako, ne samo Citroenih.

xpuser

Ja če kupiš neke čip ebay brisalce.
Ko pa nekod sam šraufa podvozje in recimo pretegne kakšen vijak da čez čas odpade in se zakreša vame to ni špraranje.
Sicer pa svakemu svoje, včasih pozabim da sem na citroen forumu.

smetilka

Odvisno za kakšen del in delo gre. Rednega servisa ne mislim opravljati za 2x ceno na rednem, zakaj ? Da bo malo pogledal naokoli, lepo te prosim, vsi avti so isto narejeni, dober serviser, ki recimo šraufa Renoje bo videl, če kaj kje spušča, se masti, je staro itd. Poleg tega v servisni knjigi piše kaj se na koliko kilometrov menja.

Uradni servisi so enostavno predragi in ne mislim ure, deli so predragi in precenjeni. REcimo brisalci so Bosch, originalni, nič drugačni kot tisti, ki jih prodajajo na servisu, lahko tudi boljši, kakor berem na forumu, kakšni so originalni deli nekateri. Poleg tega je možno celo, da če Bosch kupiš v Nemčiji, da je boljši kot Bosch v Sloveniji, zahodni in vzhodni trg, daj veste Milka v Mercatorju ali pa Mulerju.
Da ne govorim o senzorju, kaj xpuser, senzorje je treba tudi na uradnem plačati 90 eur, če je neoriginalen 17? Nič drugega kot zelo poceni elektronika in malo plastike, dela v vsakem primeru normalno.

Za amortizer hočejo 280 - 20% (MyCitroen plus popust - zakaj? ker vedo, da so predragi in na vsako leto avta dajo 5% popusta - moj je 4 leta star) + delo pa smo nazaj na 280. Naročijo, odšraufajo, prišraufajo. Res hudo moraš biti usposobljen za kaj takega. In ja, pogledal bom malo naokoli koliko stane nov neoriginalen amortizer. Mislim, da s tem ne bom nikogar ogrožal :)

smetilka

Sicer smo pa očitno spet v filozofskih vodah... kot sem rekel v uvodu.

Èe nima nihče nič pametnega za povedati na temo menjave amortizerjev izven uradnega servisa (obnova vs. nov, kje nov? koliko denarja? se obnesE ?), potem predlagam, da je raje tiho.

xpuser

Ja filozofiram, ker sem kupil avto ki ga lahko vzdržujem xp servis me pride cc 110-120€.na pooblaščencu. Lahko bi vlačil svoje dele samo tudi ko grem na špricer ne prinesem vina s seboj. čeprav liter stane toliko kot mi ga kelnarca proda deci.

superca13

Neoriginalni amortizer sploh ne vem če obstaja?? Hidravlični deli so sedo zdaj vedno dobili le v originalu ali pa obnovljeni, ko je avto bil star ko Triglav.  Reši te po mojem mnenju samo nov originalen del.

Kdo pa ga bo menjal? Predlagam C servis ali pa nekoga, ki fuša tudi po novejših citroenih in ima napravo za diagnosticiranje. Èe se prav spomnim, je potrebno z Lexio najprej razbremenit sistem, šele nato se lahko lotiš menjave.

Lp
S

smetilka

Super, povej še kje imajo tako fajn ceno. Jaz za drugi avto Renault Megane ne pridem skozi za ta denar.
Ne gre za to, ali imaš denar, gre za to, da ga ne mečeš skozi okno. Tudi jaz kupim npr. Michelin gume ampak bom vseeno preveril kakšne so cene ne pa kar šel do prvega in dal kolkr bo hotel imet.