Pozna kdo???

Začel/a Double Chevron, Februar 20, 2014, 09:17:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zlikovski

Tile stari klasični dizli so poglavje zase, to je narejeno da dela, se nemore primerjati niti najmanj z temi novejšimi kaj šele z tanovimi.

Ko imaš novega dizla res nepreštimaš da je dizel in tudi ne vohaš ga, ko pa je že nekaj švicanja za njim pa je druga pesem.

antasi

Ne vem, kako bi deloval jumpy ali kaj takega na bencin?
Verjetno bi se moral skoz v prvi, drugi vozit, sploh če ga naložiš, ni to 2cv,
pa porabo bi imel ziher najmanj plus 3 litre/100km. Mogoče je bil kdaj kak gasilec benz.
Sem vozil takega jumpya 1.9d x-let, pa je bil res lušn za vozit, ravno prav velik,
zdaj se novemu reče space-tourer, brez C4 in je verjetno tudi dober, ampak je drag
in tudi nimajo bencinarja v ponudbi. In moje mnenje, berlingo je boljši avto. To je samo moje mnenje.
So pa to tovorne mule in dobrega jumpya experta scudota je skoraj nemogoče najti.
Rešitev je taka mala generalka, ki se pa itak ne izplača.
Je pa fajn, da keža ne šraufa po novem samo citreone serije A ampak tudi jumpye in mercedese do l.1999. So pa to še vedno svetove daleč od današnjih avtov.
Ni zmanjševana kubature, start stopa, pdf esp itd
Ko bo pa keža in takšni kupil novejši mecedes, potem bomo pa imeli na forumu problem, ko bo videl in napisal, kaj je dober avto.
Potem bo šele citroen klump.
Pa kaj pišem, to bo šele čez 10 let.
Do tedaj pa lep pozdrav.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

1960

Berlingota bencinarja sem imel pred leti pa mi ni glih bil za moje namene primeren. Sej sem napisal, da je Jumpy ravno prav notranja velikost za moje namene. Ta, tastar. Novejši so že manjši znotraj proti temu. Berlingo  je pa absolutno premali. Zadnjič je Jumpy brez težav "požrl" 3 metre dolge železne profile za 400 kil teže in sem vrata zapru zadaj. Je pa res, da sem montiral sedeže od Lagune 2013 letnik in podstavek na desni predelal da gre roba spodaj skoz do motorja.

Kar se tiče šraufanja pa to... ni to nič novega pri  meni. Še kot pubec preden sem sploh vedu za Spake in Citroene smo fantje v družini šraufali vse kar je fotr domov pripelo. Od predvojnih motorjev do kombijev in osebnih avtov raznih znamk. Mercedes pri hiši je pač spomin na otroštvo, Spaka pa spomin na mladost, Jumpy za delo.

Vglavnem no, z Zlikovskim se strinjam... gre za klasične dizle ki soneproblematični pa se jih splača vozit leta dolgo.

Sem pa spomladi vidu na oglasih enega jumpya, no ja Scudo je bil, ki je bil podaljšan in povišan. Se mi zdi naslednja generacija dalje od mojega (ne oni z fejsliftom maske) in je bil bencinar. Mal smo se menli takrat s kolegi pa niso bli najbolj navdušeni nad mašino ...1,6 bencinar menda. Men se je dopadu zaradi prostornosti, ki je po širini bila ista kot pri mojem pa daljši in višji. No, pol sem si premislu.

Edino kar me moti pri  mojem Jumpyu pa da mu ne morem nič pomagat je prednja šipa. Ogromna je in potegnjena daleč nazaj, avto je brez klime in ko posije sonce v njega preko te šipe je čista pečica. Ampak tu nimam kaj naredit... je pač tak.

zlikovski

Smo res že krepko zašli iz teme.

Sem hotel povedat glede dizlov, da jih bo pokopala zakonodaja, nato pa še bencince.
Veter na mlin je pa dal VW že vsem znano zgodbo in ostala nemška sveta trojica.
Èez 700K lastnikov v nemčiji toži VW,...

Trenutno zelo slabo kaže dizlu, v drugih državah po svetu ki izgublja tržni delež zelo hitro govorim za osebna vozila in tudi cena rabljenih je kar padla.

isarajli

Citat od: zlikovski;250691Smo res že krepko zašli iz teme.

Sem hotel povedat glede dizlov, da jih bo pokopala zakonodaja, nato pa še bencince.
Veter na mlin je pa dal VW že vsem znano zgodbo in ostala nemška sveta trojica.
Èez 700K lastnikov v nemčiji toži VW,...

Trenutno zelo slabo kaže dizlu, v drugih državah po svetu ki izgublja tržni delež zelo hitro govorim za osebna vozila in tudi cena rabljenih je kar padla.

Nisi najbolj na tekočem. Prav nemci so že z dizlom dosegli manj izpustov kot jih zahteva zakonodaja. Že 30 let nazaj so mediji napovedovali dizlu smrt.francozi intenzivno delajo na dizlu in dobro jim kaže, kako bo v praksi bomo še vidli. Dizel še je vedno iskan avto, če bi res prišlo do ukinitve-prepovedi prodaje 2030 kot so sprejemala zakone, bi pa dizlom cena zelo naraščala.
kremenèkovi s.p.  Prodaja in polaganje kamna  051-832-858

Dihtunga

Vsi sanjajo glede zakonodaje a so se ravno nemci odločili da je nebodo sprejemali ker bi s tem popolnoma obubožali četrtino folka.
Èe prepoveš dizle crkne tudi ves transport in s tem tudi država in političarji so takoj ob glavo.
Emisije so pri 5+ dizlih porihtane v 0 in so boljše od bencinskih. 6 pa je popolnoma čista in ne onesnažuje čisto nič.

zlikovski

No ok, potem pa prebiramo različne informacije, sem zasledil za euro6 da ima nekje še 4X preveč izpusta kot bo zakonodaja veljala 2023, ali pa nas nategujejo različni mediji z različnimi informacijami vsepovprek.

antasi

Tole je pa nekdo objavil in se zelo strinjam z njim:

Dandanes se ne gre kdo bo naredil boljšo kvaliteto in tehnološko naprednostjo v mehanski tehniki celotnega vozila, sam kdo bo več iztržil iz če lahko rečem nižje kvalitete in enostavne zasnove. Gre se bolj za organizirano, z mojga vidika, nategovanje kupcev. Italjani so pomoje ostali zadaj z organizacijo in ostalimi stvarmi zaradi svoje "šlamparije". Poglejte recimo današnje VW-je, nategujejo kupce in prodajajo meglo zaradi svojih starih lovorik o tem kako kvalitetno so bili narejeni golfi 2, 4, passati... Podvozje so poenostavili vsaj za dve generacije nazaj, v avto so pa vrgli razno razne zaslone in pasivno varnostne sisteme. Po neravnini se ti pa zdi da si v stršani dvojki. da ne govorimo o menjalnikh in motorjih. Zobniki narejeni iz sintranih materialov stiskanih čez matrico, brez brušenja, verige istih kvalitet kot na zastavih...
Ko se usedeš v 50 let star avto takratne vrhunske kvalitete/tehnologije ne moreš verjeti... Res je da nimajo touch zaslonov, pa nekega hudega sunka navora, ampak ostalo je pa čisto drugačen občutek..
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

zlikovski

Tudi en zanimiv podatek vem iz prve roke, v mercedese dajajo najslabšo kvaliteto usnja.
Tolko o ceni in kvaliteti, topem pa lahko imajo milijarde te fabrike.

Tudi sam delam v razvoju avto industrije in vidim kako približno stvari stojijo.

frodo1

Bom še naprej vozil svojo xsaro 2.hdi, 110km, mi prav dobro služi, ne pije olja(nič), večjih popravil pa tudi ni bilo kljub 14 letni starosti, karoserija brez rje!" Nimam negativnih kritik, itak pa je potrebno v vsak avto nekaj vložit!
:BigThumbs:
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

Xandrej

Ja res v Mercedesa dajejo najslabše usnje... zdaj pa malo razmisli s svojo glavo pa se vprašaj če so pri mercedesu svetovnega kova res tak fulnjeni po tvoje? Èe ima Mercedes usnje je to to če ima delno 'usnje' pa to ni usnje ampak sky!

Novi avti so top! Za prve lastnike do 4-5 let pol pa bo to samo za v prešo!!!

Dihtunga

Citat od: zlikovski;250696No ok, potem pa prebiramo različne informacije, sem zasledil za euro6 da ima nekje še 4X preveč izpusta kot bo zakonodaja veljala 2023, ali pa nas nategujejo različni mediji z različnimi informacijami vsepovprek.

Zakonodajalci nategujejo folk z novimi in novimi zahtevami. Določene so čisto nerealne. Že euro 3 za benz, če bi se ga vsa vozila držala je za slo čisto dovolj, in euro 5 za dizle. Tako pa se mašina stara, katalizator je fuč in potem so emisije kjer so.

CitatZobniki narejeni iz sintranih materialov stiskanih čez matrico, brez brušenja, verige istih kvalitet kot na zastavih...
Za taka miniaturna jajčka so sintrani čisto dovolj. Tehnologija danes je mnogo boljša, materiali tudi. Seveda pa so brušeni in kaljeni, brez tega ne gre. Se pa še malo pobrusijo v samem menjalniku.

Večji problem je v alu blokih, ki so sedaj brez linerjev, je samo trdo kromiran in za majhne mlinčke je to čisto dovolj.

CitatKo se usedeš v 50 let star avto takratne vrhunske kvalitete/tehnologije ne moreš verjeti... Res je da nimajo touch zaslonov, pa nekega hudega sunka navora, ampak ostalo je pa čisto drugačen občutek..
Pri današnjih avtih se prodaja samo design, 5 let star avto je že nezanimiv.
Narejeni so za 10 let in potem v prešo. Samo slovenci imamo tako stara vozila.

CitatPovprečna starost registriranih osebnih avtomobilov se je tudi v letu 2017 glede na prejšnja leta nekoliko zvišala. Znašala je 10 let, kar je najvišja vrednost v zadnjih desetih letih in za več kot dve leti višja kot pred desetimi leti. Povprečno najstarejše osebne avtomobile so vozili v goriški statistični regiji (11,3 leta), povprečno najmanj stare pa v osrednjeslovenski statistični regiji (9,3 leta).

CitatPovprečna starost osebnih avtomobilov se je s 6,8 leta v letu 1992 povečala na 9,4 leta v letu 2014.
Sedaj se pa zamisli.
http://www.aut.fi/en/statistics/international_statistics/average_age_of_passenger_cars_in_some_european_countries

In za teh nekaj 10 let so narejeni. Iz de in at pa gredo v yu republike in nižje dol:)

dobek

statistika za 2018 pravi, da je bilo pri nas prodanih drobiz cez 72.000 novih vozil, od tega je izvozenih (povecini re-importi ostalih clanic eu, predvsem D) nekje tretjina
realen volumen nasega trga noviih vozil je torej nekje 50.000, pa ce je preko prsta pri nas registriranih nekaj cez 1,15mio vozil (lanska statistika pravi 1.118mio) je to pljunek v morje novih
:burn:

mirchi

Jaz bom se dolgo stare gare vozil. Se nisem prisel nad letnik 2010. Pa me novi sploh ne mikajo. Skoda dnarja...
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Dihtunga

dobek, veliko  je tudi uvoza. Na novo prvo registriranih osebnih je bilo nekaj čez 150.000. Pač vozni park se bo zelo počasi zamenjal, samo to je še vedno 10 in več let.
Pa tudi starost se bo povečevala, saj bo male prerjavele miniature zamenjala kakšna limuzina ki bo pa več časa pri bajti.