Xantia, automatic R.I.P.

Začel/a skrt3, Januar 17, 2014, 03:20:38 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Xandrej

Ti samo to popravi malo zberi podatke od majstrov pa bo. Prvo sploh kaj je crknilo lahko ti še jaz dam kontakt od enega mojega prijatelja ki je zadnjič sam popravil in zrihtal v nulo menjalnik (avtomatik) na XM-u V6... Je zadevo v nulo naštudiral in se sam lotil in zadevo naredil kot se reče. Mogoče kaki uporabni podatke pa boš bližje... Jaz bi na tvojem mestu kakega našel na kakem odpadu ali pa preiskal malo okoli pa vzet menjalnik pa ga poservisiraš pa vgradiš pa voziš!

kakorkoli je to hudič pri rabljenem avtu je loterija in nihče nemore rečt za rabljen avto to vzameš pa bo to delalo 100 let... Mi smo v službi imeli 10 let suzukija samuraja to je delalo kot iz trgovine je bil res na oglas stapli so se za njega zelen trda streha) prileti majster našteje in se pelje čez 30 minut da je obstal na avtocesti proti domu... Mi vsi oke na pecl kaj je blo? Hladilnik spustil. Firma (geodetska) pa v 10 letih enega problema ni blo z avtom 100%.

Popravi pa vozi.

:BigThumbs::BigThumbs::BigThumbs:

Lovro

Pokliči tudi na Avtoodpad Bine v Žireh, če ima kak ročni menjalnik na zalogi in koliko te košta, če ga vgradi v tvojo Xantio.

Še cifre:

Delavnica: 04 50 50 502
    GSM: 041 632 593
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gregor

Da si boste predstavljali kaj pomeni predelava na navaden menjalnik...
torej rabiš rabljen menjalnik, skupaj Z NOSILCEM.
Rabiš tudi vztrajnik.
Seveda rabiš tudi šalthebl, ter vzvodovje šalthebla.
Za preverit je, če sploh je na mostu že našvasan komad kamor pride vzvodovje od šalthebla prišraufano. Pri meni ni bilo treba švasat, ni pa izključeno, pri dizlu so bile kataloške za most različne.. torej preverit je treba.
Štanga od šalthebla do menjalnika je lahk različno dolga, treba preverit po VIN ali ORGA, jaz sem jo rezal in doštukal dober centimeter ker nisem v bližini dobil prave.
Potem moraš na donatorskem vozilu podret armaturko, da prideš do pleha na katerega so pedalke prišraufane.  Lahko bi sicer poskusil originalen pleh od avtomatika prevrtat da napelješ zajlo(nosilec za pedalko je narejen, samo luknje za zajlo ni), vendar zraven ne prideš in ga moraš takoaltako ven vzet, s tem bi si prihranil podiranje armaturke na donatorju.
Ko je armaturka narazen obvezno še pečko gretja menjat!!
Potem rabiš novo sklopko in zajlo sklopke.
Rabiš tudi polosovine od navadnega menjalnika. pri bencinarju na srečo pašejo.
Rabiš z donatorskega vozila konektor za stikalo vzvratnih luči ter ga povezat na kablovje od avt. menjalnika
Na števcu je treba tudi kaj naredit drugače bo vedno piskalo ko odpreš vrata in lučki bosta S in * utripali. Morda bi bilo najlažje cel števec menjat.
Kako je na bencinarju ne vem, ampak senzor na glavni gredi  zna bit drugačen, preverite.
Motorni računalnik morda kaj komunicira z menjalniškim, vprašanje kaj se bo dogajalo ko ne bo menjalniškega računalnika. Morda bo treba vzet rač. od šalterja.
Kaj drugega mi pa ne pade na pamet zaenkrat.
edit: seveda mora motorni računalnik komunicirat z menjalniškim, ker mora v trenutku ko prestavlja, zmanjšati moč motorja.  
Pri dizlu je bilo to enostavno rešeno z elektromagnetnim ventilom med turbino in boschpumpo, ter je za trenutek zaprl ventil in je pumpa dala manj goriva ker ni bilo tlaka od turbine, in je bila s tem zmanjšana moč.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

skrt3

hvala za izčrpne informacije...

počasi počasi me minevajo vse te predelave...

Automatic ima res poseben čar in če to združiš s Xantio, si kuhan in pečen.

Predvsem me vedno bolj mika STROKOVNO popravilo pri Blažu in da sem v bodoče miren, kar se tiče menjalnika. Naredim velik servis. Dam preverit hidravliko.

...in se najmanj 5 let vozim kot gospod.

Čojko

Ekola, me je Skrt malo prehitel:

Torej bolje kot to predelavat kupit novo Xantio z ročnim menjalnikom in to eventuelno za dele, ali pa porihtat tega avtomatika kot se ga zagre - vanjo par jurjev (blizu tri za vse spravit tipitopi) in nato še nekaj let lepo avtomatsko plavat,... al pa kupit C5 od grega1982, ki je porihtan,.. al pa,.... težko bit pameten

Tudi če te bo ta Xantia stala dodatne 3 jurje in jo boš nato 4-5 let lepo vozil oz. ti bo služila to ni neka taka cifra.
Al pa se potrudit in shajat samo z enim avtom pri hiši. Mi smo in takrat res ful prišparaš. Je pa zelo zoprno, en kup prilagajanja, tajminga, dogovorov, časa, ki ti gre v nič,... pri tebi to znese za cca. 500 EUR/mesec - 200 gorivo,  200 avto, 100 potni stroški, kar znese na leto cca. 6 KEUR.

tomaz555

3 jurje za bencinarja tega letnika...Meni je prehuda. Po moje v dele in kupiti drugo Xantio. Saj je avto simpatičen, samo taka popravila niso smiselna. To da boš 3 jurje vložil, nato pa se le vozil so le sanje, še pri manj zahtevnih avtih. Najmanj izgubiš, če začneš iskati drugo. Èe spraviš to v dele, še toliko bolje. Na menjalniku je Lugr doktoriral, mogoče ti on lahko svetuje, oziroma odsvetuje. Jurja v štartu vložiti v ta avto je preveč. Žal.

Čojko

Pred parimi leti, ko se je na veliko kupovalo nove avte si dobil star, vendar dober in ohranjen avto za male denarje. Načeloma si naredil en večji servis, malo popravil malenkost, nove gume,.. in to je bilo to. Nekaj sto eur še na njega pa je bilo. Sedaj se prodaja samo še šrot, zelo težko dobiš sploh še kaj kolikor toliko spodobnega. Ta xantia je v osnovi zelo dobra za to starost, malo km, znani umirjeni lastniki,.... ta drugi je na žalost servisiral zgolj najnujnejše, ali pa kurativno. Kdo ve če je ta menjalnik sploh kdaj videl sveže olje,... in kaj sedaj? Porihtat to tako kot je treba, seveda vložit, vendar vsaj veš pri čemu si. Kupit nekaj drugega, verjetno kakšen eur več pa spet ne veš kaj vse te čaka. Pri teh večjih avtih za pod jurja je lahko zelo hitro kakšno popravilo za večkratnik avta.

ggorenc

Pa si ti ze poklical koga oz. kontaktiral kakrsenkoli link, ki smo ti ga posredovali ali bos modroval na forumu ob flasi piva pomoznosti?! Ja peezda no, cisto slovenski sport!

skrt3

Preveril mehanike, preveril splet in forume...brez skrbi

Dejstvo je, da je menjalnik sel v tripm in bo treba vlozit najmanj jurja.

Ce se odlocim za popravilo, gre na prikolico in k Blazu.

ggorenc

Jah lej nimas kaj. Avto je strosek tako ali drugace. Meni je tudi ena rec crknila na dizlu 31. decembra zjutraj in tako sem svojega mehanika obdaroval s 700eur, namesto, da bi se kaj dobil od bozicka in dedka mraza.
Kupiti moram se tri vinjete in dva tanka goriva napolniti do konca tedna. 3x110eur, 1x100eur gorivo in 1x80 eur gorivo.
Eh, raje sploh ne racunam...

skrt3

se strinjam, v celoti...

zadeva se je v toliko premaknila:

- naslednji teden spravimo menjalnik ven iz avta
- nato peljem družino na izlet v Novo Mesto, pustim menjalnik pri Blažu in v par dneh mi sporoči TOÈNO diagnozo in predvideni strošek.

Od tu naprej bo vse skupaj bolj jasno.

P.S.: žena ima dober občutek (šesti čut od vseh naših ljubih ženkic), da popravilo ne bo tako zahtevno in bo investicija kakšen stotak manj. Srčno upam! Res bi bilo fajn, ker je tudi sama navdušena nad udobjem in izgledom naše Xantije.

Čojko

Družinski izleti so sigurno zelo pozitivna stvar,.... še dobro da imaš to smolo, sicer bi se zopet doma po kavčih valjali in bili ene drugemu napoti,...

Lani sem bil na enem seminarju, ko smo morali dobiti 7 pozitivnih stvari v tem, da ti firma za 10% zniža plačo. Najprej smo bulili, potem pa je kar kapalo,... temu se drugače strokovno reče lateralno razmišljanje, če koga zanima za poguglat. Je super zadeva za psiho, ki pride prav v takih situacijah.

Sorry za off.

Menim, da si se v dani situaciji zaenkrat najboljše odločil.

Citrobolezen je namreč ena huda reč,... še posebej če je več bolnikov.

skrt3

pozna kdo mojstra iz Rakeka, ki se ukvarja z avtomatskimi menjalniki?

sem govoril z njim danes in pravi, da če spravim avto do njega, mi lahko diagnozo naredi brezplačno.

se mi zdi zanimiva rešitev, če dobim ugodno/brezplačno prevoz.

kakšno mnenje, torej, o mehaniku iz Rakeka? :)

gregor

čisto tako mimogrede, cene materiala v ameriki:
http://cobratransmission.com/index.php?main_page=advanced_search_result&search_in_description=1&keyword=al4
poštnina za kit je okoli 80$.
O kvaliteti se bo pa dalo kaj več povedat v kratkem, njihova pošiljka mi trenutno leži v lj na carini.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

antasi

Se pravi, da Gregor spravlja skup avt. menj. za xantio
če sem prav razumel?

Evo, skrt, to bi bila rešitev za tebe
"austauš" menjalnik za xantio.
To pomeni, daš svoj stari menjalnik Gregorju,
on ti pa da obnovljen menjalnik..

Seveda bi ti moral to on odmontirat in montirat, ampak ideja ni slaba (je odlična)
če je seveda gregor za to??
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB