Moj XM 2.5TD Exclusive

Začel/a pubi2cv, Januar 14, 2014, 09:09:31 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

žabec

Citat od: pubi2cv;260875Na sprašuj.....:argue1:

Je vsaj pri meni doma, lepo parkiran na asfaltu....motor in menjalnik sta demontirana oz. v garaži, ostalo ispod motornega pokrova je v škatlah. Glava že zdavnaj strokovno obnovljena, vsa roba za servis motorja je na zalogi....

Motorja se lotim po vsej verjetnosti čez zimo, pred montažo nazaj v avto pa seveda obnovim in uredim vse stvari, ki so demontirane in vse, ki se jih da doseči, ko je pod havbo "brisan prostor"....Še nobenega avta nisem delal "na pol" in tudi tega ne bom, pa tudi če še en čas traja...

Problem je seveda čas....ampak gotovo je, da bom avto obdržal in ga spravil v pogon. V osnovi je zelo dober, polna oprema, pa nanj me vežejo lepi spomini, pa še vedno bolj redek je....

Koliko je sploh še XM 2.5d v SLO...?

Dva sta pri meni.
Samo ena boginja je prava !

mirchi

Danes sem ga po dooolgem casu zbudil...pred blizajocimi kolinami. Zdaj mam pa problem. Po malo bolj temeljitem pregledu ne vem kaj naj. Avto je stal cca 5 let. 1-2x na leto sem ga vzgal,to je blo pa to. Mislil sem da je tak vse zgnilo pa hin v tem cajtu. Danes pa vidim da je cisto popolnoma zdrav,pa mi ga ni za kolinit.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Citroenovc

ja no, pa saj si si že sam odgovoril ...
OK

LP
Primož

mirchi

Hja. Pa je padla odlocitev. Koline bodo. Posta dva druga zivela naprej.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

pubi2cv

Nič, vrag je vzel šalo, bo treba počasi se lotit dela.....situacija je sledeča:

Po prevoženih cca 80.000 km od l. 2013.....moj XM hibernira že od Maja 2016. Zadnje leto in pol na sreči pri meni doma. Večina njega na parkingu, mašina in getribi v garaži, ostali sestavni deli pa po škatlah. Večina že zgledno očiščena čaka na vgradnjo. Upam, da so več ali manj vsi. Upam.

Na prisilni počitek je odšel zaradi puščanja vode na glavi. Zaradi takih in drugačnih vzrokov pa se je predvideno krajše popravilo spremenilo najprej v projekt čakanja, potem reševanja in spet ponovno čakanja. Pa ne bi o zgodovini in vzrokih, ker ne bo nič pomagalo. Šta je, tu je, kot pravijo. Je treba gledat naprej. Ta avto si zasluži novo priložnost.

Ne morem ga več reveža gledat v takem stanju in bom kljub drugim projektom tu pa tam posvetil kak dan tudi njemu. Za začetek kolikor toliko temeljito čiščenje. Po mnogih letih stanja ni bil videt ravno najlepše. Ampak kvalitetno čistilo in H2O delata čudeže. Odstranil sem plasti starega olja, sprijetega s kamni, blatom in ostalo svinjarijo. Mahove, lišaje...osja gnezda in podobno navlako. In glej ga zlomka....spodaj se skriva XM v vsej svoji lepoti. No, ne v vsej, ker ga nekaj manjka....ampak kolikor ga je, pa še zmerom zgleda relativno v redu. Nekaj let stanja ni na pogled pustilo nobenih večjih posledic. Zdaj mu je 21 let in je polnoleten tudi po mednarodnih standardih :AngelPray:

No....evo, izhodišče je zdaj takole:

pubi2cv

Da ne bomo ostali samo pri čiščenju.....gremo kar k stvari.

Najprej pregled karoserije: Hja, stanje ni kritično, ravno rožnato pa tudi ne. Seveda me najprej zanima situacija pod havbo. Nekaj gnilobe je, a nič nepopravljivega. Bo pa kar nekaj dela, da bo spet tipi topi. Mimogrede....ugotavljam, da original v votlih delih ni nobene izolacije. Prav tako niso izolirani razni nosilci in deli karoserije. Ali pa vsaj ne dovolj izdatno in na pravih mestih. Èe bi bili....bi imel zdajle bistveno manj dela. Sicer pa je avto izdelan zelo solidno.

Glavna nočna mora bo hidravlika, saj so cevi praktično vsepovsod in ovirajo dostop do mest, ki jih je treba povariti/obnoviti. No evo, nekaj malega za začetek:

pubi2cv

Medtem ko se bom zabaval s švasanjem, bi moral nujno obnovit nosilce amortizerjev. Seveda, kot pri večini XM-ov so kaput. Še sreča, da mi ni amortizerjev že izstrelilo skozi havbo.

Vem, da je tale debata bila že nekajkrat v preteklosti, a najnovejša sega tja nekam v 2016 leto.....nič novejšega. Upam, da to ne pomeni, da ste obupali nad XM-i :argue1:. No, kakorkoli, zanima me, če morda kdo ve, kako je trenutno stanje na trgu. Èe se kdo (še) ubada z obnovo. Imam dva na zalogi, pa bi jih lahko obnovil in potem lahko izvirna dva kar mimogrede zamenjam:emot177:

Any idea...?

zlikovski

Sem imel eno kontaktno ampak žal nimam več, za te nosilce amortizerjev. Probaj Zekota kontaktirat on bi mogoče imel kontaktno od tega tipa, ki je tudi odpeljal tudi mojega XM-a.

gregor

Elastomer mislim da dela, če s tistim v zaprešiču ne bo nič.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

garac

2 kom ima tip ki slisi na nick zee dee na fb nos samo za kaksno hidravliko ne vem, 80€ za kos je hotel, ko sem govoril z njim
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

pubi2cv

Elastomeri.....to je kao u Celju na Bežigrajski...?

Èe je to to....pokličem jutri, da vidim kaka je situacija

Thnx:BigThumbs:

xantos

Elastomeri v Celju ne obnavljajo (vsaj pred leti sem spraševal in ni šlo).

https://www.elastomer.eu/index.php/en/citroen-strut-mounts

Tole je v Litvi in se ukvarjajo s tem.

Potem pa je še en možak iz Zaprešiæa HR, samo nimam več kontakta, pa tudi ne vem ali se še ukvarja s tem. Pri njemu sem jih obnovil kake 6-7 let nazaj za Xantijo.

https://www.njuskalo.hr/ostali-autodijelovi/citroen-nosaci-amortizera-xm-xantia-oglas-317329

Tole ima samo ni več aktiven oglas...

Edit: tole številko sem našel od tipa iz Zaprešiæa, poskusi srečo: +385 91 250 4164
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

zlikovski

Evo kontakt Jurica Miletič +385 98 9397896 upam da še ima to cifro.

gregor

Nos za 80 eur? Zadetek na lotu.
Tud če je treba naredit adapter ali povrtat in vrezat večji navoj. Razen če so teleskoli napačne debeline...
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

žabec

Tile imajo še vedno na svoji strani ponudbo za obnovo teh nosilcev.

https://www.elastomer.eu/index.php/en/citroen-strut-mounts
Samo ena boginja je prava !