Moj XM 2.5TD Exclusive

Začel/a pubi2cv, Januar 14, 2014, 09:09:31 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Citat od: pubi2cv;208816Eno vprašanje. Za 2.5 TD mašino.
Znano je, da se radi grejejo. Sploh pr +35, ko polno naložen s trugo na strehi, bicikli na prtlažniku in živežem za deco za 3 tednem plezaš v kak dolg klanec.

A je slučajno kdo pogruntal kako izboljšavo hlajenja...al bom mogu spet naslednje leto v Makedonijo pr +40 gretje pržigat...:Hammer3:.

Ne vem, če se je komu že dalo s tem ukvarjat...mogoče Mirči...? Je kak junak te sorte na forumu...:AngelPray:

Ni treba bit junak da to rešiš.
Tako so mene dolgoletni uporabniki 2.5TD podučili:
Oba hladilnika se zamenjata z novima, termostate preveriš in (glede na ceno kar  zamenjaš) in se boš dalje vozil na predpisani temperaturi brez vklapljanja gretja.
Èe pa hočeš šparat pa začneš pri termostatih in če ne bo bolje, nadaljuješ s hladilniki.
Simpl.

Lp
S

pubi2cv

Imam nove hladilnike....termostat tudi vklaplja...ampak ne vem pri kaki temperaturi....bom prečekiral

superca13

Nove novcate hladilnike imaš?
Kako misliš termostat vklaplja? Daš termostat v vodo, +termometer, segrevaš.. in pred napisano temp. mora začet odpirat, pri napisani temp. je že popolnoma odprt.

Ker...defekten je lahko popolnoma odprt šele pri recimo 10 st. višje...in imaš problem.

pubi2cv

Ja...to je možno...je treba preverit temperature. Hladilnike pa nove novcate...ja:AngelPray:

Citroenovc

Mene pa nekaj čisto tehnično zanima-  zakaj govorita v dvojini o hladilnikih? Ima dizel 2 hladilnika vode spredaj al kako?

Ok, sicer pečka kabine je v bistvu tudi hladilnik na nek način ... verjetno je to mišljeno? Al ne?
OK

LP
Primož

superca13

Citat od: Citroenovc;208837Mene pa nekaj čisto tehnično zanima-  zakaj govorita v dvojini o hladilnikih? Ima dizel 2 hladilnika vode spredaj al kako?

Ok, sicer pečka kabine je v bistvu tudi hladilnik na nek način ... verjetno je to mišljeno? Al ne?

2 sta spredaj.

Citroenovc

Zabavno.

Kaj je pa razlog za to? Razen večjih stroškov vzdrževanja, seve ;)
OK

LP
Primož

GSclub

2 za hlajenje motorja + vodno hlajen intercooler ali eden za motor + intercooler?

Citroenovc

Ja IC menda ni vezan na vodo? Oz ne vem kaj bi vplival na pregrevanje hladilnega sistema v hrib (razen če je tako zabasan in fizično pred hladilnikom klime in vode, da ni prek njega nobenega pretoka zraka).
OK

LP
Primož

GSclub

IC je pri tem motorju kolikor mi je znano vodno hlajen...

gepl83

Kaj pa slaba pumpa, ali pa mogoče zabiti kanali?

gregor

Kak je pa hladilnik klime? Pri meni na xantiji je bil zabit z drobnim peskom, ki ga je v 15 letih avto pobral po cesti. Ti nič ne pomaga nov hladilnik vode, če ni pretoka zraka...
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

zlikovski

Jaz bi prvo menjal termostat, ki odpre par stopinj prej. Èe nebi bilo boljše, bi manjal še termo stkalo za vklop ventilatorjev, ki vklopi par stopinj prej.

superca13

Kaj govoriš zlikovski?

Termostikalo za vklop ventilatorjev? To ima recimo XM brez klime.
Pri XM-u s klimo: Računalnik (bitron) vklaplja ventilatorje in on ima nastavljeno, kdaj kaj vklopit.
Se pravi da če hoče da bo ventilacija prej zagnana, moraš menjat celo "ohišje za temperaturo"  
Avtomatik recimo ima tako ohišje, ki bi naredilo točno to.

zlikovski

Kolko se spomnim ima na bloku motorja mislim da je konektor (plastika) plave barve, nisem pa siguren.
Ima pa dve tipali za temperaturo eno za kazalčev v kabini, eno pa za vklop ventilatorja.
To bolj tak po spomini, lahko pa se tudi motim, bi moral malo pogledat, ga že nisem šraufal par let.