Pozna kdo tega XM-a

Začel/a xantos, November 22, 2013, 11:26:05 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Citroenovc

Tam sem bil ob 18h v poltemi in težko kaj oprijemljivega rečem. Sploh ker je bil še umazan od svinjarije, ki se te dni nabere na cesti. Opazil sem ga predvsem zato, ker sem parkiral zraven.

Ampak deloval je precej lep.
OK

LP
Primož

GSclub

včeraj mi je @superca13 razkazal svoja XMa. Oba sta izjemna, čudovita, rdeči je še malo bolj krasen ... že dolgo nisem sedel v XM s staro notranjostjo - kako je usklajena z zunanjostjo avta, noro. se moram prav malo umirit, da me ne potegne v še kak nakup...

Čojko

rsm23

Suprcina primerka sta sodeč po slikah med najboljšimi primerki v SLO. V živo morata pa sploh lepo zgledat. Stara armaturka pa je "stara" zgolj dokler je enkrat ne vidiš v živo - osebno se mi je prej bolj dopadla od serije dve notranjost....no potem pa ko sem se enkrat vsedel v prvo serijo ni več dileme kaj je tisto pravo....

zlikovski

Citroenovc

Jaz sem pa danes šel probat tega 1995 Exclusiva.

Kaj rečt? Ma teh nekaj 100Eur v bistvu je vreden. Èe drugega ne - za dele.
Tehnično je dejansko mehanika precej porihtana. Regulator klikne komaj kdaj, hidravlika blaži ko šus, motor prede ko mucka, vleče, polosovine nič ne pokajo (sem na zahtevo lastnika moral nabirat kroge s totalno namotanim volanom, speljevat na polno, pičit v 3. z gasom čez ležeče policaje, ipd - avto je dejansko vse opravil brezhibno. S C5 nimam jajc to probavat - pa ne le, ker bi mi ga bilo preškoda), niti ni kakih čudnih pokov izpod preme.  Zdaja je nekaj ropotalo tu ina tam - ampak je imel neke malenkosti tudi v prtljažniku. Lahko bi bilo to.
Diravi kar priden - čisto v centru se mogoče malo "zamisli" preden se poravna ... govorimo o nekaj mm. Ampak delavseeno precej lepo.
S tega vidika se mi je samo smejalo med testom. Za pravi vtis "evropskega avta leta 90" mora pač prest šestak in basta.

Zdaj pa drugi del, ta žalosten.
Začnimo pri vtisih karoserije, še preden je prišel lastnik. OK, obunkan in popraskan. Naj bo. Pač avto ulice.
Desna prednja luč od S1. Hm.
Vetrobransko steklo neoriginal.
Zadaj desno zadnje steklo letnik 92.
Ostala so vsa 95.
Levi prag malo rjav.
Desni prag ornk rjav, da ne rečem pregnit spredaj. Tam, ko bi moralo biti ušesce - vse nekaj zmaličeno, stistnjeno, zvito - ja da to je od dvigovanja z dvigalko, ko so rihtali desni nosilec amortizerja - aja desni nosilec zamenjan z pbnovljenim letos poleti. Vrglo ven, ko je čekiral tekočine v avtu, tako da havba ni nadrajsala.
Nekaj pikic rje na havbi. Nekaj pikic rje na strehi nad steklom.
Alcantara precej zrabljena, sploh voznikov sedež na levem delu hrbtnega naslonjala zluknjan.

Pride lastnik. Potrebni kabli. Aku mrtev.
Kaj od elektrike ne dela - že spisal Èojko.

Vžgem. Na kable. Kresne takoj (ene pol ure je potem delal - vendar ko ga je lastnik probal še enkrat vžgat ni niti mrdnil). Akumulator tolk mrtev ali alternator ne polni? Ne vem - lučka na armaturi za alternator ni gorela. No, ampak to še nič ne pomeni.
OK, torej, zažene takoj ko šus. Nisem poznavalec - ampak meni se ni zdelo, da bi kaj "ropotal" motor.
Motorni prostor neopran. Ni videti pretirano nenavadno masten. S spodnje strani sicer je bilo videt tu in tam nekaj maščobe. Posoda hladilne okrog pokrovčka malo zasušene hladilne - take rjavkaste barve. Kakne barve je bila sama hladilna, nisem ugotovil, ker nisem imel s sabo kake uporabne baterije.
OK, nazaj v avto ... kmalu po zagonu se prikaže znak STOP in znak za hladilno ... OK, očitno ima nizek nivo.
Èojko tega ni omenil, obenem vemo, da naj bi mehanik nekaj menjaval pumpo ... Ajde, mogoče ni dolil dovolj hladilne. Res je sčasoma (ko se je motor malo ogrel) lučka ugasnila - se pravi je verjetno ravno nekje na meji za senzor.
Recimo da je to to. Ampak vseeno bi bilo za raziskat.
Aja prodajalec mi je takoj ugasnil klimo - češ da klima sproži tole lučko (ja pa jade).
Sem klimo nazaj nažgal. Grelo je, hladilo tudi. Ampak tudi vonj po antifrizu je vse bolj filal kabino. OK, pečka očitno pušča. Zato verjetno ni bilo zaželjeno imeti vklopljeno ventilacijo. To sem itak nekako računal, da bo. Pač starost in izkušnje. k sreči pri XM vsaj ni treba podret cele armature.
No, to bi tudi pojasnilo čemu prenizek nivo hladilne. Verjetno zgublja v kabini.

Priznam, nisem šel šlatat hladilnika pa to, ker sem potencialni nakup itak odpisal praktično že ob ugotovitvi stanja pragov - no, temperatur cager je bil pridno tam nekje okrog 90.

Skratka, zagotovo še kaj. Ampak tole bi bilo na kratko to.

ZA nekoga, ki obvlada pleharijo in mu je prilično vseeno, če je avto pobunkan - prilika. Mislim,da  mu mehansko resnično manjka malo - po moji oceni predvsem grelec. Zdaj edino, če bi bila kaka dihtunga hin, pa da dela pritisk in je šel zato grelec. Samo sem odprl pokrovček ekspanzijske bolj proti koncu testa - pa ni vsekal ven kak divji pritisk. Kakih mehurčkov tudi nisem porajtal. Tako da prej bo po moje starost.
Karoserijsko pa je pač za porihtat pragove.

Ali pa, kot je rekel Èojko - vozit ga npr 1 leto in adijo ... Toliko časa bi po moje še zdržal. No, saj verjetno je predvsem problem, če bi imel z njim nesrečo. Vprašanje, koliko se je tista rja že razpasla spredaj desno.

Aja - kolikor sem na hitro uspel videt pod motornim pokrovom - ni delovalo, da bi bil kaj divje klepan/popravljan po sami strukturi školjke. Niti ni bilo videt kake rje.

Tako, to je to.
OK

LP
Primož

MSrougeZX

Vse lepo in prav kak si to spesnil...spotaknil bi se ob neoriginalnem vetrobranskem steklu...pa kaj če je neoriginal...in kaj če je bil menjan...lahko da je bil že 5-krat menjan.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Citroenovc

In sem kje naredil sklep, da se zaradi vetrobranskega ne splača kupit avta?

Pač je eno zmed opaženih dejstev.
OK

LP
Primož

MSrougeZX

Glej sploh se ne gre za to...na tvojem mestu jaz sploh to ne bi omenil...če pa že bi, bi pa napisal menjano vetrobransko steklo...pa brez zamere...ne vem če imam samo jaz tako nesrečo z temi stekli...ampak v zadnjih 10-tih letih mi je kamen zjebal 7-8 vetrobranskih šip.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

psihopat100posto

no kot si že sam skapiral pred ogledom da za 750EUR pač ne moreš pričakovati tiptop stanja, je pa sigurno soliden nakup, pač jurja še zraven vložiš in imaš raketo za dolgo časa...! Èe pa hočeš odlično stanje pa poglej malo na tuje oglasnike kje cenovno se začne+ uvozne dajatve, ma teško da prideš pod 3-4 jurje skozi.
lp

Citroenovc

Ajam to sem še pozabil.

Ko sem ga vžgal - je delal dokaj tiho. Ko sva se po cca pol ure vrnila nazaj na parking - pa je bil precej glasen - nekje pod sredo kabine je bil glasen. BI rekel, da je bilo dihtanje izpušnega sistema začasne narave. Skratka - malo več se bo treba pozabavati s tem.

Prodajalec je še želel, da ogret motor v leru "fajn pritisnem". Zavrti se zverinsko lepo. Edino tam nekje med 5500 in 6000 je pa enkrat pošteno zatresel komplet sklop. Bi rekel, da ali vpetje motorja ali pa je to mogoče celo "klasika" pri starem PRVju? Ravno biser uglajenosti niso bili nikoli, kakor vem.

No to bi pa počasi bilo to, kar je bilo vtisev. Nekaterih stvari, ki jih je opisal že Èojko, pa ne bom ponavljal.
OK

LP
Primož

Xandrej

Ne razumem superca je rekel dq bi prodal enega ali rdečega ali pa belega pa še vedno hosdite neke rajngle gledat okoli... Èe kdo želi pravega xm-a ki dela potem... Ne vem no...

Citroenovc

Lej, če si že na Obali in vozičkaš ... meni pač ni dalo miru, da vidim, koliko je res pri sebi.
OK

LP
Primož

Tiki

Citat od: Xandrej;173823Ne razumem superca je rekel dq bi prodal enega ali rdečega ali pa belega pa še vedno hosdite neke rajngle gledat okoli... Èe kdo želi pravega xm-a ki dela potem... Ne vem no...

Tega pa v prešo pa je mir ane? :breaking_pc:
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

antasi

Citat od: Xandrej;173823Ne razumem superca je rekel dq bi prodal enega ali rdečega ali pa belega pa še vedno hosdite neke rajngle gledat okoli... Èe kdo želi pravega xm-a ki dela potem... Ne vem no...

Verjamem, da ima superca 2 lepša XMa,
samo cena? mogoče bi pomagalo, da bi
se napisalo za koliko se prodajajo XMi od superce in da niso dragi
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB