Xsara II 1.6 16V vergla, pumpa ne dela

Začel/a dexterboy, Junij 22, 2013, 04:50:52 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dexterboy

Ojla!

Evo mene po dolgem cajtu s problemom; prejšnjo soboto smo želeli iti na taščin rojstni dan, se usedemo v xsaro, obrnem ključ, štarter obrača, ampak ne vžge. Utišam familijo, še enkrat kontakt, ko zaznam, da ni zvoka izpod zadnjega sedeža. Šele včeraj, ko sem našel čas, sem odklopil kabel od stare pumpe, na vseh kontaktih je kazalo 5V napetosti, nikjer pa 12V, tudi, ko sem obrnil ključ? Pokličem Bineta, grem izkat drugo pumpo, mu pustim za dve gajbi pira cekinov, zvečer, priključim svežo pumpo, dam kontakt... in še vedno tišina... Me je pa Bine spraševal, če sem siguren, da je pumpa, da ni modul spredaj desno, gledano v smeri vožnje??? Seveda je šlo iz njegovih ust v božja ušesa :)

Sedaj bi povprašal, ali kdo od vas kaj ve, kaj bi lahko bilo na stvari? Pogovarjal sem se z mojim mehanikom, pa se mu tudi zdi čudno, da ne pripelje 12v na pumpo. Edino, kar bom storil je to, da odklopim akumulator za par minut pa da potlej vidim ali bo kaj bolje...

In da ne bo pomote; tašča tu ni imela nič zraven :Hammer3:
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

pehorunkl

Lahko so kontakti "zašmolcani" na konektorju!
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

alesz

Dve zadevi sta mi padli v oko.....
Citatna vseh kontaktih je kazalo 5V napetosti, nikjer pa 12V, tudi, ko sem obrnil ključ?
skoraj nemogoče,verjetno napačno izvedena meritev.Napajanje črpalke sta debelejša kabla.Ko daš prvič kontakt dobiš na njih napetost par sekund,nato ti elektronika to izključi.Da ti naslednjič vključi napetost na črpalko moraš kratko zagnati,ker elektronika rabi podatek,da se motor vrti.

CitatXsara II 1.6 16V
rele...ja,samo pri tem vozilu bi moral biti integriran v pomožnem modulu motorja,v škatli z varovalkami v motornem prostoru..........varovalka F2...?

dexterboy

Update;
Kolikor sem pogledal varovalke, je bila F25, ki naj bila za pumpo, 15A, brezhibna. Bom pogledal še to, F2, varovalko. V releje se nisem nič spuščal, niti sem jih iskal ali preverjal.
Je pa situacija sledeča; sem izvedel še enkrat meritve, kupljena pumpa deluje, sem jo za sekundo priključil direktno na akumulator, motor se zavrti. In ko sem imel kupljeno v rokah, sem pogledal kontakte, od štirih, ki pridejo na pumpo, srednja dva sta za motor, torej 12V, ker sta tudi debelejša. In ko sem priključil digimer, mi je sedaj pokazalo zgolj 3,5V ???, ne glede na to, ali sem dal samo kontakt, polni kontakt ali pa med obračanjem štarterja.
Nič več mi ni jasno...
Èudi me pa tudi to, da se nič ne prižgejo lučke od plina, čeprav priznam, da se ne spomnim, ali se prižgejo šele ko zalaufa motor ali pa gorijo že prej. Naj bi imel tudi sistem, ki v izrednem primeru omogoča enkratni zagon na plin, ampak tudi tu nič uspeha :( Moram še enkrat prebrati manual.
Nazadnje, ko sva pri mehaniku menjavala gume na blondinki, je predlagal, naj direktno zasilno napeljem dva kabla od akumulatorja na pumpo, da vidim, če se zavrti ali pa sploh ne dela. Èe dela, naj se pripeljem, da se priključi na tester, da vidimo če kaj pokaže veleum (=računalnik). In za namenček mi sedaj ne dela še eden od dveh zrakomlatov na blondinki. Perfektno, da bolje ne more biti :Hammer3:

pehorunkl

Citat od: dexterboy;161794Naj bi imel tudi sistem, ki v izrednem primeru omogoča enkratni zagon na plin, ampak tudi tu nič uspeha :( Moram še enkrat prebrati manual.
Ponavadi pred kontaktom pritisneš gumb za plin in ga držiš ter zaverglaš, da zasilno štartaš na plin.
Najbolje pa, da pumpo direkt priključiš na aku ter počakaš, da avto sam prešalta na plin!
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

dexterboy

Sej to sem naredil, da sem držal gumb na plinu.
Ampak se ni prižgala nobena lučka na plinopanelu :(
Sej mi kej drugega kot direktni kabel na akumulator ne preostane.

Bolj kot to, bi raje zvedel, kje je okvara. Da ne bo potlej na kakšnem "mainfremu", ker potlej servis res pride pod vprašaj smiselnosti...

alesz

Citatsem pogledal kontakte, od štirih, ki pridejo na pumpo, srednja dva sta za motor, torej 12V, ker sta tudi debelejša
Pin 2 je +     pin 4 je-...konektor je v bistvu pet polni,s tem,da tretjega pina nima....

Godfather

xpuser

Plin je kriv:Hammer3:

Si že pravilno pomeril napetost

dexterboy

Tašče ni bilo v bližini avta, ker je takrat že preverjala mize na kmečkem turizmu :)
Èe je plin kriv, bomo imeli družinski izlet v Novi Sad...
Pomeril sem na vse možne načine in kontakte in NIKJER nisem nameril več kot 4,5 V
Danes mi je prijatelj posodil dve bateriji iz UPS-ja, da ne bi direktno brikal iz akumulatorja na pumpo. Zgleda, da ga bolj skrbi za avto kot mene, pravi, da jih he že veliko zgorelo :)
Za začetek moram preveriti, ali se stara pumpa sploh vrti ter ali se prižgejo diode na plinpanelu, ko bom zalaufal motor. Èe plin ne zalaufa, vem, kaj mi je za storiti. Ako pa vse bo delovalo, bo treba na servisu puščati cekinčke za priklop na diagnostiko.
@alesz, preveril vse varovalke, F2 (če si točno to mislil), ne obstaja, F25 je pa pumpa bencinska, 15A in je cela. Celo zamenjal z drugo, ampak rezultat je nespremenjen.

P.S. čisto off topic; kakšna velika razlika med blondinko in prinsom ali pa rally kraljico in autogazom; prva kombinacija nikoli nobenih nerešljivih težav, druga je pa "ubitačna"...

alesz

CitatF2 (če si točno to mislil), ne obstaja, F25 je pa pumpa bencinska, 15A in je cela
....? sorry gledal sem MK2,za tole je pa treba v zgodovinske knjige pogledat.Tu imaš navadno varovalno ploščo v motornem predelu.Ampak zadaj za računalnikom imaš pa tudi še dvojni rele vbrizga,pa na desni strani na koloteku "kreš stikalo".......
CitatF25 je pa pumpa bencinska
ko štartaš ,je napetost na tej varovalki?

pehorunkl

Kaj pa kablovje in konektor v vzpenjajočih sovoznikov tleh ob robu (vsaj pri Xantijah je to lahko problem?)???
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

xpuser

Citat od: alesz;161829....? sorry gledal sem MK2,za tole je pa treba v zgodovinske knjige pogledat.Tu imaš navadno varovalno ploščo v motornem predelu.Ampak zadaj za računalnikom imaš pa tudi še dvojni rele vbrizga,pa na desni strani na koloteku "kreš stikalo".......
 ko štartaš ,je napetost na tej varovalki?

Sej to mi ne gre skup, mk2 16v varovalke pa mk1?

In kako se je končalo?

dexterboy

Èakaj čakaj, tukaj je govora o Mk II xsari, sej je 2001 letnik...
Varovalke F2 pri mašini levo (če gledamo v smer vožnje) pa res ni v uporabi.
Oz. je tam prazen prostor. Mar to pomeni, da so notri dali škatlo varovalk od Mk I?
Žal ni še nobenih novih informacij, je vreme nagajalo, pa še cajta ni bilo.
Avto zaenkrat počiva na parkirišču. Bom pa zmeril voltažo na več koncih...
Ali mi lahko prosim lepo nekdo pove, kje naj bi se nahajali točno ti "mirakolo" moduli?
Moram za to dati avto na dvigalo?

(da bi bil avto zaleten in zamenjan komplet sprednji del, ni, pregledano s strani več mehanikov...)