Nov firmware za navigacijo RT6 (eMyWay)

Začel/a SeBcHy, Junij 03, 2013, 11:10:59 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

SeBcHy

Na forumu "GPSUNDERGROUND" sem zasledil, da so objavili nove verzije firmware-a za navigacijo RT6 (eMyWay). Nova verzija je 2.31 oziroma 2.71 (odvisno od "podsistema" navigacije RT6 (eMyWay). Kakšne so novosti oziroma "changelog" ne piše, ampak kolikor sem uspel pobrskati po spletu, naj bi šlo v glavnem za popravke glede kompatibilnosti in delovanja z Apple iPhone-i, ter še za nekatere druge manjše popravke, nič pa konkretno kaj. Èe ima kdo kaj več informacij pa naj kar sporoči :)

http://gpsunderground.com/forum/peugeot-citroen/21713-psa-rt6-firmware-2-71-a.html#post196548

Na zgornjem linku so download povezave do zadnjih verzij, hkrati pa tudi piše za kateri model avta in katero obstoječo verzijo firmware-a je primerna katera od novih verzij firmware-a. Sem pa opazil, da je pred kratkim verzija "2.71 RT6 CAN2004" na voljo tudi na Sugarsync-u od "Dr. MadMan"-a.

Tekom prihodnjih dni imam v planu nadgraditi mojo navigacijo RT6, vendar me vseeno zanima par stvari:

- Kaj pomeni "RT6 CAN2004" in kaj "RT6 CAN2010"? Kakšna je razlika? Kako veš kaj imaš ti na svoji navigaciji RT6? Namreč pri nadgradnji je zelo pomembno, da izbereš pravilno najnovejšo verzijo firmware, ki pa je odvisna od tega ali imaš "RT6 CAN2004" ali pa "RT6 CAN2010". Hkrati pa je odvisna tudi od tvoje trenutno nameščene verzije firmware-a. Glede na informacije iz zgornjega "gpsunderground" linka predvidevam, da je v mojem primeru (Citroen C4 Grand Picasso, navigacija RT6 verzija 2.60) za nadgradnjo primerna nova verzija "2.71 RT6 CAN2004". Ali se motim?

- Ali je morda že kdo poskusil nadgraditi firmware na svoji RT6 navigaciji? Kolikor sem prebral naj bi postopek nadgradnje potekal cca. 5 minut, motor mora biti ves čas prižgan, med postopkom nadgradnje pa se navigacijski sistem RT6 dvakrat resetira in takrat je zaslon cca. 30-60 sekund ugasnjen.

- Ali se ob nadgradnji firmware-a izbrišejo vse nastavitve (audio nastavitve, shranjeni radijski programi, nastavitve navigacije, uparjeni bluetooth telefoni, ...), ali ostane vse shranjeno?

Dr. MadMan

CAN2004 imajo avtomobili od letnika 2004 naprej (C5, C4, C4 picasso...)
CAN2010 imajo pa od 2010 naprej (DS4, DS5)

Nastavitve ostanejo.
Dr. Navigator

Kreativne IT rešitve
https://www.greit.si

Svetujemo in pomagamo v arhitekturi
https://www.archistudio.si

SeBcHy

OK, to mi je zdaj jasno.

Na računalnik sem prenesel nov firmware "2.71 RT6 CAN2004" in zraven je bila tudi .pdf datoteka z original informacijami ter navodili glede nadgradnje firmware-a.

Kar me skrbi, je opozorilo, ki piše na 3. strani v .pdf dokumentu: "MANDATORY: Following this upgrade, if the previous software version was 2.60 an update of the radio-navigation system calibrations have to be done using the diagnostic tool. In the diagnostic tool, select the ''Repair" menu. Select the calculator "RT6", then validate. Select the "Download" menu, then select "Download to a new version of calibration".

Omenjeni .pdf dokument sem v tem odgovoru priložil tudi kot priponko in si ga lahko pogledate.

Torej če nadgrajuješ iz verzije 2.70 na verzijo 2.71 ni potrebno narediti kalibracije, če pa nadgrajuješ iz verzije 2.60 na verzijo 2.71 pa je nujno potrebno narediti kalibracijo.

Glede na to, da je moja trenutna verzija firmware-a "2.60 RT6 CAN2004", bi očitno moral glede na zgornje opozorilo po nadgradnji firmware-a na verzijo 2.71 narediti še kalibracijo. Kaj je to kalibracija, čemu je namenjena? Tega sam verjetno ne morem narediti, saj nimam "diagnostičnega" orodja, niti nimam nove kalibracijske datoteke. Ali je kalibracija nujno potrebna in kaj se zgodi če bi vseeno naredil upgrade na novi firmware 2.71 in potem ne naredim te kalibracije?

Namreč ravno zaradi tega razloga zaenkrat ne upam narediti nadgradnje firmware-a, saj ne bi rad kaj uničil.

"Dr. MadMan" verjetno boš ti še najbolje vedel kako je s tem :)

Dr. MadMan

Kalibracija je očitno nujna, nisem še imel primera da bi nadgrajeval in ne vem iz prve roke povedati kaj se zgodi če ne narediš kalibracije.
Kalibracijo ti bodo lahko naredili le na pooblaščenem servisu, ker se prek diagnostike povežejo na centralni strežnik in naložijo novo kalibracijo v enoto.
Dr. Navigator

Kreativne IT rešitve

SeBcHy

Hvala za info. Torej zaenkrat ne bo nič z nadgradnjo.

A morda kdo ve kako je pri nas na pooblaščenih servisih glede nadgradnje firmware-a navigacije? Verjetno ne moreš kar priti na pooblaščen servis in kljub temu da je načeloma vse OK reči "Živjo. Jaz bi rad, da mi nadgradite firmware navigacije na zadnjo verzijo" :) Na rednih servisih pa ti verjetno tudi sami od sebe ne nadgradijo firmware-a na zadnjo verzijo, kljub temu da ga imajo. Pa verjetno ti nadgradnjo tudi zaračunajo?

Skratka če je kdo že kdaj nadgradil firmware na pooblaščenem servisu, me zanima kako so ga tam sprejeli in koliko so zaračunali nadgradnjo.

AirDevil

Dober dan.
Spet malo berem po forumih in kot vidim brez kalibracije ni možno naložiti oz. ne dela vse tako kot mora z verzijo 2.31. Predno kličem servis me samo zanima če je kdo dobil kakšen feedback od uporabnikov glede te kalibracije. Kar mi je zelo uporabna zadeva je da so na glavnem zaslonu dodali tudi potovalni računalnik (poraba, kilometri, ipd), in če prav razumem zadnji park senzorji delujejo tudi ko nimaš v rikverc dan saj tega z verzijo 2.21 pri meni ni. Se je že zgodilo da je avto kar lezel nazaj proti stebru ko sem že dal v prvo in seveda če nisi pozoren se hitro lahko pojavi praska.
DS4 THP200

SeBcHy

Tudi mene zanimajo kakršne koli informacije oziroma feedback glede kalibracije, samo dvomim da se bo našel kakšen odgovor. Verjetno še nihče v Sloveniji ni v lastni režiji nadgradil svoje RT6 na kako novejšo verzijo, pa tudi dvomim da imajo pooblaščeni servisi kaj dosti izkušenj z nadgradnjami in kalibracijo.

Tudi če gledam tuje Citroen/Peugeot forume precej malo piše glede kalibracije. Redki posamezniki so sicer opravili nadgradnjo in eni pravijo da je vse OK, kljub temu da niso naredili kalibracije po nadgradnji, drugi pa pravijo da ni vse tako kot mora biti če ni narejena kalibracija.

Skratka dokler ne bo tole vse skupaj malo bolj jasno, si jaz svoje RT6 ne upam nadgraditi.

SeBcHy

Pa še to. Po zadnjih informacijah je trenutno zunaj še novejša verzija firmware-a za navigacijo RT6 (eMyWay). Gre za verzijo 2.75

Dr. MadMan

2.75 še ni na voljo na namestitev in se pojavlja le v novih CAN 2004 avtomobilih. Can 2010 avomobili so na 2.31.
Dr. Navigator

Kreativne IT rešitve

AirDevil

Po brskanju po netu sem zasledil te informacije
1. Èe ne kalibreraš 2.31 ali 2.71 imaš nizek zvok za -park senzorje -speed kamere opozorilo -klicanje preko telefona, SOS neki ni čist OK

2. Servisi imajo direktivo da morajo kalibrerati vsak avto s temi verzijami (nevem ali s plačilom ali zastonj)
DS4 THP200

SeBcHy

Ja res je. Zadnja verzija 2.75 je samo za CAN2004 avte, za CAN2010 avte pa je zadnja verzija še vedno 2.31.

A pa je kdo že bil kdaj na servisu kjer so mu opravili nadgradnjo firmware-a in nato opravili še kalibracijo? Kakšne so izkušnje, ali ti to naredijo proti plačilu ali zastonj?

Ker drugače bi si lahko sam nadgradil firmware na zadnjo verzijo in šel potem na uradni servis da mi naredijo še kalibracijo, samo se bojim da me bodo tam čudno gledali, zahtevali plačilo in morda še kaj težili da se tega ne sme delat zaradi garancije, ... itd

Dr. MadMan

Nadgradnjo FW navigacije kolikor vem ne dela nobeden v SLO. Morda bi se dalo zmenit pri Jerovšku da nadgradiš pa da ti potem naredi kalibracijo. Saj dejansko samo priključi na diagbox in prenese novo konfiguracijo iz serverja.

Jaz sicer imam Diagbox 7.18 vendar ne morem narediti "kalibracije".
Dr. Navigator

Kreativne IT rešitve

SeBcHy

Ja, to bi bila opcija.

Samo zaenkrat ne bom nič nadgrajeval, ker načeloma dela vse OK. Poleg tega pa kolikor sem gledal neuradni change log po tujih forumih ni nekih bistvenih sprememb (vsaj v mojem primeru ne, verzija 2.60 na 2.75). V glavnem so popravki glede Bluetooth kompatibilnosti, pa še to v večini primerov samo za Apple naprave (iPhone).

Nekako sem prišel do zaključka, da če dela vse OK in ne uporabljaš Apple iPhone-a, potem zaenkrat še ni potrebe po nadgradnji.

Gregor87

Zdravo,

sem lastnik DS5-ke, letnik 2012 in sem pred dobrim mesecem posodobil FW na eMyWay-u iz 2.21 na 2.31, kar med vožnjo preko USB ključka.
Po dobrem mesecu z novim FW, nisem zasledil, da bi bil zvok park senzorjev kaj tišji, pa tudi slabega zvoka preko bluetooth telefonije ne. Edino gumba "SOS" in "Service" nisem še preveril :emot77: Sem pa opazil, da je sam zagon eMyWay-a dosti hitrejši.

Lp,
Gregor

SeBcHy

No to pa je vzpodbudna novica :) Predvidevam da kalibracije po nadgradnji FW seveda nisi opravil? Pa še povej ali so ti različne nastavitve (shranjene radijske postaje, nastavitve glasnosti, gps nastavitve, uparjeni bluetooth telefoni, ...) ostale ali si moral vse skupaj znova nastaviti in upariti bluetooth telefon? Sicer naj bi vse nastavitve ostale, samo me vseeno zanima iz prve roke če je to res?

Drugače pa se mogoče počasi še jaz spravim v nadgradnjo mojega eMyWay-a. Edino v mojem primeru gre za upgrade iz 2.60 na 2.75.