Naša mala žaba

Začel/a Čojko, April 15, 2013, 11:25:07 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Citroenovc

Citat od: Èojko;1590821. vozim se v voznem oz. v 1. položaju. Edino ko hočem malo hitreje čez kakšen višji ležeči policaj z prehodom za pešce ga premaknem v 2. položaj oz. položaj za vožnjo po slabih cestah. Upam, da je to prav.

Zakaj že?
A nisi ti imel včasih XMa? A si ga dvigal pred ležečimi policaji?

Citat od: Èojko;1590822. V povišanem oz. 2. položaju sem se peljal zgolj iz Celja proti KP po AC na dan nakupa preden sem si vzel navodila v roke in prebral. Ko sem ga na AC spuščal iz 2. v 1. položaj se mi je na kratkih grbinah zdel zelo trd oz. so se te grbine precej čutile v kabino.

OK, si pač "zajebal" in se peljal v položaju, ki ni mišljen za hitrejšo vožnjo. Zdaj je kar je. Zdaj pa poslušaj, kar ti pravijo aktivni dolgoletni uporabniki GSk. Ki pravijo - ne delaj več tega. Èe se ti pa avto zdi v dotičnem položaju najbolj mehek ipd gor dol - pa pač nastavi pravilno višine.

Citat od: Èojko;1590823. Dodatna luknja je bilo mišljeno kot dodatna zareza na ploščici reguliranja višine v vtomobilu in sicer, da bi med 1. in 2. položajem nekje vmes na tisti železni ploščici dovrtal še eno "luknjo - zarezo", kjer nato lahko ročica tudi stoji.  Naj bi to imel Miki narejeno, čula, kazala variana,.... a ne vem koliko je resnice v tem. Zato tudi sprašujem.

PA saj je to kak folk delal tudi na kakih BXih pa tako ... Ampak pejva ne moj prejšnji odgovor od danes zjutraj - ne doktorirat iz tako enostavne zadeve kot je hidravlika.

Citat od: Èojko;159082Je pa dejansko sedaj nekako po obisku amipicka v voznem položaju mehkejši, kot prej in se mi zdi, da je sedaj to kar mora bit GS. Ali je temu pripomogla vožnja po AC z 4-5T obrati in pregretju in preguncanju vsega skupaj ali pa dolitega malo LHM-a (prej je bil kazalec nivoja čisto na minimumu) pa ne vem.

Pripomoglo je verjetno predvsem to, da je po novem avto spet v dnevni uporabi.
LHM pa je seveda fajn, da ga je prav.

Pred davnimi leti je Mucy napisal nekako tako - Citroën je ko ruski avion - goni ga vsak dan in delal (in delal) bo BP. Pusti ga parkiranega par dni - crknilo bo vse po spisku.
Se ne bi mogel bolj strinjat.
OK

LP
Primož

Čojko

Alo, dajmo zaključit s tem,... ker je brez veze.

Kaj je novega?
Crknil alternator - se popravlja danes popoldan.
Èuje ruženje sklopke, ko jo stisnem oz. jo držim stisnjeno (vedno bolj). Kaj me čaka?
Sem ga pa zadnjič po AC za zelo kratek čas spravil na malo preko 150 kmh. Verjetno je tudi to pripomoglo. Ja no, bom vsaj poštimal vse tisto kar je kritično.

zlikovski

Glede sklopke, ti bo potisni ležaj ribnil.

antasi

mašina ni še bila zunaj
verjetno je še prva sklopka
alternator pa mi je na prvi vožnji crknil sem se zdajle spomnil
so rekli da če dolg stoji popoka lak v navitju in
pride vlaga not
sem ga zamenjal je bil tudi obnovljen ležaji itd
in pregledan s strani avtoelektričarja
tak da mi je mal čudno da bi crknil
mogoče pa tud pa vseen poglej če se ni kje kaka žica snela

imam pa še dost te robe doma tak ko sem mapisal
ajnlaserji alternatorji itd
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

GSclub

Citat od: Èojko;159133Alo, dajmo zaključit s tem,... ker je brez veze.

Èojko, ni problema. Èe te bo kaj zanimalo, kar napiši. Ko bomo ugotovili, da spet delaš kake neumnosti, pa se bo že kdo oglasil :)) ;)

gule

Nekdo mi je v moji temi o Cx-u rekel, da je boljše da bi drugi bolj ohranjen avto kupil...

Čojko

Kaj si še lahko želiš lepšega kot, da imaš tehnični suport, diagnostični suport, ter vse info prejšnjega lastnika skoraj on line kar preko fouma. Pridni ste. Hvala.
Kar se alternatorja tiče še ne vemo točno kaj je šlo. V glavnem ne fila več. Diode, navitje, regler,.... ob 16 uri gre k avtoelektriakrju, ki je zagotovil, da bo popravil karkoli je že narobe.

Kaj pa se naredi ko ti ribne ležaj sklopke? Saj mislim da vem, pa vseeno,...  

@antasi, glede tiste robe če lahko počakaš en mesec bom najbrž vse vzel. Namreč, med drugim prenavljam in pospravljam tudi kletno/garažne prostore in ko zaključim bo tudi prostor za novo "staro šaro". S tem, da mi bo ta verjetvo veliko bolj prav prišla kot tista, ki jo sedaj mečem preč.

@gule,.... eeee, res ne bi rad tvojih sanj sanjal...

Citroenovc

Citat od: Èojko;159162Kaj pa se naredi ko ti ribne ležaj sklopke? Saj mislim da vem, pa vseeno,...  

Menjaš vse skupaj v kompletu.
OK

LP
Primož

antasi

Citat od: gule;159159Nekdo mi je v moji temi o Cx-u rekel, da je boljše da bi drugi bolj ohranjen avto kupil...

eh, Bosanci:funny34d:

gule

Citat od: antasi;159188eh, Bosanci:funny34d:

Oprosti, kaj naj bi to pomenilo?

antasi

Se ti opravičujem,
gospod iz Bosne, predvidevam da se vam reče Bosanci,
tak ko se nam reče Slovenci,
bi bilo pa tudi lepo gospod iz Bosne, če ne bi tako
(pod)jebaval, ko pišeš avtorju te teme, da bi moral kupit boljši avto,
s tem užališ njega in mene, ki sem mu ta avto prodal.
Saj vem, da si ti razumel drugače,
ampak to ni bilo mišljeno kot politika.

lep pozdrav v Bosno in brez zamere.

andraž

Citat od: Èojko;159041Takrat - ob nakupu sem vozil v srednjem, ker še nisem prebral navodil in kot sem se spomnil iz Xm-a je bil pri njem skrajno nizek položaj za ga dol spustit, ne pa za vozit. Višina je ok, je pa v srednjem položaju bolj mehek oz. se veliko manj čuti kratkih grbin in lukenj, posledično pa bolj plava in je zaradi tega lahko hitra vožnja nevarna. Ni pa to navarno za kugle ali podvozje - tam, v srednjem položaju, vse skupaj najmanj trpi. Vsaj po moji logiki. Žaba ima baje 5 pozicij,
Pa mezyev GS je tudi precej mehkejši od mojega, njemu tudi zaniha rit še dva do trikrat ko jo spustiš iz guncanja, kar bi pri fedrih pomenilo, da so fuč. On pravi, da naj bi to bilo normalno za GS-e. Moj pa se po guncanju takoj ustavi,... Ne vem no, amipick je probal vse finte in fore za ročno preverjanje hidravlike (ugasnjen, prižgan,...) in pravi, da je le ta v odličnem stanju. buuuuu????

Žaba ima 5 višin, najvišja gor, najnižja za menjavo kolesa, tri za vožnjo. Višje stoji, bolj trd je avto. Najmehkejša in super udobna je vozna višina, vse kar je nad se po stopnjah trša, kar pa še vedno ni primerljivo s klasičnimi amortizerji in vzmetmi.
Glede nihanja riti in sprednjega dela; ko avto zaniha navzdol, potem ga regulator višine takoj dvigne na normalo brez dodatnega nihanja. Ni takega nihanja kot pri vzmeteh, ko mora avto obmirovat po nihaju in pol.
Da bi pred ležečimi policaji in podobnimi ovirami dvigal avto je nesmiselno, saj hidravlika takoj uredi zadevo in ni nobene bojazni, da bi nasedel. Razen če je ovira manjši hribček, ali pa da si res zelo hiter.

rok.si

Citat od: Èojko;159162Kaj pa se naredi ko ti ribne ležaj sklopke? Saj mislim da vem, pa vseeno,...  

Ni nujno, da je ležaj fuč (razen, če je res že zelo glasen, potem se ni igrati s tem.
 Nekateri so pač glasnejši, kaki italijanski kompleti, kot sem ga imel zmontiranega tudi sam, so že taki. Je pa menjalnik v GSu, za razliko od zelo kultiviranega motorja, bolj traktorske sorte, proizvaja vse sorte zvokov.
Sklopka sama ni tako zelo draga, Valeov komplet stane  okrog 100 evrov, je pa kar nekaj dela z menjavo, ker je potrebno vzeti motor iz avta.

JureA

Èojku vse čestitke za navdušenje in voljo, da zrihta avto do konca.
Ko bo vse urejeno, kot je treba, bo GS zanesljivo služil vrsto let.
Jaz sem v življenju kupil tri GSe, vse z malo kilometri in vsi so leta dolgo bili neuporabljani.
GSX je bil malce muhast, ko sem ga začel voziti - treba je bilo zrihtati nekaj stvari.
V prvem letu dni je spustila hidravlika (preperel gumijast člen pod ventilatorjem), malce kasneje pa je crknil alternator.

Glede obnovljenega alternatorja, to zna biti loterija - lahko še dolgo dela, lahko pa kmalu crkne.
Odvisno, kako kvalitetna je bila obnova.

Kot so napisali že drugi:

- Potisni ležaj (oz. cel komplet) bo treba menjati, še posebej, ker je menda vgrajena še prva sklopka.
  Priporočal bi nakup kvalitetnega kompleta (npr Valeo) - z low-cost sklopkami nimam dobrih izkušenj.

- Sprednje bunke so najbrž OK (kot vidim, so bile pred nekaj leti menjane).
  Dobro pa bi bilo spremljati, kaj se dogaja z zadnjimi (ki niso bile menjane, če prav razumem).

- Nikjer nisem zasledil, kako je z jermeni in napenjalci?
  Je to Miki menjal, ko je bil avto pred par leti pri njem?

- V časih, ko je bil GSX moj glavni avto, sem se navadil vsako leto menjati platine in svečke.
  Tako ni bilo problemov z vžigom.
  Glede svečk - z Eyquem nisem imel dobrih izkušenj. Najraje sem uporabljal Champion ali NGK.

- Priporočal bi vožnjo s hitrostjo tja do 130 km/h.
  Kar je več, je za te 1.3 motorje že pretiravanje.
  Konec koncev ima avto že spoštljiva leta.

Čojko

Meni se zdi, da avto kar sam kliče popolno obnovo. Bili bi za porihtat še notranji blatniki (predvsem zadnji), pa pant na voznikovih vrtatih je skoraj "šel", tako, da sem malenkost zaznamoval vrata, pa sedaj tale sklopka, ki sili v razdrtje pol avta, pa barva ki me čaka, deli ki me čakajo,... bom verjetno moral kmalu parkirat v svakovi kleparsko ličaski delavnici in uredit vse hkrati.

Kar pa se tiče kugel mi je amipick svetoval nekoga iz NG, ki na kugle montira ventilčke in hodiš enkrat letno k njemu na kontrolo in po potrebi dofilanje kugel. Glede na to, da so prednje+centralna kugla nove me zelo ima, da bi menjal še zadnje, kljub temu, da so še stare baje OK. Imaš vse komplet novo in mir za nek čas.