Naša mala žaba

Začel/a Čojko, April 15, 2013, 11:25:07 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Včeraj bil na Peravtu in tisto kar bi si v končnem želel imet pride okoli jurja,... (komplet notranjost - sedeži, klop, tapete na vratih, pod, polica,...) tako, da bo potreben še temeljit razmislek o tem in premislek še drugih, vmesnih variantah,...
Potem pa sem se zapeljal še k amipicku v Štorje na servisni pregled - diagnozo stanja in potrebnih del na avtu, kjer smo ugotovili, da ni nikjer nobenega lufta (naj bi bil na rokah), priporočilo, da ga peljem na optiko, par malenkosti fino nastavil, testno peljali in prišli, do zaključka, da pelje izredno lepo, mehko, in naj ne bi potreboval nobenih menjav kugel. Edino olje bi bilo za zamenjat - dve leti staro z le 2000 km prevoženimi, filter lahko pustim isti (jih ni za dobit pri nas  - naročilo iz tujine, pa ne bom samo za en filter), pa enkrat v prihodnosti za kleparsko porihtat notranje blatnike - so že precej slabi, popravilo panta na voznikvih vratih, pa ličarija do konca (ostala nepobarvana na novo le še streha in vrata prtljažnika) , pa temeljita zaščita - priporočilo je krown http://www.tri-krone.si/ in bo avto "v nulo".
Je pa res GS od včeraj po občutku mehkejši (morda je pomagalo dolitje deci LHM-a, ali pa se je morala vsa hidravlika dobro preguncat - prej je stal dve leti) in tudi včeraj nisem čutil zibanja levo desno na AC, kot takrat ko sem se pripeljal domov ob nakupu avta - sem pa se takrat vozil v povišani legi.
Greš k mehaniku, ker si prepričan, da boš moral kaj popraviti, pa ti nato ugotovi, da je vse ok,.... juhuhu, pa tako malo za mehanika tudi še v življenju nisem plačal.

Lovro

:BigThumbs::emot112:

V višjem položaju se pa raje ne vozi po avtocesti. Višji je namenjen do 40km/h, najvišji pa do 10 km/h.
Razlog je v tem, da trpi podvozje in osi, poleg tega ima v povišanem položaju avto slabšo lego na cesti.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

@čojko, če misliš filter motornega olja se da dobit na kakšnem od servisov, mogoče ima Bine v žireh kaj na zalogi, vsaj imel je, pa pošlje tudi po pošti
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

Citat od: Èojko;158971in tudi včeraj nisem čutil zibanja levo desno na AC, kot takrat ko sem se pripeljal domov ob nakupu avta - sem pa se takrat vozil v povišani legi.

Pa se ti zdi to res nenavadno, da tokrat ni bilo zibanja?

Itak, da je avto v višjem položaju že bistveno bolj trd in bolj "poskakujoč".
OK

LP
Primož

antasi

Citat od: Èojko;158971Včeraj bil na Peravtu in tisto kar bi si v končnem želel imet pride okoli jurja,... (komplet notranjost - sedeži, klop, tapete na vratih, pod, polica,...) tako, da bo potreben še temeljit razmislek o tem in premislek še drugih, vmesnih variantah,...
Potem pa sem se zapeljal še k amipicku v Štorje na servisni pregled - diagnozo stanja in potrebnih del na avtu, kjer smo ugotovili, da ni nikjer nobenega lufta (naj bi bil na rokah), priporočilo, da ga peljem na optiko, par malenkosti fino nastavil, testno peljali in prišli, do zaključka, da pelje izredno lepo, mehko, in naj ne bi potreboval nobenih menjav kugel. Edino olje bi bilo za zamenjat - dve leti staro z le 2000 km prevoženimi, filter lahko pustim isti (jih ni za dobit pri nas  - naročilo iz tujine, pa ne bom samo za en filter), pa enkrat v prihodnosti za kleparsko porihtat notranje blatnike - so že precej slabi, popravilo panta na voznikvih vratih, pa ličarija do konca (ostala nepobarvana na novo le še streha in vrata prtljažnika) , pa temeljita zaščita - priporočilo je krown http://www.tri-krone.si/ in bo avto "v nulo".
Je pa res GS od včeraj po občutku mehkejši (morda je pomagalo dolitje deci LHM-a, ali pa se je morala vsa hidravlika dobro preguncat - prej je stal dve leti) in tudi včeraj nisem čutil zibanja levo desno na AC, kot takrat ko sem se pripeljal domov ob nakupu avta - sem pa se takrat vozil v povišani legi.
Greš k mehaniku, ker si prepričan, da boš moral kaj popraviti, pa ti nato ugotovi, da je vse ok,.... juhuhu, pa tako malo za mehanika tudi še v življenju nisem plačal.

Ja, glede na to da z avtom do prodaje ni bilo prevoženih 800 km
je menjava olja samo zaradi starosti, filter lahk ostane ta.
Sem se pa spomnil da je mehanik miki naočil naj tankam super 100
ne vem sicer zakaj ampak sem ga poslušal za tista 2 tanka.

je pa tud rekel da so zadnje kugle OK zato sem čist pozabil
da jih edino nisem zamenjal

Sem ti pa tudi izbrskal naslov od tega tapetnika ki je delal
namreč malo drago je več dat za prevleke ko
pa za dober avto ali ne...
Janko Oblak Gorenja vas Poljanska c.50  04/5181330 in 031/364990
Ta g. je od maruleka ate in upam da še dela ker je po moje res
kvaliteten in cenovno ugoden
Delal je pa tudi žabe in mu gs nebi predstavljal problemov
upam samo da še dela

če pa hočeš res kvalitetnega imaš tapetnika pri vas
ta je delal tudi Jaguarja od g.kogoja
poglej mal na netu ali pokliči g. kogoja
http://jozekogoj.com/jaguar/

Glede izolacije avto je bil tedaj ko je bil reg. tudi zaščiten z krownom
dedžja pa ni videl:BigThumbs:

popravek ne dedžja ampak dežja:argue1:
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

GSclub

kakšen je namen vožnje po AC v povišanem položaju? GS zdrži marsikaj, a zakaj bi počel stvari, ki nimajo nobenega smisla in so potencialno škodljive?

Čojko

Višina od tal: sredina zareza je namenjena za zelo slabe ceste, ni pa omejitve hitrosti in takrat je avto veliko bolj mehek kot v najnižjem položaju. Otrdi pa v najvišjem, ki je namenjen zgolj menjavi koles in premagovanju visokih ovir z zelo nizko hitrostjo. Vsaj tako v navodilih za uporabo GS-a piše.

Ojni filtri in ostali rezervni kosi: Citroen Slovenije ni več, centralno skladišče je v A, vsi prodajalci serviserji imajo zgolj še naročanje po prometni izkaznici in modelih avta, ki so v računalniku. Tam pa ni A in G serije, pa tudi DS ne,... V KP je staro zalogo filtrov za A serijo pobral Amipick (3 kom), pri Novaku oz. zaloga prepeljana od Trbca pa Miki (tudi 3 kom). Novak načeloma lahko naroči filtre kar hočeš, vendar ne manj kot 10 kom, ker se mu ne splača. Jaz tu vidim priložnost za nekoga znotraj CKS, da se začne malo bolj resno bavit in prodajat rezervne dele. Keža,ki ima že registrirano in hkrati tudi servis se mi zdi idealen za to. Pa vse skupaj na spletno stran. Total olje 5000 sem tudi iskal in nikjer več, kupil Shell, potem pa mi je Amipick povedal, da ga dobi Voza iz KP, tako 5000 kot celo 3000!

V boxer zračne motorje se tanka 100 oktanski bencin brez dodatkov aditiva. Se mi zdi, da je to splošno znano.

@Antasi, res je malo bizarno dati več za preoblačenje avta, kot je bil kupljen v odličnem stanju, vendar po drugi strani ravno zaradi tega lažje sedaj nekoliko bolj kvalitetno in dražje investiram v njega, ker končna cifra še vedno ni tako visoka. Vendar vseeno 1k za notranjost tip top ne dam. Èe bi dobil vse novo in original blago od Pallaske mogoče, tako pa najbrž ne. Za kontakt od Marulekovega ata tudi iskrena hvala.

Fino bi bilo tudi vse take informacije in kontakte spravit na forumu na eno mesto, ker za kose in dobre serviserje je očitno v zadnjih par letih res ratala malo težava. Za Amija sem pred leti šel 5 km stran od doma in naročil popolnoma ves potrošni material, ki mi ga je naročil mehanik. Za nobeno zadevo težav, počakal par dni, pa tudi cena je bila zelo sprejemljiva. Danes pa je očito težava že pri enem navadnem oljnem filtru.

janez

Citat od: Èojko;159002... in prodajat rezervne dele. Keža,ki ima že registrirano in hkrati tudi servis se mi zdi idealen za to. Pa vse skupaj na spletno stran...

Èojko, dele nabavit sploh ni problem. Kdor vpraša, pove kaj rabi in ,če imam možnost nabavit... nabavim. Da bi si pa zalogo novih delov za GS ali kaj drugega delal (tudi za A serijo ne delam zalog) pa se mi ne zdi smiselno.

Tudi zmontiram lahko brez problema.

GSclub

Citat od: Èojko;159002Višina od tal: sredina zareza je namenjena za zelo slabe ceste, ni pa omejitve hitrosti in takrat je avto veliko bolj mehek kot v najnižjem položaju. Otrdi pa v najvišjem, ki je namenjen zgolj menjavi koles in premagovanju visokih ovir z zelo nizko hitrostjo. Vsaj tako v navodilih za uporabo GS-a piše.

in s kakšno hitrostjo vozimo po zelo slabih cestah?
če je v srednjem položaju mehkejši, kot v najnižjem, najbrž nimaš pravilno nastavljene višine - v osnovnem lahko da je prenizko in zato trd... v navodilih za uporabo imaš navedeno, kolikšna je oddaljenost odbijačev od tal v osnovnem položaju...

Čojko

Takrat - ob nakupu sem vozil v srednjem, ker še nisem prebral navodil in kot sem se spomnil iz Xm-a je bil pri njem skrajno nizek položaj za ga dol spustit, ne pa za vozit. Višina je ok, je pa v srednjem položaju bolj mehek oz. se veliko manj čuti kratkih grbin in lukenj, posledično pa bolj plava in je zaradi tega lahko hitra vožnja nevarna. Ni pa to navarno za kugle ali podvozje - tam, v srednjem položaju, vse skupaj najmanj trpi. Vsaj po moji logiki. Žaba ima baje 5 pozicij, XM prve generacije je kot se spomnem imel 4, vendar nisem ravno 100%, GS pa ima le tri - vozna, vozna za po slabih cestah, ter servisna, ki je vozna le za zelo počasno premagovanje ovir. Baje pa nekateri GS-arji dovrtajo še eno luknjo v regulaciji višine med vozno in vozno po slabih cestah, ki naj bi služila mehkejši vožnji po dobrih cestah. Ali ve kdo kaj o tem?
Pa mezyev GS je tudi precej mehkejši od mojega, njemu tudi zaniha rit še dva do trikrat ko jo spustiš iz guncanja, kar bi pri fedrih pomenilo, da so fuč. On pravi, da naj bi to bilo normalno za GS-e. Moj pa se po guncanju takoj ustavi,... Ne vem no, amipick je probal vse finte in fore za ročno preverjanje hidravlike (ugasnjen, prižgan,...) in pravi, da je le ta v odličnem stanju. buuuuu????

Citroenovc

Lej, ne doktorirat. Èe ti Tomaž napiše, v kateri poziciji se vozi in kako se mora avto ponašati - ga poslušaj. Ima par GSov in mnogo k km z njimi.
OK

LP
Primož

rok.si

Èojko, v vozni višini je avto najbolj varen (kljub tvojemu občutku, da je plavanje nevarno). V srednji višini se geometrija podvozja že malo poruši, pa tudi težišče je višje.

Kar se pa tiče povečevanja lukenj v kroglah, nesmiselno je. Citroenovi inženirji so podvozje precej boljše razumeli kot lastnik vrtalnega stroja in tankega svedra. Kolega je malo eksperimentiral s tem in jaz nad rezultati nisem bil navdušen - ko je povrtal zadnje krogle je avto že pri speljevanju zabilo z zadnjim delom na tla, pri sprednjih kroglah pa je tudi zabijalo. Povrtaš pa itak lahko samo centralno luknjo, so pa še druge, skrite pod ploščicami, ki imajo na amortiziranje verjetno še večji vpliv.

GS se ne sme zibati kot ameriška ladja iz 70ih, ne sme pa tudi biti trd kot moderna kanta.

lp,r.

GSclub

če izmeriš višino vozila ko je popolnoma spuščen (brez pritiska v sitemu), v najvišjem položaju in osnovnem voznem položaju, vidiš, da je osnovni vozni položaj natančno vmes med obema ekstremoma. To pomeni, da ima v tem položaju vzmetenje največ hoda in je posledično najbolj udoben. Èe je vse OK, v srednjem položaju niti pod razno ne plava, ampak že kar fajn otrdi...

Čojko

Očitno se ne razumemo najbolje oz. ne znamo prebrati en za drugim kaj je kdo napisal.

1. vozim se v voznem oz. v 1. položaju. Edino ko hočem malo hitreje čez kakšen višji ležeči policaj z prehodom za pešce ga premaknem v 2. položaj oz. položaj za vožnjo po slabih cestah. Upam, da je to prav.

2. V povišanem oz. 2. položaju sem se peljal zgolj iz Celja proti KP po AC na dan nakupa preden sem si vzel navodila v roke in prebral. Ko sem ga na AC spuščal iz 2. v 1. položaj se mi je na kratkih grbinah zdel zelo trd oz. so se te grbine precej čutile v kabino.

3. Dodatna luknja je bilo mišljeno kot dodatna zareza na ploščici reguliranja višine v vtomobilu in sicer, da bi med 1. in 2. položajem nekje vmes na tisti železni ploščici dovrtal še eno "luknjo - zarezo", kjer nato lahko ročica tudi stoji.  Naj bi to imel Miki narejeno, čula, kazala variana,.... a ne vem koliko je resnice v tem. Zato tudi sprašujem.

Je pa dejansko sedaj nekako po obisku amipicka v voznem položaju mehkejši, kot prej in se mi zdi, da je sedaj to kar mora bit GS. Ali je temu pripomogla vožnja po AC z 4-5T obrati in pregretju in preguncanju vsega skupaj ali pa dolitega malo LHM-a (prej je bil kazalec nivoja čisto na minimumu) pa ne vem.

Ali vi te vaše GS-e tudi kaj srečujete med sabo? Jaz bi bil namreč zelo zainteresiran za eno tako srečanje, ker sem še čisti zelenec in se rad (prav) učim.

mickolino27

Zdravo,

torej kot so ze mnogi napisali je pravi polozaj osnovni oz. prvi, dvomim da bi z dodatno zarezo dosegel mehkejso voznjo oz. udobnejso voznjo saj naceloma avto bolj kot je dvignjen bolj postane trd. Mislim da so pri Citroenu takrat ze znali izracunati optimum, pri danasnjih inzenirjih ne bi bil tako preprican, se pa seveda vedno najdejo ljudje ki morajo kaj "izboljsati". Prvi voznji cez "policaje" tudi ne bi nic premikal, GS in GA ne tresneta kar tako po tleh, ce pa tresneta pa bi moral s precej veliko hitrostjo cez, pri taki hitrosti lahko po mojem v dvignjenem polozaju naredis se vec skode kot pri "normalnem".

Glede filtra za olje pa me cudi, nazadnje ko sem ga kupoval so ga imeli pri Eurotonu, mislim da ni filter nic posebnega in me cudi da se ga pri nas naj ne bi dobilo.

Vsekako pa veliko udobnih kilometrov z GS-om

LP - Mitja