Naša mala žaba

Začel/a Čojko, April 15, 2013, 11:25:07 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gule

Pa boš okrnil originalnost vozila...:BigThumbs:

Čojko

Originalnost je bila že zdavnaj okrnjena, zato se ne sekiram preveč. Bolj pomembno je, da se originalnost okrne v pravo smer, kar pa mislim, da je lepo počel že antasi, jaz pa le še nadaljujem.
Aha, pa volan je bil danes nastavljen na 8.

Čojko

Malo sem premeril višino avta v različnih položajih hidravlike in prosim za komentarje.

Merjeno od sredine vijaka radkape do spodnjega roba blatnika:

Spredaj Desno 32 (supuščen), 38,5 (vozna), 39,5 (povišana), 42 (servisna)
SL 31,5, 38, 38,5, 41
ZD 10,2, 16, 18,5, 25,5
ZL 7,5, 14,5, 17,5, 24

Moja opažanja, glede na zapis, da je vozna višina točno med najnižjo in najvišjo lego:
- ko je spuščen je zadaj levo bistveno nižji od zadaj desno. Morda manjka kakšen gumjast "bremzer" oz. je slabo nastavljen, ali pa roka za nastavit?
- v vozni višini je spredaj za kakšen 1-2 cm previsok, zadaj pa za 1-2 cm prenizek.
- povišana višina je le malenkost višja od vozne od 1-1,5 cm, razen zadaj levo, kjer je višja za 3 cm in se takrat uravnoteži. Verjetno bi morala biti povišana višina malo višja.
- servisna višina je najbrž ok.
- tista razlika 1 cm med levo in desno stranjo pa gre verjetno na račun malo nagnjenega pločnika pred hišo zaradi odtekanja vode (padec 1 cm/meter).

Imam prav?
Kaj naredit?

pehorunkl

Predlagam, da naštudiraš Haynes GS&GSA '71-'85 oz. njegovo šesto poglavje (predvsem 24 -27 odlomek). V omenjenem poglavju so tudi natančno določene višine z dovoljenimi odstopanji. Pri nastavljanju pa se ravnaš po vozni višini! Èe knjige nimaš, imam elektronsko verzijo.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Čojko

Knjigo imam, vendar nisem je še uspel študirati (čakam na zimski čas dolgih večerov). Morda vseeno kakšen komentar na izmerjene višine. Koliko so fovš?

GSclub

da ti napišem (oz. kdorkoli, razen če ve na pamet), bi moral ravno tako pogledati v knjigo, kot ti. Pa še poglavje ti je napisal Pehorunkl. Kar pomatraj se malo s knjigo ;)

superca13

Citat od: Èojko;160935Knjigo imam, vendar nisem je še uspel študirati (čakam na zimski čas dolgih večerov). Morda vseeno kakšen komentar na izmerjene višine. Koliko so fovš?

Joj saj ni tako obsežno, da bi moral na zimo čakat :)
To imaš 5 minut branja in 30 minut dela, če še eno pivo zraven zvrneš :)
Višino težko komentirat, ker nisi na pravem mestu meril.
Kar pa se tiče najnižje višine in tega, da je ena stran nižja: Zdaj so gumijasti "omejevalci", na nakatere se nasloni roka, ko se avto vsede. Èe tega ni..se vsede še malo nižje.

Na mojem crevnem XM-u sta manjkali obe gumi, avto se je vsedel skoraj na tla. Nove gume noter in je kot se šika.

LP
S

pehorunkl

Sem malo oklestil knjigo, tu je šesto poglavje:

Morda bo potrebno več kot pet minut za poopolno razumevanje, a se splača.
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Čojko

Evo pa sem si vzel čas, prebral in premeril.
Meri se tako, da avto vžgeš se dvigne, ga pustiš delovat in greš na sprednji konec ter ga dvigneš kolikor lahko, spustiš in počakaš da se sam poravna. Nato greš pod prednji most (za blokom motorja) na najvišjo točko od tal pomerit višino. Nato pa ga še potisneš navzdol kolikor lahko, se dvigne, poravna in zopet pomeriš. Enako ponoviš še zadaj in meriš pod zadnjim mostom.
Rezultat spredaj 165 in 180mm, povprečje 172 mm, moralo bi bit med 179 in 199mm.
Rezultat zadaj 240 in 255 mm, povprečje 247mm, moralo pa bi bit med 262 in 282mm.

To pomeni, da je spredaj za dober 1 cm in zadaj za dobra 2 cm prenizek. Poleg tega pa se v povišanem položajuspredaj dvigne le za 1 cm, zadaj pa za 2,5 cm, kar je zopet premalo, saj bi se moral dvignit za 3-4 cm.

Po moje je tudi to razlog zakaj se mi zdi v povišanem položaju lepši za vozit (bolj mehak).

Te korekcije pa imam namen naredit v kratkem, kjer se bo menjalo sklopko, zamenjalo zadnje kugle, uredilo kleparijo, ličarijo, tapecerijo,... razmišljam tudi o tem, da bi zamenjal še ves LHM, prej dal noter čistilni aditiv,...

Pa pri alternatoju pa je šel "v ramengo" jermen (strgal), smo dali novega dolžine 625, pa zraven še rezervni alternator. Obstoječ alternator pa bo počakal na novo ploščico, tako da bo res tipitopi in čakal v rezervi.

GS-a bi rad spravil v tako stanje, da bom ob vsakodnevni uporabi načeloma samo še redne letne servise delal.

garac

ko bo že sneta prednja stena in motor izvlečen, obvezno menjaj še zobate jermene
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

pehorunkl

Citat od: Èojko;161416Nato greš pod prednji most (za blokom motorja) na najvišjo točko od tal pomerit višino. Nato pa ga še potisneš navzdol kolikor lahko, se dvigne, poravna in zopet pomeriš. Enako ponoviš še zadaj in meriš pod zadnjim mostom.
To pomeni, da je spredaj za dober 1 cm in zadaj za dobra 2 cm prenizek. Poleg tega pa se v povišanem položaju spredaj dvigne le za 1 cm, zadaj pa za 2,5 cm, kar je zopet premalo, saj bi se moral dvignit za 3-4 cm.

Te korekcije pa imam namen naredit v kratkem, kjer se bo menjalo sklopko, zamenjalo zadnje kugle, uredilo kleparijo, ličarijo, tapecerijo,... razmišljam tudi o tem, da bi zamenjal še ves LHM, prej dal noter čistilni aditiv,...

Hm. A se ne meri višina spredaj na torzijski palici in ne na mostu (ali si samo narobe napisal?)? Glede na vse opisano, se mi vseeno zdi, da si meril na pravem mestu. Po moje se avto ne dviguje pravilno v povišano višino zaradi tega, ker ni prednastavitev vseh elementov regulacije višine prava (nastavitev vilic in rok v sredinski položaj skladno s korektorjema višine).
Glede na stanje, ki ga želiš doseči, vsekakor spada zraven tudi menjava LHM (na pet let) in pregled ter menjava vseh poškodovanih in/ali rjavečih cevi.
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

superca13

Najvišja višina(in tudi ostali nivoji): pogosto se je avto premalo dvignil, ker so nekateri bili pametni in višino kar na vzvodovju za ročno regulacijo nastavljali :argue1: Zadaj so te matice enostavno dostopne, pod zadnjo klopjo, pod pokrovom...
In potem je bil jok in stok,  saj je bilo vse porušeno.
To vzvodovje si najprej preveri in po potrebi v v red spravi, tudi piše v navodilih kako postopat.

LP

Čojko

Že vidim, da bo imel Vojko kaj za delat, čeprav je zadnjič rekel, da je vse bp. Ko imaš picajzla za stranko se hitro vse sorte najde za popravit,....

antasi

samo toliko, da ne pozabiš
sprednje in centalna kugla so nove
in pa vse olje LHM je bilo očiščen sistem in zamenjano.
Tu bi se po moje prišparal par eurov in vložil drugam v obnovo
katere se že veselim, saj vidim, da je avto res šel v prave roke.
Zanimivo, da mi ga je prejšnji lastnik prodal samo pod pogojem če sem
ljubitelj citrončkov pa sem rekel ja,
pa vidim da je šele čojko pravi ljubitelj
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

pehorunkl

Citat od: antasi;161594Zanimivo, da mi ga je prejšnji lastnik prodal samo pod pogojem če sem
ljubitelj citrončkov pa sem rekel ja,
pa vidim da je šele čojko pravi ljubitelj

:emot112:
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys