Tempomat

Začel/a frantoluci, Marec 11, 2013, 11:50:25 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

frantoluci

Že 3x v enem tednu se mi je tempomat avtomatsko izklopil.
Pri 130 km/h v klanec ... bum i ne dela več. Pa tudi potem ga ne morem več vklopiti dokler avta ne ugasnem.
Kakšna ideja zakaj?

primaky

Tudi meni se je to zgodilo 2x zaporedoma, nakar ga ne gre več vklopiti...
Ko avto ponovno zaženem zopet dela...

Kaj bi bilo to? kdo kakšno izkušnjo??

Noddy

Tudi sam sem imel podobne težave. Najprej mi ni bilo jasno zakaj se tempomat ugaša, potem pa sem ugotovil, da se to zgodi vsakič ko se obrati motorja dvignejo preko 2800 obratov. Računalnik je pokazal napalo na senzorju kota odmične gredi. Senzor sem menjal vendar je napaka ostala. Medtem sem zamenjal avtotako, da napake nisem odpravil.

Potrebno se je zavedati, da je sam tempomat del programa motornega računalnika in da se zaradi obvarovanja motorja ugasne ob vseh napakah, ki so povezane z motorjem. Napake pa so lahko tudi na napeljavi.

Katero napako pokaže računalnik?

frodo1

Na moji xsari je bilo enako,ko sem delal veliki servis je bila ugotovljena majhna zračnost, ki jo je mehanik odpravil in od takrat tempomat dela.
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

zlomjo

kje natančno pa je bila ta zračnost?

frodo1

Mislim da na osovini odmične gredi med zagozdo in zobnikom,..

sop

ali imata crankshaft sensor in camshaft sensor kaj v povezavi pri delovanju tempomata?

Noddy

Ja seveda, glej si moj post zgoraj, to napako je redno javljaj tudi moj računalnik, ko se je motor zavrtel na 2800 rpm.

frantoluci

Meni računalnik ni javil nobene napake, samo tempomat je prenehal delat.
Mehanik mi je naročil, ko se mi naslednjič tempomat izklopi, pripeljem avto takoj na servis, da ga priklopi na računalnik.
Kot zakleto sedaj dela BP.

primaky

tole sem prebral na enem forumu:

Imam probleme s tempomatom. V soboto sem po AC proti Grazu vozil s tempomatom brez kakršnihkoli težav. V nedeljo zjutraj se podam na pot proti Portorožu in glej - tempomata mi ni uspelo vključiti vse do Portoroža in nazaj do Maribora. Nekaj podobnega se mi je sicer že zgodilo pred leti, ko sem na poti v LJ obupal nad tempomatom, saj mi ga nikakor ni uspelo vključiti iz LJ nazaj v MB pa je delal kot da prej ni bilo nič. Ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo? Kot vem potrebuje tempomat več pogojev, ki morajo biti izpolnjeni da ga lahko vključiš (ustrezna hitrost, 4. oz. 5. prestava, resetira ga pritisk na zavoro, pritisk na sklopko, ...). Le kaj mu je?!

nadaljevanje:
OK, bom pa kar sam nadaljeval. Malo sem pobrskal po tujih forumih in ugotovil, da je v PSA koncernu v takih primerih najprej potrebno pogledati stikalo na pedalu sklopke in zavore. Popoldne sem si vzel čas in malo pogledal ti dve stikali. Po tem, ko sem stvari sestavil skupaj je tempomat zopet normalno delal. Napaka je očitno bila na enem od teh dveh stikal, zaradi nesistematičnosti (neučakanosti) pa nisem mogel ugotoviti, na katerem.

Moram pa reči, da mi stikalo na pedalu zavore sploh ni všeč. V nosilec je vpeto zelo ohlapno, poleg tega pa je nastavljeno tako natančno, da se ob najmanjšem pritisku prižgejo zavorne luči in resetira tempomat. Stikalo ima po moje tudi dve različni poziciji (funkciji), ki se prožita glede na globino hoda stopalke, saj so na stikalo priključeni kar štirje !!! vodniki. Od tukaj očitno izvirajo tisti problemi za pomanjkanje moči, saj ima to stikalo menda tudi funkcijo zapiranja dotoka goriva. Na stikalu me je motila še ena stvar in sicer nek rdeč gumbek, ki se je ob pravilnem vstavljanju stikala v končno lego z vrtenjem za 90 stopinj obrnil v ohišju stikala v nasprotno smer za 90 stopinj. Nimam pojma čemu bi ta gumbek služil.

bo potrebno preizkusiti....

frantoluci

Pozabil sem povedat, da mi je mehanik zamenjal stikalo na pedalu zavore, ravno zaradi tempomata. No, potem se mi je še enkrat izklopil, sedaj je pa OK.

primaky

Citat od: frantoluci;162242Pozabil sem povedat, da mi je mehanik zamenjal stikalo na pedalu zavore, ravno zaradi tempomata. No, potem se mi je še enkrat izklopil, sedaj je pa OK.

In koliko je bila menjava stikala na pedalu zavore?

jumper1

mislim da je nekje okrog12-13€

sop

stikalo ima 4 kontakte, kot je že napisal nekje alesz: 2 kontakta sta zav. luč, ostala 2 pa za tempomat. zavorna sta po defaultu odprta, slednja pa sklenjena.
rdeč gumbek pred montažo daš v položaj kjer je zatič in potem stikalo zmontiraš( v tem položaju ostane tudi ko stikalo odmontiraš.). pri montaži zavrtiš stikalo za 90st. gumbek pa ostane na mestu. služi pa zato, da nastaviš pravo razdaljo stikalne palčke, ko potiskaš stikalo v nosilec.

meni se je v avto prikradel fantom: tempomat ne dela, zavorna luč ne gori. po demnotaži in čiščenju stikala pa zavorna luč vedno gori ali pa sploh ne. brikal sem kable ki pridejo do stikala in ugotovil, da se stop luč prižge, če brikam kontakte za tempomat :) v nobenem primeru brikanja pa tempomat ne dela. diagnostika je pokazala napako na senzorju odmične gredi. se mogoče računalnik poslavlja?

...stikalo sem premeril in dela ok, a tudi če ni vgrajeno v svojo pozicijo in ga z roko prožim ni sprememb na štop luči.

frodo1

In koliko kilometrov imaš prevoženih, a si že delal veliki servis?