Pomična šipa na voznikovi vrati

Začel/a lpp539, Marec 02, 2013, 09:04:05 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

lpp539

Pozdravljeni

Včiraj se mi je pri odpiranju in zapiranju pokvaril mehanizem. Do včiraj je vse lepo delovalo potem pa je kar na enkrat zaškripalo.Pri spuščanju  je šla šipa globoko v vrata. Po srečnem naključju se je po škrtanju šipa zaprla.
Sedaj  ko je šipa zaprta se več ne odpre. Samo premakne se kak milimeter.
Ali je imel že kdo težave z tem mehanizmom.
Avto je letnik 2009 !! Ali priporočate popravilo pri lokalnih mehanikih ali na uradnem servisu.Ali je po opisanem primeru samo potrebno razdret in podmazat mehanizem ali sumite , da je mehanizem potrebno zamenjat. Kje se dobi najcenejši mehanizem in koliko cca me bo to stalo.
PS :
Malo smešno je bilo včiraj za domov na Italijanskih mitnicah ko sem moral hodit iz avta in plačat cestnino.Ampak samo , da se je zaprla!!!
SREÈNO CITROENARJI

Lojze:BigThumbs:

Sine64

Po vsej verjetnosti je šel kakšen plastični "polžek" ali kaj podobnega, ki navija mehanizem in spušča, dviguje šipo.

Najbolje je vrata razstaviti in pogledaš kaj je šlo. To se je tudi meni zgodilo ko sem imel še renault Megana, prvo na voznikovi strani, nato kasneje tudi na sovoznikovi strani.

Na koncu ugotoviš da pokajo določeni plastični deli mehanizma ki se obremenjujejo pri premikanju šipe. In seveda na servisu lahko kupiš samo komplet.

Predlagam da pri lokalnem mehaniku razdreš tapeto vrat in pogledaš v čem je problem, kaj se je polomilo. Tisti del, ki je odlomljen pa probaj nadomestiti z kakšnim "custom made" iz tršega materiala (medenine, aluminija....), ki ti ga naredi kakšen strugar tko na "fuš".

Definitivno ceneje kot da na servisu plačuješ za plastiko,ki bo se slej ko prej spet polomila...

lpp539

hvala za odgovor nekaj takega po posluhu se je moralo zgodit.
SE bom znašel samo da sem dobil smer v katero moram jit.
Mel sem čuda avtov pa mi je tole neznano.

motorock

pri prejšnjem c 5 II sem imel enak problem.Sem odstranil tapeto ter videl da je iz stekla zlezel majhen pvc zatič ki pomika steklo.Vstavil zatič v odptinico in stvar je zopet normalno delovala-največ dela je bilo pa z odstranitvijo tapete-vse ostalo pa mala malica

l.p.

Jerry69

Meni se je v lanskem letu odtrgala zajla. Smo popravli samo zajlo, ker je bil komplet mehanizem mislim da okrog 200 ojru.

LPJ

lpp539

Rad bi se zahvalil vsem ki ste mi dobro svetovali za popravilo mehanizma.
Šel do  kleparja. Odpru je oblogo vrat in videl zarjavelo zajlo navito okrog vodila. Poklical me je da bo na servisu naroču nov mehanizem za 250€ ker se ponaredka za 100€ še ne dobi. Rekel sem mu da ne pride v poštev. Ker ste mi na forumu svetovali da se da vse to popravt.No človek se je potrudu in res zamenjal strgano zajlo. Tako da sedaj zadeva normalno  funcijonira.
Povedal  mi je da je ogromno dela ker je treba zajlo odrezat na točno določeno dolžini itd. Uglavnem je bil tud sam vesel da mu je uspelo popravt.
Potem je sam razdru še oblogo desne vrate in videl tud tam že močno zarjavelo zajlo. Vse skupaj je lepo namazal da nebi rabu rihtat še ene zajle. Ha ha.
Tako da sem z njegovo pomočjo in vašo seveda pršu skoz glede €€€ zelo zelo dobro.
Svetoval sem tud prijatelju kateri ima isti letnik avta da naj takoj preventivno leti podmazat vodila in zajlo v izogib težavam.

LP:emot112:

ggrega

lepo si zrihtal,še ceneje bi bilo če bi to sam napravil...

a si kaj gledal zakaj pletenica začne rjaveti,voda ali kaj tretjega?

lpp539

Nisem gledal ker nisem mel časa takrat ko je mel razdrto. Èe ni isti problem kot  pri Opel Insignia  (KONDENZ )!
Saj po moje nima kje zatekat. Ga bom v ponedeljek poklical (kleparja) in uprašal kaj se mu zdi vzrok.
JOJ moje znanje je pa prešibko da bi se lotu tega dela niti nimam ustreznega prostora da pa bi čakal kukavice pa .........!!!

alesz

CitatSaj po moje nima kje zatekat
Ne kje pa.......voda teče po steklu ,na spodnjem robu v vrata,po notranji strani vrat navzdol in spodaj na vratih ven....tisto kar ostane notri se pa imenuje kondenz....

BT-C5

tudi meni veselo škripajo prednja stekla,včasih prav cuka ko spuščam šipi.
Bil na servisu in so stvar uredili bom kar opisal kako in kaj.
Obloga se sname tako da se odvijeta vijaka katera sta skrita za ročajem vrat(notranja stran),ročaj je sestavljen iz več delov,pazljivo ampak res pazljivo je potrebno odvreti najbolje z kakšnim plastičnim izvijačem pokrov ročaja,potem je potrebno od spodaj potegniti oblogo stran(včasih poči kakšen zatič-dobro imeti na rezervi)potem pa blogo dvigniti gor,ker je zataknjena na gornji rob.
Sedaj je potrebno odstraniti še oblogo iz stiropora(zvočna izolacija)katera je elastično prilepljena na vrata(pazljivo se vleče in občasno prereže lepilo z ostrim nožem),ko je tudi ta odstranjena pridemo do samega pogona stekel.
Pri meni je bila rjava pletenica na koleščku motorja ta je skrita za črno plastko na motorju in če ni že totalno razcefrana jo je potrbno nasprejati z kakim odstranjevalcem rja ter nato namazati z dolgotrajno mastjo,drugače se pa na Ebay-u dobi set pletenic za popravilo(cca.30€ po steklu z vodili).
Èe boste snemali tudi steklo ga je potrebno ponovno nastaviti,stikalo držite skrajno dol dokler se ne sliši nežen pok,potem stvar ponovite še skrajno gor in konec.
Naredite to zaradi preventive,ker prej ko slej bo"drago".
Za tisti kateri so pa radi "preveč" popolni pa lahko odmontirate motorček in kolešček na katerem so pletenice dodatno zaščitite z pokrovom(ta del je odprt navzgor kjer zateka voda....).
Lp.

BT-C5

Imam pa eno vprašanje za ta "boljše" serviserje.
Na ključu za odklepanje imam v sredini možnost vklopa teh sledilnih luči,ali bi bilo možno kako stvar prenarediti,da bi s tem gumbom spustil vsa štiri stekla?
Poleti zelo uporabna zadeva,pri marsikaterem avto že standard.

Lp.

Xandrej

To je imel C5 prvi letniki 2001 faza 1 potem pa so raje te luču delali! :Hammer3:

Lovro

Tudi pri mojem C5 III je bila ista zgodba. Strgana zajla zaradi zaribanja (rja). Menjali celotni mehanizem, sedaj so oba sprednja mehanizma oz. zajli preventivno podmazali, kolikor se je pač dalo.

Zraven je bila še menjava hladilnika klime ter sprednjih manšet in oni malo večji redni servis (pa ne tisti na 240.000 km) :Hammer3:

Na srečo mi vsaj hladilnika ni bilo treba plačati.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

bucko

Citat od: BT-C5;163101tudi meni veselo škripajo prednja stekla,včasih prav cuka ko spuščam šipi.
Bil na servisu in so stvar uredili bom kar opisal kako in kaj.
Obloga se sname tako da se odvijeta vijaka katera sta skrita za ročajem vrat(notranja stran),ročaj je sestavljen iz več delov,pazljivo ampak res pazljivo je potrebno odvreti najbolje z kakšnim plastičnim izvijačem pokrov ročaja,potem je potrebno od spodaj potegniti oblogo stran(včasih poči kakšen zatič-dobro imeti na rezervi)potem pa blogo dvigniti gor,ker je zataknjena na gornji rob.
Sedaj je potrebno odstraniti še oblogo iz stiropora(zvočna izolacija)katera je elastično prilepljena na vrata(pazljivo se vleče in občasno prereže lepilo z ostrim nožem),ko je tudi ta odstranjena pridemo do samega pogona stekel.
Pri meni je bila rjava pletenica na koleščku motorja ta je skrita za črno plastko na motorju in če ni že totalno razcefrana jo je potrbno nasprejati z kakim odstranjevalcem rja ter nato namazati z dolgotrajno mastjo,drugače se pa na Ebay-u dobi set pletenic za popravilo(cca.30€ po steklu z vodili).
Èe boste snemali tudi steklo ga je potrebno ponovno nastaviti,stikalo držite skrajno dol dokler se ne sliši nežen pok,potem stvar ponovite še skrajno gor in konec.
Naredite to zaradi preventive,ker prej ko slej bo"drago".
Za tisti kateri so pa radi "preveč" popolni pa lahko odmontirate motorček in kolešček na katerem so pletenice dodatno zaščitite z pokrovom(ta del je odprt navzgor kjer zateka voda....).
Lp.

A imaš mogoče kakšen link na Ebayu za pletenice, ker imam občutek ko bom zadevo odprl, da bo zajla že kr ork scefrana. Ker škriplje nenormalno, zadnjič pa je šipa še komaj zlezla gor. :Paint-Angry:

alesz