Kolesa pri zavijanju spodrsavajo

Začel/a xsarar, December 26, 2012, 10:13:17 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

xsarar

Pozdravljeni citroenovci.

Lastim si C5 karavan l.2002 in sem se odločil malce povprašati tu na forumu še vas, lastnike C5 vozil.
Namreč pri zavijanju v katerokoli stran (levo/desno) in pa pri samo do konca odklonjenih kolesih (volanu), prednji kolesi spodrsavata. Kot bi želel avto iti naravnost, kolesi pa se temu upirata in ubirata svojo pot (tak je občutek). Naj opomnim, da to ni pri nobeni hitrosti, ker v tem položaju koles ponavadi voznik zavija v počasne ovinke (1., 2. prestava). Zakaj je temu tako in pa ali imate take izkušnje tudi vi? Še pri nobenem vozilu tega nisem nikoli opazil. Ta je prvi, res pa je, da je hidravlikar.
Skratka, spodrsavajo kolesa tudi vam, ko je volan v eni od skrajnih dveh položajev (levo/desno)?

Hvala in lep pozdrav.
Moj prvi je bil AX.

xsarar

:Hammer3: in naj kupim nove (kot da te niso bile enkrt nove, a?) in potem zopet nove in... Pa tak odgovor bi pričakoval od babe, ne pa od "deca".
No, če bo pa kdo z optiko prišel na plano, naj povem tudi to, da je bila optika tudi opravljena, ko so bile te NOVE gume montirane. In prejšnje gume oz. kolesa so prav tako spodrsavala in predvidevam, da bodo tudi naslednja. In pa ko je do mene prišel član s problemom FAP filtra in sva se zapeljala probno vožnjo, sta tudi pri njegovem avtu prvi dve kolesi spodrsavali v ovinku (volan navit do konca). Pa sem vseeno pomislil, da imava pač midva zelo stara avtomobila in imava enak problem. Zato pa sprašujem, če ima še kdo tak problem?
Èe pa za to ne ve, pa naj proba. Do konca naviti volan, vseeno v katero smer in speljati (še najbolje na mokri podlagi - sfalt).

LP
Moj prvi je bil AX.

dvorjan

Mogoce moras pa zmanjsati tlak v pnevmatikah?
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

xsarar

Tlak je po predpisih vozila (v vseh 4 pnevmatikah). Edino še kar bi lahko sumil je to, da je serviserja, ki je nastavljal optiko hidravlikar peljal "scat". Da se optika pri hidravlikarjih drugače nastavlja kot ostalih (fedrarjih).
Moj prvi je bil AX.

Romzi

matej tilen

men je tud spodnesaval c5 z starimi gumami po menjavi nc vec .to se nepomeni ce mas dost profila na gumi da je guma ok poglej dot na gumah .gume  nimajo 10 let zivljenske dobe

Romzi

xsarar

Moj prvi je bil AX.

matej tilen

romzi men noce odpret te strani .in kaj pise ce lah zvem

Romzi

citat (glej predvsem odebeljen tekst):
Ne vem, kaj bi radi? Kdaj luč ugasne ni merilo in že ko se pelješ, se šele čuti, ko ti zadnji konec popusti. Bi rekel, da dobre kugle bolj vplivajo, kot pa pumpa. Prej kot v parih minutah, avto ni v hidravličnem ravnotežju. Tista z občasno trdim volanom je običajna, meni je to na obeh Activah delalo. Bolj mi gre na jetra, ker ob zelo tihi mašini slišiš podvozje, ki rožlja, to vse miga, nosilci motorja, stabilizator, pa ušesa na aktivnih cilindrih in še kaj jaz vem kaj. To so avti, razviti iz standardne variante, imajo poklepane blatnike in vse žive finte na podvozju. En primer nedodelanosti, volan daš v skrajno lego in se pelješ po vlažnem parkirišču, npr. garaže v CityParku, kolesa spodletavajo, slabo naštudirana geometrija prve preme. Sicer gum nič ne žre, razen 200 kojnov, pa vseeno moti. Èe imaš Activo TCT perl rdeče barve iz Kopra ti lahko dam spisek vseh opravljenih del od nove.

Jogador

Citat od: Romzi;148479citat (glej predvsem odebeljen tekst):
En primer nedodelanosti, volan daš v skrajno lego in se pelješ po vlažnem parkirišču, npr. garaže v CityParku, kolesa spodletavajo, slabo naštudirana geometrija prve preme.

To dela tudi xantia s povsem osnovnim hidro vzmetenjem (6 bunk). Sem jaz tudi mislil, da so gume hin, pa so sedaj gor nove zimske (kvalitetne, ne krš), pa dela isto. Pač malo paziš oz se izogibaš vožnji v skrajnih legah volana (obračanje v posvem skrajno lego itak baje ni prav priporočljivo, se čuti na volanu da nekaj trza).
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

Romzi

Pa pred leti sem imel R5 in je isto delala, za Xsaro pa nisem čist siguren, samo mislim da ne.

franci

V skrajni legi volana prednje zunanje kolo pač malo spodrsava in sicer navzven... Tudi pri mojem c5 (l2002) je tako, pa še na mnogo drugih avtih tudi. Malo je odvisno tudi od pnevmatik, pa od podlage, pa od hitrosti, pa od tega, ali sploh opaziš, da se nekaj dogaja... Èe ti ne obrablja gum, pa poka in ruži po podvozju se ni kaj dosti sekirat...

xsarar

No evo, pa smo dobili vsi odgovor, ne samo jaz. Torej je to nekaj "normalnega". Kot je Romzi napisal, najbolj opazno je to v Cityparku v garažni hiši. Da pa ne bi volana do konca navil? Že tako ima karavan (ne vem kako je z limuzino) majhen "ajnšlag" in če ne bi volana do konca navil, bi moral v vsakem ovinku popravljati (naprej/naza). Jasno kot beli dan pa je, da se v skrajni legi volana le tega ne sme še dodatno do konca tišati v skrajno lego, kot to zelo rade delajo "babe" ali pa neuki vozniki (zaradi servo pumpe). Saj se razumemo, ne?
Ok, moje vprašanje smo razčlenili dodobra, pač tako je in drugače ne bo. Mogoče še to. Je za to kriva hidravlika ali samo nedodelana tehnologija koles, optike...

p.s.
Imel Xsaro, pa na tistem avtu tega ni bilo. Zagotovo.
Moj prvi je bil AX.